3.5 Перспективи розвитку ПЕК- ринок біопалива

Одним із шляхів розв’язання енергетичних проблем України є збільшення обсягів створення альтернативних та використання відновлюваних джерел енергії, виробництва та споживання біопалив. Цей величезний потенціал нині використовується лише на 0,83%.

В Україні наявні всі економічні умови для виробництва та реалізації моторного біопалива: вільні площі під вирощування зернових, олійних та спеціальних «енергетичних» культур; науковий, технічний та кадровий потенціал для виробництва біопалив, зростаюча внутрішня потреба в моторному біопаливі, великий експортний ринок. Все це дозволяє швидко нарощувати потужності з його виробництва.

 Завдяки наявності аграрної складової проекту виробництво біодизельного палива буде забезпечене власною дешевою сировиною, а наявність переробного комплексу дозволить розширити орієнтацію сільськогосподарських підприємств від виконання лише функцій виробництва продуктів харчування до виробництва енергоносіїв з власної сировини. Крім того, будуть створені нові робочі місця, що, враховуючи катастрофічний рівень безробіття в Україні, є надзвичайно важливим в соціальному плані аспектом проекту.

Починаючи з 2009 року в дію вступить обов'язковий для кожного члена ЄС припис: мінімальна частка біопалива, отриманого з біомаси, у загальному обсязі продаж палив по країні повинна складати не менше 5%.

Для України, яка визначила пріоритетним напрямком свого розвитку інтеграцію в ЄС, реалізація проектів виробництва біопалива стала б наближенням до загальноєвропейських стандартів. [11 с.8]

Як для країни в значній мірі залежній від імпорту викопних енергоносіїв, аграрний сектор економіки України має потужний стимул для розвитку виробництва сировини як із цукрокрохмальних так і олійних культур при розширенні обсягів виробництва біопалива.

При цьому для нас на сьогодні є важливим досягати оптимально збалансованого співвідношення як для потреб внутрішнього ринку так і для експорту насіння, олії та біопалив.

Поки що зростання площ продиктовано не потребами внутрішнього виробництва біопалива, а попитом на нашу сировину із-за кордону.

Виходячи з зазначеного вище, абсолютно логічним є постановка питання щодо організації широкомасштабного вітчизняного виробництва біологічних видів палива: біоетанолу, біодизельного палива, біогазу, твердих видів палива та їх використання замість мінеральних палив, а також питання розвитку цивілізованого, регульованого ринку цієї продукції.

На сьогодні цей ринок в Україні тільки на початковій стадії формування.

Біонергетика – це галузь енергетики, що як енергоресурс використовує органічні речовини рослинного або тваринного походження (біомасу), котрі мають енергетичну цінність і можуть бути використані як паливо. Оскільки зростають потреби в енергії, з одного боку, і виснажуються ресурси викопного палива, з іншого, біомаса може стати одним з основних джерел сировини для хімічних виробництв енергії.

Біомаса поділяється на первинну (рослини, тварини, мікроорганізми) і вторинну (відходи від переробки первинної біомаси і продуктів житєдіяльності людини і варини).

-  біологічні відходи тварин (гній великої рогатої худоби, послід домашніх птахів та інше):

-  залишки від зберігання врожаю сільськогоподарських культур і побічні продукти їх переробки: соломи, стебла та качани кукурудзи, стебла бавовни, шкарлупа арахісу, відходи картоплі, рисове лушпиння і солома тощо);

-  відходи лісопереробної промисловості : кора, листя, гілля, тирса, стружки, щепа;

-  промислові стічні води (зокрема, текстильних, а також мовлочних, цукрових та інших підприємств з переробки харчових продуктів);

-  тверді побутові відходи та стічні води.

Ефективність біомаси як джерела енергії обумовлена легкістю її отримання та швидким поновленням запасів.

Щорічно на Землі за допомогою фотосинтезу утворюється близько 120млрд тонн сухої органічної речовини, або біомаси, що енергетично еквівалентно понад 40 млрд тонн нафти. Утоворення біомаси змінюється залежно від місцевих умов, і на одиниці площі суходолу її утворюється приблизно в два рази більше, ніж на одиниці поверхні моря.

Відповідно до програми розвитку поновлюваних джерел енергії (ПДЕ) у країнах Європейського Союзу у 2010р. біомаса буде покривати близько 74% загального внеску (ПДЕ), що складає близько 9% споживання первинних енергоносіїв.

На сучасному рівні за рахунок біомаси отримують сьому частину світового обсягу палива, а за кількістю отриманої енергії вона посідає, поряд із природним газом, третє місце. Ураїна має досить великий потенціал біомаси, придатної для одержання енергії. загальні річні обсяги відновлювальних ресурсів бомаси в Україні становлять понад 115 мільйонів тонн. Біомаса (без частки, що використовується іншим сектором економіки) може забезпечити близько 10-17 млн тон умовного палива на рік, або 5-8% загальної потреби в енергії. [10, с.5]

Нестача викопних енергетичних ресурсів у розвинених країнах світу веде до розширення ефективного використання альтернативних джерел енергії. Поряд з використанням енергії сонця і вітру все більшого поширення набуває біонафта, різні тверді органічні матеріали та біогаз, які є продукцією сільськогосподарського виробництва.

1. Тверде біопаливо

Основними технологіями термічної переробки деревини та біомаси є пряме спалювання (найбільше вивчено і комерційно розвинене), газифікація (знаходиться на демонстраційному рівні розвитку) і піроліз ( знаходиться на дослідному рівні розвитку). На сьогодні світовим лідером з використання соломи в енергетичних цілях є Данія, де знаходиться в експлуатації біля 8000 фермерських установок, потужністю 0,1 — 1,0 МВТ, які споживають за рік 390 тис. т соломи і виробляють 5,6 ПДЖ енергії.

Особливу увагу слід звернути на вибір технології й обладнання для переробки біомаси, які визначають величину капітальних витрат. Мінімізація цих витрат можлива при модернізації існуючих на підприємствах енергоагрегатів заміною конструкції топки і відповідних газоочисних споруд.

[11 с.9]

2. Рідке біопаливо

За прогнозами спеціалістів, найближчим майбутнім передбачається покриття до 10% світових потреб у дизельному пальному за рахунок рослинного рідкого палива. Метилові ефіри використовуються як чисте паливо в Німеччині, Австрії, і як 30, 20 і 5%- ні суміші з дизельним паливом у Франції, Швеції, США, Чехії та інших країнах. При цьому, наприклад, у США до 2012 року планується випускати щорічно близько 20 млн. т. рідкого палива. Виробництво рідкого біопалива проводять в єдиному технологічному процесі з насіння енергомістких культур, або в два етапи переробки: насіння — в олію і олію — в біопаливо.

Експлуатаційні властивості рідкого біопалива також мають свої особливості. Воно абсолютно змішується з дизельним паливом. Щорічне виробництво ріпаку в Україні складає близько 300 тис. т. Цю кількість насіння можна розглядати як потенційний сировинний обсяг для початку виробництва близько 100 тис. т біопалива. [11 с.9]

3. Ріпак

Сучасне пальне складає неабияку небезпеку для оточуючого середовища.

Ріпак вважається однією із найважливіших (після пальми та сої) олійною культурою в світі, яка являється джерелом одержання рослинного масла. За останні 20 років за значенням і поширенням він випередив арахіс, зерна бавовни і навіть, не так дивно, соняшник.

Незначні обсяги виробництва товарного насіння ріпаку зумовлені відсутністю державної системи заготівлі, матеріально-технічної бази, добрив, високоефективних пестицидів, техніки для вирощування, збирання і очистки урожаю, відсутністю переробної промисловості.

При роботі двигунів на біодизелі значно зменшуються шкідливі викиди інших продуктів згоряння, в тому числі сірки — на 98%, а сажі — від 50 до 61%, гідрокарбонатів — та вуглекислих моно оксидів — на 30-34%. При використанні 100 т біодизеля викиду в атмосферу вуглекислого газу зменшуються на 78,5 т (Апон, 1995) порівняно з використанням нафтового пального.

У процесі вирощування ріпак не потребує великих затрат праці, всі агрозаходи механізовані, а сама рослина здатна очищати поле від радіонуклідів, не нагромаджуючи їх у насінні. Отже, ріпак можна впроваджувати для рекультивації забруднених земель, використовуючи насіння для одержання біодизеля. [11 с.9]

4. Біогаз

Розвиток технологій та технічних засобів виробництва біогазу спрямований на комплексне вирішення проблем альтернативного енергозабезпечення тваринницьких ферм, виробництва високоякісних органічних добрив для кормовиробництва та утилізації органічних відходів при зниженні рівня емісій шкідливих речовин в оточуюче середовище.

Нове устаткування дозволяє отримувати високоякісний біогаз з органічних добрив із використанням зеленої маси таких відновлюваних енергетичних ресурсів, як силосна кукурудза, багаторічні трави, кормові буряки та гичка цукрових буряків. На нових тваринницьких фермах сучасним є спеціальний блок, що займається біоенергетикою. Це елемент, що дозволяє використати біогаз для енергозабезпечення потреб ферми, екологічно безпечно утилізувати органічні залишки і забезпечити кормовиробництво високоефективними твердими та рідкими біодобривами тощо.

Перероблені в біогазовій установці органічні добрива зі свиноферми практично не мають неприємного запаху і є цінними для сільськогосподарських культур за вмістом поживних речовин. Але вони мають вищий вміст аміаку порівняно з первинною сировиною, що обумовлює проблему підвищеного виділення аміаку при внесенні добрив. При внесенні вироблених в біогазовому реакторі добрив звичайним способом (розкидачем з тарілчастим апаратом) втрати аміаку на 85% більші, ніж при їх локальному внесенні штанговим шланговим розкидачем безпосередньо на ґрунт. [11 с.9]

Використання альтернативних джерел енергії в сільській місцевості дозволяє істотно здешевіти процес агропромислового виробництва.


Висновок

В результаті вищеописаного можна сказати що, безумовно, раціональне використовування природно – ресурсного потенціалу і своєчасне його відновлювання, використання нових, екологічних та ресурсозберігаючих технологій, підтримки виробництва державою, національної свідомості кожного громаднина, який думає і дбає за майбутнє своєї країни все це є - позитивними факторами ресурсозбереження, що впливають на підвищення рівня виробництва в Україні.

 На сьогодні в Україні в основному сформовано правову базу природокористування. Вона виходить з визнання вартості та ціни різного роду природних ресурсів, регулює платність природокористування на основі рентних відносин. Але існуюча правова база, що регулює природокористування потребує подальшого удосконалення. Не менш важливими є суворе дотримання чинного законодавства в цій сфері.

Основна задача на сьогодні – це питання комплексного та ефективного використання ресурсів в народному господарстві та збереження їх для наступних поколінь. Тут можна визначити основні напрямки державної стратегії раціонального природокористування:

·          постійний контроль за дотриманням надрокористувачами проектів розробки та технологічних схем при розробці родовищ корисних копалин;

·          розвиток заповідної справи та збереження біорізноманіття, розширення існуючих і створення нових природно-заповідних об’єктів;

·          державне фінансування діяльності по лімітування, розміщенню та знешкодженню відходів;

·          запобігання забруднення річок, озер, водосховищ, та ін. гідрологічних об’єктів і підтримка їх сприятливого гідрологічного стану;

·          втілення сучасних технологій ведення лісового господарства та лісоексплуатації, відтворення корінних деревостанів і корінних фауністичних комплексів;

·          впровадження еколого-економічних важелів раціонального використання природних ресурсів та формування екологічних фондів для фінансування природоохоронної діяльності;

Якщо оцінювати природно ресурсний потенціал з економічної точки зору, йому немає ціни, те що він в собі має – безцінне ! Економічний розвиток нашої країни неможливий без раціонального використовування природних ресурсів, без розкриття дійсного великого потенціалу природи.

Треба с любов’ю ставитись до того що нас оточує, не забувати що ми частина природи. Якщо ми захистимо природу то й вона захистить нас, дасть нам тепло, дах над головою, хліба на столі, добру погоду, відпочинок на своєму лоні, затишок та спокій, добру надію на завтрашній день. Отож давайте використовувати природу на добрі справи і не кривдити її.


Додатки

Таблиця №1

Питомі витрати енергоресурсів на окремі види продукції (робіт)

Паливо в умовному обчисленні, кг Теплоенергія, Мкал Електроенергія, кВт-год
2005 2006 2005 2006 2005 2006
Відпуск електроенергії, виробленої ТЕЦ загального користування, тис.кВт-год 304,7 309,3 - - - -
Відпуск електроенергії, виробленої ТЕЦ-блокстанціями, тис.кВт-год. 367,6 378,5 997,0 997,0 - -
Відпуск електроенергії, виробленої ТЕЦ не підєднаними до енергосистеми, тис.кВт-год. 238,4 212,1 - - - -
Відпуск електроенергії, виробленої тепловими електростанціями загального користування, крім ТЕЦ, тис.кВт-год. 400,6 397,6 - - - -
Відпуск електроенергії, виробленої тепловими електростанціями, не підєднаними до енергосистеми, крім ТЕЦ, тис.кВт-год. 206,7 193,8 - - - -
Відпуск електроенергії, виробленої електростанціями, Гкал 170,9 170,5 - - - -
Відпуск тепло енергії, виробленої котельнями, Гкал 165,2 164,8 - - 29,8 29,6
Видобуток нафти сирої, т 13,0 12,7 41,7 38,6 84,5 81,0
Первинна переробка нафти, т 31,1 32,9 75,8 86,3 21,6 24,2
Видобуток вугілля кам’яного неагломерованого, т - - 40,3 43,1 84,8 92,9
Видобуток вугілля бурого(лігніту) неагломерованого, т - - 53,8 32,0 78,2 59,6
Виробництво брикетів, окатишів та аналогічних твердого палива з вугілля бурого (лігніту), т - - 1950,4 2119,3 142,7 177,7
Видобуток руд і концентратів залізних неагламерованих, т - - - - 109,5 106,6
Видобуток руд і концентратів залізних агломерованих, крім піриту випаленого,т - - - - 40,0 67,4
Виробництво чавуну перебного у шушках, болванках або у формах первинних інших, т 628,9 625,9 49,1 49,4 13,1 12,5
Виробництво чавуну ливарного, т 637,0 626,1 60,9 65,0 203,8 253,2
Виробництво сталі вуглецевої мартенівської для лиття, т 64,4 67,4 - - 28,7 28,1
Виробництво зливків з сталі мартенівської вуглецевої, т 115,6 108,3 28,8 25,6 16,8 15,0
Виробництво сталі киснево- конвертерної для лиття,т 0,9 0,8 - - 35,4 34,0
Виробництво зливків з сталі киснево- конвертерної вуглецевої, т 2,9 2,4 15,1 13,6 30,0 28,0

Таблиця №2

Рубки лісу за регіонами у 2006р. (тис.га)

Площа земель лісового фонду' Площа рубки лісу У тому числі
рубки головного користування рубки, пов’язані з веденням лісового господарства З них
рубки догляду інші рубки
Україна 10782,2 468,2 28,1 378,0 124,9 253,1
Автономна Республіка Крим 331,2 3,5 - 3,3 1,7 1,6
області
Вінницька 362,6 22,3 1,2 20,5 6,9 13,6
Волинська 697,3 39,1 2,7 23,8 8,6 15,2
Дніпропетровська 198,6 2,1 4,5 1,9 0,9 1,0
Донецька 213,2 3,6 1,5 3,5 1,3 2,2
Житомирська 1089,5 55,6 - 49,5 15,3 34,2
Закарпатська 694,0 26,1 - 14,3 6,5 7,8
Запорізька 121,9 1,7 - 1,7 0,5 1,2
Івано-Франківська 626,0 20,4 1,2 15,8 5,6 10,2
Київська 746,0 33,0 2,1 27,8 9,3 18,5
Кіровоградська 167,8 4,9 0,1 4,2 1,5 2,7
Луганська 340,0 11,3 0,2 10,1 3,5 6,6
Львівська 689,9 27,0 2,5 21,2 9,2 12,0
Миколаївська 127,4 2,6 - 2,1 0,8 1,3
Одеська 260,0 5,8 0,0 5,7 0,9 4,8
Полтавська 270,6 9,0 0,4 7,6 2,2 5,4
Рівненська 845,9 47,8 2,5 30,8 8,1 22,7
Сумська 444,9 23,9 1,3 21,8 4,8 17,0
Тернопільська 196,4 9,1 0,7 7,8 3,6 4,2
Харківська 419,4 15,1 0,2 13,4 3,4 10,0
Херсонська 265,1 4,4 - 4,1 2,4 1,7
Хмельницька 285,9 20,5 1,2 17,9 6,9 11,0
Черкаська 345,0 20,8 1,0 19,1 6,8 12,3
Чернівецька 258,0 13,9 2,0 11,6 5,9 5,7
Чернігівська 713,4 40,6 2,8 35,1 7,7 27,4
міста
Київ 34,6 3,9 - 3,2 0,5 2,7
Севастополь 37,6 0,2 - 0,2 0,1 0,1

За даними державного обліку лісового фонду на 1 січня 1996р.

Таблиця №3

Лісові пожежі за регіонами у 2006р.

Кількість випадків Лісова площа, пройдена пожежами, га Згоріло і пошкоджено лісу на пні та лісової продукції, м³ Заподіяні збитки ( у фактичних цінах), тис.грн
всього у тому числі вартість згорілого лісу на пні та заготовленої лісової продукції
Україна 3482 4287 60158 5917,6 714,9
Автономна Республіка Крим 116 90 298 302,7 85,9
області
Вінницька 2 13 26 1,9 1,9
Волинська 355 1738 6970 1488,8 108,0
Дніпропетровська 236 87 256 66,7 3,2
Донецька 148 392 5001 290,4 0,5
Житомирська 78 24 - 16,6 -
Закарпатська 1 5 - 52,0 -
Запорізька 88 20 41 16,0 0,2
Івано-Франківська 2 2 - 4,2 -
Київська 246 193 13300 75,5 25,6
Кіровоградська 57 11 - 10,4 -
Луганська 270 316 9653 504,2 221,3
Львівська 4 2 - - -
Миколаївська 91 64 157 85,2 1,0
Одеська 15 13 26 16,1 14,4
Полтавська 236 38 1606 186,1 25,1
Рівненська 148 243 5636 211,7 180,9
Сумська 144 189 834 166,5 2,1
Тернопільська - - - - -
Харківська 346 43 54 85,2 0,4
Херсонська 448 431 15488 2241,8 44,3
Хмельницька 39 15 - 4,3 -
Черкаська 218 52 11 43,3 0,1
Чернівецька 1 1 - - -
Чернігівська 272 247 801 20,7 -
міста
Київ 246 53 - 23,8 -
Севастополь 35 5 - 3,7 -

Таблиця №4

Використання вторинної сировини

1990 1995 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006
Шини зношені 33,0 3,1 6,8 7,3 6,3 6,7 8,2 ,7,8 7,6
Сировина полімерна вторинна 50,2 9,8 5,3 9,0 8,3 10,1 13,2 15,2 20,2
Брухт і відходи чорних металів, млн.т 27,2 9,7 15,9 13,4 13,5 14,6 16,3 15,6 16,5
Склобій 200,6 99,0 67,2 76,0 94,9 97,5 139,4 204,8 238,4
Матеріали текстильні вторинні 135,6 21,6 11,7 8,2 8,4 9,6 9,3 9,4 8,7
Купорос залізний 125,9 4,1 9,0 16,5 17,9 17,0 22,0 47,2 39,8
 Кислота сірчана гідролізна 126,4 40,3 77,5 94,1 47,7 42,2 56,7 57,7 59,9

Відходи

паперу та картону¹

640,2 189,4 292,3 345,0 377,1 446,3 462,7 521,0 570,1
деревини, млн. м³ щільних 5,1 1,3 0,4 0,4 0,9 0,4 0,9 1,0 1,0
шкіряні ² 58,6 7,3 5,2 5,9 4,1 3,8 4,8 4,3 3,7
графітовмісні 30,6 9,5 13,2 14,7 14,1 13,8 8,1 10,2 9,7
залізовмісні 5433,2 2886,1 3629,3 5264,7 13980,3 14613,7 13906,1 13907,3 4634,9
вапнякові 3412,0 726,3 367,8 825,6 844,9 932,1 1017,1 987,2 826,7
крейдяні 288,6 39,1 3,1 2,2 11,0 0,4 - - -
вуглевидобутку та вуглезбагачення, млн. т 10,6 5,1 2,7 3,5 3,7 2,3 2,3 3,1 3,0
будівельного виробництва (бетон і залізобетон), тис. м³ 7,9 0,7 2,4 7,3 3,2 7,8 6,1 7,1 6,9

¹ У 1990-2002р.р. – макулатура

² У1990-2002р.р.- матеріали шкіряні вторинні.

Таблиця №5

Утворення та використання вторинної сировини і відходів виробництва

Утворено, тис.т Рівень використання вторинної сировини в обсязі знов утвореної, відсотків Частка вторинної сировини, видаленої, знешкодженої або захороненої', в обсязі знов утвореної, відсотків
2000 2004 2005 2006 2000 2004 2005 2006 2000 2004 2005 2006
Всього 184192,4 215133,0 231189,5 288745,6 41,2 58,5 65,0 49,0 43,4 19,5 8,3 7,0
у тому числі
сировина полімерна вторинна 9,6 16,4 21,0 25,1 55,6 80,4 72,4 80,5 1,9 9,0 8,7 4,9
матеріали текстильнівторинні 6,0 4,8 4,9 5,6 100,0 100,0 100,0 100,0 14,1 17,0 20,0 16,8
склобій покупний 39,5 62,8 106,8 102,1 100,0 100,0 100,0 100,0 1,3 2,9 1,6 3,2
шлаки виробни-цтв доменного 12259,4 14179,1 14141,1 15416,3 62,3 69,0 66,6 62,1 0,6 0,1 - -
стале- плавильного 4974,1 7901,4 7073,7 7675,4 39,2 43,8 82,3 72,5 2,8 16,1 13,0 12,5
фероплавильного 1121,7 1445,0 1261,4 1434,8 65,2 85,5 98,9 84,6 - - - 0,3
зола та золошлако- вані відходи теплових електро- станцій і місцевих котелень 10198,6 7333,7 7952,7 14565,3 10,1 15,3 20,0 13,7 4,7 100,0 7,2 5,6
відходи картону та паперу² деревини тис.м³ 41,2 72,6 85,4 113,7 100,0 100,0 100,0 100,0 2,3 5,6 3,2 3,3
щільних 1378,8 1849,4 1863,7 1910,3 51,8 50,2 52,2 51,0 22,2 27,9 21,6 22,5
шкіряні³ 9,4 13,6 9,2 10,9 55,3 35,2 46,8 34,3 12,2 24,0 18,3 23,6
графіто- вмісні 11,7 8,2 10,1 10,6 100,0 98,2 100,0 91,5 - 1,0 0,3 0,2
вуглевидо- бутку та вуглезбага- чення 34457,4 29166,5 28191,9 31063,1 8,0 8,0 11,1 9,8 100,0 24,3 20,6 16,8
будівельного вироб-нива (бетон і залізобе-тон), тим.м³ 26,2 379,5 244,2 279,3 9,1 1,6 2,9 2,5 83,3 77,2 100,0 100,0
тверді побутові 1459,1 3235,3 3527,0 3618,4 2,2 2,8 2,3 2,1 100,0 100,0 100,0 100,0

¹ У 2000 – частка вторинної сировини, знищеної або вивезеної на звалище.


Таблиця №6

Обсяг оборотної та та послідовно (повторно) використаної води за регіонами

Всього, млн.м³ Частка оборотної води у загальному обсязі використання на виробничі потреби, відсотків
1995 2000 2002 2003 2004 2005 2006 1995 2000 2002 2003 2004 2005 2006
Україна 51054 41523 41315 42345 45658 47167 47716 83 86 86 87 89 89 89
Автономна Республіка Крим 377 252 210 275 310 338 320 73 77 76 79 79 79 79
області
Вінницька 195 85 89 472 546 573 757 18 12 14 87 89 88 91
Волинська 62 42 27 44 38 43 46 64 74 71 76 64 67 65
Дніпропетровська 7189 5668 4814 5309 5467 5375 5557 79 82 79 81 83 81 83
Донецька 10760 7838 8276 8281 7330 7745 8018 87 87 88 87 86 87 87
Житомирська 239 152 280 178 234 237 243 80 86 91 84 87 87 84
Закарпатська 55 19 1 4 7 9 9 68 79 14 36 54 56 50
Запорізька 7723 9996 10724 10671 10683 10022 10194 79 88 90 91 92 92 92
Івано-Франківська 3033 1165 1387 1867 2156 2228 2250 97 95 96 96 97 97 97
Київська 2822 1897 458 499 493 492 474 69 66 33 38 42 41 39
Кіровоградська 157 47 51 52 111 97 115 75 68 72 72 83 84 88
Луганська 2719 2328 2213 2092 2148 2235 2405 85 93 93 94 94 95 95
Львівська 670 405 457 450 416 437 425 85 88 85 87 87 88 89
Миколаївська 3395 2976 3221 3380 3932 3782 3230 96 97 97 98 98 98 96
Одеська 245 179 185 193 179 210 112 61 69 74 75 76 73 60
Полтавська 1263 839 940 929 1018 1072 1086 92 94 93 93 95 96 92
Рівненська 3342 3160 3146 3128 6094 6074 6111 98 98 97 97 99 99 99
Сумська 504 188 234 196 193 191 195 88 82 88 83 83 84 83
Тернопільська 122 71 90 81 69 57 64 72 71 79 76 69 69 71
Харківська 3019 1707 1656 1705 1606 1669 1649 94 94 94 93 93 95 95
Херсонська 197 72 65 67 88 84 98 69 69 66 68 74 70 75
Хмельницька 1188 1157 1139 1077 1060 2714 2986 95 96 96 96 97 98 98
Черкаська 780 614 674 730 678 743 680 82 89 92 93 92 93 93
Чернівецька 41 21 15 10 9 9 9 68 53 44 33 33 29 28
Чернігівська 249 177 183 186 193 213 214 65 74 72 65 65 68 70
міста
Київ 681 465 492 454 512 501 462 61 54 53 50 51 49 50
Севастополь 27 3 288 15 88 17 7 44 27 95 29 68 39 15

Література

1.         Державний комітет статистики України „Статистичний щорічник України за 2006 рік” (Видавництво „Консультант” 2007р.) за редакцією О.Г.Осауленко.

2.         „Розміщення продуктивних сил” В.В.Ковалевський, О.Л.Михайлюк, В.Ф.Семенов, К. 2004р.

3.         „Розміщення продуктивних сил України” Є.П.Качан, М.С.Пушкар, М.О.Ковтанюк, К.: 2004р.

4.         «Розміщення продуктивних сил та регіональна економіка” М.А.Хвесик, Л.М.Горбач, П.П.Пастушенко, К.: 2005р.

5.         „Екологія” С.І.Дорогунцов, К.Ф.Коценко, М.А.Хвесик, К.: 2005р.

6.         „Екологія і охорона навколишнього середовища” Бойчук Ю.Д., Солошенко Е.М., Бугай О.В. К.: 2002р.

7.         «Вступ до економічної і соціальної географії» Голиков А. П., Олійник Я. Б., СтепаненкоА.В.: К. 1997.

8.         Газета «Урядовий кур’єр», №155(3058) від 25.11.2008 «Ребуси вугільної галузі» Г.Іщенко

9.         Газета «Урядовий кур’єр», №147(3059) від 12.09.2008 «Енергія зайвою не буває» М.Деревичко

10.       Газета «Дзеркало тижня» №134(663) від 15.09.2007 «Замість нафти і газу -біомаса», В.Носач

11.       Газета «Урядовий кур’єр» №160 (2077) від 08.10.2002 «Людина і середовище: баланс інтересів і можливостей» В.Гошовський


Информация о работе «Ресурсозбереження – головний напрям використання природно-ресурсного потенціалу»
Раздел: География
Количество знаков с пробелами: 77724
Количество таблиц: 6
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
69995
4
0

... ї ваги рекреа­ційної сфери у зростанні національного доходу країни. 3. РЕСУРСОЗБЕРЕЖЕННЯ ЯК ФАКТОР ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА Ресурсозбереження — це прогресивний напрям використання природно-ресурсного потенціалу, що забезпечує економію при­родних ресурсів та зростання виробництва продукції при тій са­мій кількості використаної сировини, палива, основних і допоміж­них матеріалів. ...

Скачать
28434
0
0

... є туристичні маршрути по місцях, пов'язаних з історією країни, її видатними історичними особистостями, діячами культури та мистецтва, з архітектурними та культурно-ландшафтними пам'ятками тощо. В структурі природно-ресурсного потенціалу України особливе місце займають фауністичні ресурси. Окрім великої цінності фауни, як невід'ємної складової природного середовища регіону, яка відіграє важливу ...

Скачать
19316
0
0

... іром, поліметалеві руди мають корисні домішки). Це потребує орг-ції комплексного використання сировини. Ресурсозбереження як головний напрям раціонального використання природних ресурсів. Ресурсозбереження — це прогресивний напрям використання природно-ресурсного потенціалу, що забезпечує економію природних ресурсів та зростання виробництва продукції при тій самій кількості використаної сировин

Скачать
126640
0
0

... в областях з високим рівнем індустріального розвитку. 2. Основні напрями державної політики України у галузі охорони довкілля та використання природних ресурсів. Основні напрями державної політики України у галузі охорони довкілля, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки розроблено відповідно до статті 16 Конституції України, якою визначено, що забезпечення екологічно ...

0 комментариев


Наверх