4. Макроергічні зв‘язки та макроергічні сполуки

Макроергічними – називаються сполуки в складі молекул яких є багаті енергією (макроергічні) зв‘язки.

Залежно від величини енергії що акумульована у зв‘язках, макроергічні спо-луки поділяють на низькоенергетичні (2-3 кКал/зв.) та високоенергетичні (10-16 кКал /зв.) макроерги.

До низькоенергетичних макроергів відносять прості ефіри спиртів та фос-форної кислоти, фосфогліцеринова кислота, складні моно- та дифосфорні ефіри глюкози, рибози, фруктози.

До високоенергетичних макроергів відносять пірофосфат, креатинфосфат, ацетилфосфат, 1,3-дифосфогліцеринову кислоту , 2­фосфоенолпіровиноградну кислоту.

Особливе місце серед макроергів клітини належить системі АТФ-АДФ, що складається з аденіну, рибози, та трьох чи двох залишків фосфорної кислоти відповідно. Молекула АТФ містить два макроергічні зв‘язки, молекула АДФ – один. При розриві одного макроергічного зв‘язку виділяється 6-8 кКал. енергії.

Центральне місце системи АТФ-АДФ серед макроергів клітини забезпечується слідуючими факторами: проміжними значеннями енергії макроергічного зв‘яз-ку, великою мобільністю та високою концентрацією у клітині.

Ці фактори дають змогу системі АТФ-АДФ бути основними енергетичними субстратами клітини.


HO O

P OH NH2

O N N

HO P O

O N N

O=P

OH O + H2O

 CH2 O

H H АТФ

 H H

 OH OH

 NH2

НO  N N

HO P O

O N N

O=P

OH O + H3РО4 + Е

 CH2 O

H H АДФ

 H H

 OH OH

макроергічний зв‘язок.


Питання для самоконтролю.

1. Охарактеризуйте основні положення перекисної теорії.

2. Охарактеризуйте основні положення теорії Паладіна.

3. Поняття «дихального» ланцюга. Мітохондрії – основні енергетичні станції організму.

4. Характеристика НАД–залежних ферментних систем.

5. Характеристика ФАД–залежних дегідрогеназних систем.

6. Характеристика коферменту Q та системи цитохром.

7. Поняття процесів аеробного та анаеробного окислення харчових субстратів, вільного та спряженого окислення. Енергетичні ефекти процесів. Пункти спряження.

8. Характеристика макроергічних сполук клітини. АТФ – ключова сполука енергетичного обміну.


Информация о работе «Обмін енергії в організмі»
Раздел: Химия
Количество знаков с пробелами: 15042
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
46329
14
0

... крові на вміст цезію і стронцію в органах щурів за умов уведення їх солей. Об’єкт дослідження – біохімічні механізми регуляції обмінних процесів в організмі щурів за умов уведення тваринам солей цезію і стронцію та вплив змін параметрів кислотно-лужного стану на інтенсивність накопичення цих важких металів. Предмет дослідження - показники вуглеводного, азотного, мінерального обміну і кислотно- ...

Скачать
75359
10
6

... сце радіальний градієнт температури (температура знижується від ядра до переферії), який на переферії досягає 1°С. 19. Фізіологічне значення гомойотермії. Терморецептори і центр терморегуляції. Підтримка сталості температури ядра необхідна для нормального протікання процесів обміну речовин в клітинах (активність ферментів залежить від температури). Організм людини краще переносить зниження ...

Скачать
36477
0
0

... . Обмін вуглеводів у дітей. У дітей обмін вуглеводів здійснюється з великою інтенсивністю, що пояснюється високим рівнем обміну речовин взагалі в дитячому організмі. Вуглеводи в дитячому організмі виконують не тільки роль основних джерел енергії, а й важливу пластичну роль при формуванні клітинних оболонок, речовини сполучної тканини. Вуглеводи беруть ' участь в окисленні кислих продуктів бі ...

Скачать
45906
12
0

... раціонів і балансуючих кормових добавок, використання яких економічно обґрунтоване. Висновки 1.  Інфекційний ринотрахеїт – герпесвірусне захворювання, яке спричиняє зниження ефективності використання поживних речовин, перевитрати кормів та робить збитковим вирощування молодняку великої рогатої худоби. Оптимізація раціонів за комплексом мікроелементів і вітамінів сприяє оздоровленню ...

0 комментариев


Наверх