3. Висновок

Походження людей від антропоїдних мавп підтверджується схожістю їх анатомії, фізіології, етології, імунології і генетичної структури, а також знахідками кісткових залишків проміжних копалин істот - питекантропів і в цілому не викликає в природознавстві сумнівів. Проте при всьому тому в симіальній гіпотезі антропогенезу залишається немало серйозних суперечностей і загадок, що нерідко замовчуються, або використовуваних антидарвіністами, або таких, що зовсім не помічаються.

Вся кістково-м'язова система людини, його занадто великі і негнучкі ноги і слабкі руки явно не пристосовані для швидкого лазіння і стрибків по деревах шляхом розгойдування (брахіації) і свідчать, всупереч Дарвіну, про неможливість брахіації для найближчих тварин предків людей. Як морфологія копалин презінджантропів, так і самі сліди двох стоп у вулканічному попелі Летолі (Танзанія), що окам'янів, доводять, що випрямлене двоноге ходіння на мільйони років передувало праці. Праця привела до вдосконалення прямоходіння, але прямоходіння - передумова звільнення передніх кінцівок для праці. Але чому ж мавпячі предки людей, спустившись з дерев, вибрали такий дивний спосіб пересування, хоча чотириногий хід легший, швидший і використовується всіма нинішніми наземними циркопітекові мавпами?

Чому так коротшали і ослабіли передні кінцівки людей, хоча сильні руки дають явні переваги в полюванні і праці, особливо з примітивними знаряддями? Чому не перейшли до праці шимпанзе або вимерлі австралопітекові, хоча вони мільйони років були полупрямоходячі, вживали м'ясо і часто використовували палиці і кістки?

Прониклива Червона Шапочка прийшла в подив від дивних зубів Сірого Вовка - бабусі. Але набагато дивовижніше людські зуби: якщо предки людини були мисливцями і харчувалися м'ясом, то чому його щелепи і зуби слабкі для сирого м'яса, а кишечник щодо тіла майже удвічі довше, ніж у м'ясоїдних? Притому щелепи значно зменшені вже у презінджантропів, хоча вони вогнем не користувалися і розм'якшити на ньому їжу не могли. Чим же харчувалися людські предки?

При небезпеці птахи злітають в повітря, копитні тікають, мавпи ховаються на деревах або скелях. Як тваринні предки людей при повільності пересування і відсутності знарядь, окрім жалюгідних палиць і каменів, рятувалися від хижаків? М.Ф.Нестурх і Б.Ф.Поршнев відверто признаються, що не в силах уявити собі це. Б.Ф.Поршнев вимушений навіть припускати прямо фантастичну картину: порятунок наземних приматів за допомогою "інтердикції" - знакового спілкування з хижаками (вже чи не домовленостями?) або пильним "гіпнотизуючим поглядом": "хижі не можуть довго витримати погляд людини".

Останні, 1959-1980 рр., палеоантропологічні відкриття в Африці створили ще парадоксальнішу ситуацію: знайдені Л., М., і Р.Ліки і іншими дослідниками в Олдувайській ущелині, а також біля озера Туркана (Рудольфа), річки Омо і в інших місцях кістки істоти, названої Homo habilis ("людина уміла"), або презінджантроп, опинилися, за майже загальноприйнятими оцінками, що мають старовину близько двох мільйонів років і в усякому разі сучасниками австралопітеків, але морфологічно вони значно ближче до людини і вживали як знаряддя розколену гальку.

Як же так, ці раніше гоміноїди - презінджантропи у деякому відношенні настільки ближче до сучасної людини, чим пізніші пітекантропи, з їх такими довгими руками, величезними зубами і надбрівним валиком, що А.Валлуа, Г.Осборн, Г.Хеберер і деякі інші відомі палеоантропологи відмовляються визнавати в них людського предка. Як же в одній і тій же екологічній ніші в один і той же час могли мільйони років співіснувати такі різні форми антропоїдів, як австралопітеки грацільні (Australopithecus africanus), масивні (Australopithecus robustus), ще крупніші зінджантропи (A. boisei) і незрівнянно прогресивніші хабіліси?

До невирішених проблем антропогенезу відносяться також загадкові причини втрати людьми шерстяного покриву, хоча навіть в тропіках ночами холодно і всі мавпи зберігають шерсть. Залишаються непоясненими шапка волосся на голові людини, виступ вперед підборіддя і носа з поверненими чомусь вниз ніздрями; функціональні причини відмінностей між зубами людини і інших приматів, хоча всі вони вважаються в живленні однаково всеїдними, генетично неймовірна швидкість (як завжди вважають, за 4-5 тисячоліть) перетворення пітекантропа в сучасну людину (Homo Sapiens) і багато що інше.

Такі численні таємниці в реконструкції початкової форми людини свідчать про те, що в сучасній теорії антропогенезу є якийсь крупний пропуск.


4. Література

1.         Борисковский П.И. Древнейшее прошлое человечества.- М., 1979.

2.         Древние цивилизации. Под общей редакций Г.М. Бонгард -Левина.- М., 1989.

3.         Древние цивилизации: от Египта до Китая. - М., 1997.

4.         Ибраев Л.И. Происхождение человека. - М., 1994 г.

5.         История древнего мира. Под ред. Д.Редера и др. - М., 1981. - Ч. 1-2.

6.         История первобытного общества. В 3-х тт. - М., 1983-1988.

7.         Монгайт А.Л. Археология Западной Европы / Каменный век. - М., 1973.

8.         Урьенсон М.И. Истоки рода человеческого в свете новейших данных / Вопросы истории, 1976, № 1.

9.         Тейяр де Шарден П. Феномен человека. - М., 1987.


Информация о работе «Рушійні сили процесу антропогенезу»
Раздел: История
Количество знаков с пробелами: 29658
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
20715
0
0

... та мешкання, що, на думку вченого, не виключає можливості її міжпланетних подорожей. Інакше кажучи, географічні та екологічні умови нашої планети спричинили зародження, проходження та завершення процесу антропосоціогенезу. Російський дослідник В. А. Анучін звернув увагу на те, що крім своєрідності екологічних умов розвитку флори і фауни земної кулі, для отримання істотних наслідків еволюційної ...

Скачать
513900
3
0

... до "внутрішнього життя", що розкривається як "здатність до товариськості, психологічного розуміння чужого душевного життя... здатність до інтроспекції і споглядальної настроєності" (Кульчицький О. Основи філософії і філософічних наук. Мюнхен, Львів, 1995, С. 155). Антеїзм, екзистенційність та кордоцентризм - характерні риси, якими визначається специфічність, унікальність української світоглядно-фі ...

Скачать
112837
0
0

... чних елементів з перемінною валентністю (V, Mn, Fe). Четверта – біохімічна. Ця функція пов’язана із ростом, розмноженням и переміщенням живих організмів у просторі. Розмноження призводить до швидкого поширення живих організмів, "розповзанню" їх в різні географічні області. П’ята – біогеохімічна діяльність людини. Вона охоплює все більшу кількість речовини земної кулі для потреб промисловості, ...

Скачать
44180
0
0

... . Духовний світ людини за своїм характером соціальний. Кожна особа є представником певної соціальної групи, нації, народу і виступає як продукт суспільних умов. Український філософ Д.Донцов писав: “Чи селянська культура не має права на існування? Ніхто їй того заперечувати не буде. Селянська культура може бути по своєму багата і стародавня, але тим не менше лишиться вона селянською себто культурою ...

0 комментариев


Наверх