1.         Розповідь учителя про значення лишайників.

Значення лишайників у природі полягає передусім у тому, що вони є кормом для деяких травоїдних північних тварин. Полярні олені взимку харчуються тільки лишайниками з роду Кладонія, які називають ягелем (близько 50 видів).

Людина також використовує лишайники для власних потреб. Завдяки тому, що в них малий приріст, а в складі талому є гриб, лишайники можуть слугувати індикаторами (показниками) стану навколишнього середовища. Наприклад, якщо в даній місцевості забруднене повітря, випадають кислотні дощі або в ґрунт потрапляють отруйні речовини,— лишайники швидко гинуть.

Населення північних широт здавна використовує як засіб проти хвороботворних бактерій лишайник цетрарія. Існують лишайники, з яких виділяють барвники, ароматичні речовини. Деякі лишайники застосовують в народній медицині під час лікування хвороб легень, жовтухи, сказу, для зупинки кровотечі, виготовлення парфумів.

2. Дидактична гра “Самостійні маленькі дослідники” - вивчення лишайників відбувається шляхом самостійного опрацювання учнями змісту підручника за схемою, яку вчитель записую на дошці:

—        Кількість видів.

—        Наука про лишайники.

—        Тіло лишайників.

—        Водорості й лишайники

—        Форма слані

накипна слань листувата у вигляді кущиста слань

у вигляді пластинок з стеблоподібної

кірочки або ризоїдами форми, піднімається

нальоту над поверхнею або звисає

ІУ. УЗАГАЛЬНЕННЯ ЗНАНЬ УЧНІВ.

Дидактична гра “Узагальнення” – у ході узагальнення знань про організми царства Гриби учні самостійно складають таку таблицю:

Ознаки Вищі гриби Лишайники
Кількість видів 100 тис. 25 тис.
Із чого побудовані З багатоклітинних гіфів Співжиття водоростей та грибів
Спосіб живлення Гетеротрофи: сапротрофи, паразити Гетеро- і автотрофи
Розмноження Вегетативне, нестатеве, статеве Переважно вегетативне
Значення у природі Шкідники рослин, тварин, “санітари” “Піонери” в освоєнні нових територій
Значення для людини Антибіотики, хвороби рослин, тварин, людини; їстівні та отруйні Медицина, їстівні, кормові
Представники Пеніцилін, дріжджі, маслюк, трутовик Стінна золотянка, цетрарія

У. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ.

Параграф 66


ЦАРСТВО ДРОБ`ЯНКИ

УРОК 58

ТЕМА: ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЦАРСТВА.

МЕТА: ОЗНАЙОМИТИ УЧНІВ З ЦАРСТВОМ ДРОБ`ЯНКИ, ЇХ ЗАГАЛЬНОЮ ХАРАКТЕРИСТИКОЮ. ОЗНАЙОМИТИ З ВІДДІЛАМИ БАКТЕРІЇ, ЦІАНОБАКТЕРІЇ.

ОСНОВНІ ТЕРМІНИ: мікробіологія, архебактерії, бактерії, ціанобактерії, бактеріальні спори, грампозитивні та грамнегативні бактерії, капсула, коки, бацили, вібріони, спірохети, стрептококи, стафілококи, аеробні та анаеробні бактерії.

ОБЛАДНАННЯ: таблиці “Царство Дроб`янки”, “Відділ Бактерії”, “Відділ Ціанобактерії”.

ХІД УРОКУ

І. ОРГАНІЗАЦІЙНА ЧАСТИНА

ІІ. ПЕРЕВІРКА ЗНАНЬ УЧНІВ

Дидактична гра “Доповідь” – для домашнього опрацювання було задано текст параграфу 66. Тепер необхідно передати зміст цього тексту за допомогою малюнків, знаків, схем і передати таку шпаргалку сусідові по парті. Після чого кожен робить доповідь за даним текстом, використовуючи малюнки чи схеми свого сусіда.

ІІІ. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ.

1.   Розповідь учителя з елементами бесіди .

Розміри дроб`янок дуже маленькі, тому вивчити їх будову стало можливим тільки з винаходом електронного мікроскопу. Головна особливість дроб`янок – вони не мають ядра. Є тільки ядерна речовина, але відсутня ядерна мембрана. Тому царство Дроб`янки відносять до над царства Еукаріоти. Оболонка клітин ослизнена. Часто навколо клітини утворюється слизова капсула. У цитоплазмі відсутні мембранні органоїди: пластиди, мітохондрії та ін.

2. Дидактична гра “Опис” – вчитель розповідає про будову, живлення, форму, розмноження Бактерій та Ціанобактерій, учні під час розповіді мають описати в зошиті ці два відділи у вигляді порівняльної таблиці:

Ознаки Бактерії Ціанобактерії
Кількість видів
Зі скількох клітин складається організм
Вид розмноження
Живлення
Відношення до кисню
Будова клітини
Середовище існування

ІУ. УЗАГАЛЬНЕННЯ ЗНАНЬ УЧНІВ.

Дидактична гра “Встав слово” – вчитель роздає учням дидактичні картки з текстом в якому пропущені слова, учні мають вибрати їх з довідки і вставити.


Дидактична картка

Практично немає місця на Землі , де б _____________ дроб`янки. Особливо багато їх у __________. Клітина дроб`янок не має ___________. У центральній її частині знаходиться _________________, що містить _____________ замкнуту у вигляді _______________ ланцюжок __________. У клітині відсутні органоїди: ______________, ______________ та інші. До складу клітинної стінки входить __________. Багато які дроб`янки утворюють __________ _____________. Розмножуються дроб`янки переважно __________________ шляхом, поділом клітини ______________ _____________.

Слова для довідки: ДНК, статевим, одну, не зустрічалися, мурен, ґрунту, на дві, ядра, мітохондрії, пластиди, нуклеоїд, кільця, слизувату капсулу.

У. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ.


Информация о работе «Формування пізнавального інтересу учнів на уроках біології в 6 класі»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 44622
Количество таблиц: 3
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
40671
0
1

... і виготовити прилад — барометр, флюгер, сонячний годинник тощо. 4.         Пізнавальний інтерес та засоби його формування. Перш ніж перейти до ґрунтовного розгляду інтерактивних навчальних технологій та інтерактивного уроку, що стимулюють учнів до пізнавального інтересу, спробуємо з'ясувати загальну суть інтерактивного навчання і порівняємо його із загальновідомими, традиційними підходами до ...

Скачать
78069
8
5

... пізнавальну активність учнів у процесі засвоєння знань. Розділ ІІ. Проведення психолого-педагогічного експерименту щодо впливу стилю педагогічного спілкування на пізнавальну активність старшокласників (контингент учнів – 10 клас) та деякі його висновки   2.1 Загально-методичні аспекти проведення психолого-педагогічного дослідження педагогічне спілкування вчитель учень біологія Найдоцільнішим ...

Скачать
96046
9
0

... використовує можливості навчальних занять для творчості, розвитку індивідуальності учнів, їхньої самостійності, ініціативи. Щоб з’ясувати стан формування в молодших школярів пізнавального інтересу засобами усної народної творчості на уроках курсу "Я і Україна" у шкільній практиці проводився констатуючий експеримент. Він передбачав вивчення досвіду вчителів щодо використання на уроках курсу „Я і ...

Скачать
54126
0
0

... якістю і для вчителя, і для учнів, пізнавальний інтерес з особливою ясністю оголяє об’єктивні цінності знань, умінь і в цілому процесу навчання і освіти. 1.3. Дидактичні умови формування пізнавальних інтересів учнів на уроках вивчення біології Аналіз літератури по вищеназваній проблемі показав певний дефіцит досліджень, пов'язаних з розвитком пізнавального інтересу молодших школярів. Біля ...

0 комментариев


Наверх