2. Організація обліку та звітності в системі R/3

Система обліку і звітності R/3 складається з таких основних розділів: бухгалтерія, контролінг, фінансовий менеджмент. Завдяки взаємній інтеграції, а також інтеграції з модулями логістики й управління персоналом, цей додаток стає інструментом управління для всіх підрозділів підприємства. Інтерфейси до ланцюгів логістичних операцій, починаючи із заготівлі і аж до ринку збуту, дають можливість оптимізувати внутрішньозаводські процеси. Ефективність рішень підвищується завдяки включенню до системи загальних для всіх підприємств господарських процесів, які мають місце в угодах із замовниками, постачальниками або банками. Прикладом цього є використання електронних засобів зв’язку (Electronic Commerce) для здійснення комерційних угод. Поряд з наданням усіх бухгалтерських даних у цьому додатку на передній план висуваються завдання з підготовки передусім організаційно-економічної інформації для прийняття стратегічних рішень. При цьому задовольняються потреби різних галузей і держав. Завдяки своїй багатомовності, гнучкому обробленню валют, адаптованим до національної специфіки функціям для розв’язання задач оподаткування, звітності та платіжних операцій, система задовольняє міжнародні вимоги, що може служити передумовою для створення єдиної міжнародної системи обліку і звітності з можливостями консолідації. Згідно з установленим порядком у системі R/3 бухгалтерський облік може бути легко настроєний як на інструкції, що діють у німецькомовних державах (наприклад, принципи ведення бухгалтерського обліку — GOSB), так і на інструкції, що діють в англомовних державах (принципи GAAP), а також на законодавчі вимоги всіх економічно розвинутих держав. Тож виконується важлива вимога для застосування системи в міжнародному масштабі.

Бухгалтерська фіксація всіх господарських операцій здійснюється відповідно до принципу документування і дозволяє робити повну перевірку від балансу і до окремого документа. Уже безпосередньо після проведення облікових операцій на екрані можуть відображатися рахунки, списки сум, оборотні відомості, а також проводитися аналіз балансу і звітів про прибутки і збитки. Центральним елементом інтеграції господарських процесів в системі обліку і звітності є головна книга. Головна книга як центральний елемент інтеграції надає широкий спектр можливостей для зовнішнього обліку та звітності. За допомогою відкритого інтегрованого потоку даних і робіт, зручних для користувачів, значною мірою спрощується процес знаходження правильного розв’язання фінансових та економічних задач і виконуються вимоги, що висуваються до сучасної системи обліку і звітності.

Основні поняття головної книги такі:

Балансова одиниця — це найменша організаційна одиниця зовнішнього обліку і звітності, тобто правова одиниця, яка зводить баланс. Балансова одиниця утворюється, як правило, з урахуванням податкового, правового, фінансово-бухгалтерського поглядів або з точки зору торгового права і в більшості випадків відповідає також самостійній у правовому відношенні організації (підприємству, компанії).

Бізнес-сфера. За своїм змістом сфера може охоплювати будь-яку організаційну одиницю в рамках балансової одиниці (цех, відділення, сектор). Бізнес-сфера відповідає обмеженій сфері діяльності чи відповідальності на підприємстві, якій може бути присвоєно у фінансовій бухгалтерії відповідний статус і складання аналітичних звітів.

Документ є носієм даних і виконує такі функції: джерела даних для складання балансу; транспортування даних для інших функцій, не пов’язаних безпосередньо з призначенням документа, наприклад, таких як місце виникнення витрат, замовлення, проект; носія даних для оперативного оброблення допоміжних облікових операцій, наприклад, дата проведення, кількість нагадувань.

Кожна господарська операція має бути однозначно описана на ос

Основний рахунок. Під основним рахунком у системі R/3 розуміють будь-який рахунок, по якому здійснюється проведення в головній книзі та який містить дані, що описують його функцію. Ці дані зберігаються в основному записі рахунка. Вони управляють створенням і проведенням господарської операції по рахунку, а також обробленням даних проведення.


Висновок

 

Система R/3 реалізована на базі сучасної клієнт-серверної архітектури (тришарової), що дає можливість організувати ефективне розподілене оброблення інформації та працювати на різних моделях обчислювальної техніки, має гнучкий інтерфейс користувача і понад 30 мовних варіантів, зокрема й український. До складу R/3 входять додатки в галузі обліку і звітності, контролінгу, організації виробництва, управління матеріальними потоками, а також у сфері забезпечення якості, техобслуговування і ремонту устаткування, збуту, управління персоналом і проектами. Система дає змогу інтегрувати всі господарські процеси в єдину систему планування, управління і контролю діяльності підприємства.


Список використаних джерел

 

1.  С.Н. Колесников. Стратегии бизнеса: управление ресурсами и запасами. – М: Статус-Кво 97, 2000

2.  Татарчук М.І. Корпоративні інформаційні системи: Навч. посібник. − К.: КНЕУ, 2005. − 291


Информация о работе «Корпоративна інформаційна система R/3»
Раздел: Информатика, программирование
Количество знаков с пробелами: 17423
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
34390
0
11

... як постійну величину, її можна тільки відслідковувати у певні моменти часу. Загальна інформаційна модель розв’язання задачі з обліку ОЗ і нематеріальних активів наведена на рис.4.1 Рис.4.1 Схема інформаційних зв’язків. Підмодуль Основні засоби (ОЗ) КІС Галактика призначений для організації обліку основних засобів за допомогою ведення картотеки об'єктів ОЗ, автоматизованого формування ...

Скачать
59861
0
0

зглянемо коротко найбільш відомі в Україні корпоративні інформаційні системи, котрі впроваджені на багатьох вітчизняних об'єктах господарювання. 2. КОРПОРАТИВНА ІНФОРМАЦІЙНА СИСТЕМА R/3 Автоматизована система R/3 розроблена німецькою компанією — акціонерним товариством SAP AG, яка є безперечним світовим лідером по обсягу продаж прикладного програмного забезпечення архітектури клієнт-сервер ...

Скачать
31525
0
0

... , відповідно до ФЗ від 27 липня 2006 року, доп. N 149-ФЗ "Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації" інформаційну структуру в РФ. [15] 2.2 Характеристика інформаційної структури в РФ Згідно Концепції правової інформатизації Російської Федерації, основною задачею на сучасному етапі є - формування в Росії єдиного інформаційно-правового простору, що забезпечує правову і ...

Скачать
67019
4
10

... , хоча воно й може змінюватися при зміні інформації, що зберігається в базі даних. 2.4 Опис програми, форм, звітів Файлом, що запускає інформаційну систему «Облік мобільних терміналів» є здійсненний файл PR.EXE. Розглянемо дії користувача при роботі з системою. Оператор системи обліку і аналізу розрахунків з постачальниками (менеджер) запускає програму на виконання (виконувальний файл PR.exe ...

0 комментариев


Наверх