Міністерство праці та соціальної політики України

Чернігівський державний інститут права, соціальних технологій та праці

 

Реферат

на тему:

«Історія виникнення і розвиток гештальттерапії»

Виконав:

студент 59 групи

факультету соціальної роботи

Жирнов І . І.

Перевірила:

Апанасенко А. М.

 

 

 

Чернігів - 2010


План

Вступ

1. Витоки гештальт-терапії. Фредерік С. Перлз

2. Створення гештальт-терапії та внесок П. Гудмена

3. Каліфорнійські роки: розквіт

4. Розвиток гештальттерапії після Перлза

5. Сучасна ситуація в гештальттерапії

Література


ВСТУП

Фредерік С. Перлз почав займатися гештальттерапією близько 1942 року. Завдяки співпраці нью-йоркської групи, до складу якої, зокрема, входили Лора Перлз і Пол Гудмен, в 1951 році були закладені теоретичні основи методу на базі гештальтпсихології, психоаналітичних (З. Фрейд, Ференці, О. Ранк, В. Райх), феноменологічних та екзистенційних досліджень.

Гештальттерапія висуває на перший план усвідомлення того, що відбувається зараз на різних нерозривно пов'язаних між собою рівнях: тілесному, емоційному та інтелектуальному. Те, що відбувається "тут і тепер", є повноцінно протікає досвідом, які зачіпають організм у всій його цілісності. Цей досвід також містить у собі спогади, попередній досвід, фантазії, незавершені ситуації, передбачення і наміри.

Те, що відбувається зараз - це досвід контакту з іншими людьми і з навколишнім середовищем. Психотерапевтичний процес концентрується на усвідомленні того способу, яким суб'єкт може порушити цей досвід, ігнорувати свої потреби і бажання або відмовитися від них, постійно відтворювати попередні ситуації, переривати процес творчого пристосування до навколишнього середовища. Це дає можливість пережити новий досвід контакту з новознайденими знаннями і ясно певними актуальними потребами і усвідомити свою здатність робити вибір.

Активація тіла поглиблює відбувається досвід і робить його більш динамічним. Це також дозволяє створити більш сприятливі умови для розвитку, інтеграції та зміни, для становлення цілісності особистості.

Гештальттерапія - це аналіз процесу існування самого себе і своєї присутності в світі, аналіз, який сприяє створенню гнучких і адекватних форм свідомості і поведінки і породжує творчу відповідальність.


1. Витоки гештальт-терапії. Фредерік С. Перлз

Незабаром після кінця Другої світової війни в Нью-Йорку оселився Фредерік С. Перлз, німецький психіатр і психоаналітик. Йому за 50, і позаду в нього плідна професійна діяльність. Отримавши професійну освіту у багатьох знаменитостей психоаналізу та психіатрії цього часу, після кількох років "класичної" практики в Німеччині з настанням гітлеризму він був змушений, будучи євреєм, емігрувати.

Спочатку він живе в Голландії, потім його запрошують до Південної Африки, де він відкриває Інститут психоаналізу. Ось декілька важливих зустрічей, які стали віхами на шляху його інтелектуального зростання в цей період:

Його дружина Лора доктор гештальтпсихології; вона вкладе в розробку того, що потім перетвориться в гештальттерапії, своє знання цього напряму психології початку століття. Почавши з вивчення психології сприйняття, гештальтпсихології поступово розширилася до вивчення всіх "гештальтів" (форм, конфігурацій) до такої міри, що зробила широкий вплив на всю сучасну психологію і сучасну епістемологію. Лора також відкриває шляхи різними напрямками екзистенціалізму 20-30х років, зокрема, філософії екзистенціалізму Мартіна Бубера ("Я і Ти") або Пауля Тілліха ("Мужність існування").

* Курт Гольдштейн, лікар, вельми відомий своєю наполегливістю в утвердженні цілісного підходу до людини ("Будова організму"), що відмовляється в руслі гештальт-теоретиків від поділу на органи, частини або функції. Перлз деякий час буде працювати у нього асистентом.

* Макс Рейнгар, засновник театральної школи, в якій навчається Перлз, і Баухауз, естетичний рух. Ці обидві течії мають вплив на культурне життя Берліна 20-х років.

* Психоаналітики, такі як Карен Хорні, Клара Гаппель, Олена Дейч, Пауль Шильдер і деякі інші, які були його аналітиками або супервізора.

* Вільгельм Райх, "відколовся" психоаналітик. Зокрема, своїми роботами про "м'язовому щиті" і характерологічних структурах, він найактивнішим чином ввів тілесне вимір у психотерапевтичну роботу.

* Ж. С. Смути, філософ і політичний діяч в Південній Африці; ввів у 20-ті роки поняття "холізм" і сприяв розвитку цілісного підходу до людини і до матерії.

Ці різноманітні впливи з'єдналися в першій роботі Ф. Перлза "Его, голод і агресія", опублікованій в 1942 році. Її підзаголовок "Перегляд теорії Фрейда і його методу" - вже заколисує на дистанцію по відношенню до традиційного психоаналізу. З часом ця дистанція буде тільки збільшуватися, закладаючи основи майбутньої психотерапії.


Информация о работе «Історія виникнення і розвиток гештальттерапії»
Раздел: Психология
Количество знаков с пробелами: 15208
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
168310
7
0

... отримують комфорт та затишок від релігії, можуть отримати підтримку від духовних аспектів помирання та деякі відповіді на питання, що станеться після смерті. Особливого висвітлення потребує проблема соціально-психологічної роботи з людьми, які стали інвалідами внаслідок важкої хвороби або травми. За дослідженнями психологів сам процес інвалідізації можна розглядати як кризову ситуацію, в якій ...

Скачать
53150
0
0

... ефективна тактика бесіди насправді викликає до неї тільки неприязнь тих, хто намагається довірити їй свої проблеми. В широкому розумінні слова під соціально-психологічним тренінгом (СПТ) розуміється практика психологічного впливу, яка базується на активних методах групової роботи. При цьому мається на увазі використання своєрідних форм навчання знанням, умінням і технікам в сфері спілкування, ді ...

Скачать
25715
0
0

... переживаннями. Вживається, поняття "комплекс" меншовартості, переваги, тощо. Таким чином можна стверджувати, що всі вище охарактеризовані школи справили значний вплив розвиток на психології управління, що відображається в психологічній практиці: психоаналізі, гештальт терапії, нейролінгвістичному програмуванні, аналітичній психології. 2. Трудовий колектив Для того, щоб виробляти продукцію, ...

0 комментариев


Наверх