5. Перший сеанс роботи на віртуальному комп'ютері

Запускати систему VMware можна двома способами. Перший полягає в тому, що відкривається вікно терміналу, і вводиться команда vmware &. Другий спосіб (в KDE) - в головному меню KDE вибирається команда Запустити програму... (гарячі клавіші - <Alt> + <F2>) і в вікні, що з'явилося вводиться команда vmware. Незалежно від способу запуску ви побачите діалогове вікно вибору конфігурації віртуального комп'ютера, представлене на мал. 18.4.

Рис. 18.4. Вікно вибору конфігурації

Оскільки у вас поки створений тільки один віртуальний комп'ютер, то досить підсвітити рядок з ім'ям єдиного конфігураційного файлу, а потім треба "включити харчування" кнопкою Power On головного вікна програми VMware.

Далі все буде відбуватися так, як і при завантаженні вибраної ОС на звичайному комп'ютері. Зокрема, якщо є бажання подивитися або змінити установки BIOS віртуального комп'ютера, то треба встигнути вчасно натиснути клавішу <F2>, щоб потрапити в меню BIOS. Перше, про що треба пам'ятати при роботі з віртуальною машиною - це спосіб виходу з вікна віртуальної машини комбінацією клавіш <Ctrl> + <Alt> + <Esc>, що особливо корисно при роботі в повноекранному режимі ВМ. У цей режим можна переключитися з допомогою кнопки Full Screen на панелі VMware. У цьому випадку буде повна ілюзія того, що фізичний комп'ютер працює під управлінням Windows і тільки "чарівна" комбінація клавіш <Ctrl> + <Alt> + <Esc> може повернути вас до дійсності.

Наступним етапом роботи на "новому комп'ютері" буде встановлення необхідного програмного забезпечення всередині віртуальної машини, яка здійснюється точно так само, як і на звичайному комп'ютері.

Запустіть віртуальну машину. Про всяк випадок перевірте, що віртуальна машина має доступ до дисковода CD-ROM або дисковода гнучких дисків (в залежності від того, який з них буде потрібно в процесі інсталяції). Для цього можна скористатися командою Devices головного меню системи VMware.

Вставте інсталяційний диск у відповідний дисковод та запустіть програму установки. Як це зробити, я тут не буду пояснювати, сподіваюся, що ви маєте певні навички роботи з тією операційною системою, яку збираєтеся запускати на ВМ.

Після інсталяції ОС я встановив на своєму віртуальному комп'ютері MS Office та ще низку програм, з якими звик працювати в старій системі. Зробіть те ж саме і починайте працювати!


6.         Про деякі особливості роботи з віртуальним комп'ютером

6.1 Копіювання та вставка

Якщо на віртуальній машині встановлений пакет VMware Tools, є можливість здійснювати операції копіювання і вставки між додатками, запущеними у віртуальній машині і на базовому комп'ютері, а також між двома віртуальними машинами.

6.2 Призупинення та миттєве відновлення стану ВМ

У будь-який момент роботи з віртуальною машиною можна призупинити її роботу і зберегти поточний стан, а згодом продовжити роботу з точки зупину, причому усі програми та документи будуть знову відкриті і готові до подальшої роботи. Зберігати стан віртуальної машини можна або на диску, або в оперативній пам'яті. За замовчуванням збереження здійснюється на диск (правда, для виконання цієї операції на диску повинно бути достатньо вільного місця). Якщо ви хочете, щоб стан ВМ зберігалося у ВП, скористайтесь редактором конфігурації, щоб змінити типове встановлення.

Швидкість збереження та відновлення стану ВМ залежить від того, як багато змін було зроблено в останньому сеансі роботи. У загальному випадку першого збереження триває довше, ніж наступні.

Для збереження стану ВМ потрібно:

1.         Повернутися в режим роботи у вікні (комбінація клавіш <Ctrl> + <Alt> + <Esc>).

2.         Клацнути по клавіші Suspend на панелі VMware.

Після цього можна безпечно вийти із системи VMware через команду меню File | Exit.


Рис. 18.5. Віртуальна машина припинена

Для повернення в стан до припинення:

1.         Запустити VMware і вибрати ту віртуальну машину, роботу якої призупинили.

2.         Клацнути по кнопці Resume на панелі VMware.

Всі додатки, з якими ви працювали в момент припинення ВМ, знову запустяться, причому опиняться в тому самому стані, що знаходилося в момент зупинки.

6.3 Вимкнення ВМ

Як і на реальних комп'ютерах, перед вимиканням живлення віртуальної машини необхідно виконати процедуру зупинки (Shutdown) запущеної на ній ОС. Після того, як ОС буде зупинена (з'явиться відповідне повідомлення, або вікно VMware стане чорним) клацніть по клавіші Power Off на панелі VMware. Після цього можна закрити VMware будь-яким способом з тих, які служать для закриття вікна (наприклад, скориставшись командою меню File | Exit).



Информация о работе «Віртуальний комп'ютер (система VMware)»
Раздел: Информатика, программирование
Количество знаков с пробелами: 87696
Количество таблиц: 2
Количество изображений: 9

Похожие работы

Скачать
21635
0
0

... були скомпільовані як модулі, необхідно командою make modules призвести перекомпіляцій модулів. Докладніше про компіляції ядра можна дізнатися в [5]. Підготовка ядра для віддаленого завантаження Щоб ядро можна було завантажувати через мережу за допомогою Etherboot або Netboot, воно має бути спеціальним чином підготовлено. Для цього служить програма mknbi, що входить в пакет mknbi (при створенні ...

Скачать
74620
0
12

... чного письма. При цьому поточний стан звичайної ОС повністю зберігається, і до нього можна легко повернутися зворотним поворотом ключика. Загалом, простір для застосовності технологій віртуалізації на роботі і в побуті є, і питання його грамотного використання з новітніми процесорами Intel тепер лягає на плечі відповідного програмного забезпечення, яке поки що не отримало широкого розповсюдження ...

Скачать
14628
0
3

... викликами. Цей режим дещо менш продуктивний, але дає значну перевагу з точки зору зручності експлуатації. Таким чином реалізовано, наприклад, віртуальні ПК VMWARE Workstation і GSX Server. Саме так працює і Microsoft Virtual Server 2005, який встановлюється поверх існуючої інсталяції Windows 2003/XP як системна служба. Virtual Server в середовищі Windows XP У якості базової операційної ...

0 комментариев


Наверх