2. Далі слід зазначити, що всі ресурси можуть йти на виробництво найдорожчих товарів у збиток виробництву дешевих товарів.

3. Наступна межа – конкурентна боротьба за покупця, яка відбувається між виробниками. Величезні кошти (ресурси) у цій боротьбі витрачаються на рекламу та інші подібні заходи виключно з однією метою – завоювати симпатії покупців. Адже кошти, які йдуть на ці заходи, можна було б направити на виробництво інших товарів, для яких раніше їх не знаходилося.

4. Особливістю ринкової економіки є і те, що в результаті запеклої конкурентної боротьби одні фірми залишаються, а інші вимирають. У тих випадках, коли виживає тільки одна з фірм, що працювали в конкретній індустрії, – вона стає монополістом. Це, в свою чергу, дає можливість експлуатувати покупців за допомогою високих і нічим (окрім умов монополізму) не виправданих цін. Тим самим втрачається найголовніша перевага ринкової економіки – ефективність використання обмежених ресурсів. Адже в умовах монополії кошти покупців не зможуть ефективно витрачатися.

 

6.Державне регулювання ринкових відносин

Активна участь держави в економічному житті суспільства стала виявлятися, починаючи з середини XIX століття. Саме у цей період починають утворюватися монополії, які багато в чому визначають розвиток економічної системи. Поява і розвиток монополій створила об'єктивні передумови для безпосередньої участі держави в процесі відтворення.

По-перше, концентрація і централізація капіталу досягли таких розмірів, що подальший розвиток виробництва нерідко ставав не під силу окремим акціонерним суспільствам. Була потрібна державна допомога.

По-друге, монополії починають все більше перекладати на державу функцію створення і розширення інфраструктури (будівництво дорог, мостів, електростанцій, ліній зв'язку тощо).

По-третє, монополії прагнули покласти на державу витрати для підтримки збиткових, але необхідних для нормального відтворення, галузей виробництва і транспорту.

По-четверте, конкурентна боротьба, що загострилася, між монополіями на світовому ринку викликала необхідність фінансування і підтримки державою зовнішньоекономічної діяльності монополій.

Роль держави в економічній системі суспільства ще більше зросла у ХХ столітті. Це обумовлювалося такими чинниками.

Перша світова війна. Підготовка до неї, військові дії в таких широких масштабах привели до виникнення державного ринку на вироблені приватним капіталом озброєння і військові матеріали.

Економічна криза 1929-1933рр. Криза довела необхідність ширшого і чіткішого державного регулювання господарського життя, вона породила різні форми втручання держави в економіку.

Науково-технічна революція. Значне дорожчання науково-технічних розробок привело до того, що монополії перекладають на державу фінансування та організацію наукових досліджень. За рахунок держави створюються нові галузі, які попервах не можуть забезпечити прибутки монополіям. Держава виділяє все більше коштів на освіту і підготовку професійних кадрів.

У результаті склався так званий державно-монополістичний капіталізм. Його суть виявляється у таких формах:

- державна власність на частину національного доходу і національного багатства;

- державне підприємництво;

- державне регулювання і програмування економіки;

- мілітаризація економіки та утворення військово-промислових комплексів;

- державний протекціонізм у сфері міжнародних економічних відносин.

 

7. Економічні функції уряду

По-перше, необхідно підтримати і полегшити функціонування ринкової системи. Це такі види діяльності уряду як:

1. Забезпечення правової бази і суспільної атмосфери, які сприяють ефективному функціонуванню ринкової системи.

Правова база – надання законного статусу приватним підприємствам, визначення прав приватної власності і гарантування дотримання контрактів. Уряд встановлює законні "правила гри", регулюючі відносини між підприємствами, постачальниками ресурсів і споживачами, виконує функції арбітра в області економічних зв'язків і застосовує владу для накладення покарання. Уряд використовує поліцію для підтримки громадського порядку, вводить стандарти вимірювання ваги і якості продуктів, створює грошову систему.

2. Захист конкуренції.

При конкуренції покупці – це господар, ринок – їх агент, а підприємства – їхні слуги.

Монополія підриває конкуренцію, що призводить до нераціонального розподілу економічних ресурсів. Уряд може боротися з монополізмом двома шляхами. Для "природних монополій" уряд може утворювати державні комісії для регулювання цін і встановлювати стандарти на послуги, що надаються. На рівні місцевих органів влади досить звичайною є державна власність на підприємства електроенергетики і водопостачання. Для боротьби з рештою монополій вводяться антимонопольні закони.

Шляхом виконання другої групи завдань уряд підсилює і модифікує функціонування ринкової системи.


Информация о работе «Роль ринку в регулюванні суспільного виробництва»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 18327
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 6

Похожие работы

Скачать
82996
0
1

... , зародження в ній елементів нової майбутньої гуманістичної формації. Україна поки що в цілому знаходиться на другому етапі технічного розвитку, перехід до постіндустріального ТСВ – це справа майбутнього. Першою формою суспільного виробництва було натуральне господарство, яке існувало і було пануючим протягом тривалого періоду людської історії. Лише пізніше стали з’являтися елементи товарного ...

Скачать
42736
0
0

... індивідів та їх суспільних угрупувань, об'єднаних різноманітними зв'язками. Важливою підсистемою суспільства, основою соціальної системи є економічна система. Економічна система - це сукупність усіх видів економічної діяльності людей у процесі їх взаємодії, спрямованої на виробництво, обмін, розподіл та споживання товарів та послуг, на регулювання економічної діяльності відповідно до мети суспі ...

Скачать
10763
0
0

... форм передбачає певну продуману координацію, узгодження дій між учасниками виробничого процесу, а отже, включає суб'єктивну сторону. Виходячи з цього організацію продуктивних сил на національному рівні можна визначити як процес координації дій усіх елементів цієї сторони суспільного виробництва шляхом кооперації, поділу праці та обміну діяльністю, з одного боку, та його регулювання з другого. Об'є ...

Скачать
823470
10
9

... ї моделі економіки і способів її побудови; на визначенні пріоритетних цінностей та економічного порядку, який повинен забезпечувати реалізацію цієї моделі. Тому розроблення філософії взаємодії держави і ринку передбачає дослідження багатогранності цього процесу, урахування впливу інституційного середовища на конкретну модель економіки. Без визначення цілей, цінностей у суспільстві неможливо ...

0 комментариев


Наверх