Тенденції висотних міст у містобудуванні

24370
знаков
0
таблиц
16
изображений

ЗМІСТ

Вступ

Розділ 1. Японські дива

1.1 Sky City та Holonic Tower – японські проекти висотних міст

1.2 X-Seed – Фудзіяма руками людей

1.3 Mega-City Pyramid – тріумф уяви

Розділ 3. Навколо світу - Green Environmental Tower

Розділ 4. Китайське майбутнє з Bionic Tower

Розділ 5. Зелений Лондон з Mile-High Eco Tower

Розділ 6. Nackheel harbour and tower – гавань у раю

Висновок

Список літератури


ВСТУП

Архітектори, соціологи, вчені і влада в наш час приділяють дуже багато уваги концепціям міст майбутнього, оскільки, нажаль, багато хто з них впевнений, що сучасне місто переживає системну кризу. Неозброєним оком видно, що міста і мегаполіси, сформовані по містобудівним принципам минулого століття, вже не відповідають на виклик реального життя, не витримують нескінченний потік машин та все більшу концентрацію населення. До того ж сто років тому городяни становили всього 10% світового населення, а до середини цього століття, за прогнозами соціологів, в містах буде жити біля 75% землян, а саме населення сягнути 12 мільярдів чоловік. Наша техніка досягла прогресу, а система містобудування – ні. Забагато місця займає інфраструктура, яка сьогодні необхідна для існування міста, так само, як велика площа землі, водні ресурси, чисте повітря і енергія. Дороги також є надзвичайно великою проблемою. За обрахунками спеціалістів, середній житель міста за день проводить 2,5-3 години лише в транспортних пробках. Це тому, що з часів появи першого міста принцип побудови транспортних шляхів не змінився. Експерти також порахували, що в найближчі декілька років міське населення збільшиться в 4 рази, економічний потенціал міст – більш ніж в 10 разів, кількість машин і забудованих територій – у 20(!) разів. І це ще не всі проблеми, які постають перед архітекторами і містобудівниками сучасності і майбутнього. Всі ці проблеми потребують кардинально нових рішень, одним з яких є висотне будівництво міст майбутнього.

У часи, коли клаптик землі під будівництво цінується на вагу золота, почався «висотний бум». Хмарочоси росли як гриби після дощу, і не завжди перебувати в них було безпечно через недостатню досконалість технологій. Зараз їх будують надзвичайно часто, особливо в ділових центрах, де потрібно розмістити якомога більше установ і офісів на квадратну одиницю площі (мал.1.). Саме цей економний принцип використання землі надихнув сучасних інженерів і архітекторів на продовження своєї роботи у цьому напрямку. Але тепер будувати «вверх» будуть не будинки, а… цілі міста. Мріючи втілити в життя крилату фразу «на сьомому небі» і вирішити поставлені перед ними питання, архітектори все частіше створюють проекти надвисоких будівель, в яких знаходяться не лише квартири і офіси, а й адміністративні центри, центри освіти, спілкування, медицини і розваг, джерела енергії та інше – те, чим раніше могло похвалитися лише місто. За допомогою ефективних конструкторських рішень творці роблять основу міста вужчою, а його самого – більш стійким й усталеним, ніж багато сучасних висоток; за допомогою швидкісних ліфтів різного виду і призначення, а також вдалого архітектурного планування зон – вирішують дорожню проблему; створюючи і додаючи до висотного міста все нові елементи, втілюючи в життя найновіші наукові розробки, вони поступово являють світу новий шедевр містобудування і архітектури – величезне місто для декількох тисяч чи більше людей там, де наші попередники ледве вмістили б декілька будівель.

Поряд з традиційними напрямками архітектури в наш час набирають розвитку і більш футуристичні втілення в архітектурі таких прогресивних наукових концепцій, як аркологія та біоніка. Аркологія – архітектурна концепція, що враховує екологічні фактори при проектуванні середовищ існування людини. В більш вузькому сенсі під аркологією розуміють ідею про те, що шляхом спорудження великих, добре спланованих багаторівневих конструкцій, які називаються гіперструктурами і вміщують в себе населення цілого міста, можна зменшити негативний вплив поселень на оточуюче середовище. Біоніка – загальнонаукова концепція відношення до природних форм і конструкцій як до ідеальних, а до самої природи – як до геніального творця та приклада для наслідування. В архітектурі біоніка та аркологія отримали велике розповсюдження в найсучасніших проектах, вирішуючи урбаністичні проблеми сучасних міст. Згідно сучасних тенденцій, ці концепції є майбутнім архітектури та містобудування у всьому світі.


РОЗДІЛ 1. Японські дива

1.1 Sky City та Holonic Tower

В Японії проблеми раціонального і економного землекористування актуальні як ніде. Саме там вперше заговорили про ідею міста-башти. Японська компанія Takenaka Corporation запропонувала цю ідею для розв’язку проблеми малої кількості вільної площі в урбанізованих країнах, зокрема в самій Японії. Вони уявляють таке місто не просто як хмарочос, а як висотну конструкцію, в якій житлові і робочі зони перемежаються з парками, ставками та відкритими площадками (мал. 1.1.1). Компанія має два таких проекти: Sky City та Holonic Tower.

Sky City 1000 нагадує просто великий хмарочос, але насправді це повноцінне місто, в якому можуть комфортно проживати 36 тисяч жителів.

Схема всей башни и её основания (иллюстрации с сайта takenaka.co.jp).

Мал. 1.1.1. Схема всієї башти та її основи.

 Висота башти складає 1 кілометр, діаметр у основи – 400 м, наверху – 160 м. Всі поверхи споруди згруповані в 14 блоків по 14 поверхів. Кожний блок являє собою ввігнуту чашу, на дні якої розташована рекреаційна зона з живими деревами і ставками (мал. 1.1.2).


"Дружественная" среда обитания небесных жителей. Облик каждого блока может варьироваться (иллюстрации с сайта takenaka.co.jp).

Мал. 1.1.2. «Дружнє» середовище проживання «небесних» жителів. Вигляд кожного блоку може змінюватися.

Мощные колонны, окружающие каждую "чашу-микрорайон", служат опорой для "чаши" следующей (иллюстрации с сайта takenaka.co.jp).

Мал. 1.1.3. Потужні колони, що оточують кожну чашу-мікрорайон, слугують опорою для наступної чаші.

Між блоками є значні проміжки, які виконують подвійну функцію. Окрім доступу повітря до парків вони грають роль протипожежних перегородок. Дно і стіни кожного блоку виконані з вогнетривких матеріалів. В плані кожен блок також розділений на шість секторів, між якими пожежа, за ідеєю конструкторів, не має поширюватися (мал. 1.1.3). У ролі пожежної служби виступають пожежні вертольоти, які при необхідності можуть потушити полум’я на великій висоті.

Природне освітлення та свіже повітря мають створювати приємне середовище для 36 тисяч мешканців, багато з них будуть тут же працювати. Окрім того, в місто кожного дня буде приїжджати 100 тисяч службовців і туристи. Тому створенню відповідної атмосфери приділяється багато уваги. Загальна житлова територія Sky City складає 800 гектарів, що дорівнює невеликому місту, з них 240 гектарів приходиться на дороги і паркові зони. Місто має забезпечити все необхідне для людського життя, і тоді проект може бути цілком реальний.

Другий проект - Holonic Tower – є скромнішим і менш дорогим (мал. 1.1.4). Висота цієї башти складає 600 м. В ній також розміщені не тільки житлові квартали, а й адміністративні блоки, офіси, кафетерії, кінозали і т.д. В основі всієї структури – чотири башти, розташовані по кутах квадрата (мал. 1.1.5). Всередині башт розміщені всі основні приміщення міста. Є також поверхи-мости, що з’єднують башти між собою, але вони не займають весь периметр квадрата, а залишають великі пройоми для повітря і світла.

Мал. 1.1.4. Holonic Tower серед будівель Токіо.


Holonic Tower, несмотря на меньшие размеры, выполняет все функции города (иллюстрации с сайта takenaka.co.jp).

Мал. 1.1.5. Схема будови і зовнішній вигляд міста.

Вся середина споруди, таким чином, в основному пустота. Тут з інтервалом по висоті в 150 м змонтовані відкриті площадки, названі авторами «небесні термінали» ( Sky Terminal ). Це аналоги дна в чашах Sky City 1000 – міські зони відпочинку з парками і водоймами. Мешканців тут буде 5 тисяч, а працюючих – 30 тисяч.

Високорозвинена техніка країни може дозволити японцям перенести проекти цих футуристичних башт у реальність. Сучасні умови будівництва диктують нові тенденції містобудування, і башти цілком вписуються в концепцію будівництва 21 століття. Автори обох проектів сподіваються, що такі споруди можна буде побудувати вже в районі 2015 року. Якщо використовувати найкращі матеріали, вертикальні міста мають простояти не менше ніж 200 років, можливо, навіть створити окремий соціум, субкультуру, замкнуту і самодостатню. Чи буде так, покаже час.

 



Информация о работе «Тенденції висотних міст у містобудуванні»
Раздел: Строительство
Количество знаков с пробелами: 24370
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 16

Похожие работы

Скачать
134266
9
16

... поєднання просторових форм паркового об’єкта, різних матеріалів забезпечує гармонійну єдність простору і композиції, який ми хочемо організувати керуючись ідейним задумом. РОЗДІЛ 2. ПРОЕКТ БЛАГОУСТРОЮ ТА ОЗЕЛЕНЕННЯ ТЕРИТОРІЇ МОТЕЛЮ “МЕРКУРІЙ” У М. ЖИДАЧЕВІ   2.1. Розташування об´єкту досліджень   Мотель “Меркурій” знаходиться у східній частині м. Жидачева по вулиці Промислова 2. Біля ...

Скачать
171587
26
12

... (грн.); с. Анискине – 0,188 (грн.) с. Зарубинка – 0,128 (грн.); с. Устинівка – 0,250 (грн.): с. Комісарове – 0,113 (грн.); 5. Проект порівняння грошової оцінки земель населених пунктів Вільхуватської сільської ради Великобурлуцького району Харківської області Для порівняння грошової оцінки в населених пунктах Вільхуватської сільської ради проведемо нормативну та експертну оцінку земель ...

Скачать
115823
2
7

... при досить високому площинному показнику техногенізації (53%) має один із найменших об'ємних показників техногенізації (17,6 м3/га) і найбільший об'ємний показник фітогенізації (9,4м3/га), що свідчить про екологічну збалансованість ландшафтно-архітектурної структури. Простішу структуру мають ландшафтно-архітектурні системи давньої та сучасної забудови парків і лісопарків акумулятивних давньоалюв ...

Скачать
79149
0
0

... ітру пастельних кольорів. На хвилі суспільного піднесення та формування нації у Франції XVII ст. виник новий художній стиль - класицизм (від лат. classicus - зразковий). Класицизм - це художній стиль та естетичний напрям у європейській літературі та мистецтві XVII - XVIII ст., однією з рис якого було звернення до образів і форм античного мистецтва і літератури як ідеального художньо-естетичного ...

0 комментариев


Наверх