3. Експериментальна робота

3.1 Констатувальний зріз

Педагогічну ефективність розробленої нами методики ми визначали експериментально. Для цього було проведено експериментальний зріз, експериментальну роботу та контрольний зріз. Під час проведення констатувального зрізу ми з’ясовували стан професійного самовизначення учнів технологічного класу Слов’янського педагогічного ліцею. В цьому класі знаходилося 29 учнів, серед яких 15 дівчат та 14 хлопців. З самого початку ми визначали рівень професійного самовизначення учнів технологічного класу. Для цього обирали та проводили з учнями анкетування за допомогою: диференційно-діагностичного опитувача (ДДО), Анкети "Орієнтація" та карти Інтересів. Основною позицією опитування було виявлення професійного самовизначення учнів технологічного класу. Диференційно-діагностичний опитувач складався з запропонованих 20 пар видів діяльності, серед кожної пари учні повинні були обрати один вид діяльності та зробити собі помітку. Згідно отриманих даних після тестування ми підвели невеликі підсумки для професійного самовизначення учнів технологічного класу. Отримані результати за ДДО показали, що в учнів цього класу:

- На першому місці сфера діяльності "людина-художній образ". Саме ця сфера діяльності за результатами опитувача домінує у наступних учнів: Свіденської Марія, Гайдук Олексія, Цигути Аліни, Попова Юрія, Яковлевої Марини, Калини Валерія, Гончарової Наталії, Середи Аліни, Брисьової Вікрорії, Єсипової Інеси та Руденко Ксенії. І становить 36 % від всієї кількості класу.

- Друге місце зайняла сфера діяльності "людина-техніка" та становить 28% від загальної кількості класу. Дана сфера діяльності домінує у таких учнів: Перелома Кирил, Тютюнник Андрій, Гончаров Олександр, Тихопий Андрій, Лимаренко Миколай, Гончар В’ячеслав, Горевий Ілля, Лимаренко Назар.

- На третьому місці, можна сказати і на другому, 28% від загальної кількості "людина-людина". Цю сферу обрали такі учні: Козьбан Альона, Рубан Софія, Мороз Сергій, Ткачьова Рената, Скотаренко Микита, Пономарьов Андрій, Шумленська Сніжана, Василенко Вікторія.

- На четвертому та п’ятому місці у 4% обрали Лашко Євген сферу дільності "людина-знак" та Сергєєва Аліна - "людина-природа".

Графічно отримані результати можна зробити таким чином.

Рис. 1. Графік отриманих результатів ДДО констатувального зрізу

Наступною складовою для визначення професійного самовизначення учнів технологічного класу Слов’янського педагогічного ліцею була проведена з учнями анкета "Орієнтація". Для проведення цього анкетування учням надавалися бланки у яких були подані вислови, характеризуючі різні види діяльності. Навпроти кожного вислову необхідно було поставити цифру, яка б відповідала степені здібності даного учня щодо діяльності, яка стосувалася наданого вислову. Після проведення та обробки анкет відносно місць займання сфер діяльності були такими, як і при ДДО, але відсоткове відношення трохи інше. Це свідчить про те, що учні дійсно цікавляться тією сферою діяльності, яку обрали. Стосовно бажань учнів технологічного класу результати опитування розподілились таким чином:

- На першому місці отримали "людина-художній образ". У відсотковому співвідношенні ця сфера становить 52%, це половина класу. Саме про цю сферу діяльності мріють такі учні цього класу: Козьбан Альона, Свіденська Марія, Мороз Сергій, Гайдук Олексій, Цигута Аліна, Яковлева Карина, Шумленська Сніжана, Сергєєва Аліна, Калина Валерія, Василенко Вікторія, Гончарова Наталія, Середа Аліна, Вікторія Борисьова, Єсіпова Інеса, Руденко Ксенія.

- На другому місці, як і за результатами попереднього опитування, отримали сферу діяльності "людина-техніка". Яка складає 20% - це 6 учнів. Мріють про майбутню роботу в цій сфері діяльності наступні учні технологічного класу: Пономарьов Андрій, Тютюнник Андрій, Лимаренко Микола, Гончар В’ячеслав, Лимаренко Назар. Те саме ті учні, які в можливо будуть продовжувати навчання на технологічному факультеті Слов’янського державного педагогічного університету.

- Третє місце - "людина-людина". У відсотковому відношенні становить 17% від загальної кількості учнів класу. Це 4 учня, а саме: Ткачьова Рената, Скотаренко Микита, Рубан Софія, Горевий Ілля.

- На четвертому місці отримали "людина-природа". Про цю сферу майбутньої діяльності мріють такі учні: Перелома Кирило та Попов Юрій.

- На п’ятому місці "людина-знак". Як і у попередньому опитування про цю сферу майбутньої діяльності мріє Лашко Євген.

Графічно результати анкетування можна відобразити таким чином.

Рис.2. Графік отриманих результатів Анкета "Орієнтація" (Я хочу) констатувального зрізу


А безпосередньо уміння учнів технологічного класу мають такі результати:

- На першому місці "людина-людина" , що складає 53% від загальної кількості учнів технологічного класу. Така відсоткова кількість свідчить про те, що половина учнів технологічного класу комунікабельні, мають змогу знаходити спільну мову з людьми і їм не принесе великих зусиль працювати у сфері обслуговування.

- На другому місці "людина-техніка" , і складає 29%.

- На третьому місці "людина-художній образ". Це 14 %. Як показало анкетування, не у всіх учнів можливості збігаються з бажаннями.

- На четвертому "людина-природа". І становить 4%. Це Попов Юрій.

- А сферу діяльності "людина-знак" не обрав жоден з учнів технологічного класу. Можна сказати, що учні не хочуть і не мають змоги працювати в цій сфері діяльності.

Графічно результати мають такий вигляд.

Рис.3. Графік отриманих результатів Анкета "Орієнтація" (Я можу) констатувального зрізу

Провівши вже дві діагностики визначення професійного самовизначення серед учнів технологічного класу педагогічного ліцею та підвівши підсумки ми отримали майже однакові результати. Робимо висновок, що в переважна більшість учнів цього класу віддає перевагу художньому образу діяльності і тільки на другому місці у процентному відношенні частина учнів цього класу віддає перевагу технічним дисциплінам. Це свідчить про те, що вони люди творчі та працьовиті.

І останнім опитуванням учнів технологічного класу, для визначення рівня професійного самовизначення, була запропонована учням карта Інтересів. Вона складалась з 24 видів діяльності та 144 питань. Згідно цієї карти учні повинні були відповісти на поставлені запитання на аркуші відповідей.

Після заповнення запропонованої карти, учні технологічного класу повинні були підрахувати в кожному виді діяльності свої позитивні та негативні відповіді, від першої суми необхідно було відняти другу суму та отримати результат одного стовпчика з позитивним або негативним числом. Таким чином учні повинні були отримали в результаті 24 цифри.

Потім необхідно було оцінити ступінь вираженості інтересів до окремого виду діяльності. Той вид діяльності, який отримав найбільшу кількість позитивних відповідей, був домінуючим.

Серед запропонованих в тесті 24 видів діяльності людини, для свого дослідження ми відібрали 8, які нас цікавили. А саме:

17. Транспорт;

18. Педагогіка;

19. Робітничі спеціальності;

20. Сфера обслуговування;

21. Будівництво;

22. Легка промисловість;

23. Техніка;

24. Електротехніка.

Під час обробки отриманих результатів ми обчислювали всі 24 стовпчики, але безпосередньо акцент ставили саме на обрані 8 стовпчиків.

Результати, які отримали після проведення та підведення підсумків тестування за картою Інтересів мають такий вигляд:

Вид діяльності "Транспорт" обрали такі учні:

-   Олександр Гончаров (+5);

-   Андрій Пономарьов (+5);

-   Назар Лимаренко (+4).

Наступний вид діяльності "Педагогіка" не обрав жоден з учнів технологічного класу педагогічного ліцею.

"Робітничі діяльності"- цей вид діяльності обрав лише один учень – Кирило Перелома (+4).

Як і вид діяльності "Педагогіка", так і вид діяльності "Сфера обслуговування" не стала домінуючою у жодного учня технологічного класу.

Вид діяльності "Будівництво" обрав Гончаров Олександр (+4). В цьому тесті в нього домінуючими є аж 3 види діяльності.

"Легку промисловість", як вид діяльності обрав Микола Лимаренко (+4).

Більша кількість позитивних відповідей за видом діяльності "Техніка" була у таких учнів:

-   Олександра Гончарова (+5);

-   Андрія Тютюнника (+5);

-   Іллі Горевого (+5).

А "Легку промисловість" за результатами тестування обрав Микола Лимаренко (+4).

Отже підводимо підсумки отриманих результатів тестування за картою Інтересів. Вони показали, що тільки 7 учнів технологічного класу педагогічного ліцею обрали види діяльності, які нас цікавили у дослідженні.

Графічно отримані результати можна представити таким чином.

Результати констатувального зрізу експерименту, який здійснювався нами у Слов’янському педагогічному ліцеї технологічному класі показали, що в профорієнтаційній роботі ліцею властиво багато невирішених проблем.

Результати констатувального зрізу експерименту засвідчили про те, що більша кількість технологічного класу схильна до "художнього образу" професій. А та сферу діяльності, яка нас цікавила, а саме "людина-техніка", за вибором учнів знаходилась на другому місці (близько 28%).

Тому за отриманими результатами, на основі дослідження стану професійного самовизначення учнів технологічного класу та профорієнтаційної роботи в ліцеї, було сформульовано припущення щодо наявності об'єктивних факторів, які впливають на ефективність процесу формування професійного самовизначення учнів, до яких ми зокрема відносили:

- застарілий, а отже малоефективний зміст, форми і методи профорієнтаційної роботи з учнями технологічного класу;

-  низький рівень поінформованості учнів педагогічного ліцею щодо професії "Вчитель технологій".

Дослідження проблеми професійного самовизначення учнів технологічного класу педагогічного ліцею дозволило нам зробити висновок, що сьогодні в основному склалися науково-педагогічні, організаційні, матеріально-технічні, програмно-методичні, передумови, що дозволяють ефективно формувати професійне самовизначення старшокласників на професію "Вчитель технологій".


Информация о работе «Професійне самовизначення учнів педагогічного ліцею технологічного профілю»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 108847
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 6

Похожие работы

Скачать
191247
7
0

... П.А.Психологія професійного самовизначення в ранній юності. – К.: Наука, 1998 – 307с. 63. Яровой І.Н. Саморегуляція трудових дій. – К.: Наукова думка, 2001. – 17с. 64. Ярошенко В.В. Школа і професійне самовизначення учнів. - К.: Рад.школа, І983.- 113с. ДОДАТОК А Перелік психодіагностичних методик, які використовуються практичними психологами при проведенні профорієнтаційної роботи з учнями ...

Скачать
150981
17
0

... СЗШ№126 м. Києва. А з іншого боку, об’єднали отримані дані в цілісне новоутворення, яке відображає взаємозв’язок досліджуваних процесів. Метою дослідження є особливості взаємозв’язку життєвого самовизначення і професійного вибору у студентів коледжу і учнів СЗШ. Задача нашого дослідження полягає у вивченні ціннісних орієнтацій студентів першого курсу Київського механіко-технологічного коледжу, ...

Скачать
152611
2
3

... стом для людини. Для формування основних підструктур людини, для досягнення їм зрілості й суб'єкта спілкування, пізнання й діяльності, як індивідуальності сприятливим є період ранньої зрілості. Розділ 2. Структура спрямованості особистості соціального педагога   2.1 Особливості професійної діяльності соціального педагога Зміст роботи соціального педагога відповідно до кваліфікаційної ...

Скачать
103746
5
40

... ійних установок оптантів виявилися менш вираженими, що свідчить про необхідність цілеспрямованої й фокусованої роботи з даною категорією психологічних регуляторів трудового поводження старшокласників. 2 Методи й методики психодіагностики професійного становлення старшокласників   2.1 Тренінги професійного самовизначення для старшокласників У ПТУ №14, крім анкетування активно проводяться ...

0 комментариев


Наверх