4.3 Мови програмування, на яких написана програма

Програма написана на мові Сі.

Мова Сі є мовою середнього рівня. Мова Сі має засоби системного програмування, включає у себе усі конструкції сучасних алгоритмічних мов, найкраще враховує можливості сучасних комп’ютерних систем, а також є мобільною мовою.

 

4.4 Логічна структура програми

Дана програма складається з двох файлів: основного файлу kyrsova.cpp та файлу kurs.h.

Дана програма має наступну структуру (під структурою розуміються функції складових частин програми):

Функції файлу kurs.h

Void ramka (int kyt _vl_y, int dov_x, int dov_y) - функція для встановлення рамки.

void cursor (int state) курсор програми.

void ramka(int kyt_vl_x,int kyt_vl_y,int dov_x,int dov_y) - функція для встановлення рамки курсор в рамці

Параметри int kyt_vl_x,int kyt_vl_y,int dov_x,int dov_y відповідають за координати рамки.

void refresh_list()- функція для виводу створеного файлу.

void insert_list() - функція для створеного файлу і запис на нього інформації

void MyDrawText(int x,int y,char *Text) - функція для виводу текстової інформації на екран.

void save_list()- функція для сохряняння файлу

void delete_list() - функція для видалення листа запису який буде знаходитись у меню

void sort_list(int vub)- функція для сортування листів записів яка буде записана у меню

Функції файлу kyrsova.cpp

void new_window(int vub) - функція, яка створює потрібний файл

void open_list() - функція для відкриття файлу

void main_menu() - функція для побудови меню.

void main() - основна функція, через яку взаємодіють усі інші функції.

Усі функції у даній програмі є взаємопов’язані. Обмін інформацією між ними відбувається як через локальні, так і через глобальні змінні, а також через список фактичних-формальних параметрів.

 

4.5 Вхідні та вихідні дані

Вхідними даними у даній програмі є меню и сортування.

Вихідними даними в даній програмі є митодичка про заклади, який показує інформації.

 

4.6 Програмні засоби

Бажано мати середовище Borland C++ 3.1 або Turbo C. А також встановлену операційну систему Windows. На іших ОС дана програма не тестувалася.

Програма повинна працювати у вікні MS-DOS під керуванням Windows.

Або запускатися з самого середовища.

Для роботи програми необхідна ОС: DOS, Windows 1,2,3; Windows 95/98/ME; Windows 2000; Windows XP;

Для компілювання проекту необхідний компілятор Borland С (C++), бібліотечні функції: stdio.h, conio.h, math.h.,, stdlib.h,.

 

4.7 Технічні засоби

Програма не потребує потужного комп’ютера, тому з легкістю піде практично на усіх моделях.


5.Технологія програмування, виконання та відлагодження програми

 

5.1 Технологія програмування програми

Використання моделі у розробці та вирішенні складних задач є одним з найважливіших методів. Модель – це заміщувач об’єкту дослідження, що знаходиться з ним у такій відповідності, яка дозволяє отримати нове значення про об’єкт.

Оскільки модель ґрунтується на аналогії, то вона губить сенс засобу пізнання як у випадку тотожності моделі та об’єкту дослідження, так і у випадку дуже великих відмінностей між ними. Таким чином моделювання пов’язане зі спрощенням, абстрагуванням прототипу від ряду його властивостей, ознак, сторін. Проте надмірно спрощена модель може призвести до невідповідності з досліджуваним об’єктом, що унеможливить дослідження його з допомогою такої моделі. З іншого боку, врахування в моделі якомога більшої кількості властивостей досліджуваного об’єкту призводить до ускладнення процесу дослідження.

 

5.2 Технологія виконання програми

Виконання програми виконується частинами. Спочатку створюються підпрограми, які полегшують програмування необхідної задачі, і які будуть використовуватися в тексті основної програми. В нашому випадку такими підпрограмами є звичайні графічні функції:

¨   Опис всіх графічних примітивів;

¨   Створення зображення головного меню.

¨   Створення зображення курсора

¨   Визначення місця розташування об'єкта;

¨   Створення файлу

¨   Забезпечення руху курсора

¨   Забезпечення виконання базами даних формування, читання, редагування, сортування та пошук інформації за заданим ключем

¨   Створення програмного меню;

¨   Забезпечення керування програмою за допомогою клавіатури.

5.3 Технологія відлагодження програми

Для того, щоб відлагодити програму, потрібно використати покрокове підключення підпрограм (так ми швидше зрозуміємо у якій частині програми є помилки і послідовно виправимо ці помилки). Тобто спочатку ми записуємо підпрограми в основний текст програми, потім, при наявності помилок, ми змінюємо підпрогами до такого виду, якого вимагає цей текст і синтаксис мови Сі. Потім підлаштовуємо їх під текст програми і перевіряємо їх робочу ефективність. Намагаються зробити найкращу ефективність шляхом зміни тексту підпрограм.

Після успішного під‘єднання головних підпрограм під‘єднуються інші підпрограми(таким чином, як і основні підпрограми). Намагаються створити найкращу взаємодію шляхом перестановки або зміни тексту підпрограм.


6. Інструкція користувачеві

Інтерфейс програми реалізований у графічному режимі з використанням функцій заголовочного файлу include<string.h>. Інтерфейс є зручним у користуванні і не потребує значних ресурсів комп’ютера для роботи у ньому.

Керування програмою здійснюється повністю за допомогою клавіатури.

Є два способи по запуску програми на виконання:

1) Запуск через середовище програмування

Цей спосіб зручний тим, що при наявності бажань користувача щось змінити у програмі можна одразу ж вийти з програми у середовище програмування і змінити певний код, при цьому відразу ж відкомпілювати новостворений код.

Певною незручністю є те, що не всі можуть мати саме середовище програмування чи компілятор. Для запуску програми потрібно мати щонайменше середовище Borland C++ 3.1. На попередніх версіях програма не тестувалася.

Щоб запустити програму на виконання із середовища програмування потрібно натиснути клавіші <Ctrl>+F9. Або здійснити таку послідовність дій у меню самого середовища: Menu (F10) -> Run (<Ctrl>+F9).

2) Запуск програми через операційну систему

На мій погляд, цей спосіб є набагато зручнішим від попереднього. Щоб запустити програму через операційну систему потрібно знайти файл KYRSOVA.EXE і клікнути по ньому мишкою. В результаті програма буде запущена у вікні MSDOS під керуванням операційної системи.

Недоліком цього способу є те, що зміни у програмний код програми вносити не можна.

Так чи інакше, після запуску програми на виконання на голубому фоні екрану з’являється меню. По замовчуванню, встановленим у програмному коді програми, завжди з’являється меню. Щоб внести будь-які зміни користувачу потрібно скористатися меню програми. Про доступні зміни буде розказано нижче.

По середині буде показано меню з трьох пунктів new list, open list exit, за допомогою яких можна у будь-який момент змінити настройки у програмі чи вийти з програми. Форма основного меню показана нижче (див. Мал. 1).

(Мал. 1)

Відкриваеться головне меню де появляються 6 пунктів які сохраняють видаляють сортують і закривають

(мал. 2)

Тепер детальніше поговоримо про можливості налаштувань програми. Щоб зайти в настройки програми потрібно з клавіатури натиснути ‘1’. Користувач при цьому побачить таку екранну форму меню (див. Мал. 2).

(Мал. 3)


При натисненні 1 сохраняє, При натисненні 2 вставляє, 3 видаляє,

4 сортує по назві закладу, 5 сортує по адресу вищого навчального закладу, 6 сортування за телефоном навчального закладу. 7 сортування за 8 сортування двосторонній.

9 знайти за критеріями і файла.

Щоб успішно вийти з програми потрібно в основному меню натиснути ‘3’. Після цього користувач вийде або в програмне середовище (якщо програма запускалася через саме середовище), або в операційну систему (якщо програма запускалася в операційній системі)



Информация о работе «Інформаційно-довідкова система»
Раздел: Информатика, программирование
Количество знаков с пробелами: 26847
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 6

Похожие работы

Скачать
54368
0
8

... ійних систем Unix або Windows NT. Засоби доступу до даних і самі БД розміщуються або на потужному Unix-сервері, або на великих мейнфреймах. Концепція автоматизованої інформаційно-аналітичної системи ДПС України передбачає використання трирівневої архітектури клієнт—сервер. Основним напрямом удосконалення інформаційного забезпечення ДПС є розроблення та запровадження архітектури єдиної розподілено ...

Скачать
56565
4
4

... розроблення проекту та контролю за виконанням бюджету, а також комплексному запровадженню комп’ютерних технологій на всіх етапах бюджетного процесу. Згідно з концепцією розвитку автоматизованої інформаційно-аналітичної системи Міністерства фінансів України запровадження комп’ютерних технологій в бюджетний процес приведе до: ·           поліпшення якості бюджету на основі варіантних розрахунків ...

Скачать
73857
16
9

... ВНДОХ после 4 лет -1% ВНДОХ после 5 лет 8% ВИСНОВКИ Виходячи з того, що метою даної курсової роботи було вивчення методів оцінки ефективності функціонування інформаційної логістичної системи, в роботі розглянуті наступні питання: ·   розгляд проблем інформаційної логістики, ·   інформаційного забезпечення логісти

Скачать
35457
4
8

... ізування даних є виявлення певних правил та закономірностей у великих масивах різнорідних даних, які накопичуваються у інформаційній системі супроводження системи якості ВНЗ. Як відмічено у [12] система якості відповідно до вимог ISO 9001:2000 є інструментом для впровадження концептуальної моделі підготовки випускника ВНЗ. Зазначена модель вимагає збирання структурованої інформації і даних про ...

0 комментариев


Наверх