3. Трудова дисципліна. Дисциплінарна відповідальність

Трудова дисципліна виступає необхідною умовою для належної організації будь-якої колективної праці та являє собою сукупність не лише певних правил поведінки працівників, а й питань, пов’язаних із необхідністю дотримання встановленого порядку, методів його забезпечення.

Трудову дисципліну характеризують такі чинники: чесна й сумлінна праця; своєчасне і точне виконання розпоряджень власника (уповноваженого органа); підвищення продуктивності праці; поліпшення якості продукції; виконання технологічної дисципліни; додержання вимог охорони праці; дотримання безпеки та виробничої санітарії; збереження та зміцнення власності підприємств, установ, організацій.

Трудова дисципліна спирається на свідоме ставлення працівників до праці, що забезпечується методами переконання, заохочення, а часом примусу. Головним є, поза сумнівом, метод переконання, спрямований на виховання відповідних якостей працівників, а також метод заохочення, тобто морального і матеріального стимулювання. Заохочення працівника є визнанням його професіоналізму та вираженням із боку власника поваги. Тому таких метод застосовується в разі досягнення високих трудових показників, поліпшення якості продукції, творчого підходу до трудової діяльності.

Дисциплінарна відповідальність є одним із видів юридичної відповідальності й застосовується виключно до порушників трудової дисципліни. Тому підставою для її застосування, поза сумнівом, є порушення трудової дисципліни (невиконання чи неналежне виконання працівником покладених на нього обов’язків).

Дисципліна праці – це встановлений нормами права, правилами внутрішнього трудового розпорядку порядок взаємовідносин суб’єктів колективної праці, який виражається у свідомому й точному виконанні працівниками своїх трудових функцій.

Трудова дисципліна передбачає:

·     Чесну і сумлінну працю;

·     Своєчасне і точне виконання розпоряджень власника;

·     Підвищення продуктивності праці;

·     Виконання технологічної дисципліни;

·     Додержання вимог охорони праці;

·     Дотримання техніки безпеки та виробничої санітарії;

·     Збереження та зміцнення власності підприємства;

·     Поліпшення якості продукції.

Стаття 139 (КЗпП). Обов’язки працівників

Працівники зобов’язані працювати чесно і сумлінно, своєчасно і точно виконувати розпорядження власника або уповноваженого ним органу, додержувати трудової і технологічної дисципліни, вимог нормативних актів про охорону праці, дбайливо ставитися до майна власника, з яким укладено трудовий договір.

Всі обов’язки працівника можна поділити на три групи:

·          Обов’язки, що стосуються виконання персональних посадових функцій, покладених на працівника умовами трудового договору;

·          Обов’язки, які випливають із наказів і розпоряджень власника або уповноваженого ним органу;

·          Обов’язки, пов’язані із дотриманім іншого діючого законодавства.

Трудова дисципліна забезпечується:

·          Методами переконання;

·          Методами заохочення (подяка, премія, нагорода), які оголошуються роботодавцем і записуються до трудової книжки;

·          Методами примусу (заходи дисциплінарного, матеріального та громадського впливу).

Стаття 140 (КЗпП). Забезпечення трудової дисципліни

Трудова дисципліна на підприємствах, в установах, організаціях забезпечується створенням необхідних організаційних та економічних умов для нормальної високопродуктивної роботи, свідомим ставленням до праці, методами переконання, виховання, а також заохоченням за сумлінну працю.

У трудових колективах створюється обстановка нетерпимості до порушень трудової дисципліни, суворої товариської вимогливості до працівників, які несумлінно виконують трудові обов’язки. Щодо окремих несумлінних працівників застосовуються в необхідних випадках заходи дисциплінарного і громадського впливу.

(Стаття 140 із змінами, вписаними згідно з Указами ПВР № 8474-10 від 27.02.85, № 5938-11 від 27.05.90)

За несумлінне виконання обов’язків до працівника можуть застосовуватись дисциплінарні стягнення.

Підставою для притягнення до дисциплінарної відповідальності є порушення трудової дисципліни.

Дисциплінарна відповідальність, як і будь-який процес, має певні особливості щодо порядку її застосування.

За порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосоване тільки одне з таких заходів стягнень:

·      Догана;

·      Звільнення.

Для окремих категорій працівників (працівників органів прокуратури, суду, зв’язку, державні службові) встановлюються й інші види стягнень.

Чинне законодавство (Закон України “Про державну службу”), відомчі (органи прокуратури, зв’язку, залізничного транспорту) статути й положення про дисципліну для окремих категорій працівників установлюють й інші дисциплінарні стягнення.

Зокрема, до державних службовців, окрім загальних видів дисциплінарної відповідальності, застосовуються:

·        Попередження про неповну службову відповідальність;

·        Затримка до одного року у присвоєнні чергового рангу або у призначенні на вищу посаду.

Дисциплінарне стягнення може бути застосоване власником (уповноваженим ним органом) безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня виявлення і шести місяців з дня вчинення проступку.

За одне порушення може бути застосоване лише одне дисциплінарне стягнення.

Для застосування дисциплінарного стягнення власник (або уповноважений ним орган) зобов’язаний зажадати письмового пояснення порушення.

Стягнення оголошується наказом і повідомляється працівнику під розписку протягом трьох робочих днів.

Якщо протягом року до працівника не будуть застосовані дисциплінарні стягнення, то він вважається таким, що не мав дисциплінарного стягнення.

Дисциплінарне стягнення може бути зняте і до закінчення одного року.

Протягом дії дисциплінарного стягнення заходи заохочення не застосовуються.

Дисциплінарні стягнення до трудової книжки не заносяться.


Информация о работе «Правомірна поведінка та історичні типи держав»
Раздел: Государство и право
Количество знаков с пробелами: 28064
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 2

Похожие работы

Скачать
163299
15
5

... і наукового, теоретичного відображення правової дійсності, на основі узагальнення і розвитку найбільш відомих і значущих державно-правових теорій минулого і сучасності, вивчення основних закономірностей становлення, розвитку і функціонування держави і права. ·      Правова психологія утворбється стихійно на основі емпіричного, безпосереднього відображення суб’єктами правових відносин, правової ...

Скачать
172220
0
0

... було покладено найбільш прогресивне й досконале світове законодавство, яке формувалось протягом тривалого часу і відображає досвід багатьох країн. Гармонізація національного законодавства з правом ЄС є однією з найважливіших умов для поглиблення співробітництва з Європейським Союзом та поступової інтеграції до його лав (набуття статусу асоційованого або повного члена) будь-якої країни, що має ...

Скачать
73337
0
0

... ібратися в проблемі тлумачення законів і інших нормативних актів. Даною курсовою роботою я постараюся дати відповідь на питання, що ж таке реалізація норм права і які її форми, розгляну стадії процесу застосування права, з'ясую, в чому саме полягають проблеми реалізації права в даний час, зупинюся на розгляді такого поняття як застосування норми права. На підставі вищевикладеного, можна перейти ...

Скачать
272221
2
5

... йдеться про особливо тяжкі злочини, та ст.7-1 КК дозволяє зробити висновок, що до таких належать: а) умисні злочини, передбачені ст.7-1 КК; б) ті, за які законом передбачене максимальне покарання. У теорії кримінального права злочини поділяються на 4 групи: 1)невеликої тяжкості; 2)середньої тяжкості; 3) тяжкі; 4) особливо тяжкі. § 15. Кримінальна відповідальність (поняття, момент виникнення ...

0 комментариев


Наверх