2. Особливості порушення кримінальної справи. Типові слідчі версії

Кримінальна справа по крадіжці збуджується на підставі:

-заяви громадян;

-заяви очевидців або осіб, що довідалися про крадіжку;

-заяви громадян про злочинну діяльність конкретних осіб;

-затримки на місці злочину (краденим);

-інших джерел.

При наявності таких підстав насамперед необхідно встановити, у кого й коли зроблена крадіжка й що саме при цьому викрадене.

При встановленні явних ознак злочину, кримінальна справа збуджується.

У тих же випадках, коли даних недостатньо, проводиться попередня перевірка, метою якої є встановлення достатності підстав до порушення кримінальної справи, а так само з'ясування наявності або відсутності обставин, що виключають виробництво в справі. При виявленні в ході перевірки ознак крадіжки збуджується кримінальна справа.

Первісний матеріал, необхідний для порушення кримінальної справи, включає:

1)    Заява й пояснення потерпілого.

2)    Пояснення свідків-очевидців.

3)    Протокол огляду місця події.

4)    Рапорт оперативного співробітника карного розшуку про результати попередньої перевірки.

Типові слідчі версії:

а) крадіжка дійсно мала місце, при цьому:

- злочин вчинено особою, що має досвід вчинення кишенькових крадіжок і, можливо, є раніше судимою за вчинення кишенькових крадіжок;

- злочин вчинено крадієм-гастролером;

- злочин вчинено особою, що випадково опинилась на місці крадіжки;

- злочин вчинено кишеньковим крадієм-професіоналом, для якого крадіжки є джерелом існування;

б) крадіжки не було, у наявності сумлінна омана заявника;

в) інсценівка крадіжки.


3. Обставини, що підлягають установленню

- По предметі злочину:

1. Що викрадено, розмір завданої шкоди: Якщо не брати до уваги

поодинокі випадки викрадення золота, валюти, годинників, мобільних телефонів, які можна впізнати при затриманні кишенькового крадія, останній явно віддає переваги викраденню готівки (у виняткових випадках банківські пластикові картки з грішми на рахунку). Предметом крадіжки виступають, як правило, паперові гроші, які фактично не можуть бути впізнані господарем (він, у кращому випадку, може назвати тільки номінал грошових купюр, що знаходились у його гаманці до крадіжки). Однак злодій може викрасти гаманець, у якому знаходяться документи.

2. Через кого, як та кому збувалось викрадене. Викрадені речі (ланцюжки, кулони, браслети, фотоапарати, мобільні телефони, цифрові програвачі, годинники) кишенькові крадії одразу ж після крадіжки намагаються збути скупнику краденого, через знайомих та близьких закласти в ломбард (згодом ломбардні квитанції знищуються). З'ясування цих обставин забезпечує можливість притягнення до кримінальної відповідальності за ст. 198 КК України осіб, що скуповують чи збувають майно, здобуте злочинним шляхом.

- По об'єктивній стороні злочину:

3. Чи мала місце кишенькова крадіжка. Відомі випадки, коли громадяни, втративши гроші або документи, заявляти про нібито кишенькову крадіжку, тім самим ставлять працівників міліції в складні становище. Іноді окремі особини намагаються присвоїти ввірені їм гроші або цінності, переховати розтрату чи втрату грошів, завідомо неправдиво заявляють про вчинену в них кишенькову крадіжку.

4. У кого, де і коли вчинено кишенькову крадіжку. У ході розслідування кишенькової крадіжки необхідно виявити всіх потерпілих. Установлення місця крадіжки дає можливість своєчасно провести там огляд, виявити очевидців та інших свідків. З'ясування години вчинення кишенькової крадіжки полегшує проведення невідкладних дій по затриманню кишенькового крадія (якщо відомі його прикмети), а також спростування неправдивого алібі, яку висунуто злодієм.

5. Яким способом скоєно кишенькову крадіжку. Визначення способу вчинення кишенькової крадіжки надає можливість слідчому висунути версію про особу злочинця, його крадійські навички, ознаки зовнішності та використати обліки злочинців за способом вчинення злочину.

- По суб'єкті злочину:

6. Хто вчинивши крадіжку, кількість учасників, роль шкірного з їх, як характеризується особа обвинуваченого (обвинувачених). Для вчинення кишенькових крадіжок злодії іноді об'єднуються в невеликі групи по трьох-чотири особини і під година крадіжки допомагають один одному. При розслідуванні необхідно встановити роль шкірного зі злодіїв, крім цього, важливо з'ясувати ступінь стійкості злочинної групи й хто є організатором.

- По суб'єктивній стороні:

7. Які мотиви злочину. Мотив кишенькової крадіжки - користь, прагнення збагатитись за рахунок чужого майна. Алі в деяких випадках злодії вчиняють крадіжки документів, що засвідчують особу (паспорт, військовий квиток, посвідчення тощо), з метою їх підроблення та подальшого використання.

4. Типові слідчі ситуації й слідчі дії первісного етапу розслідування

1. Особа, підозрювана в скоєнні злочину, затримана на місці злочину.

Найбільш доцільна в таких випадках наступна програма дій слідчого:

-     затримка;

-     особистий обшук, огляд одягу підозрюваного;

-     при необхідності - огляд підозрюваного;

-     огляд місця події;

-     допити потерпілих (або матеріально відповідальних осіб);

-     допити свідків;

-     допит підозрюваного;

-     обшук за місцем проживання підозрюваного.


Информация о работе «Розслідування кишенькових крадіжок»
Раздел: Государство и право
Количество знаков с пробелами: 43359
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
82418
0
0

... (обвинуваченого) підтверджується результатами пред'явлення для впізнання (осіб, речей, знарядь злочину), слідчого експерименту, перевірки показань на місці [ 3, с.291]. Призначення експертиз. Під час розслідування крадіжок експертизи, що призначаються, можуть бути поділені на дві групи: а) ті, що призначаються для ідентифікації злочинця, знарядь злочину, взуття, транспортних засобів (або їх ...

Скачать
174413
0
0

... окремих слідчих дій; n взаємодія слідчого з оперативно-розшуковими органами; n особливості використання спеціальних пізнань при розслідуванні; n особливості попередження даного виду злочинів. Розслідування злочинів умовно ділитися на три етапи: 1. початковий; 2. наступний; 3. заключний. На початковому етапі проводяться невідкладні слідчі дії й оперативно-розшукові заходи, спрямован ...

Скачать
88167
0
10

... могли знати лише сусіди. Злочинцем виявився один з сусідів потерпілої. Дані про професію і рід занять злочинця нерідко вдається отримати шляхом вивчення способу проникнення в приміщення, подолання перешкод, розкриття замків, використовування тих або інших технічних засобів. У ряді випадків рід і вид майна, що викрадається, свідчать про наявність у злочинця певних професійно-технічних навиків. Так ...

Скачать
46229
0
0

... злочину, норми кримінального закону, що визначають конкретні склади злочинів. Криміналістична характеристика злочинів не може претендувати на таку роль. 1.    Елементи криміналістичної характеристики окремих видів злочинів   Криміналістична характеристика злочинів, як було сказано, включає в себе елементи, які знаходяться поза межами кримінально-правової, кримінологічної та інших видів ...

0 комментариев


Наверх