Цифровий освітний ресурс "Задачник по мові програмування. Циклічні алгоритми"

21927
знаков
1
таблица
4
изображения

Зміст

Вступ

Розділ 1. Використання цифрового освітнього ресурсу в освітньому процесі

1.1 Поняття цифрового освітнього ресурсу

1.2 Класифікація цифрового освітнього ресурсу

1.3Технология педагогічного проектування цифрового освітнього ресурсу

1.4 Розробка цифрового освітнього ресурсу « Задачник по мові програмування. Циклічні алгоритми»

Висновок

Список літератури


Вступ

Сучасний освітній процес важко представити без якісного забезпечення учбовими і технічними засобами. За останній час їх видовий склад поповнився такими новітніми педагогічними програмними засобами обчислювальної техніки, як електронні підручники, електронні навчальні посібники, засоби комп'ютерного моделювання, інтернет-сайти і інші телекомунікаційні засоби. У зв'язку з цим особливу актуальність придбають питання формування і оперативної обробки інформації для подібних засобів навчання.

Постійні зміни, що відбуваються в житті сучасного інформаційного суспільства, безумовно, повинні знаходити адекватне і негайне віддзеркалення, як в самому учбовому процесі, так і в різних учбових матеріалах. З кожним роком все проблематичніше стає виробництво традиційних паперових підручників і навчальних посібників, змістовний матеріал яких, часто, перестає бути актуальним ще до їх попадання в учбові заклади. Одним з можливих виходів з ситуації, що склалася, може бути розробка електронних засобів навчання практично по всіх дисциплінах і їх публікація в світових телекомунікаційних мережах або на інформаційних носіях, що надають можливість нескладного оперативного тиражування. Дане твердження засновано, в першу чергу, на можливості динамічної зміни і доповнення змісту електронних засобів навчання відповідно до поточних змін в житті суспільства, науці, культурі і ін. Крім того, практична робота навчаних з інформацією, представленою в електронному вигляді, зіграє позитивну роль в загальному ознайомленні майбутніх фахівців з комп'ютерними і телекомунікаційними технологіями.

Стрімкий розвиток інформаційних технологій викликав хвилю інтересу до комп'ютерного навчання, але якість і ефективність повчальних програм, що розробляються, залишається на низькому рівні. Наприклад, за даними американських фахівців, зверху 80% повчальних програм не задовольняють педагогічним вимогам.

За іншими даними, як свідчать зарубіжні і вітчизняні педагогічні дослідження, 90% програмних засобів, що розробляються, для освіти є непридатними для використання у зв'язку з їх невідповідністю, психолого-педагогічною, що пред'являється, і ін. вимогам. Слід зазначити низька якість учбових програмних продуктів, розроблених різними комерційними фірмами. Так в Німеччині, наприклад, з 4000 програмних засобів тільки 80, тобто тільки 2% відповідають мінімальним критеріям якості.

Актуальність вибраної теми полягає в наступному: використання в учбовому освітньому процесі цифрового освітнього ресурсу дозволяє підвищити інтерес до навчання і розв'язати проблему достатньої кількості необхідного учбового матеріалу.

Проблема дослідження полягає в недоліку друкарських видань по програмуванню у фундаціях бібліотеки коледжу.

Об'єкт дослідження - цифрові освітні ресурси.

Предмет дослідження - цифровий освітній ресурс «Задачник по мові програмування. Циклічні алгоритми».

Рішення даної проблеми визначило мету дослідження: створення цифрового освітнього ресурсу «Задачник по мові програмування. Циклічні алгоритми»

На основі проблеми і мети дослідження сформульована робоча гіпотеза дослідження: якщо цифровий освітній ресурс використовуватиметься в учбовому процесі, то це сприятиме підвищенню якості знань студентів.

На основі гіпотези визначені наступні задачі:

- аналіз літератури по заявленій темі;

- розробка структури і дизайну цифрового освітнього ресурсу «Задачник по мові програмування. Циклічні алгоритми»;

- розробка цифрового освітнього ресурсу «Задачник по мові програмування. Циклічні алгоритми».


Розділ 1. Використання цифрового освітнього ресурсу в освітньому процесі

1.1 Поняття цифрового освітнього ресурсу

Поняття цифрових освітніх ресурсів є фундаментальним поняттям нашого курсу. До складу нього входять достатньо зрозумілі і широко вживаються терміни. На підставі їх визначень побудуємо визначення поняття, що цікавить нас.

Цифровий - представлений у вигляді послідовності цифр - чисел. В даний час при стрімкому розвитку інформаційних технологій особливу популярність одержує цифрова форма представлення інформації: цифрова фотографія, цифрове відео і ін.

Основна відмітна характеристика тих освітніх ресурсів, про які йде мова - їх цифровий характер, тобто вони повинні бути представлені в цифровому вигляді.

Освітній - тобто направлений на вивчення чого-небудь, може бути використаний в різних формах освіти.

Ресурс, згідно тлумачному словнику, засіб, до якого звертаються в необхідному випадку.

Отже, освітній ресурс можна визначити як засіб, до якого поводяться з метою отримання освіти, як ресурс, що містить інформацію освітнього характеру.

Таким чином, під цифровим освітнім ресурсом розумітимемо учбову, методичну, довідкову, організаційну і іншу інформацію, необхідну для ефективної організації освітнього процесу, представлену в цифровому вигляді.



Информация о работе «Цифровий освітний ресурс "Задачник по мові програмування. Циклічні алгоритми"»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 21927
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 4

0 комментариев


Наверх