Основні організаційні форми та види туризму

16168
знаков
0
таблиц
0
изображений

Київський університет культури


Реферат

З основи Туризмознавства

Основні організаційні форми та види туризму

 


План

Організаційні форми та види туризму

Види туризму

Список використаних джерел


Організаційні форми та види туризму

Організаційними формами туризму є міжнародний і внутрішній туризм.

До міжнародного туризму належать: в'їзний туризм - подорожі в межах України осіб, які постійно не проживають на її території, та виїзний туризм - подорожі громадян України та осіб, які постійно проживають на території України, до іншої країни.

Внутрішнім туризмом є подорожі в межах території України громадян України та осіб, які постійно проживають на її території.

Залежно від категорій осіб, які здійснюють туристичні подорожі (поїздки, відвідування), їх цілей, об'єктів, що використовуються або відвідуються, чи інших ознак існують такі види туризму:

- дитячий;

- молодіжний;

- сімейний;

- для осіб похилого віку;

- для інвалідів;

- культурно-пізнавальний;

- лікувально-оздоровчий;

- спортивний;

- релігійний;

- екологічний (зелений);

- сільський;

- підводний;

- гірський;

- пригодницький;

- мисливський;

- автомобільний;

- самодіяльний тощо.

Особливості здійснення окремих видів туризму встановлюються законом.

 

Види туризму

Туризм — подорож (тобто тимчасовий виїзд з місця постійного мешкання) з метою відпочинку, оздоровлення, в ділових або пізнавальних цілях. З погляду Усесвітньої туристської організації (World Tourism Organisation) важливим критерієм, що відокремлює туризм від інших видів поїздок, є те, що у туриста не повинно бути діяльності, джерело оплати якої знаходиться у відвідуваному місці. Туризмом також називають сферу людської діяльності, пов'язану зі всіма аспектами організації поїздок туристів. Крім того, туризмом називають вид спорту, пов'язаний з проходженням певного маршруту за допомогою своєї мускульної сили (див. Спортивний туризм). Особливим видом туризму іноді вважається автостоп. Туристські ресурси — природні, історичні, соціально - культурні об'єкти, що включають об'єкти туристського показу, а також інші об'єкти, здатні задовольнити духовні потреби туристів, сприяти відновленню і розвитку їх фізичних сил.

Класифікація

Види і напрями в туристичному бізнесі можна визначати виходячи з різних критеріїв. По спрямованості туристичних потоків:

- в'їзний туризм;

- виїзний туризм.

По цілях туризму:

-           культурно-пізнавальний туризм;

-           - оздоровчий туризм;

-           - освітній туризм;

-           - діловий туризм.

Економічні чинники

З розповсюдженням в XX столітті транспортних і комунікаційних засобів, а також зростанням добробуту, туризм придбав масовий характер і є сьогодні для багатьох країн важливим джерелом доходів. Згідно даним Усесвітньої туристської організації в 2005 році число тільки міжнародних туристичних поїздок склало 808 млн. (у 2004 — 766 млн.). На Європу припали 444 млн. прибитій, на країни Азіатсько-тихоокеанського регіону — 156 млн., на Північну і Південну Америки — 133 млн., на інші регіони — 75 млн. Завдання розвитку туризму вимагає рішення безлічі супутніх завдань, наприклад розвиток транспортної системи, розвиток системи громадського харчування, поліпшення іміджу, розвиток інформаційної інфраструктури.

Перерахуємо основні види туризму:

Автомото туризм

Популярний сьогодні вид відпочинку, що має безліч різновидів і по суті, є різновидом інших видів туризму (екологічного, оздоровчого і ін.), у тому числі і караваннінг – подорож в невеликих мобільних будиночках на колесах.

Велосипедний туризм

Популярний вид активного відпочинку, що має безліч різновидів: від невеликих прогулянок і екскурсій до складних велосипедних подорожей. Маршрути велосипедного туризму прокладаються в різній місцевості: по путівцях, по рівнинах. Для велосипедного туризму розроблені спеціальні конструкції велосипедів.

Внутрішній туризм

Туризм усередині країни. Особливістю внутрішнього туризму є тимчасовий виїзд громадян конкретної країни з постійного місця проживання для відпочинку, задоволення пізнавальних інтересів, занять спортом і інших туристських цілей, який здійснюється тільки в межах національних меж цієї країни.

Використовується для визначення туризму резидентів в межах власної країни. У міжнародних розрахунках і статистиці внутрішній туризм може відноситися до визначення діяльності і витрат на туризм і нерезидентів в даній країні. Внутрішній туризм не є окремою сферою, а пов'язаний зі всіма іншими секторами національного життя.

Водний туризм

Вид туризму, при якому відпочинок здійснюється на воді з використанням байдарок, човнів, катамаранів, теплоходів і інших плавальних засобів.

В'їзний туризм

Подорожі в межах країни осіб, що не проживають в ній постійно, з туристськими цілями без заняття оплачуваної діяльності з місцевого джерела.

Виїзний туризм

Подорожі осіб, що постійно проживають в одній країні, в іншу країну з туристськими цілями без заняття оплачуваною діяльністю у відвідуваній країні.

Діловий туризм

Взагалі-то, це не туризм. Але оскільки через специфіку своєї роботи, туристичні фірми понад усе підходять для організації ділових поїздок, такий вид туризму як би і має місце.

Послуги:

-           бронювання готелів по всьому світу, - оформлення віз і медичної страховки, - продаж авіаквитків різних авіакомпаній, - оренда автомобілів різних класів, - трансфери з російськомовними гідами з аеропортів або з вокзалів, - екскурсії російською мовою, - організація ділових зустрічей і переговорів, - послуги професійних перекладачів, - мобільний міжнародний зв'язок (e-mail, телефон, факс), копіювальна техніка.

Інвалідний туризм

Вид рекреаційного туризму, розрахованого на людей з обмеженими фізичними можливостями. Комерційний туризм

ШОП-ТУР - це туристська поїздка, метою якої є покупка певних видів товарів, характерних для країни перебування, для їх подальшій реалізації.

Кінний туризм

Форма активного відпочинку, вид спортивного туризму. Здійснюється у вигляді кінних маршрутів, що проходять по заповідниках або національних пареннях. Кінний туризм користується популярністю у любителів екологічного туризму, оскільки дозволяє туристам побувати у віддалених від транспортних шляхів місцях, зазвичай дуже красивих, з первозданною природою.

Складність розробки і реалізації кінного туризму полягає в необхідності забезпечити особливий догляд за кіньми, організувати стоянки і особливі заходи безпеки і т.

Культурний туризм

Культурний туризм охоплює собою відвідини історичних, культурних або географічних визначних пам'яток.

Екскурсійний-пізнавальні тури. Дані тури є найпопулярнішим і масовішим видом туризму. Основна мета таких подорожей — ознайомлення з туристськими визначними пам'ятками (пам'ятниками історії, архітектури, мистецтва; природними і етнічними особливостями; сучасним життям народу і т. п.).

Лікувально-оздоровчий туризм

Вид туризму, що здійснюється з оздоровчою або лікувальною метою.

Висококваліфіковані фахівці, якісне медичне обслуговування сприяють розвитку оздоровчого туризму в санаторіях, будинках відпочинку і лікувальних установах Брестської області.

Найбільш затребуваними є пропозиції по відпочинку в санаторіях, яких налічується на території нашої країни більше 4500. Загальною відмінною рисою абсолютно для всіх санаторіїв є їх дислокація – як правило, вони розташовані в красивих і привабливих місцях, серед лісів, на берегах річок і озер, де пейзажі і навколишня природа сама по собі надає утихомирюючу і лікувальну дію. Спектр медичних послуг і процедур широкий, устаткування цілком сучасне, практикуються різноманітні ванни, грязелікування, спа-процедури, масажі і інше.

Лижний туризм

Це різновид спортивного туризму, що передбачає проходження маршруту на лижах по рівнинах і возвишенностям. Лижний туризм вимагає спеціальної підготовки учасників і підвищеної уваги організаторів.

Молодіжний туризм

Конкретний вид туристської діяльності юнацтва і підлітків, що реалізовується як в рамках національних меж, так і на регіональному і світових рівнях.

Музейний туризм

Різновид туризму, специфіка якого полягає у використанні туристського потенціалу музеїв і прилеглих до них територій.

Науковий туризм

Даний вид туризму, що включає поїздки з метою участі в різних конгресах, симпозіумах і нарадах, займає все більше місце в сучасному міжнародному туризмі. За наявними оцінками, учасники подібних міжнародних заходів складають 6 – 7% загальної кількості іноземних тимчасових відвідувачів, і на їх частку доводиться близько 10% валютних надходжень від туризму.

Ностальгічний (етнічний) туризм

Вид туризму, який здійснюється людьми на місця свого історичного мешкання.

Мета цього туризму - відвідини родичів, місця народження свого або батьків. Особливе значення даний вид туризму має для країн, частина населення яких проживає за кордоном - Польща, Ізраїль, країни СНД.

Мисливський туризм

Інтенсивність прийому іноземних туристів для занять полюванням залежить від можливостей мисливських господарств, які визначають кількість ліцензій, що щорічно продаються любителям полювання з-за кордону. Попит на такі поїздки чималий, адже наша країна володіє такими мисливськими ресурсами, яких немає в інших країнах.

Різновид релігійного туризму, що здійснюється віруючими людьми різних конфесій по святих місцях.

Пілігрими (pilgrims) - узагальнене найменування мандрівників або мандрівників, мандрівних в цілях паломництва, паломників.

Пішохідний туризм

Різновид туристської подорожі, яка здійснюється пішки. Для пішохідного туризму необхідне спеціальне спорядження: рюкзак, намет, взуття і т.п.

Прикордонний туризм (транзитний і трансграничний туризм)

Основними напрямами розвитку транзитного туризму є:

впровадження принципу «зеленого» і «червоного» коридорів на прикордонних переходах, що діють; - створення на прикордонних переходах інформаційно-туристського центру; - створення культурно-туристських зон; - розвиток придорожньої мережі об'єктів туристського обслуговування. - організація трансграничних маршрутів через прикордонні переходи; - узгодження програм обслуговування іноземних груп із зарубіжними партнерами; - організація міжнародних фестивалів і зльотів.

Пригодницький туризм

Вид туризму, пов'язаний з організацією нестандартних турів в екзотичні і екологічно чисті природні резервації, з незвичайними нетрадиційними транспортними засоби.

До пригодницького туризму відносяться похідні експедиції, сафарі-тури (мисливство, рибалка, фотомисливство і ін.), кругосвітнє плавання (яхтінг), сплав по гірських річках (рафтінг), подорож пішки в горах (треккинг).

Рекреаційний туризм

Вид масового туризму з метою лікування і відпочинку, відновлення і розвитку фізичних, психічних і емоційних сил.

Рекреаційний туризм може відрізнятися великою різноманітністю і включати видовища і розважальні програми і т.п.

Самодіяльний туризм

Подорож з використанням активних способів пересування, організовуваних туристом самодіяльно.

Як правило, даний туризм характеризується активними способами пересування. При цьому маршрут, склад туристкою групи, спорядження, забезпечення продуктами живлення, способів пересування і фінансування організовується самостійно, або за підтримки туристськими клубами, секціями, громадськими організаціями.

Самодіяльний туризм підрозділяється.

1. За формою проведення, прогулянки, походи, подорожі, зльоти, експедиції, змагання. 2. По видах маршрутів, пішохідні, лижні, гірські, водні, спелео, альпінізм, велосипедні маршрути, мотоциклетні, повітря, комбіновані. 3. По складності: категорійниє і некатегорійниє маршрути. 4. По організаційному приладдю: туристські клуби станції юних туристів, туристські секції, спортивні організації.

Весільний туризм

Вид туризму, розрахований на молодят.

Екологічний туризм (екотурізм)

Відвідини місць з щодо незайманою природою і культурно-історичною спадщиною, що добре збереглася.

Покликаний забезпечувати спілкування з природою і сприяти посиленню інтересу туристів до природоохоронних заходів. Програми екологічного туризму передбачають відвідини національних і інших парків, заповідників, екологічно чистих місць і т.д. В процесі подібних турів проводяться семінари з екології, зустрічі з громадськістю і інші заходи.

За твердженням Пітера Шеклфорда, регіонального представника ВТО в Європі, термін «екотурізм» використовується в індустрії туризму вже більше 10 років, проте в це поняття вкладається різний зміст. У одному випадку екотурізм - це подорожі, що робляться в незаймані людською цивілізацією, екологічно чисті куточки природи для підтримки екологічної рівноваги в природі. У іншому - термін «екотурізм» розглядається як ярлик пропонованого до продажу турпродукта.

Подорожі, що здійснюються в рамках екологічного туру, достатньо різноманітні - від невеликих пізнавальних турів для школярів, до регулярних туристичних програм в національних пареннях Дослідження показали, основним мотивом участі в екологічних турах є бажання насолодитися первозданною природою.

Таким чином, туризм підрозділяється:

* за джерелами фінансування: соціальний, комерційний;

* по віковому складу учасників: дитячий, молодіжний, для людей середнього, зрілого віку;

* по вигляду використовуваних ресурсів: купально-пляжний, лечебний, екологічний, гірський, водний;

* по турпотокам: сезонний, цілорічний;

* за тривалістю: короткостроковий, довгостроковий, маршрут вихідного дня; за способом розміщення: готельного

типа, не готельного типа;

* по видах використаних транспортних засобів: автомобільні, авіа, ж/д, теплоходи, із залученням екзотичних транспортних засобів (велотури, мотокроси);

* по провідному заняттю: мисливський, риболовецький, всі види самодіяльного туризму;

* по соціально-культурному статусу: освітній, науковий, конгресний, мітинг;

* по числу учасників: індивідуальний, груповий;

* за способом організації: організаційний, неорганізаційний;

* за способом пересування: маршрутний, стаціонарний, автостопом.

За способом організації розрізняють: плановий, самодіяльний і соціальний туризм.

Плановий туризм - будь-які види туризму, що розробляються і реалізовуються організаторами туризму - туроператорами. Плановий туризм регулюється державою за допомогою законодавчих і нормативних актів. Він складає основу індустрії масового туризму. В значній мірі плановий туризм є головній діяльності різних комерційних організацій і підприємців, що становить.

Самодіяльний туризм - специфічний вид суспільної туристської діяльності, здійснюваний на добровільній самодіяльній (любительською) основі. Самодіяльний туризм ґрунтується на діяльності добровільних туристських об'єднань, союзів і туристських клубів, які видають власні нормативні акти, регулюючі туристську діяльність, проводять походи, туристські зльоти і змагання, видають власну туристську методичну літературу і періодичні видання. Самодіяльний туризм має програмно-нормативні основи, що визначають напрями, характер, зміст туристської суспільної практики, вимоги по оволодінню туристськими уміннями і навиками.

Соціальний туризм - різновид туризму, субсидійований із засобів, що виділяються на соціальні потреби в цілях створення умов для подорожей школярам, молоді, пенсіонерам, інвалідам, ветеранам війни і праці і іншим громадянам, яким держава, державні і недержавні фонди і інші добродійні організації подають соціальну підтримку як найменше забезпеченій частині населення при використанні їх права на відпочинок. Соціальний туризм розглядається як подорожі, інші види туристських занять, оздоровлення і відпочинку, що реалізовуються громадянам Російській Федерації по ціні соціального туру, разових послуг соціального туризму які субсидійовані із засобів, що виділяються державою на соціальні потреби.


Список використаних джерел

1.         Новаторов В.Е. Организаторы досуга. - М.: Россия, 1989. -62 с.

2.         Квартальнов В.А. Туризм: теория и практика: Избранные труды: В 5-ти т. - М.: Финансы и статистика, 1998.

3.         Гвозденко А.А. Финансово-экономические методы страхования: Учебник. - М.: Финансы и статистика, 1998.

4.         Туристские фирмы: Научно-методические материалы по международному туризму. - СПб.: Изд-во "ОЛВИС", 1996-1997. -Вып. 10-14.

5.         Маринин М.М. Туристские формальности и безопасность в туризме. - М., 1997.

6.         Ильина Е.Н. Туризм - путешествия. Создание туристской фирмы. Агентский бизнес: 10. Учебник для туристских колледжей и вузов. - М.: РМАТ, 1998.


Информация о работе «Основні організаційні форми та види туризму»
Раздел: Физкультура и спорт
Количество знаков с пробелами: 16168
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
51960
2
0

... . Автобус чекає тих, що запізнилися тільки 15 хвилин, після чого рухається далі по маршруту. Ті, хто спізнюється, наздоганяє групу самостійно[6; c.33]. РОЗДІЛ 3 ПРАКТИКА ОРГАНІЗАЦІЇ АВТОБУСНИХ ТУРИСЬКИХ МАРШРУТІВ 3.1 Загальні відомості про ТФ «Гедеон» Туристична фірма «Гедеон» входить в одну з найбільших систем туріндустрії, створеної в 1995 році. «Гедеон» виховав не одне покоління ...

Скачать
65621
0
1

... чки Голоустній", і ін. Ці маршрути вперше в країні були офіційно названі "маршрутами екологічного туризму" і саме під такою назвою увійшли до каталогів БММТ "Супутник" ЦК ВЛКСМ. Тоді під словосполукою "екологічний туризм" малися на увазі маршрути, обладнані так, щоб присутність туристів мінімально відбивалася на природному середовищі, а самі вони не тільки відпочивали, але і знайомились з екологі ...

Скачать
50918
0
0

... дозвіллєвих закладів, мережа яких збільшувалася, у тому числі, внаслідок відвідувань екскурсантами і туристами. Анотація   Вишневська Г.Г. Еволюція сфери гостинності міста Києва другої половини ХІХ – початку ХХ ст. в контексті розвитку українського туризму. – Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступня кандидата культурології зі спеціальності 26.00.06 – прикладна культурологія. ...

Скачать
301657
7
15

... ічного планування виділяють 5 рівнів: 1. Ситуаційний аналіз. Ситуаційний аналіз – це процес виявлення ринкових можливостей туристичного підприємства, заснований на результатах маркетингових досліджень. 2. Планування цілей туристичного підприємства; 3. Розробка альтернативних стратегій 4. Вибір та оцінка стратегії; 5. Розробка оперативних маркетингових планів. В маркетинговій ді ...

0 комментариев


Наверх