1.2 Голод в Україні на початку 1947 року

Найлютішим голод був узимку та весною 1947 р., перетворившись на голодомор. Вибита з голодуючого українського села сільгосппродукція відправлялася в різні регіони імперії. Україна була головним постачальником зерна для м. Ленінграда, ряду областей РРФСР, овочів - для Москви. Саме в той час, коли люди в Україні голодували і вмирали голодною смертю, багато хліба вивозилося за кордон. За 1946-1947рр. в країни Західної Європи: Польщу, Чехословаччину, Болгарію, Німеччину, Францію та ін. з СРСР було експортовано 2,5 млн. т зерна. Міністр заготівель СРСР Й. Двинський повідомляв телеграмою 5 вересня 1947 р. секретарю ЦК КП(б)У Л. Кагановичу: "Намітили додатково вивезти за межі України 267 тис. т зерна, які у порядку переміщення держрезерву 208 тис. т, що оформлюються Міністерством продрезервів. Таким чином, загальний вивіз зерна за межі України у вересні доводиться до одного мільйона тонн". Головне лихоліття вразило майже всю Україну за винятком ряду західних областей. Смертельних мук голоду зазнали хлібороби південних областей УРСР: Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської. Своїми страшними лещатами стискав голод населення Подніпров'я - Полтавської, Київської, Чернігівської, Кіровоградської областей. Тяжко терпіли від голоду жителі сіл та міст Вінницької, Кам'янець-Подільської, Сталінської, Ворошиловградської, Харківської, Сумської, Житомирської областей. В західному регіоні, де селяни зібрали непоганий врожай, загони УПА, організовуючи опір вивезенню зерна, закликали населення допомагати голодуючим, які їхали туди по хліб. "Західняки" рятували від голоду не лише своїх земляків - українців, а й росіян, білорусів, молдаван, які, оминаючи загороджувальні загони міліції, пробивалися з голодуючих областей РРФСР, Молдавії й Білорусії за порятунком, і знаходили його. Але страждали від голоду і жителі західних областей. Найбільше - Ізмаїльської та Чернівецької, де в той час проходила насильницька колективізація. Сім'ям, вступаючим до колгоспів, видавали по 200 кг зерна, і вони виживали, інші - голодували, часто гинули. В цих двох областях того часу смертність перевищувала народжуваність. Найвищою у них була дитяча смертність. Голодуючі змушені були вживати у їжу різні сурогати, траву, листя дерев, м'ясо загиблих тварин, ховрашків тощо. Доходило й до канібалізму. Станом на 2 липня 1947 р. в Україні нараховувалось понад 1 млн. 154 тис. виснажених голодом людей - дистрофіків. У голодоморному вирі гинули в основному селяни-хлібороби, робітники. Страждали і помирали у селах і містах України люди різних національностей - українці, росіяни, євреї, болгари, гагаузи, ін. Від штучного рукотворного голоду за неповними даними загинуло в Україні понад 1 млн. людей. Тоталітарною владою голод замовчувався. [№1, 44-52ст.]

1.3 Голод 1946-47років – штучний геноцид радянської влади

Для доказу твердження, що голод 1946-1947рр. був штучно створений радянсько-більшовицькою владою, можна навести безліч незаперечних фактів. 6 липня 1946 p. на нарадах третьої конференції КП(б)У в Харкові голова Уряду СРСР М.Хрущов і Каганович, другий секретар і чл. Політбю-ро ЦК ВКП(б), у своїх промовах категорично заявили, що «нема і не буде жодних концесій Україні. Плани хлібозаготівель і колективізації будь-якою ціною мусять бути виконані». Більше того, 24-го серпня 1946 року на засіданні ЦК ВКП(б) в Москві, в час, коли в Україні вже вимерли і вимирали цілі села, а ті люди, що були ще живі, не встигали закопувати мертвих і напівмертвих, в той час, коли Україна чекала негайного порятунку, Пленум ЦК шукав "винуватців" не у своїй явно злочинній і збанкрутілій політиці, а в надуманому, як це завжди бувало у них, т.зв. "куркульсько-петлюрівському саботажі". "Куркуль переможений, - говорив Сталін, - але ще цілком не знищений". В резолюціії Пленуму ЦК ухвалено: негайно посилити боротьбу на Україні з класовим ворогом і куркульством. Компартії дано необмежене право вжити всі необхідні заходи для знищення "замаскованих ворогів".

Для зміцнення партійного апарату в Україну відряджено Постишева і Хатаєвича, які по-бойовому виконали завдання Кремля. Згідно з заявою Затонського, ліквідовано 1 649 "ворогів народу" з культурно-наукового світу, знищено 147 істориків, розстріляно 27 українських письменників. Зіслано в другому етапі сотні тисяч т.зв. "куркулів" і "підкуркульників". Одночасно посилено червоні загони військ ГПУ для зміцнення блокади сіл. Жебраки і т.зв. "мішечники", які, рятуючись від голодової смерті, з великими труднощами діставали якісь продукти в сусідній Росії, були безжалісно ограбовані. За наказом Кагановича селян з торбами в потяги не пускали. Терор і судові процеси сіяли страх і безнадійність в селах України. На цьому місці варто підкреслити, що ограбоване насильними хлібозаготівлями зерно в селах вивозилось в 1946-47 роках за кордон і продавалось за безцінь, щоб за державну валюту купувати техніку, а одночасно й дурити світ, що голоду в Україні немає. Отже, в 1946-47рр народовбивчі роки, на кістках мільйонів безіменних трудівників української землі, заритих в непізнавані могили, здійснена, як передбачав Бухарін, система "мілітарно-феодальної експлуатації селян". Замість обіцяної братерської рівності появилась нова разюча нерівність - привілейована пануюча паразитична і жорстока каста.

В ці роки утверджується влада тирана Сталіна, який, стоячи на трупах мільйонних жертв злочинної утопії з наглим цинізмом заявив, що з усіх скарбів, якими володіє держава, "...найбільшим скарбом є людина..." Так настав кінець приватного життя людини. Вона фізично і духовно стала власністю компартії та її вождя. Найменший спротив чи незгода підлягали суворій карі. Запанувало сліпе сприймання й послух. Народ опинився у фальшивому світі. Москва тримала злочини в недоступній таємниці. Україна зазнала в 1946-1947 роках велетенської і незліченних розмірів трагедії. Лише в 1947 році кількість задушених голодом прирівнюється до кількості жертв Першої світової війни. Українському народові заподіяно один з найбільших злочинів в минулому сторіччі. Підступний ворог був свідомий того, що коли вся правда відкриється, то для нього і для його ідеї буде винесений цивілізованим світом на віки вічні ганебний і смертельний вердикт. Ось чому Москва так старанно тримала ці злочини в недоступній таємниці, прикриваючись т.зв. "соціалістичним прогресом" в радянській імперії. І справді, Україна була цілком ізольована від зовнішнього світу.

Вже в травні 1948 року був виданий ЦК ВКП(б) і Раднаркомом закон, згідно з яким за втечу за кордон винуватець підлягав вищій мірі кари - розстрілу та конфіскації всього його майна. Розстрілу підлягали також і дорослі члени родини "дизертира", які знали про цю втечу, але не повідомили міліцію. Пригадаймо також і фатальну Ялтинську умову, прийняту на вимогу Сталіна в лютому 1945 року, про примусове повернення всіх колишніх радянських громадян на "родіну". Варто пригадати й слова нещадних погроз емісара Москви Іллі Еренбурга, який, будучи в червні 1945 року в Парижі, заявив: "Ми вас (себто "нєвозвращєнцев на родіну". - І.С.) знайдемо на землі й під землею, на воді й під водою, знайдемо і в повітрі!" [№2, 134-149ст.]

Таким чином, незалежна Україна має зробити ґрунтовні висновки щодо свого минулого. Підтримуючи внутрішнє благополуччя своїх громадян сміливо крокувати в майбутнє, не забуваючи жертв голодомору 1946-47рр.


Висновок

Голод в 1946-47рр. є трагедія велетенських розмірів, трагедія в Україні, яка забрала сотні тисяч жертв. Чому? А тому, що "він був навмисно створений більшовицьким урядом з політичних і соціальних причин для того, щоб подолати український опір радянській колоніальній системі". В цей час навіть "Новоє Рускоє Слово" в Нью-Йорку писало, що "голод був створений штучно - нема жодного сумніву. Нескорену Україну Кремль вирішив покарати незнаним в історії способом -штучним голодом. Ніхто не знайде їхніх могил, бо вони викидалися в ями, провалля, або пусті льохи"("Новос Рускоє Слово", 7-го червня 1983 року.). Конгресмен Флоріо за підтримкою багатьох членів Конгресу США підготував проект резолюції ч. 4,459 до Конгресу, яку депутати ухвалили, а президент Рейган 12-го жовтня 1984 року підписав як закон про створення Конгресової Комісії для дослідження Великого Голоду в Україні та його наслідків. Як відомо, до складу десятичленної Конгресової Комісії входило п'ять сенаторів і конгресменів. Решта п'ять - від української громади. Директором Комісії був призначений д-р Джім Мейс, а його асистентом д-р Ольга Самійленко. За три роки праці Комісії проведено ретельний розшук та студії достовірних документів, а одночасно й переслухано під присягою 321 свідка та уцілілих жертв голодомору в Україні. Вся ця праця зарекордована в трьох томах на 1 715 сторінках друку. Четверта опублікована книга містить в собі сумарний звіт, призначений для Конгресу США. Цей звіт був повністю прийнятий і схвалений на Пленарному засіданні Конгресової Комісії дня 19-го квітня 1988-го року. Тут варто підкреслити, що всі зарекордовані свідчення, а зокрема Сумарний звіт Комісії, являють собою зразок об'єктивної та досконало обгрунтованої праці. Наведемо кілька прикладів. - В дослідженні голоду незаперечним доказом є насильна конфіскація зерна в селян, а одночасно й запровадження шляхом жахливого терору і погроз колективізації в Україні.

Голос замучених "десятків мільйонів співвітчизників, життям яких вимощена страдницька дорога українського народу до волі" кличе нас твердо пам'ятати, що свобода не дарується, її треба вибороти і заслужити впертим і тяжким зусиллям, а потім втішатись нею, а не навпаки. Відзначаймо ж річниці скорботи публічними академіями та молебнями в українських церквах і громадах діаспори. Ми не маємо наміру подавати в цій статті тих чи інших планів чи програм. Для цього має бути скликана спеціальна урядова Комісія для увіковічнення пам'яті на ближчу і дальшу мету, залучивши до цього телерадієву мережу України, громадські й професійні організації, наукові інституції, а зокрема Спілку Письменників України, архітекторів, музейних і архівних спеціялістів та Міністерство освіти для включення Голодового Геноциду в учбові програми. Цим самим ми допоможемо повернути українському народові його справжню історію, а історії - правду. Не замовчуймо в себе і перед світом цієї нечуваної і трагічної святої правди. Мільйони невинних жертв замовкли навіки. Вони не просять у нас порятунку, але їх дух кличе нас сказати світові правду про них. Пам'ятаймо, що мертвий іноді є сильніший, ніж той, що живе. Він стає символом, фортецею духу в серцях людства. Але правда про них переможе лише тоді, коли її ми будемо утверджувати.

В додатках наведено офіційні документи, що наголошують і підтверджують навмисні злодіяння партійного апарату по організації штучного голоду-геноциду 1946-47рр.


Список використаної літератури

 

1. Маковійчук І.М., Пилявець Ю.Г. Голод на Україні у 1946-1947 роках // Український історичний журнал. – К. «Просвіта» 2000. – 92ст.

2. Білас І.Г. Голокост на Україні в 1946-1947 р.р. Особливості діяльності карального апарату // Науковий збірник Українського Вільного Університету. Ювілейне видання з приводу 70-ліття УВУ. - Мюнхен. - 1992. – 342ст.

3. Веселова О.М., Панчєнко П.П. Ще одна трагічна сторінка історії України. Голод в Україні 1946-1947 років // Український історичний журнал. - 2004. – 65ст. [№3, 12-21ст.]

4. Голод в Україні 1946-1947: Документи і матеріали. - Київ-Нью-Йорк. - Вид-во «Либідь» - 2002 - 376 с. [№4, 178-189ст.]


Додатки

 

Додаток 1

КИЕВ — ЦК КП(б)У

ТОВАРИЩУ КОРОТЧЕНКО Д.С.

ИНФОРМАЦИЯ

___О наплыве колхозников из Восточных областей УССР и РСФСР за сельскохозяйственными продуктами в районы Львовской области.

___За последнее время значительно увеличился приток колхозников в району Львовской области из Харьковской, Днепропетровской, Херсонской, Полтавской, Винницкой, Тамбовской, Орловской, Курской, Брянской, Калининской и других областей по закупко у крестьян хлеба и других сельскохозяйственных продуктов.

___Прибывшие лица имеют на руках документы, выданные правлениями колхозов, удостоверяющие о том, что они являются колхозниками.

___Прибывшие колхозники в села района покупают за деньги или обменивают за носильные вещи хлеб, крупу, картофель и другие продукты и, пробыв по 2-3 месяца, возвращаются обратно по местожительству.

___Среди прибывших есть и такие колхозники, которые в колхозах работать не хотят, а приезжают с тем, чтобы закупить продукты и перепродать по спекулятивным ценам на рынках. Среди этой части есть такие лица, которые, переезжая из села в село, распространяют среди крестьян провокационные слухи, направленные против колхозного строя, о якобы имеющемся голоде в указанных областях., и что в колхозах на трудодни ничего не дали.

___Среди прибывших колхозников имеется и такая категория людей, которые временно нанимаются на работу за продукты, или остаются на постоянно.

___Особенно большой наплыв имеет место в районах, близлежащих от железнодорожных линий. Так, в Краснянский район ежедневно прибывает 300-400 человек, главным образом женщин, в Жовковский 80-100 чел., Глинянский 100-150 чел., Городокский 40-50 чел., а также большое количество приезжающих колхозников останавливаются в населенных пунктах Ивано-Франковского, Бродовского, Пониковецкого, Львовского сельского и других районов области.

___В г.Броды, группа крестьян-колхозников из у Белорусской ССР в количестве 15 человек, привезли на станцию несколько мешков зерна и грузили на платформу товарного поезда. В разговоре они заявили, что в колхозах плохо организована работа, отсутствует правильная организация труда колхозников, в результате, они остались без хлеба и голодают.

___В селе Дубляны, Львовского-сельского района, 3 июня 1946 года, группа женщин в количестве 12 человек из Тамбовской области, ходили и просили у местных крестьян принять их на работу за хлеб, причем заявили, что в колхозе на протяжении 2-х лет неурожай, а поэтому они вынуждены ехать в Западные области за хлебом.

___Со стороны Обкома КП(б)У дано указание районный комитетам КП(б)У усилить массово-политическую работу среди крестьян, направляя на то, чтобы нездоровые высказывания отдельных приезжих лиц отрицательно не влияли на морально-политическое состояние колхозов и крестьян.

___По линии органов МВД, МГБ дано указание о том, чтобы лица, которые распространяют антисоветские и клететнические разговоры, направленные против колхозного строя арестовывать и предавать суду.

Также за последнее время в районы области в неорганизованном порядке из Восточных областей УССР и Тернопольской прибывают переселенцы. Так, в 1946 году в нашу область прибыло неорганизованно из Запорожской, Днепропетровской, Херсонской, Одесской (362 чел.) и около 200 хозяйств из Тарнопольской области.

___Переселенцы объясняют свое прибытие в нашу область тем, что в указанных областях плохо заботятся о материальном устройстве переселенцев, не обеспечивают жильем, в результате, семьи вынуждены жить под открытым небом.

___Прибывшие переселенцы нами обеспечиваются необходимым жильем, а также оказана другая материальная помощь, но в настоящее время создана такая обстановка, что прибывшим в неорганизованном порядке переселенцам из вышеуказанных областей совершенно не представляется возможности выделить помещения для жилья, и эта неорганизованность создает не благоприятную обстановку в области.

СЕКРЕТАРЬ ЛЬВОВСКОГО ОБКОМА КП(б)У И.ГРУШЕЦКИЙ

ЦДАГОУ: Ф.1. — Оп.23. — Спр.3940. — Арк.40-42.


Додаток 2

СЕКРЕТАРЮ ЦК КП(б)У

ТОВАРИЩУ КОРОТЧЕНКО Д.С.

___Со времени разрешения правительством свободной продажи хлеба на рынке колхозами, колхозниками и единоличниками, в связи с выполнением плана хлебозаготовок из урожая 1944-1945 г.г., в западные области Украины с февраля месяца 1946 года начался массовый наплыв сельского населения Брянской, Калужской, Орловской, Одесской, Полтавской, Киевской, Каменец-Подольской, Винницкой и др. областей за хлебом.

___Летом 1946 года поток сельского населения указанных областей в западные области УССР не уменьшился. В июне месяце органами транспортной милиции УССР было снято только с товарных поездов 62.400 чел., а за две последних декады июля — 97.633 чел.

___Постановлением Совета Министрво Союза ССР от 31 июля 1946 года за №1703 запрещена продажа хлеба на рынке колхозами, колхозниками и единоличными тазяйствами вп-дедь до вьюолнеиаа ака ид.з,к.а. сдачи хлеба государству из урожая 1945-1946 г.г. В связи с этим органами милиции и прокуратуры установлен контроль за выполнением указанного постановления колхозами, колхозниками и единоличниками.

___Повсеместное проведение уборки урожая и сдача хлеба государству дает возможность колхозам выдавать колхозникам аванс хлеба по трудодням, что значительно сократило наплыв крестьян в западные области Украины за хлебом.


Додаток 3

 

НАЧАЛЬНИК ДОНБАСТЯЖСТРОЯ МУРИН

НАЧАЛЬНИК ОРСА ИВАНОВ

24/VIII-1946 р.

Вх. №025115/Н

ЦДАГОУ. Ф.1. — Оа.23. — Сар.3383. — Арк.206.

МОСКВА ЦК ВКП(б)

ТОВАРИЩУ СТАЛИНУ И.В.

___В 1946 году хлебозаготовки проводились с большим напряжением, потребовалось принятие решительных мер по отношению к лицам, ослаблявшим внимание к хлебозаготовкам.

___Центральный Комитет КП (б) Украины за период хлебозаготовок 1946 года принял 49 постановлений. В ЦК КП(б)У были заслушаны отчеты о ходе хлебозаготовок по 24 областям УССР. По областям, отстающим в выполнении хлебозаготовок, ЦК КП(б)У принимались решения по 2-3 раза.

___В решениях ЦК КП(б)У было указано на неудовлетворительный ход хлебозаготовок секретарям обкомов КП(б)У и председателям облисполкомов 22 областей; ЦК КП(б)У указал также 13 бюро обкомов КП(б)У и их первым секретарям, облисполкомам и их председателям и уполномоченным Министерства заготовок СССР по этим областям, предупредив их об ответственности и обязав немедленно устранить недостатки, имеющиеся в хлебозаготовках.

___ЦК КП(б)У освободил от работы секретаря Запорожского обкома КП(б)У тов. Матюшина, который не обеспечил руководства хлебозаготовками в области.

___За плохое руководство хлебозаготовками, либеральное отношение к антигосударственной практике хлойозягптовлк ЦК КП(б)У объявил выговор секретарю Ирклиевского райкома КП(б)У, Полтавской области, тов.Беху и председателю райисполкома этого района тов.Компанийцу.

___За неудовлетворительное руководство и саботаж, проявленный в хлебозаготовках, а также за незаконное расходование зерна на внутриколхозные нужды обкомами и райкомами КП(б)У привлечено к партийной и судебной ответственности по УССР 6.029 человек, в том числе к партийной ответственности 4.334 человека и к судебной — 1.645 человек.

___Из них снято с работы 743 человека, исключено из партии 526 человек, объявлены выговора 2.542 коммунистам, наложены другого рода партийные взыскания на 1.316 человек.

___Центральный Комитет КП(б)У 31 января 1947 года обсудил на Политбюро ход подготовки к весеннему севу в колхозах, совхозах и машинно-тракторных станциях Украинской ССР.

___ЦК КП(б)У признал работу по подготовке к весеннему севу неудовлетворительной и отметил крайне слабое руководство ходом подготовки к весеннему севу со стороны Министерств: земледелия, технических культур и животноводства, а также со стороны заместителя председателя Совета Министров УССР.

___За неудовлетворительную организацию и руководство делом подготовки к весеннему севу, за благодушие и недопустимую медлительность в разрешении актуальных вопросов, связанных с подготовкой к севу, ЦК КП(б)У объявлены выговора министрам земледелия и технических культур тт.Бутенко и Кальченко.

___За неудовлетворительное руководство подготовкой к весеннему севу и отсутствие должного контроля за работой Министерств земледелия и технических культур УССР объявлен выговор заместителю председателя Совета Министров УССР тов. Старченко.

___Постановление Политбюро ЦК КП(б)У от 1.11.1947 года разослано всем обкомам и райкомам КП(б)У.

___После этого постановления в министерствах и областях оживилась работа по подготовке к весеннему севу.

___В ряде областей проведены совещания с руководителями областных организаций, на которых рассмотрены вопросы подготовки к севу. В районы командированы ответственные работники областных организаций, а из районов в колхозы направлены работники, районных организаций и специалисты сельского хозяйства.

___В колхозах проводится работа по изысканию семян внутри колхозов, по сбору недостающего количества семян у колхозников и трактористов.

В МТС из промышленных предприятий направлены ремонтные бригады для оказания помощи в скорейшем окончании ремонта тракторов и сельскохозяйственных машин.

___ЦК КП(б)У освободил от работы секретаря Николаевского обкома КП(б)У тов.Филипова, который не справлялся с обязанностями секретаря обкома партии.

___В ближайшие дни намечено заслушать ряд областей по вопросам руководства делом подготовки к весеннему севу и принять строгие меры по отношению к тем, кто не (проявляет необходимой оперативности и не обеспечивает должной работы по созданию всех условий засылки семян для выполнения плана весеннего сева.

Н. ХРУЩЕВ

6 февраля 1947 г.

ЦДАГОУ: Ф.1. — Оп.23. — Спр.4029. — Арк.43-46.


Додаток 4

МОСКВА, КРЕМЛЬ

ТОВАРИЩУ СТАЛИНУ И.В.

___Докладываем Вам, дорогой товарищ Сталин, что колхозы, совхозы и крестьянские хозяйства Украинской Советской Социалистической Республики, выполняя социалистические обязательства и обещания досрочно, данные Вам 9 октября 1947 года, выполнили государственный план хлебозаготовок без гарнцевого сбора на 101,3%. Сдача хлеба государству сверх плана продолжается.

___Успешное выполнение плана хлебозаготовок является результатом Вашей лично, товарищ Сталин, отеческой заботы о колхозах и колхозниках Украины, большой помощи, оказанной партией и советским правительством Украине семенами, продовольствием, сельхозмашинами, горючим.

___Колхозники, колхозницы, работники МТС и совхозов, специалисты сельского хозяйства и крестьяне западных областей ответили на Вашу заботу и помощь героическим трудом, высокой сознательностью. Большевики Украины, руководствуясь Вашими указаниями — диирективами ЦК ВКП(6), возглавили социалистическое соревнование масс и обеспечили успешное проведение весеннего сева, уборки урожая и досрочное выполнение плана хлебозаготовок.

___Заверяем Вас, дорогой учитель, что колхозники, колхозницы и все трудящиеся Украины будут работать непокладая рук для расцвета сельского хозяйства Украины, повышения материально-культурного уровня жизни трудящихся, дальнейшего увеличения хлебных и сырьевых ресурсов руководимого Вами советского социалистического государства.

ПРЕДСЕДАТЕЛЬ СОВЕТА МИНИСТРОВ УССР Н.ХРУЩЕВ

СЕКРЕТАРЬ ЦЕНТРАЛЬНОГО КОМИТЕТА КП(б) УКРАИНЫ Л.КАГАНОВИЧ

УПОЛНОМОЧЕННЫЙ МИНИСТЕРСТВА ЗАГОТОВОК (без підпису)

№1/76

10.Х.47 г.

ЦДАГОУ: Ф.1. — Оп.23. — Спр.4026. — Арк.404-405

[№4, 178-189ст.]


Информация о работе «Голод в Україні в післявоєнні роки»
Раздел: История
Количество знаков с пробелами: 28375
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
113985
0
0

... дочекався смерті Сталіна, щоб, кажучи словами президента СНІ А, «зробити перші кроки до створення взаємної довіри, заснованої на спільних зусиллях». 4. «РОЗВИНЕНИЙ» СТАЛІНІЗМ сталін ідеологічний контроль табір Політичне життя СРСР у післявоєнні роки було відмічене не тільки ідеологічним посиленням контролю над суспільством, але також і приходом структур влади до специфічних форм, які ...

Скачать
30174
4
0

... знову став істотним джерелом відбудови промисловості і продовження надіндустріалізації суспільства. 1 Промисловість і сільське господарство України у 40-60-ті роки   1.1 Відбудова і розвиток промисловості   Війна призвела до небаченого руйнування економіки України. Після війни її промислово-виробничий потенціал становив 26% проти рівня 1940 р. Відбудова господарства починалася відразу ж ...

Скачать
53770
0
0

... , до посилення репресій проти керівників господарств. Як писав радянський історик І. М. Волков, „ніколи в минулому в історії колгоспного будівництва зміна голів колгоспів не досягала таких масштабів як у 1946 і 1947 роках”. Причому їх не тільки знімали з посад, але нерідко й притягали до судової відповідальності. За даними Міністерства юстиції УРСР, протягом 1946 р. і 1-го кварталу 1947 р. судові ...

Скачать
34369
0
0

... мумом, який давала держава, більшість населення поверталася до звичного життя, і тих, хто наважувався висловити свою незгоду з діями влади, ставало все менше.   3. Наслідки голодомору   Голод 1946-1947 рр. залишив значний відбиток на демографічному розвитку України. Внаслідок голодомору серед сільського населення поширилася дистрофія. За офіційними повідомленнями на початку 1947 р. в Україні ...

0 комментариев


Наверх