Ходова частина

6840
знаков
0
таблиц
0
изображений

Реферат

з автосправи

на тему:

"Ходова частина"


Виконав:

учень 10 - А класу

середньої школи 96

Коркуна Дмитро


Львів 2000


Ходова частина служить візком і складається з рами, осей, підвісок і коліс.

Рама,осі, передня і задня підвіски

Рама – це основа автомобіля на якій встановлюються усі агрегати і кузов. Вона складається з повздовжніх балок, з'єднаних між собою поперечинами. Окремі частини рами з'єднують за допомогою косинців і косинок клепанням або зварюванням. На рамі є кронштейни для кріплення крил, підніжок ресор та інших деталей.

Передня вісь автомобіля із залежною підвіскою складається з балки двотаврового перерізу, на кінцях якої є бобишки з отворами, і двох поворотних цапф, які шарнірно закріплені шворнями. Між бобишкою балки і нижнім вушком поворотної цапфи встановлюють упорний підшипник, який полегшує поворот. Шворі юнь закріплюють в отворі вушок осі з стопорним конічним штифтом з гайкою. В отвори вушок цапф запресовано бронзові втулки, на яких цапфа повертається навколо шворня. Маточини передніх коліс установлюють на поворотних цапфах на роликових конічних або кулькових радіально-опорних підшипниках і кріплять гайки з шплінтами.


Рама автомобіля

1– передній буфер; 2 – передні буксирні гаки; 3– поздовжні балки; 4– поперечини; 5 – косинка; 6 – косинець; 7– буксирний пристрій; кронштейни ресор.

Передню і задню осі автомобіля з'єднують рамою підвіскою, яка передає вагу автомобіля і вантажу через осі на колеса. Пружний елемент підвіски пом'якшує удари, які сприймають колеса від нерівностей дороги. Залежно від виду пружного елемента підвіски бувають пневматичні, торсійні , ресорні або пружинні.

У пневматичної підвіски пружинним елементом є балон, заповнений стиснутим повітрям. Балон розміщують між рамою і віссю, він має регулятори, які змінюють тиск повітря в балоні при зміні навантаження і удара коліс об нерівності дороги або кренах кузова на поворотах.

У торсійної підвіски пружини елементом є стальні стержні, які працюють на скручування. Таку підвіску встановлюють у напівпричепах і на передній осі автомобіля "Запорожець".

Ресорні підвіски – це пружні елементи, складені з вигнутих стальних листів різної довжини і розміщених вздовж рами. Задня підвіска у вантажних автомобілів має додаткові ресори ( підресорники), які забезпечують однакову жорсткість підвіски під час руху автомобіля з вантажем і без нього. Усі листи ресори з'єднані між собою центральним стяжним болтом з гайкою, який запобігає їх поздовжньому зміщенню, а з боків – хомутиками, які запобігають їх бічному зміщенню.

Середньої частину ресори кріплять за допомогою стрем'янок до спеціальної площадки на осі.

Кінці ресор можуть з'єднуватися з приклепаними до рами кронштейнами за допомогою стальних пальців або гумових подушок з втулками. Коли кріплять ресори за допомогою гумових подушок на кінцях двох найдовших (корінних) листів приклепують спеціальні чашки в які закладаються гумові подушки. Кінці ресор разом з гумовими подушками затискують у кронштейнах кришками. У передні кронштейни ресор у спеціальні гнізда встановлюють додаткові гумові подушки, які перешкоджають поздовжньому переміщенню ресори вперед і сприймають штовхаючі зусилля.

Незалежна шворнева підвіска змонтована на поперечині, яка прикріплена до балок підрамника. Між опорною пластиною і поперечиною встановлено пружину. Вона сприймає навантаження від ваги автомобіля, яке передається на кожне колесо.Маточину колеса встановлюють на підшипниках на осі поворотної цапфи, яку за допомогою шворня кріплять до шипа вертикального стояка. Вертикальний стояк шарнірно з'єднують з нижніми і верхніми важелями. Нижні важелі за допомогою різьбових втулок шарнірно встановлені на осі, прикріпленій у свою чергу до поперечини болтами.верхній важіль є одночасно важелем амортизатора.

Амортизатор

1 – поршні; 2 – пружинна клапана; 3– корпус; 4– кулак; 5– вал 6– болт кріплення амортизатора до рами; 7– важіль; 8– тяга; 9– клапани; 10– заглушка циліндра; 11 – перепускні клапани.

Для швидкого гасіння коливань підвіски між рамою або кузовом і осями встановлюють амортизатори, які створюють опір перекачування рідини з однієї порожнини в другу через вузькі канали.

Поршневий амортизатор кріплять на рамі автомобіля. Один кінець зовнішнього важеля тягою з'єднаного з віссю. Усередині циліндричного корпуса є циліндричні камери. В яких переміщуються два жорстко скріплені поршні. Кулак, розміщений поршнями, з'єднаного з внутрішнім кінцем вала, а зовнішні кінець вала за допомогою дрібних шліців – з другим кінцем зовнішнього важеля. Ліва і права циліндричні порожнини сполучені між собою перепускними каналами. Внутрішня порожнина амортизатора заповнена рідиною. При стисканні ресори зовнішній важіль разом з валом і кулаком повертатиметься і переміщуватиме поршні з валом і кулаком повертатиметься і переміщуватиме поршні з валом і кулаком вправо. Правий поршень при цьому витискуватиме рідину з правої камери через клапан в ліву камеру. При віддачі ресори поршні переміщуються вліво, і рідина переганятиметься з лівої порожнини у праву. Амортизатори заповнюють сумішшю з 40% турбінного і 60 % трансформаторного масел.

Колеса

На сучасних автомобілях встановлюють металеві колеса. Таке колесо складається з диска і обода. На вантажних автомобілях застосовують колеса з плоским ободом, а на легкових – з глибоким ободом.

Колеса

1 – борти обода; 2– конусні отвори диска; 3– диск; 4 – глибокий обід; 5– заглиблення; 6– плоский обід; 7– бортове кільце суцільне; 8 – бортове кільце розріхне.

Колесо з плоским ободом має два знімних бортових кільця, одне з яких розрізне. Плоский обід має кільцеву канавку, в якій закріплюється розрізне бортове кільце, ітим самим штопорить друге бортове кільце. Диски коліс мають конусні отвори, за допомогою яких колесо встановлюється на шпильках маточини і кріпиться спеціальними гайками з конусними проточками.

Щоб запобігти сасовідкручування гайок шпильки маточини коліс і гайок лівого боку мають ліву різьбу, а шпильки і гайки правого боку – праву.

Автомобільні шини

На сучасних автомобілях пневматичні шини застосовують для часткового поглинання поштовхів і пом'якшення ударів від наїзду на перешкоди. Крім того, пневматичні шини забезпечують надійне зчеплення коліс з поверхнею дороги і безшумний рух автомобіляю

Автомобільні шини бувают камерні і безкамерні. Камерна автомобільна шина складається з трьох основних частин: покришки, камери і ободової стрічки. Покришка захищає камеру від пошкодження і забезпечує зчеплення колеса з дорогою. Камера служить основним пружним елементом для пом'якшення ударів і поштовхів на нерівності дороги. Ободова стрічка виконує функції прокладкиміж камерою і металевим ободом колеса.

Покришка складається з протектора, що має бігову поверхню, каркаса, подушкового шару і крил із стальними дротяним кільцевим сердечником, каркас – з кількох шарів корду з гумовими прошавками між


Информация о работе «Ходова частина»
Раздел: Технология
Количество знаков с пробелами: 6840
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
33047
0
7

... вимушені йти на компроміси. Наприклад, дуже м'яка підвіска погіршує стійкість, а дуже жорстка - і зменшує комфорт і зменшує ресурс вузлів.   2.3 Технічне обслуговування ходової частини Всі перевірки потрібно проводити знизу автомобіля, встановленого на підйомнику або оглядовій ямі. При кожному технічному обслуговуванні треба обов'язково перевіряти стан захисних чохлів шарових опор підвіски, ...

Скачать
67512
0
8

... де цифри 127(5), 152(6), 114(4.5) позначають ширину профілю обода в міліметрах і в дюймах (у дужках); букви J, L, Е — тип бортових закраїн ободів, що мають уніфіковані розміри. 6. ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ХОДОВОЇ ЧАСТИНИ При експлуатації автопоїздів необхідно періодично перевіряти надійність заклепувальних з'єднань рами, обстукуючи головки заклепок молотком, не допускати утворення тріщин у ...

Скачать
27576
0
10

... Т-40А, МТЗ-82, ЮМЗ-8280, Т-150К, К-700 напрямні колеса, змінюючи напрям руху трактора, одночасно і ведучі. Такі трактори мають підвищену прохідність. Для зручності класифікації колісних тракторів за ходовою частиною прийнято колісну формулу, яка складається з двох цифр, з'єднаних між собою буквою К. Перша цифра означає загальне число коліс трактора, друга — число ведучих коліс. Універсальні — це ...

Скачать
53415
1
4

... іонер / Electronic anti-slip system, independent cabin heater, independent engine & cabin heater, radio cassette player, air conditioner 2. Технічне обслуговування та ремонт ходової частини МАЗ 2.1 Рама і буксирний пристрій   Рама автомобіля - клепана, складається з двох повздовжніх балок швелерної форми зі змінним перетином, виготовлених зі смугової низьколегованої сталі ...

0 комментариев


Наверх