Вступ

Актуальність даного дослідження визначається тим, що в умовах ринкової економіки цілеспрямоване формування перспективного товарного асортименту підприємства є одним з засобів підвищення конкурентоспроможності підприємства. В нинішній час, в умовах ринкової економіки, підприємства отримали можливість самостійно формувати свою економічну стратегію, тобто знайти відповіді на наступні питання: які види продукції виробляти, в якій кількості, як і якими засобами, для кого і коли виробляти.

Важливість даного дослідження обумовлена також і тим, що воно проведено на матеріалах галузі, продукція якої безпосередньо спрямована на задоволення конкретних особистих потреб людей.

Мета даної роботи є виявлення, які найсильніші конкуренти на ринку кави у торгової марки «Якобз».

Для того щоб досягти поставленої мети потрібно вирішити наступні завдання:

- збір та аналіз вторинної маркетингової інформації;

- планування й організація збору первинної інформації, проведення анкетування;

- систематизація й аналіз зібраної інформації;

- представлення отриманих результатів дослідження;

- розробка рекомендації щодо проведених досліджень.

Об’єктом дослідження є маркетингове дослідження ринку кави (на прикладі діяльності компанії Kraft Foods Inc. з виробництва кави «Якобс»). Ця кава входить в пятірку найкращих кавових напоїв, серед яких її конкурентами постають Nescafe, Tchibo, Maxwell House, Monterrey, Карт Нуар.

В даній роботі буде проведено планування дослідження спрямованого на визначення споживчих мотивацій при купівлі кави в супермаркетах і на ринках в короткостроковому періоді с 1-го жовтня по 1 листопада на території міста Харкова.


1. Маркетингові дослідження

Для ефективної ринкової діяльності, ведення цілеспрямованої конкурентної боротьби фірмі необхідні маркетингові дослідження. Велика закордонна компанія щорічно проводить самотужки або замовляє проведення сторонніми організаціями 3-4 маркетингових досліджень. Проведення маркетингових досліджень вітчизняними фірмами в даний час є рідкістю. Під маркетинговими дослідженнями розуміється збір, обробка і аналіз даних про ринки, конкурентів, споживачів, ціни, ринкові можливості фірми з метою зниження підприємницького ризику в процесі прийняття управлінських рішень.

Споживачі одна із головних ланок маркетингових досліджень. Щоб залучити своїх цільових клієнтів, потрібно знати, хто вони та які їхні загальні характеристики. Це компанії чи окремі люди? Чи знаходяться вони у певній демографічній групі щодо віку, географічного розташування та рівня доходів? Як вони купують вашу продукцію чи послуги? Як часто вони купують їх? Які особливості їх цікавлять?

1.1      Споживання кави в Україні

Каву завжди цінували за ту бадьорість і свіжість, яку приносить чашка цього божественного напою. На мусульманському Сході, де заборонено вживання спиртних напоїв, кави є обов'язковою складовою будь-якого святкового столу. В Україні, незважаючи на вільне вживання вина і більш міцних напоїв, кава так само дуже популярна. Місто в якому зявилась на Україні перша кава був Львів.

Кава – чудовий засіб для зняття втоми, пригнічення сонливості та підвищення концентрації і уваги. Кава стимулює пам'ять, сприяючи кращому запам’ятовуванню інформації. Було проведено багато досліджень, присвячених широкому спектру питань про каву та здоров’я людини. Наприклад, ми знаємо, що кава позитивно впливає на вільні радикали. Але досліджено, що кава може допомогти, навіть коли йдеться про діабет, хворобу Паркінсона і навіть астму. Кава як рослина відноситься до сімейства маренових і має близько 60 видів. Для отримання кави використовуються тільки два з них: аравійська кава (або "арабіка") і конголезький (також відомий як "робуста"). Кава завоювала весь світ своїм неперевершеним смаком і стимулюючим ефектом. Кавовий ринок в Україні активно розвивається, хоча і далекий від насичення. Не дивлячись на те, що споживання кави в нашій країні за останні п’ять років збільшилося у декілька разів, Україна по цьому показнику поки сильно відстає від Європи. Середньостатистичний європеєць споживає 6-8кг, а українець, згідно останнім даним International Coffe Organization, — приблизно 1кг кави в рік. За даними компанії ACNielsen Ukraine, зростання кавового ринку в 2007г. у фізичному виразі склав близько 15% (молотий— 15%, розчинний — 13%, кавові мікси — 27%). В грошовому виразі ринок “приріс” і того більше — на 23% (мелений — 27%, розчинний — 21%, мікси — 26%). Минулого року високий ціновий сегмент збільшився ще на 5-6%, а продажі кави середнього цінового сегмента виросли на 10-12% (в грошовому виразі). Оператори стверджують, що сегмент дешевої розчинної кави взагалі відмирає. Експерти також відзначають, що в Україні з'явилася категорія людей, готових платити за наддорогі сорти меленої і розчинної кави. Структура ринку: 75% — імпорт, 25% — вітчизняна фасовка (у фізичному виразі). Сезонність: 60-65% продажів доводяться на листопад — квітень. Кавові зерна у виробників цього року подорожчають приблизно на 15%. В результаті роздрібні ціни, як і минулого року, підвищаться на 5%. У фізичному виразі зростання ринку кави в 2008г. (в порівнянні з минулим і позаминулим роками) сповільниться і складе, по оцінках операторів, 3-5%. Проте зростуть об'єми продажів кави середнього, високого і преміального сегментів. На Україну реальзуються такі торгові марки: Neskafe Classic, Neskafe Gold, Jacobs, Monterrey, Maccona, MacCoff, Tchibo, Maxwell House, Elite, Monterrey, Ambassador. Серед вітчизняних: Галка, Віденська кава, Коста – Ріка, Добра кава.


Информация о работе «Маркетингові дослідження ринку кави торгової марки "Якобз"»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 14770
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
97030
22
6

... східних ласощів мають вищу конкурентоспроможність порівняно з російськими, за рахунок вищіх показників якості і нижчої ціни. Таким чином, ціна і якість є основними складовими конкурентоспроможності.[24 - 33] Розділ 3. Маркетингові аспекти дослідження ринку східних ласощів за матеріалами ВАТ “Дніпрянка”   3.1. Дослідження ринку кондитерських виробів в Україні Відповідно до Міжнародного ...

Скачать
133765
11
1

... митних цілей, включаючи стягнення штрафів та застосування інших санкцій за порушення митних правил, передбачених законодавчими актами України, і для ведення митної статистики[7]. РОЗДІЛ II ТОВАРОЗНАВЧА ЕКСПЕРТИЗА ШОКОЛАДУ, ЯКИЙ НАДХОДИТЬ В УКРАЇНУ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ 2.1. КЛАСИФІКАЦІЯ ТОВРОЗНАВЧА ШОКОЛАДУ ТА ЗА УКТ ЗЕД, ЩО ОФОРМЛЯЄТЬСЯ НА ПІВНІЧНІЙ РЕГІОНАЛЬНІЙ МИТНИЦІ За бі ...

0 комментариев


Наверх