2.2. Засоби формування та розвитку вольових якостей спортсменів

Вольова підготовка здійснюється успішно, якщо процес виховання волі органічно пов’язаний з удосконаленням техніко-тактичної майстерності, розвитком якостей, інтелектуальною підготовкою спортсменів. В процесі виховання вольових якостей у спортсменів вирішальними факторами е націленість на вищі досягнення, постійне підвищення тренувальних вимог, орієнтація на долання зростаючих труднощів.(І.)

В.Кеплер і В.Платонов вважають, що практичною основою методики вольової підготовки є:

а) регулярна і обов'язкова реалізація тренувальної програми і змагальних установок. Ця вимога пов’язана з вихованням у спортсмена звичок до систематичних зусиль і наполегливості під час їх подолання, вміння довершувати справи до кінця, досягати поставленої мети. Успіх цієї справи-можливий лише тоді, коли спортсмен чітко усвідомив завдання спортивної підготовки, розуміє, що досягнення спортивних результатів не можливе без подолання щораз більших труднощів, вірить у тренера і в обрану ним методику підготовки.

б) систематичне введення додаткових труднощів. При цьому використовуються різні засоби введення додаткових завдань, проведення тренувальних занять в ускладнених умовах, збільшення ступенів ризику введення збуджуючих сенсорно емоційних факторів, ускладнення змагальних впливів та інше.

в) використання самих змагань та змагального методу при організації тренувальних занять.

Підвищенню ефективності використання змагального методу сприяють; такі методичні прийоми:

- змагання з установкою на кількість виконання завдання,

- змагання з установкою на якість виконання завдання,

- змагання в ускладнених або не звичних умовах їх проходження.

г/ послідовне посилення самовихованості на основі самопізнання, усвідомлення суті своєї спортивної діяльності.

Сюди входять такі компоненти :

- невідступне дотримання визначеного режиму життя;

- впевненість в собі, самоспонукання до виконання тренувальної програми і досягнення змагального результату;

- саморегуляція емоцій, психічного і фізичного стану методом аутогенного тренування та інших видів методів і прийомів;

- постійний самоконтроль.

Позитивні вольові якості необхідні спортсмену, розвиваються в процесі тренування та участі в змаганнях. У спортсмена виховується здатність до затрати саме таких вольових зусиль, яких вимагає Ігрова діяльність тенісиста.

Виховання волі залежить від особистих зусиль тенісиста, його морального і психологічного стану, фізичної і техніко-таксичної підготовленості (2 ).

Больова підготовка, як один з постійних факторів підвищення спортивної майстерності, повинна являти собою цілеспрямований процес впливу на свідомість, почуття і вчинки спортсмена для формування в нього вольових якостей як постійних рис характеру, необхідних для перемоги підчас напруженої спортивної боротьби.(10 ).

На думку Жарова (10 ),тренер повинен виховувати у спортсменів постійні і стійкі вольові якості, які б характеризували їх поведінку в будь-яких складних умовах.

Для того, щоб виховуємі якості стали рисами особистості спортсмені в, перейшли в риси їх характеру, необхідно вольову підготовку здійснювати не епізодично від випадку до випадку, а постійно систематично і свідомо під час тренувань та змагань, а також шляхом самовиховання.

Досвід свідчить про те, що використання несприятливих метеорологічних мов в процесі тренувань - один з шляхів виховання у спортсменів вольових якостей, виховання звички долати різні труднощі , засіб навчити спортсменів примушувати себе робити те, що потрібно для успіху в спортивній боротьбі.

Розвитку вольових якостей сприяють заняття в процесі яких від спортсмена, який знаходиться в стані втоми, тренер вимагає і прояву нових зусиль, зосередженості, концентрації уваги.(10 ).

Піп час занять спортом , в процесі діяльності спортсмена його вольові якості розвиваються, удосконалюються, зміцнюються. У зв’язку з ним повинні І змінюватись методи виховного впливу на спортсмена. У виховній роботі тренер повинен використовувати діалектику методів виховання.

Велике значення для формування волі спортсмена мають підведення підсумків спортивної боротьби, оцінка власних дій, усвідомлення отриманого результату і шляхи його досягнення . (10 ).

На думку А.Пуні (16 ) подолання перешкод різної степені труднощів-необхідна умова прояву і розвитку волі, а організований і спрямований процес вольової підготовки в спорті вимагає використання їх, як головних засобів вольового удосконалення особистості спортсменів.


ВИСНОВКИ

Основу підготовчих епатів до змагань з настільного тенісу становлять тактична та фізична підготовка, а також важливим аспектом є психологічна підготовка.

При вивченні науково-методичної літератури з психології, психології спорту та з тенісу увага була виділена значенню психологічної підготовки у гравців в теніс, опису структури вольових якостей, їх прояв в різних видах спорту. Були розглянуті засоби формування і розвитку вольових якостей спортсменів ведучими теоретиками і практиками тенісу.

При вивченні спеціальної літератури та літератури з психології спорту вивчались засоби і методи визначення самооцінки розвитку вольових якостей спортсменів.

Розмаїтість рухових навичок і дій, різних за координаційною структурою й інтенсивності, сприяє розвиткові усіх фізичних якостей. У процесі ігрової діяльності що займаються одержують досить значну й у той же час посильне фізичне навантаження і разом з тим емоційну зарядку. Навчання основам настільного тенісу входить у програму вузів. Студенти повинні опанувати новими елементами техніки і тактики гри, ознайомитися з основними правилами гри. Заняття по настільному тенісі повинні бути спрямовані на фізичний розвиток студентів, ознайомленню їхній з дисципліною, режимом дня, гігієною і самоконтролем.


СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1.         Амелин А. Н., Пашшии В. А. Настольный теннис. – М.: Физкультура и спорт, 1985.

2.         Богданова Д.Л.У, Волков І.П. Практические занятия по психологии. Пособие для институтов физической культуры.1989-№І, с. 99-106.

3.         Богушао В. М. Играем в настольный теннис. – М.: Просвещение, 1987.

4.         Ванек М.О.ИЗ системе психологической подготовки спортсменов. Теория и практика физической культуры.1972. - № І. - с.30-32.

5.         Волков І.П. Психологическое обеспечение подготовки квалифицированных спортсменов. Теория и практика физической культуры. - 1988, № 3. С-28-30.

6.         Джини Г., Скот .Сила ума. (0бщая редакция и перевод с английского группы игрового имитационного моделирования.). Изд.НМ "Пико", Аолиграфкомбинат”. Молодь. Киев .-1991 ,с.6-13, с.,37-53, с.,192-194.

7.         Жаров К.П. Волевая подготовка спортсмена. - М., физ.1963. 36 с.

8.         Иванов В. С. Теннис на столе. - М.: Физкультура и спорт» 1970.

9.         Келлер В.С., Платонов В.В. Теоретико-методичні основи підготовки спортсменів. Львів. УСА .1993, С.171-178 .

10.       Марищук В.Серова Л. К. Информационные аспекты управления спортсменом,- М.: Физкультура и спорт, 1983.

11.       Найдиффер Р. М. Психология соревнующегося спортсмена. - Мл Физкультура и спорт, 1979.

12.       Настольный теннис - олимпийский вид спорта // Наука и жизнь, 1987, № 1

13.       Настольный теннис /Пер. с китайского / Под ред, Сюй Яньшэна, -М.: Физкультура и спорт, 1987.

14.       Онищенко І.М. Психологічна підготовки спортсмена "Здоров’я" - Київ 1969 р., 112 с.

15.       Ормаи Л. Современный настольный теннис, - Мл Физкультура и спорт, 1985.

16.       Петровская Т.В. Морально - волевая и специальная психологическая подготовка спортсменов. Сборник научных трудов. - К.; 1987., с.122-127

17.       Пуни А.Ц. Состояние психической готовности и психологическая подготовка к соревнованиям в спорте. ГДОИФК. Вопросы психологии и спорта. Л.,1975, с.3-16.

18.       Пуни А.Ц. Некоторые вопросы теории воли и волевая подготовка в спорте. Психология и современный спорт. - М., 1973, с. 144-162.

19.       Пуни А.Ц. Некоторые психологические вопроси к соревнованиям в спорте. ГДОИФК. Избранные лекции. Л., 1973, 32 с.

20.       Харре Д, Учение о тренировке. - М.: Физкультура и спорт, 1971.

21.       Чернишова О.А. Психологическая характеристика тениса. Эмоционально волевые качества. М., Фис, І978, с.І9-2І.

22.       Щербаков Е.Т. Михайльев Б.И. Особенности волевых действий в целостном физическом показателе.


Информация о работе «Підготовчі етапи до змагань з настільного тенісу»
Раздел: Физкультура и спорт
Количество знаков с пробелами: 39324
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 6

Похожие работы

Скачать
121401
16
16

... рівня фізичного розвитку. Для оцінки стану фізичного розвитку використовувались контрольне вимірювання в швидкості, гнучкості, силі та витривалість. Метрологічний контроль рівня спеціальної фізичної підготовки в підготовчому періоді до змагань відбувався у систематизованому учбово-тренувальному процесі. 1.1 Структура учбово-тренувального процесу В процесі багаторічної підготовки юних бігунів ...

Скачать
174005
7
0

... стосунків в колективі, тобто забезпечення умов захищеності кожного його представника. Зростання соціальної ролі особистості зумовлює необхідність використання надбань соціально-педагогічної науки в практиці дитячого оздоровчого закладу. За таких умов виховна діяльність передбачає: ·  запобігання перевантаженню вихованців під час інтенсивної насиченої діяльності; · створення відповідних умов ...

Скачать
87439
8
2

... , і витривалість, і працелюбність, і кмітливість, і вміння, не розгублюючись, знаходити правильне рішення у складній обстановці сучасного бою. 2. Підготовка борців до змагань   2.1 Основні тенденції в методиці підготовки борців Методика підготовки спортсменів повинна цілком відповідати вимогам змагань. Змінюються правила змагань - настільки ж оперативно повинні вноситися корективи й у ...

Скачать
69074
4
4

... щільність уроків, прискорюють формування швидкісно-силових можливостей дітей на 18 — 19 %. Постійно зростає кількість учнів, які бажають відвідувати спортивні секції.   Розділ 2. Досвід роботи вчителів у позаурочній та позашкільній діяльності 2.1 Клуб атлетичної гімнастики Порівняльний аналіз результатів виконання навчальних нормативів юнаками 10 — 11 класів шкіл м. Кам'янця-Поді ...

0 комментариев


Наверх