3.2 Ефект від посилення ролі маркетингу у створенні іміджу компанії

Основні задачі відділу маркетингу: забезпечення надійної, достовірної і своєчасної інформації про ринок, динаміку попиту, смаки покупців, тобто інформацію про зовнішні умови функціонування фірми; про створення такого товару, чи асортименту товарів, який найбільш повно задовольнить потреби ринку, ніж товари конкурентів, зробити необхідний вплив на покупців, на попит, на ринок, забезпечюючий максимально можливий контроль над реалізацією. До функції відділу маркетингу входить комплексне вивчення ринку України, з виявленням потреб в різноманітні сезони. Можна зробити висновок, що діяльність відділу буде проходити в умовах, які регламентуються специфікою підприємства і набір функцій, виконуваних відділом маркетингу буде наступним:

1. Аналітична функція:

Цілі аналітичного дослідження:

• Комплексне вивчення ринку з виявленням потреб;

• Знаходження резервів, напрацювання політики життєдіяльності в умовах конкуренції;

Комплексне вивчення ринку, це перший крок до вивчення зовнішньої діяльності маркетингу, в котрій повинна працювати фірма[20].

Одна з головних цілей відділу - встановлення максимальної планомірності і пропорційності в діяльності підприємства. При цьому головна задача зменшити ступінь невизначеності і забезпечити концентрацію ресурсів на найбільш пріоритетних напрямках розвитку.;

Головне джерело маркетингової інформації, на базі якої приймаються управлінські рішення – зовнішнє оточення підприємства.

Комплексне вивчення факторів які впливають на розвиток діяльності ВАТ „ ТерА ” дозволяє розділити фактори зовнішнього і внутрішнього середовища на керовані, напівкеровані і некеровані.

Це дозволяє з точністю прогнозувати тенденції розвитку і динаміку цих факторів і показати їхній вплив на діяльність підприємства у майбутньому.

Відділ маркетингу на ТОВ „ ТерА ” є дуже молодим підрозділом. Він не набув ще такої форми, в якій повинен знаходитися самостійний підрозділ на такому підприємстві, як „ ТерА ”.

Ефект від посилення ролі маркетингу:

–           забезпечення зростання продажу на внутрішньому та зовнішньому ринках;

–           задоволення потреб носіїв платоспроможного попиту на внутрішньому та зовнішньому ринках;

–           зниження витрат виробництва за рахунок оптимального використання можливостей підприємства та його резервів розвитку;

–           одержання планового прибутку за рахунок більш повного використання потенціалу підприємства[7].

Маркетингові організаційні структури підприємства виконують специфічні функції:

1)дослідження ринку і ринкових ситуацій;

2)визначення асортименту продукції;

3)управління процесами товарного руху;

4)прогнозування і стимулювання продажу готової продукції;

5)ціноутворення і розроблення системи знижок;

6)комунікацію і зростання іміджу фірми;

7)сервіс;

8)організацію фірмової торгівлі;

9)маркетинговий контроль і аналіз;

10)       матеріально-технічне забезпечення;

11)       розроблення бюджету маркетингу;

12)       розроблення та просування нових товарів;

13)       формування попиту та ін.

Завданнями маркетингової служби, виходячи з маркетингових функцій та цілей, є:

–           збір та обробка інформації про зовнішнє та внутрішнє середовище підприємства;

–           проведення прогнозуючих досліджень;

–           розроблення довгострокових, середньострокових та поточних маркетингових планів відповідно до виробничо-збутової діяльності підприємства;

–           організація робіт зі створення нових і модернізації існуючих товарів для найбільш повного задоволення потреб споживачів;

–           активний вплив на змінні чинники, які визначають розвиток зовнішнього середовища в інтересах підприємства;

–           оптимальна організація системи товарного руху[12].


Висновки

З вищесказаного можна зробити наступні висновки:

Імідж організації - це образ організації, який існує у свідомості людей. Можна навіть сказати, що в будь-якій організації існує імідж поза залежністю від того, хто над ним працює і чи працюють над ним узагалі.

Сприятливий образ-імідж повинен бути адекватним, оригінальним, пластичним і мати точну адресу. Бути адекватним - значить відповідати реально існуючому образу чи специфіці фірми. Бути оригінальним – значить відрізнятися від образів інших фірм (товарів), особливо однотипних. Бутиипластичним - значить не застарівати, не виходити з моди, змінюючись, здаватися незмінним. Мати точна адресу - значить бути привабливим для визначеної цільової аудиторії, тобто для дійсних і потенційних замовників.

Приступаючи до створення іміджу, необхідно з'ясувати, по-перше, рід діяльності фірми в даний час і в перспективі; по-друге, чим товари (послуги) фірми відрізняються від товарів (послуг) конкурентів.

Штучне створення іміджу краще довірити професіоналам високої кваліфікації, тому не слід заощаджувати засоби на його створення. Імідж тільки частково "належить" фірмі - у виді візуальної атрибутики фірмового стилю, інша його частина створюється засобами PR і живе в масовій свідомості споживача. Якщо фірма не подбає про створення потрібного іміджу, споживачі можуть обійтися власною уявою і прийти до свого варіанта іміджу, що не завжди буде виграшним для фірми.

В ході аналізу ми побачили, що основними конкурентними перевагами ВАТ „ ТерА ” є відмінні якість продукції, відносно низька ціна, надання після продажних послуг.

Проте слід підвищити такі показники, як обсяги збуту, витрати на рекламу, а також слід надати персоналу можливість підвищення його кваліфікації. Все це дасть змогу покращити роботу підприємства та збільшити його прибутковість.


Список використаних джерел

1. Андрушків Б.М., Кузьмин О.Е. «Основи менеджменту».- Львів: «світ», 2005. -296 с.

2. Бодуан Ж. Управление имиджем компании. Паблик рилейшнз: предмет и мастерство: Инфра –М. – 2001. – 240 с.

3. Вандермейкер Дж. Вимір ефективності іміджу. – К.: Либідь, 2007. – 69 с.

4. Васильев Г.А., Поляков В.А. Основы имиджа организации. – Х.: Олди-Плюс, 2008. – 720 с.

5. Гаврилішин І.П., Славута Є.І. Проблеми формування іміджу компаній в Україні: Зб. наук. ст. – К.: Либідь, 2007. – 246 с.

6. Гаркавенко С.С.Маркетинг: підручник для вузів. – К.: Лібра, 2001р., - 384 с.

7. Герасимчук В.Г. Маркетинг: теорія і практика: навчальний посібник. – К.: Вища школа., 2004. – 327 с.

8. Джи Б. Имидж фирмы. - СПб.: Питер, 2000.

9. Згінов А. Аналіз ефективності іміджу. Практикум маркетолога. – М.: Академія, 2008. – 56 с.

10. Кацал І. Хорошій картині – дорога оправа / www.biz.kr.ua // Консалтинг в Україні.- 2008.- 25 лютого.

11. Коломінський Н.Л. Соціально-психологічні проблеми розробки та прийняття управлінських рішень // Современные методы и технологии принятия управленческих решений: Приложение №5 к науч. журн. “Персонал”, №6(54). – 1999.

12. Кобржицький А. Імідж: учора, сьогодні, завтра // Персонал. – 1999, № 1. – 56 с.

13. Крылов И.В. Теория и практика имиджа. – М.: Центр, 2008. – 184 с.

14. Ламбен Ж. Стратегический маркетинг – С.-П., 2000. – 587 с.

15. Левешко Р.Н. Анализ эффективности имиджа. – К.: Основа, 2007. – 112 с.

16. Некипелов А.И., Шейнин Э.Я.: Менеджмент и эффективность дея-тельности компании – “Вопросы экономики”, 2005. - № 12.

17. Почепцов Г.Г. Имиджеология: теория и практика. – Киев. 1998. – 327 с.

18.    Скрипаченко Т.В. Імідж керівника: поняття та його вживання // Психологія. Збірник наукових праць. НПУ ім. М.П. Драгоманова, Випуск 3(10), 2000.

19.    Скрипаченко Т.В. Сучасні умови діяльності вітчизняного керівника // Збірник наукових праць Інституту психології ім. Г.С. Костюка АПН України.- К., Вид-во “Любіть Україну”, 2000.- т.1, ч.3.

20.    Учебное пособие для деловых людей. – М.: ИМА-пресс, 2008. – 165с.

21.    Флетчер М. Из чего сделан имидж компании // Электро-info. – 2004. - №8

22.    Бізнес-план ВАТ „ ТерА ” на 2008 рік. – 12с.


Информация о работе «Формування іміджу підприємства на прикладі ВАТ "ТерА"»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 58477
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
229102
13
72

... РОЗДІЛ 4 ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗЕД ПІДПРИЄМСТВА АТЗТ КОМПАНІЯ "БАСТІОН"   4.1 Заходи щодо удосконалення ЗЕД та їх вплив на ефективність діяльності підприємства АТЗТ компанія "Бастіон" На підставі аналізу діяльності АТЗТ компанія «Бастіон», представленому в розділі 3 дипломної роботи, виявлено, що основними проблемами розвитку ЗЕД підприємства є зниження ефективності його діяльност ...

Скачать
215682
46
12

... поданих на рис. 1.5 методик. Відповідно до цієї методики аналіз інвестиційної привабливості підприємства здійснюється в послідовності, наведеній на рис. 1.6. Аналіз і оцінка інвестиційної привабливості підприємства на основі аналізу фінансових показників передбачають дослідження фінансово-економічних процесів на підприємстві (табл. 1.2). Таблиця 1.2 Цілі аналізу фінансово-економічних процесів ...

Скачать
189094
6
5

... достовірної техніко-економічної інформації будується статистична оптимізаційна модель показників економічного обґрунтування управлінських рішень, пов’язаних з менеджментом операційної системи підприємства. Отже, операційна система є сукупністю взаємопов’язаних підсистем, які забезпечують процес створення продукту діяльності та отримання прибутку. Функціонування даної системи полягає в організац ...

Скачать
101442
21
4

... до найкращої ситуації, а стратегії це основні напрямки руху. Один з методів визначення проблеми – матриця визначення проблеми, яка наведена в Додатку № 3. Особливості процесу розробки маркетингової стратегії в Державній акціонерній холдинговій компанії “Артем”.   2.1.   Аналіз поточного стану Компанії, її зовнішнього та внутрішнього середовища. Державна акціонерна холдингова компанія “Артем ...

0 комментариев


Наверх