2. Учасники корпоративних відносин

Оскільки корпоративні права існують і реалізуються в корпоративних відносинах, то учасниками останніх є носії корпоративних прав і ті суб'єкти, з якими вони перебувають у відносинах щодо їх реалізації. Зазвичай вважається, що це господарське товариство. Тобто корпоративні відносини складаються між учасником господарського товариства та цим товариством. Враховуючи викладене вище про організації з корпоративним устроєм та наявність корпоративних відносин називатимемо їх узагальнено корпораціями.

У юридичній літературі часто зазначається, що учасниками корпоративних відносин є і органи корпорації. Проблема тут у тому, що вони не суб'єктами права, не є особами. Втім, у практиці господарських судів не було випадків, коли розглядалися спори між, скажімо, правлінням та наглядовою радою або між правлінням та AT. Проблематика спорів, як правило, приводить до позовів між учасником та корпорацією або посадовою особою та корпорацією про ті чи інші питання, пов'язані з корпоративним управлінням або вчиненими правочинами. Це можуть бути позови про визнання недійсними правочинів, рішень загальних зборів учасників (акціонерів) або інших органів.

Щодо першого виду позовів, то вони не охоплюються поняттям корпоративних прав, наданим у ст. 167 ГК, та, відповідно, корпоративних відносин.

Щодо другого виду позовів, то ситуація протилежна, оскільки формально вони підпадають під реалізацію корпоративних прав, але можливі варіанти.

1) Якщо рішення органу корпорації оскаржує не учасник, а найманий працівник (менеджер, директор, член правління тощо), то це не є спором щодо реалізації корпоративних прав, визначених у ст. 167 ГК.

2) Якщо рішення органу корпорації оскаржує хоча й учасник, тобто особа, яка має корпоративні права, але, він, будучи членом виконавчого органу корпорації, не згоден з рішенням про зміщення його з посади, то зазначене також не є спором щодо реалізації корпоративних прав, визначених у ст. 167 ГК.

3) Якщо рішення органу корпорації оскаржує учасник, якого безпосередньо не стосується це рішення, тобто не його зміщують з посади (або переобирають), то в даному разі слід враховувати підстави для такої заяви. Якщо нею є порушення корпоративних прав, правил корпоративного управління, то має місце спір щодо реалізації корпоративних прав, визначених у ст. 167 ГК, хоча врешті-решт він стосується посади певної особи.

Це питання є не менш заплутаним, ніж проблематика корпорацій, і знов-таки дану ситуацію зумовлює неналежне його регулювання як у ГК, так і в ЦК. Так, за ч. 6 ст. 98 ГК ототожнюються поняття виключення з виробничого кооперативу та звільнення члена кооперативу з кооперативного підприємства, хоча в першому випадку це є корпоративним спором, а в другому — трудовим.

У ч. 4 ст. 92 ЦК встановлюється відповідальність членів органу юридичної особи за збитки, завдані ними останній. Якщо перевести зазначене у процесуальну площину, то матиме місце позов юридичної особи до свого працівника, адже член органу є таким, оскільки його відносини з юридичною особою ґрунтуються на трудовому договорі. У таких випадках спір не повинен розглядатися у господарських судах.

Інша ситуація, коли учасник ТОВ (або акціонер AT) подає позов про притягнення до відповідальності керівника товариства або членів його колегіального виконавчого органу, що охоплюється змістом захисту його корпоративних прав. Між тим, такий позов має своїм підґрунтям якісь порушення, котрих припустилися керівник або члени колегіального виконавчого органу, наприклад, уклали завідомо збиткові правочини. А останнє треба довести в іншому процесі — про визнання правочинів недійсними або за іншими підставами, що розглядатиметься у судах загальної юрисдикції (у випадках коли учасник (акціонер) є фізичною особою).

Виникають спори, породжені діяльністю реєстратора, зокрема його неправомірними діями щодо внесення змін до реєстру. Безперечно, що так чи інакше діяльність реєстратора впливає на корпоративні права учасників, і часто — безпосереднім чином, адже без запису в реєстрі учасник не зможе довести свої корпоративні права, а отже, належним чином їх здійснити. З іншого боку, реєстратор не вступає до правовідносин з учасниками, а перебуває у правовідносинах із самим товариством, з яким укладає договір на надання відповідних послуг. Таким чином, правовідносини з участю реєстратора є договірними, але вони впливають на корпоративні права учасників.

У даному разі, очевидно, слід виходити з такого. Якщо спір виникає навколо здійснення корпоративних прав, то при цьому основоположним мають бути саме ці права, порушення яких сталося внаслідок певних неправомірних дій, наприклад дій органу корпорації, який відповідає за скликання зборів та ведення інших справ щодо реалізації корпоративних прав. Зазначений орган вже має забезпечити корпоративне управління, і він звертається для цього до реєстратора, який надає йому відповідні відомості. Відтак, сторонами по справі будуть учасник і корпорація, а реєстратор — третя особа, оскільки саме корпорація (в особі її органу) не забезпечила механізму належної реалізації корпоративних прав. Якщо це сталося внаслідок неправомірних дій реєстратора, то дані питання вирішуються у цьому ж судовому процесі. Видається, що невірно було б одразу заявляти позов до реєстратора, оскільки він не є учасником корпоративних відносин.

Інша справа, коли неправомірність дій реєстратора виявила корпорація (можливо, при підготовці до загальних зборів), що має розглядатися не стосовно порушень корпоративних прав учасників, а щодо належного виконання реєстратором договору. Тоді це — звичайний договірний спір.

Можливі й спори з приводу порушення прав осіб, які не є учасниками (акціонерами) господарського товариства, але на права та/або інтереси яких впливають рішення загальних зборів. Такі спори не можна вважати корпоративними, оскільки особи, права яких захищаються, не є членами корпорації і не перебувають у корпоративних відносинах. Навіть якщо ними оскаржуються рішення загальних зборів, це не можна вважати корпоративним спором, тому що вони захищають свої права (договірні, спадкові, право власності тощо).


Информация о работе «З'ясування поняття та змісту корпоративних відносин та корпоративних прав як передумова вирішення корпоративних спорів»
Раздел: Государство и право
Количество знаков с пробелами: 22593
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
203357
0
0

... з прав людини, який здійснює парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина. Проте, це не означає, що до Уповноваженого можна звернутися безпосередньо після порушення права. Як передбачено ст. 55 Конституції, до нього можна звернутися тільки після того, як буде використана можливість звернення за захистом своїх прав до суду. Таким чином, Уповноважений ...

Скачать
314875
0
0

... » [11, с.773]. Отже, завершуючи огляд наукових джерел, видається можливим стверджувати, що, незважаючи на розробку у зазначених працях окремих ас-пектів формування й розвитку соціальної держави, ці проблеми залишаються недостатньо опрацьованими у рамках загальнотеоретичного державознавства і правознавства. А відтак — потребують подальших досліджень. 1.2 Методологічні аспекти дослідження сутності ...

Скачать
443754
0
0

... літературі XIX-XX століть не склалося усталеної думки з цього питання. Їх ототожнювали В.І. Синайський [172][98], В.П. Грибанов [44][99], А.В. Малько [131][100], У. Маттеі [134][101]. Розмежовують межі та обмеження права власності такі дореволюційні та сучасні правники, як В.І. Курдиновський [119][102], В.І. Крусс [158][103], М.А. Нагорна [158][104], О.О. Михайленко [137][105]. Висловлене й інше ...

Скачать
252400
0
0

... ії екзистенціалізму і персоналізму проблема особистості стає центральною проблемою, проголошується неповторність духовного самовизначення ("екзистенції") людини. Пошуки сучасної філософії, як і відродження гуманістичної проблематики, обумовлені гострим інтересом до долі людини в сучасному світі, до проблеми виживання особистості в сучасному суспільстві. 2. Проблема антропосоціогенезу. Єдність ...

0 комментариев


Наверх