2. Економічний розвиток Македонії у 1900 – 2005 рр.

Економічно Македонія сьогодні є однією з найбідніших держав регіону. Приватизація розпочалася ще в 1990 р., коли передавалися акції всім членам трудового колективу. Другим етапом приватизації стало ухвалення Закону про трансформацію підприємств (1993).

До літа 2001 р., приватизувавши 1646 підприємств, денаціоналізація промисловості в основному завершилася. Доходи від приватизації виявилися меншими за очікувані.

При цьому рівень безробіття досяг 40 % працездатного населення країни, а обсяг закордонних інвестицій залишився незначний. У 90-х роках XX ст. економіка дуже постраждала від санкцій світової спільноти проти СРЮ (у структурі експорту македонської продукції СРЮ займала друге місце, зміна торгових доріг спричинила подорожчання транспортних витрат на ЗО %). Таким чином, перехід Македонії до ринкової економіки та громадянського суспільства відбувався в дуже складних міжнародних і внутрішньополітичних умовах. Індустріальна фрагментарність, сировинна та енергетична недостатність, державний контроль засобів масової інформації, етнічні та релігійні протиріччя перепікоджають подоланню затяжної економічної кризи та розв'язанню гострих соціальних проблем.

ВВП у 2004 р. становив близько 14,4 млрд дол., а у 2005 р. — 15,5 млрд дол. (7400 дол. на душу населення). У виробництві ВВП у 2005 р. на сільське господарство припадало 11,7 %, промисловість — 32,1 % і сферу послуг — 56,2%. Інфляція була порівняно низькою (близько 1 %). Найбільшою економічною проблемою виявилося безробіття, яке у 2004—2006 рр. коливалося в межах 36—38 % . Македонський експорт у 2005 р. становив близько 2,47 млн дол., а імпорт — 3,2 млрд дол.

Економічна ситуація. Економічно Македонія сьогодні є однією з найбідніших держав регіону. Приватизація розпочалася ще в 1990 р., коли передавалися акції всім членам трудового колективу. Другим етапом приватизації стало ухвалення Закону про трансформацію підприємств (1993). До літа 2001 р., приватизувавши 1646 підприємств, денаціоналізація промисловості в основному завершилася. Доходи від приватизації виявилися меншими за очікувані.

При цьому рівень безробіття досяг 40 % працездатного населення країни, а обсяг закордонних інвестицій залишився незначний. У 90-х роках XX ст. економіка дуже постраждала від санкцій світової спільноти проти СРЮ (у структурі експорту македонської продукції СРЮ займала друге місце, зміна торгових доріг спричинила подорожчання транспортних витрат на ЗО %). Таким чином, перехід Македонії до ринкової економіки та громадянського суспільства відбувався в дуже складних міжнародних і внутрішньополітичних умовах. Індустріальна фрагментарність, сировинна та енергетична недостатність, державний контроль засобів масової інформації, етнічні та релігійні протиріччя перешкоджають подоланню затяжної економічної кризи та розв'язанню гострих соціальних проблем.

ВВП у 2004 р. становив близько 14,4 млрд дол., а у 2005 р. — 15,5 млрд дол. (7400 дол. на душу населення). У виробництві ВВП у 2005 р. на сільське господарство припадало 11,7 %, промисловість — 32,1 % і сферу послуг — 56,2%. Інфляція була порівняно низькою (близько 1 %). Найбільшою економічною проблемою виявилося безробіття, яке у 2004—2006 рр. коливалося в межах 36—38 % . Македонський експорт у 2005 р. становив близько 2,47 млн дол., а імпорт — 3,2 млрд дол.

3. Основні вектори зовнішньої політики Македонії на сучасному етапі

Міжнародне становище. Македонія має сталі позиції на міжнародній арені, її визнало більше 100 держав. Країна є членом ООН, ОБСЄ, Ради Європи, МБРР, МВФ, приєдналася до програми НАТО "Партнерство заради миру" (1995). У 1999 р. Македонія надала свою територію і повітряний простір у розпорядження військ НАТО. Вона бере участь у програмі НАТО "План дій щодо членства", яка націлена на надання допомоги країнам, що претендують на членство в блоці, у досягненні необхідних критеріїв.

У лютому 2005 р. прем'єр-міністр В. Буковський відвідав штаб-квартиру НАТО й обговорив з його керівництвом питання про виконання Македонією заходів на шляху до набуття членства в блоці. Країна підписала угоду про економічне і технічне співробітництво та продовження політичного діалогу з ЄС (1996), а в грудні 2005 р. отримала статус офіційного кандидата в його члени.

Очікується, що у 2008 р. Македонія приєднається до НАТО. Країна нормалізувала відносини з найближчими сусідами, зокрема Грецією (1995), Союзною Республікою Югославії (1996).

Динамічними є взаємини з Україною, яка визнала незалежність Македонії (23 липня 1993 р.). Між двома державами встановлено дипломатичні відносини (20 квітня 1995 р.), у Києві відкрито македонське посольство (1997). Інтенсивно розроблялася договірно-правова база двосторонніх відносин, підписано Договір про дружбу і співробітництво (грудень, 1998 р.).

У червні 2005 р. Україну з офіційним візитом відвідав президент Македонії Б. Црвенковський. На початку серпня цього ж року в Скоп'є відбулося спільне засідання української та македонської делегацій високого рівня з метою визначення перспективних економічних проектів і підготовки перших засідань українсько-македонської Комісії з питань торгово-економічного співробітництва та спільного Комітету з імплементації угоди про вільну торгівлю.

Македонія висловлює зацікавлення у розвитку співробітництва в науково-технічній, енергетичній сфері та сільському господарстві. З 2002 р. на українському ринку присутня продукція компанії "Раде Кочар", яка випускає контактори та реле для електрообладнання. Наприкінці 2003 р. український акціонерний банк "Аркада" офіційно заснував ТОВ "Аркада — Македонія" — перший суб'єкт господарювання на македонській території, в якому 100 % капіталу належать українській установі.

Головною сферою діяльності банку є спорудження та продаж житла для македонських громадян шляхом залучення коштів споживачів і надання їм довгострокових кредитів. Цим фактично у Македонії розпочалася реалізація спільної соціально орієнтованої програми будівництва житла для широких верств населення зі залученням українських інвестицій.

За допомогою македонських спеціалістів у 2003 р. розпочалася реконструкція українського відтинку (Київ — Чоп) міжнародної автотраси. Для реалізації цього проекту Європейський банк реконструкції і розвитку виділив 35 млн євро. Налагоджено українсько-македонську торгівлю. За першу половину 2005 р. товарообіг між двома державами становив 39 187 тис. дол. і збільшився за аналогічний період 2004 р. в 1,2 раза. При цьому експортні поставки українських товарів становили 37 482 тис. дол., а імпорт — 1704 тис. дол. Україна поставляє переважно феросплави, прокат та ін.


Висновки

Одразу з становленням Македонської держави з’являються проблеми в державному розвитку та суспільстві, проблема міжнародного визнання держави. Остання проблема проходила через грецький політичний спротив. Основними перешкодами виявилися офіційна назва та державна символіка.

Також складними виявилися відносини з Сербією.

Вихід молодої республіки зі стану міжнародної ізоляції надав їй можливість зосередитися переважно на економічних питаннях.

Розпад загального югославського економічного простору, війна в Боснії та Герцеговині, економічні санкції проти СРЮ і торгова блокада з боку Греції поставили господарство країни в складне становище. Македонія взяла курс на перехід до ринкової економіки та громадянського суспільства. Цей процес Македонія проходить і до нині.


Список літератури

1.         История южных и западных славян: в 2-х т. – Т.2. Новейшее время: Учебник / Под ред. Г.Ф.Матвеева и З.С. Ненашевой. – М.: Изд-во МГУ, 2001.

2.         Кріль М.М. Історія країн Центрально-Східної Європи (кінець ХХ – початок ХХІ ст.): Навч. посібник. – К.: Знання, 2008.

3.         Стрельчук Н. Зовнішньополітичні орієнтації громадян Македонії (90-ті роки ХХ ст. – початок ХХІ ст.) // Україна дипломатична: Науковий щорічник. – К., 2006. – Вип..7. – с. 524-535.

4.         Яровий В.І. Новітня історія країн Східної Європи: Курс лекцій (40-90-ті рр. ХХ ст.). – К.: Либідь, 1997.

5.         Яровий В.І. Історія західних та південних слов’ян у ХХ ст.: Курс лекцій: Навч. посібник. – К.: Либідь, 1996.


Информация о работе «Політичний та економічний розвиток Македонії у 1990-2005 рр.»
Раздел: История
Количество знаков с пробелами: 21579
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
16453
0
0

... мандатів розподіляють за пропорційною системою, а решту 40 мандатів отримує переможець виборів. Таким чином, Нова демократія отримала можливість сформувати однопартійний уряд. 2 Соціально-економічний розвиток Греції у 1990 – 2005 рр Економіка розвивається динамічно, країна входить до індустріально-аграрних країн із середнім рівнем розвитку. Приріст ВВП у другій половині 90-х років XX ст. ...

Скачать
18562
0
0

... жовтні 2006 р. відбулися в два тури. У другому турі голосувало 41,2 % виборців. Г. Пирванов отримав 75,95 % голосів. Його опонентом був лідер Атаки В. Сідеров. 2. Соціально-економічний розвиток Болгарії у 1990 – 2005 рр. Після 1990 р. Болгарія пережила масштабну трансформацію економіки шляхом великої соціальної ціни. Від початку держава не змогла організувати ефективний перехід до ринкового ...

Скачать
22514
0
0

... партія, Демократична партія — Нова Сербія і партія Група 17 плюс. Уряд очолив В. Коштуніца. Серед його пріоритетних завдань є поновлення припинених переговорів про відносини Сербії з ЄС. 2. Соціально-економічний розвиток Сербії у 1990 – 2005 рр. Розпад СФРЮ, запровадження торгово-економічних санкцій проти СРЮ, значні витрати на підтримку боснійських і країнських сербів, придушення наці ...

Скачать
60285
0
0

... свою чергу призведе до погіршення етнічних стосунків. Звертає увагу на те, що вперше за останні століття Захід виступи на боці мусульман проти православних. Загалом події трансформації політичного устрою Югославії в кінці 90х – початку ХХІ століття досліджені не дуже добре, передовсім бракує об’ємних, ґрунтовних та об’єктивних робіт. Джерельною базою курсової роботи є періодичні видання – газети ...

0 комментариев


Наверх