Упаковка, укупорка. Флакон оранжевого скла об’ємом 200 мл. Закупорений поліетиленовою пробкою з нагвинченою пластмасовою кришкою

96628
знаков
8
таблиц
18
изображений

5. Упаковка, укупорка. Флакон оранжевого скла об’ємом 200 мл. Закупорений поліетиленовою пробкою з нагвинченою пластмасовою кришкою.

6. Оформлення. На флакон наклеюють основну етикетку "Внутрішнє" з вказуванням номера аптеки, номера рецепту, прізвища та ініціалів хворого, способу застосування, дати (число, місяць, рік), ціни. Наклеюють також додаткові етикетки "Зберігати в прохолодному місці", "Перед вживанням збовтувати" (рідина - полідисперсна система), "Берегти від дітей".


3. Оцінка якості лікарського препарату

1. Аналіз документації. Рецепт виписаний правильно, розрахунки зроблені вірно. В паспорті вказані номер рецепту, найменування і кількість інгредієнтів у співвідношенні з технологією виготовлення, загальний обє’м препарату, дата виготовлення, підпис того, хто приготував і того, хто перевірив.

2. Оформлення до відпуску. На флакон наклеєна основна етикетка "Внутрішнє" з вказуванням номера аптеки, номера рецепту, прізвища та ініціалів хворого, способу застосування, дати (число, місяць, рік), ціни. Присутні також додаткові етикетки "Зберігати в прохолодному місці", "Перед вживанням збовтувати", "Берегти від дітей".

3. Упаковка, укупорка. Лікарський препарат запакований охайно, закупорений герметично, при перевертанні флакону мікстура не виливається. Флякон підібраний у відповідності до об’єму препарату і фізико - хімічних властивостей його інгредієнтів.

4. Органолептичний контроль. Лікарський препарат прозорий, має світло - коричневе забарвлення, механічних включень не містить, має запах валеріани, смак гіркий.

5. Фізичний контроль. Після вимірювання об’єм препарату становив 207 мл, тобто відхилення становило 1 мл (допустиме відхилення в межах ± 2%).

Висновок: ЛФ виготовлена задовільно і може відпускатись пацієнту.

Рецепт № 1

Rp.: Inf. Herbae Adonidis vernalis 6,0: 180,0

Natrii bromidi 6,0

Codeini phosphatis 0,15

M. D. S.: мікстура Бєхтєрєва.

Прописана мікстура Бєхтєрєва. В склянку для відпуску відміряють 136,5 мл води, 1,5 мл 10% розчину кодеїну фосфату (піпеткою), 30 мл 20% розчину натрію броміду, 12 мл рідкого екстракту - концентрату горицвіту. Для запобігання випадіння в осад важкорозчинного кодеїну броміду необхідно спочатку натрію бромід і кодеїну фосфат розчинити окремо, в окремих частинах настою, а потім злити їх разом.

Рецепт № 7

Rp.: Decocti rad. Rhei 5,0: 180,0

Magnesii sulfatis 5,0

Ol. Menthae piperstae gtt. III

Sirupi simplicis 15,0

M. D. S.: По одній столовій ложці 3 рази на день.

В приготованому відварі спочатку розчиняють магнію сульфат (кристалічний), потім вводять суміш сиропу з м’ятною олією.

Рецепт № 6

Rp.: Infusi Senne Compositi 100,0

D. S.: На 3 прийоми (віденський напій)

Це пропис Фармакопеї VIII видання. Листя сени (10 г), залиті киплячою водою (75мл), настоюють 30 хвилин. До процідженої рідини додають розтертий з частиною настою каолін в кількості 2% маси рідини і суміш кип’ятять на протязі 15 хвилин. Ця операція проводиться з метою освітлення рідини і видалення білкових і смолистих речовин. Смолисті речовини викликають небажані болі в кишківнику; при охолодженні вони виділяються з розчину і адсорбуються каоліном. Після кип’ятіння суміш зливають в склянку і відстають в прохолодному місці на протязі 2 - х діб. Відстояну рідину обережно декантують, нагрівають до кипіння і фільтрують. В профільтрованій рідині розчиняють 10 г сегнетової солі 1 10 г меду, по охолодженні в якості консерванту додають 10 мл 95% спирта і, нарешті, води до 100 мл. Настій може готуватись в запас на нетривалий час, зберігати його потрібно при температурі не більше 8°.

Рецепт №7

Rp.: Aethylmorphini hydrochloridi 0,15

Мentholi 0,4

Natrii bromidi 1,0

Аdonisidi 6,0

Tinct. Convallariae

Tinct. Leonuri ana 15,0

M. D. S.: По 15 кpапель 2 рази в день

У таблиці розчинності лікарських препаратів маються наступні дані:

Препарат Кількість розчинника (мл), необхідна для розчинення 1 г препарату
Вода (20ºС) етанол
90% 70%
Ментол Малорозчинний Легкорозчинний ----
Натрію бромід 1,5 16,0 3,5
Етилморфіну гідрохлорид 12,0 25,0 ----

У ДФ Х приведені наступні відомості: адонізид (новогаленовий препарат із трави горицвіту весняного) для внутрішнього вживання містить 20% спирту в якості консерванта; настойка конвалії і настойка кропиви собачої готуються на 70% спирті.

Виходячи з розчинності препаратів, краплі готують у такий спосіб.

У склянку для відпуску відмірюють піпеткою по 15 мл настойки конвалії і настойки кропиви собачої і у суміші настойок розчиняють 0,4 г ментолу. У невелику підставку відмірюють піпеткою 6 мл адонізиду і розчиняють у ньому 0,15 г етилморфіну гідрохлориду і 1,0 г броміду натрію. Отриманий розчин переносять у склянку для відпуску (у разі потреби попередньо проціджують).

Застосовувати в таких випадках концентрований розчин броміду натрію (20%) не дозволяється, щоб уникнути непередбаченого лікарем збільшення об’єму крапель і відповідно зміни концентрації інгредієнтів.

Рецепт № 5

Rp.: Tinct. Strophanti 5,0

Tinct. Strychni

Tinct. Vallerianae ana 10,0

M. D. S.: По 20 капель 2 рази в день

Кількість крапель у всьому об’ємі суміші настойок:

Настойка строфанту 53 краплі х 5 мл = 265 крапель.

Настойка чилібухи 50 крапель х 10 мл = 500 крапель.

Настойка валеріани 50 крапель х 10 мл = 500 крапель.

1265 крапель.

Кількість прийомів:

1265 крапель: 20 крапель = 63 прийоми.

Разова доза настойки строфанту:

265 крапель: 63 прийоми = 4 краплі.

Вищі дози по ДФ Х: разова - 10 крапель; добова - 20 крапель.

Разова доза настойки чилібухи:

500 крапель: 63 прийоми = 8 крапель.

Добова доза: 8 крапель х 2 = 16 крапель.

Вищі дози по ДФ Х: разова - 15 крапель; добова - 30 крапель.

Вищі дози, як видно з розрахунку, не завищені.

Якщо до складу рідкого лікарського препарату входять сухі речовини, концентровані розчини яких відсутні, то при вмісті їх до 5% загального об’єму лікарського препарату зміни об’єму розчину, зв’язані з розчиненням речовини, як правило, невеликі і звичайно укладаються в норму припустимих відхилень. Такі препарати розчиняють у розрахованій кількості очищеної води чи в одному з концентрованих розчинів і проціджують розчин у флакон.

Технологія виготовлення водяних витягів шляхом розчинення екстрактів (концентрованих розчинів). Промисловістю випускається особлива група екстрактів для виготовлення настоїв і відварів. Вони можуть бути сухими (Extracta sicca standartisata 1: 1 чи 1: 2) і рідкими (Extracta fluida standartisata 1: 2). У табл.1 приведені назви і розведення екстрактів для виготовлення настоїв і відварів.

Таблиця 1. Екстракти для виготовлення настоїв і відварів

Екстракт Розведення
Алтеї сухий 1: 1
Валеріани рідкий 1: 2
Горицвіту сухий 1: 1
Горицвіту рідкий 1: 2
Конвалії сухий 1: 2
Наперстянки сухий 1: 1
Кропиви собачої рідкий 1: 2
Термопсиса сухий 1: 1

Не дозволяється готувати в аптеках у запас концентровані розчини з рослинної сировини за рахунок збільшення кількості сировини і зменшення кількості води. Зміна кількісних співвідношень сировини і води істотно позначається на вмісті діючих речовин у водяних витяжках.

Використання готових, стандартизованих екстрактів дозволяє застосовувати концентровані розчини солей, значно прискорює виготовлення рідких лікарських препаратів.

Рецепт № 2

Rp.: Inf. herbae Adonidis vernalis ex 6,0 200 ml

Natrii bromidi 2,0

Tinct. Valerianae 10 ml

M. D. S.: По 1 столовій ложці 3 рази в день

Фармацевтична експертиза: форма рецептурного бланку - Ф-1(н. №360);

Перевірка ФЛ сумісності інгредієнтів: ЛР сумісні;

Перевірка доз?

Дози не завищені.

Речовини, підлягаючі ПКО - не встановлено.

Висновок: ЛФ може бути виготовлена.


Фізико - хімічні властивості речовин

Нerba Adonidis vernalis Natrii bromidum Tinct. Valerianae
Опис
Розчинність
Зберігання

Паспорт письмового контролю.

Зворотній бік ППК

V(заг) = 210 ml

m (Extractі Adonidis vernalis fluidaе (1: 2)) = 6,0 х 2 = 12 ml

V(Aquae purificatae) = 200 - 12 - 10 = 178ml

V (Sol. Natrii bromidi (1: 5)) = 10 ml

V (Tinct. Valerianae) = 10 ml

Лицевий бік ППК

Aquae purificatae 178 ml

Sol. Natrii bromidi (1: 5) 10 ml

Extractі Adonidis vernalis fluidaе (1: 2) 12 ml

Tinct. Valerianae 10 ml

V (заг) = 210 ml

Приготував: Перевірив: Відпустив:

Технологія приготування.

В флакон відмірюють 178 мл очищеної води і туди ж додають 10 мл розчину натрію броміду, 12 мл екстракту адонісу і 10 мл настойки валеріани.

Упаковка, укупорка. Флакон оранжевого скла. Закупорений поліетиленовою пробкою з нагвинченою пластмасовою кришкою.

Оформлення. На флакон наклеюють основну етикетку "Внутрішнє" з вказуванням номера аптеки, номера рецепту, прізвища та ініціалів хворого, способу застосування, дати (число, місяць, рік), ціни. Наклеюють також додаткові етикетки "Зберігати в прохолодному місці", "Перед вживанням збовтувати" (рідина - полідисперсна система), "Берегти від дітей".

Оцінка якості лікарського препарату.

1. Аналіз документації. Рецепт виписаний правильно, розрахунки зроблені вірно. В паспорті вказані номер рецепту, найменування і кількість інгредієнтів у співвідношенні з технологією виготовлення, загальний обє’м препарату, дата виготовлення, підпис того, хто приготував і того, хто перевірив.

2. Оформлення до відпуску. На флакон наклеєна основна етикетка "Внутрішнє" з вказуванням номера аптеки, номера рецепту, прізвища та ініціалів хворого, способу застосування, дати (число, місяць, рік), ціни. Присутні також додаткові етикетки "Зберігати в прохолодному місці", "Перед вживанням збовтувати", "Берегти від дітей".

3. Упаковка, укупорка. Лікарський препарат запакований охайно, закупорений герметично, при перевертанні флакону ЛФ не виливається. Флакон підібраний у відповідності до об’єму препарату і фізико - хімічних властивостей його інгредієнтів.

4. Органолептичний контроль. Лікарський препарат прозорий, має світло - коричневе забарвлення, механічних включень не містить, має запах адонісу, смак гіркий.

5. Фізичний контроль. Після вимірювання об’єм препарату становив 211 мл, тобто відхилення становило 1 мл (допустиме відхилення в межах ± 2%).

Висновок: ЛФ виготовлена задовільно і може відпускатись пацієнту.

Рецепт № 3

Rp.: Adonisidi 5 ml

Tinct. Convallariae

Tinct. Valerianae ana 10 ml

Mentholi 0,1

Kalii bromidi 2.0

M. D. S.: По 25 крапель 3 рази на день.

Фармацевтична експертиза: форма рецептурного бланку - Ф-1(н. №360);

Перевірка ФЛ сумісності інгредієнтів: ЛР сумісні;

Перевірка доз: Користуючись таблицею крапель знаходимо, що в 1 мл адонізиду - 34 краплі, настойці конвалії - 50 крапель, а у настойці валеріани - 51 крапля. Перераховуєм прописані об’єми рідин на краплі:

5 мл адонізиду - 170 крапель (34х5);

10 мл настойки конвалії - 500 крапель (50х10);

10 мл настойки валеріани - 510 крапель (51х10).

Кількість прийомів: (170 + 500 + 510) / 25 = 47;

Перевірка доз адонізиду:

РД = 170/47 = 4 краплі; ДД = 4х3 = 12 крапель.

ВРД = 40 крапель; ВДД = 120 крапель (згідно ДФ Х).

Дози не завищені.

Речовини, підлягаючі ПКО - не встановлено.

Висновок: ЛФ може бути виготовлена.

Фізико-хімічні властивості речовин

Adonisidi Mentholi Kalii bromidi Tinct. Convallariae Tinct. Valerianae
Опис
Розчинність
Зберігання

Паспорт письмового контролю.

Зворотній бік ППК

V(заг) = 25 ml

m

Лицевий бік ППК

V (заг) = Приготував: Перевірив: Відпустив:

Технологія приготування

В флакон відмірюють 178 мл очищеної води і туди ж додають 10 мл розчину натрію броміду, 12 мл екстракту адонісу і 10 мл настойки валеріани.

Упаковка, укупорка. Флакон оранжевого скла. Закупорений поліетиленовою пробкою з нагвинченою пластмасовою кришкою.

Оформлення. На флакон наклеюють основну етикетку "Внутрішнє" з вказуванням номера аптеки, номера рецепту, прізвища та ініціалів хворого, способу застосування, дати (число, місяць, рік), ціни. Наклеюють також додаткові етикетки "Зберігати в прохолодному місці", "Перед вживанням збовтувати" (рідина - полідисперсна система), "Берегти від дітей".

Оцінка якості лікарського препарату.

1. Аналіз документації. Рецепт виписаний правильно, розрахунки зроблені вірно. В паспорті вказані номер рецепту, найменування і кількість інгредієнтів у співвідношенні з технологією виготовлення, загальний обє’м препарату, дата виготовлення, підпис того, хто приготував і того, хто перевірив.

2. Оформлення до відпуску. На флакон наклеєна основна етикетка "Внутрішнє" з вказуванням номера аптеки, номера рецепту, прізвища та ініціалів хворого, способу застосування, дати (число, місяць, рік), ціни. Присутні також додаткові етикетки "Зберігати в прохолодному місці", "Перед вживанням збовтувати", "Берегти від дітей".

3. Упаковка, укупорка. Лікарський препарат запакований охайно, закупорений герметично, при перевертанні флакону ЛФ не виливається. Флакон підібраний у відповідності до об’єму препарату і фізико - хімічних властивостей його інгредієнтів.

4. Органолептичний контроль. Лікарський препарат прозорий, має світло - коричневе забарвлення, механічних включень не містить, має запах адонісу, смак гіркий.

5. Фізичний контроль. Після вимірювання об’єм препарату становив 211 мл, тобто відхилення становило 1 мл (допустиме відхилення в межах ± 2%).

Висновок: ЛФ виготовлена задовільно і може відпускатись пацієнту.

У попередньо приготований флакон для відпуску відмірюють 5 мл адонізиду і розчиняють у ньому 2,0 г броміду калію. Потім відмірюють 10 мл настойки конвалії, 10 мл настойки валеріани і в суміші розчиняють 0,1 г ментолу. Краплі оформляють для відпуску.

Рецепт № 9

Rp.: Codeini phosphatis 0,2

Inf. herbae Adonidis vernalis ex 6,0 180 ml

Natrii bromidi 4,0

Tinct. Valerianae 6 ml

M. D. S.: По 1 столовій ложці 3-4 рази на день.

Опалесціююча мікстура для внутрішнього застосування, до складу якої входять: настій з трави горицвіту, що містить глікозиди (список Б), наркотична речовина - кодеїну фосфат (список Б) і настойка валеріани (пахуча речовина). Об'єм мікстури - 186 мл.

Настій можна приготувати з концентрату трави горицвіту (1:

1). У мірний циліндр наливають близько 150 мл води, в якій розчиняють 0,2 г кодеїну фосфату, 4 г натрію броміду, 6,0 г сухого екстракту трави горицвіту і доводять водою до 180 мл. Мікстуру проціджують у флакон для відпуску і додають 6 мл настойки валеріани.

Мікстуру можна виготовити і за допомогою бюрейкової системи. Для цього в підставку (циліндр.) відмірюють 154,4 мл води, розчиняють 6,0 г сухого концентрату горицвіту (КЗО = 0,6) і проціджують у флакон; до процідженої рідини додають 2 мл 10% розчину кодеїну фосфату (1: 10),20 мл 20% розчину натрію броміду (1: 5) і 6 мл настойки валеріани; оформляють для відпуску.

При необхідності до водних витяжок додають консерванти (нипагін, нипазол, кислоту сорбінову та ін), які дозволені для медичного застосування.

Сиропи, настойки і рідкі екстракти додають до готового настою або відвару останніми.

Рецепт № 10

Rp.: Inf. fol. Digitalis 0,5 200 ml

Coffeini - natrii benzoatis 1,0

Tinct. Valerianae 5 ml

M. D. S.: По 1 столовій ложці 3 рази на день.

Опалесціююча мікстура, до складу якої входять настій з сильнодіючої рослинної сировини (листя наперстянки), кофеїн-бензоат натрію (список Б) і пахучий лікарський засіб - настойка валеріани.

Листя наперстянки містять глікозиди, тому сировина повинна мати певну біологічну активність. Якщо вона має більшу активність, ніж зазначена у стандарті, то її, відповідно, беруть менше. Для зручності на практиці розраховують співвідношення між 1,0 г стандартної і нестандартної сировини. Наприклад, листя наперстянки мають 70 ЖОД замість 50 - 66 ЖОД за стандартом (в середньому 60 ЖОД).

На етикетці штангласу з сировиною роблять напис:

"0,86 г = 1 г стандартної сировини".

Для приготування настою за наведеним вище прописом замість 0,5 г сировини слід взяти: 0,5 х 0,86 = 0,43 (г), через те, що вона має більшу активність, ніж стандартна сировина.

У фарфорову інфундирку, підігріту протягом 15 хвилин на водяній бані, кладуть листя наперстянки (0,43 г), подрібнене до часток розміром 5 мм, заливають 200 мл води кімнатної температури (з огляду на невелику наважку сировини коефіцієнтом поглинання можна знехтувати), закривають кришкою і настоюють 15 хвилин на киплячій водяній бані, часто помішуючи скляною паличкою. Після цього інфундирку знімають з водяної бані і охолоджують не менше 45 хвилин при кімнатній температурі. Настій проціджують у мірний циліндр крізь прес - цідилку, в яку вкладають марлеву серветку, і доводять водою через сировину до 200 мл. У готовому настої, який переливають у підставку, розчиняють 1,0 г натрію кофеїн - бензоату, проціджують крізь ватку у флакон для відпуску, додають 5 мл настойки валеріани і оформляють для відпуску.

Проблема прискорення відпуску настоїв і відварів вирішується введенням в аптечну практику рідких екстрактів - концентратів. В зв’язку з цим необхідно звернути увагу на неприпустимість приготування в аптеках примітивних концентратів шляхом простої зміни співвідношення між сировиною і екстрагентом (збільшують кількість сировини і зменшують кількість води). Були проведені дослідження, які виявили, що настої трави термопсиса, приготовані шляхом розведення 10% концентрату, по зовнішньому вигляду відрізняються від настоїв, отриманих безпосередньо з сировини в концентраціях 1: 50, 1: 100, 1: 200. Перші були помітно світліші, вміст в них алкалоїдів і сухого залишку значно менше.

Таблиця 1. Порівняння настоїв трави термопсиса, отриманих за Фармакопеєю VIII видання і шляхом розведення спрощених аптечних концентратів

Концент-рація настоїв Вміст екстрактивних речовин у% Вміст алкалоїдів у%

в настоях, приго-тованих за Фармако-

пеєю

в настоях, пригото-ваних розбавлян-ням У% по ввідношенню до настою, виготовлен-ному за Фармакопеєю

в настоях, приготова-них за Фармако-

пеєю

в настоях, приготова-них розбавлян-ням У% по ввідношен-ню до настою, виготовлен-ному за Фармакопее-еєю
1: 10 1,308 - - 0,048 - -
1: 20 0,326 0,261 80,0 0,0138 0,0098 71,0
1: 100 0, 192 0,130 67.7 0,0072 0,0048 66,9
1: 200 0,099 0,065 65,6 0,0062 0,0024 38.7

Осад, що випадає у рідких екстрактах з часом, відфільтровують і, якщо екстракти після перевірки якості виявилися відповідними установленим вимогам, їх вважають придатними до вживання.


Информация о работе «Настої та відвари з сировини, що містить глікозиди»
Раздел: Медицина, здоровье
Количество знаков с пробелами: 96628
Количество таблиц: 8
Количество изображений: 18

Похожие работы

Скачать
114867
2
20

... концентрацій (від 20 до 40 %). Це пояснюється прагненням наблизити концентрати за вмістом екстрактивних речовин до аптечних водних витяжок. Технологія одержання рідких концентратів передбачає такі ж стадії, що і при одержанні рідких екстрактів: одержання витяжки з лікарської рослинної сировини, очищення витяжки, стандартизація. Для одержання витяжки найчастіше використовують методи, в яких не ...

Скачать
34428
10
7

... У найбільших кількостях антрахінони накопичуються в корі жостеру ломкою, корінні кінського щавлю і ревеню, марена фарбувальної, листі звіробою, листі касії гостролиста. 1.8 Лікарські рослини, які містять антраценпохідні сполуки Крушина вільховидна Крушина ольховидная Flagula alnus Mill. Род. Жостерові - сем. Крушинове - Rhamnaceae Рослина. Крушина вільховидна- чагарник або невисоке ...

Скачать
23303
1
2

... , солодець, буркун, калабарський біб, касія). [7, с. 74] 2. Лікарські рослини та лікарська рослинна сировина, що містять камеді   Найбільш багатими на камеді рослинами є рослини з сімейства бобових. Деякі види бобових використовуються в медицині (термопсис, солодець, буркун, калабарський біб, касія). В медицині вони також використовуються як стабілізатори суспензій і емульсій. Найбільш ...

Скачать
61238
7
6

... Грицики показані при шлунково-кишкових кровотечах, особливо при кровотечах, зв'язаних з порушенням функції печінки і недостатнього вироблення протромбіну. В урологічній практиці грицики включають у збори лікарських рослин для лікування хворих пієлонефритами, циститами, сечокам’яною хворобою, як кровоспинний засіб і для заповнення втрат солей калію. Вівчарська сумка протипоказана при вагітності. ...

0 комментариев


Наверх