2.2.1 Коротка характеристика деяких видів іксодових кліщів.

 

Hyalomma marginatum marginatum - ей вид кліща найбільш многочислен в Нефтекумськом, Льовокумськом, Курськом, Арзгирськом, Апанасенковськом, Червоногвардійському, Буденновськом, Благодарненськом, Петровськом, Новоселіцком, Туркменському, Труновськом, Іпатовськом районах розташованих в ландшафтних провінціях напівпустелі і степів[6,8]

Улюбленими житлами для кліща цього вигляду є пасовища, лісозахисні смуги заселені граками, забурьяненные ділянки, неприбрані стоги сіна. Це двуххозяиновый кліщ (рис.2.1). Статевозрілі кліщі нападають і харчуються на крупних тваринах – велика рогата худоба, дрібна рогата худоба, коні, собаки нападає і на людину. Напад імаго за нашими спостереженнями наголошується весною кінець березня, середина квітня, коли денна температура досягає 8-12єС, а нічні температури не опускаються нижче +2єС, при маловітряній сонячній погоді.

Пік чисельності паразитування имаго на сільськогосподарських тварин доводиться на травень місяць, поява личинок - почало липня, німф - третя декада липня.

Основними хазяями імаго Hyalomma marginatum на території Ставропольського краю є крупна і дрібна рогата худоба, личинок і німф – птахи сімейства воронових (граки).

Кількість випадків нападу H. marginatum на людину серед обстежених прокормителей не перевищує 5% в рік. Проте частка даного кліща серед інших видів знятих з людей може досягати 39 %.

Dermacentor marginatus

Цей вид кліща широко поширений в ландшафтах предгірної провінції степів і лісостепів і провінції лісостепових ландшафтів Ставрополья в Предгірному, Ізобільненськом, Кочубєєвськом, Андроповськом, Александровськом, Шпаковськом районах, а так само в містах Єсентуки, Пятігорськ, Кисловодськ, Ставрополь. Одиничні екземпляри нами були зустрінуті в степовій зоні на прокормителях (Радянський, Новоселіцкий, Буденновській, Благодарненській, Труновській, Червоногвардійський район) і в напівпустелі (Нефтекумській район), але вважаємо за необхідне відзначити, що природні стации, в них представлені густою рослинністю в безпосередній близькості від водоймищ (озера, зрошувальні канали).

Активізація D. marginatus після зими доводилася на ранньовесняний період - березень, квітень, іноді і на середину лютого. Пік паразитування дорослих кліщів на сільськогосподарських тваринах наголошується з третьої декади квітня по середину травня. Преимагинальные фази можуть паразитувати на мишоподібних гризунах, зайцях, їжаках. Чисельність D. marginatus в осінні місяці значно менше. Другий пік активності імаго наголошується з третьої декади серпня, а паразитування на тварин і випадки нападу на людину реєструються до листопада місяця.

Основними хазяями імаго є велика рогата худоба, дрібна рогата худоба, коні. Кількість випадків нападу D. marginatus на людину, серед обстежених хазяїв, коливається від 1,3% до 6,5% в рік. Випадки нападу на людину D. marginatus в краю реєструються щорічно. Частка даного кліща серед інших видів, знятих з людей, досягає 10%.

Ixodes ricinus – масовий вид сімейства иксодовых в лісових біотоп Ставропольського краю. Висока його чисельність наголошується в Шпаковськом, Кочубєєвськом, Предгірному районах а також в лісопарковій зоні міст регіону Кавказьких Мінеральних Вод і Ставрополя. Одиничні екземпляри нами зустрінуті в 14 районах краю: Труновській, Грачевській, Андроповській, Петровській, Александровській, Туркменський, Благодарненській, Новоселіцкий, Буденновській, Радянський, Кіровский, Курський, Льовокумській, Нефтекумській.

Біотоп проживання I. ricinus в них представлені лісозахисними смугами, ділянками лісових масивів, зустрічається і в безлісих ділянках. I. ricinus мешкає в лісових масивах, парках. Висока чисельність наголошується в зонах достатнього і помірного зволоження, але живе також і в зонах нестійкого зволоження і навіть в посушливій зоні краю, де приурочений до заплавних лісів.

Активізація кліща даного вигляду на території краю, як правило, відбувається в рані весняний період[12].

Весняний пік нападу кліщів на хазяїна доводиться на перші декади травня. Влітку наголошується незначна депресія, а восени (вересень - жовтень) імаго знов зустрічається на хазяях, але чисельність його набагато нижча за весняну хвилю.

Основними прокормителями I. ricinus серед сільськогосподарських тварин, є велика рогата худоба, що випасується в безпосередній близькості від біотоп, в яких мешкає цей кліщ.

Всі фази розвитку нападають і на людину, але частіше за імаго і німфу. По нападу на людину, цей кліщ, займає від 19 до 44%.

Rhipicephalus rossicus

Активізація R. rossicus, як правило, відбувається у середині квітня в першу чергу в напівпустинних ландшафтах краю. Далі цей кліщ зустрічається в степових районах прилеглих до напівпустинних і із зростанням середньодобових температур активізується практично у всіх природних станціях, які населяє. Пік паразитування імаго на сільськогосподарських тваринах доводиться на кінець травня - червень місяць.

Круг хазяїв R. rossicus досить різноманітний і представлений крупними і дрібними ссавцях, птахами. Основними хазяями імаго R. rossicus в Ставропольському краю є крупна і дрібна рогата худоба, м'ясоїдні, дикі ссавці (зайці, їжаки). Мають випадки частого нападу цього кліща і на людину.

Преймагінальні фази кліщів (личинки) на хазяях паразитують з третьої декади червня по липень, німфи з липня по серпень. Основними біологічними об'єктами нападу ювенільних фаз кліщів є зайці, їжаки, а так само можуть бути і птахи сімейства воронових (граки, ворони).

По нападу на людину цей кліщ серед інших видів займає далеко не останнє місце від 5 до 21%. Найчастіше піддаються нападу цього кліща жителі сільської місцевості напівпустинних ландшафтів краю[12].

 

2.2.2 Кримська геморагічна лихоманка.

Кримська геморагічна лихоманка - синоніми: геморагічна лихоманка Крим-Конго-Хазер, кримсько-конголезька лихоманка, середньоазіатська геморагічна лихоманка, карахалак; Crimean-Congo hemorrhagic fever, Crimeanhemorrhagic fever - англ.) – зоонозна природно-очговая арбовирусная інфекційна хвороба з трансмісивним механізмом передачі збудника. Характеризується вираженою інтоксикацією, двофазною лихоманкою, явищами геморагічного синдрому.Збудник захворювання є вірус Конго, що складається з РНК, відноситься до сімейства Bunyaviridae, рід Nairovirus. У Росії вірус був відкритий в 1945 р. М.П. Чумаковим. Резервуар і джерела збудника: резервуаром вірусу є дикі дрібні ссавці: лісова миша, малий ховрах, заєць-русак, вухатий їжак, а так само іксодові кліщі, вони здатні зберігати вірус, довічно передаючи його з пікоління в покоління трансфазово і трансоваріальний. Джерело інфекції до теперішнього часу не встановлене, але є непрямі підтвердження носійства у великої рогатої худоби, зайців, їжаків, гризунів, деяких птахів, у яких інфекція протікає безсимптомний. Переносником і хранителем є кліщі, переважно з роду Hyalomma. Захворюваність характеризується сезонністю з березня по вересень (у нашому краю). Механізм передачі збудника: трансмісивний, при знятті і розчавлюванні кліщів незахищеними руками. Можлива передача вірусу з інфікованою кров'ю хворої людини при медичних маніпуляціях. Інкубаційний період 2-14 днів, частіше 3-5 днів.Основні клінічні ознаки: гострий початок, явища інтоксикації, підвищення температури тіла до 39-40єС протягом 6-12 днів. В період розпалу хвороби на тулубі і кінцівках з'являється геморагічний висип, виникають носові, маткові, шлункові та інші кровотечі. Летальність коливається від 2 до 50%).

Умови, сприяючі зараженню: перебування людей в полі, степу, і інших місцях, де можливо напад кліщів в період з березня по жовтень.

Найбільш схильні до нападу кліщів особи, чия трудова діяльність пов'язана з тваринництвом і сільськогосподарськими роботами, а так само під час полювання, туризму, відпочинку на природі.

Догляд за сільськогосподарськими тваринами, на яких знаходяться кліщі, забій, оброблення туш[7,11].

 


Информация о работе «Кліщі - паразити людини»
Раздел: Медицина, здоровье
Количество знаков с пробелами: 48881
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
39305
0
0

... локалізована епідемія атипічної пневмонії в Південно-Східній Азії наприкінці ХХ ст. І все одно загроза появи та поширення нових інфекційних хвороб не виключена. 2.8 Вплив рослин на людину. Рослини - фітонциди   Значення рослин в житті людини надзвичайно важливе і різноманітне. Саме завдяки першій зеленій революції первісна людина перейшла до осідлого способу життя. Екологічне, біологічне, сі ...

Скачать
101400
3
4

... практичну діяльність паразитологів усіх профілів. Розробив методику комплексного вивчення паразитологічної ситуації, створив і розви­нув учення про паразитоценози [3]. 2 ЕКОЛОГО-БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ОБЛІГАТНИХ ТА ФАКУЛЬТАТИВНИХ ПАРАЗИТІВ НАДЦАРСТВА PROTOZOA 2.1 Тип Найпростіші (Protozoa)  До цього типу відносять приблизно 20 — 25 тис. видів. Найпростіші дуже по­ширені на нашій планеті і ...

Скачать
122117
1
5

... У сухому, захищеному від світла місці. Синоніми: Білтрід, Цезол, Цестокс, Цистріцид, Дронцит, Піквітон, Азінокс, Балтріцид. Хлоксил (Chloxylum) Фармакологічна дія: Антигельмінтний засіб. Показання до застосування: Гельмінтози печінки (хвороби печінки, що викликаються паразитарними червами: опісторхоз, фасціольоз, клонорхоз). Спосіб застосування: Цикл лікування хлоксилом продовжується ...

Скачать
70116
0
4

... комарів з людиною. Цілком природно, що для успішної передачі малярії комар повинний бути агресивний стосовно людини і мати можливість для нападу на людей. Це залежить у першу чергу від екології і поводження самих комарів, а також від особливостей побуту населення. Добре відомий поділ комарів на ендофильних і екзофіильних. Екзофільні комарі предпочитають для днювань природні біотопи. Звичайно ...

0 комментариев


Наверх