3. Аналіз впливу на чистий прибуток застосування різних методів оцінки руху запасів.

Метод ідентифікованої собівартості.

Застосовуючи цей метод, підприємство може регулювати свій прибуток шляхом реалізації більш дорогих або найбільш дешевих одиниць запасів.

Метод собівартості перших за часом надходження запасів (ФІФО).

У результаті застосування методу ФІФО вартість кінцевих запасів наближена до їх поточної ринкової вартості, а собівартість реалізованої продукції знижується, що призводить до максимального значення чистого прибутку.

Якщо ціни зростають у звітному періоді за методом ФІФО, виникає найнижча собівартість реалізованої продукції внаслідок низьких цін на раніше придбану продукцію і як результат - найвищий чистий прибуток.

Метод собівартості останніх за часом надходження запасів (ЛІФО).

Результатом застосування методу ЛІФО є максимально наближена до дійсності собівартість реалізованої продукції (оскільки її складають останні придбання за поточними ринковими цінами), менший в порівнянні з іншими методами оцінки чистий прибуток (за умови зростання цін) і занижена оцінка запасів на кінець періоду.

Якщо ціни у звітному періоді зростають, відповідно при використанні методу ЛІФО підприємство матиме найвищу собівартість реалізованої продукції (за високих цін) і найменший чистий прибуток.

Метод середньозваженої собівартості.

Чистий прибуток, розрахований при використанні цього методу, набуває середнього значення (найбільш рівну величину прибутку) у порівнянні з результатами застосування методів ФІФО та ЛІФО.

В умовах зростання цін собівартість запасів на кінець звітного періоду звичайно є нижчою за ринкову вартість.

Таким чином, при виборі методу оцінки руху запасів слід ураховувати, що:

1) інформація стосовно руху і наявності запасів відображається як в Балансі, так і в Звіті про фінансові результати;

2) метод ЛІФО - найбільш придатний для показників, що відображаються у Звіті про фінансові результати, оскільки найкраще зіставляє дохід від реалізації запасів з їх собівартістю, але не є найкращим методом оцінки поточної балансової вартості матеріальних цінностей, коли існує продовжена тенденція підвищення або зниження цін.

3) метод ФІФО - найбільш придатний для складання Балансу, тому що собівартість запасів на кінець звітного періоду є найбільш близькою до поточних цін і, отже, най достовірніше відображає вартість активів підприємства.

4) метод середньозваженої собівартості забезпечує найбільш рівну величину прибутку, зазнає меншого впливу коливання купівельних цін. Але застосування цього методу потребує здійснення більш складних розрахунків.


Практичне завдання Варіант 1

1. За даними таблиці 1 скласти бухгалтерський баланс на початок звітного періоду. (Сторінка 14).

2. За даними таблиці 2 скласти бухгалтерські проводки по господарських операціях за звітний період та записати їх в реєстраційний журнал господарських операцій.

Реєстраційний журнал господарських операцій за січень 2006р.

№ П/П Зміст господарських операцій Рахунок Сума, грн
Дебет Кредит
1 Нараховано зарплату 23 66 2500,00
2 Утримується прибутковий податок із зарплати працівників 66 64 900,00
3 Відрахування до пенсійного фонду із зарплати працівників 66 65 150,00
4 Одержані в касу гроші з поточного рахунку 30 31 3500,00
5 Видана з каси зарплата працівникам 66 30 2500,00
6 Видано з каси грошві кошти під звіт 372 30 100,00
7 Зарахована на поточний рахунок короткострокова позика банку 31 60 62000,00
8 Придбані у постачальника запаси 20 63 1200,00
9 Оплачені рахунки постачальника 63 31 1500,00
10 Сплачено з поточного рахунку заборгованість банку 60 31 60000,00
11 Реалізовані матеріали за готівку 30 20 5000,00
12 Надійшли на поточний рахунок кошти від дебіторів 31 36 2100,00
13 Оплачені рахунки постачаль-никам за рахунок позики банку 63 60 3200,00
14 Зроблені утримання із зарплати працівників за товари в кредит 377 66 600,00
15 Зроблені утримання із зарплати працівників за виконавчими листами 377 66 450,00

Информация о работе «Визначення собівартості вибуття запасів»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 16792
Количество таблиц: 10
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
85730
13
0

... ємстві розрізняють наступні види виробничих запасів: сировина й матеріали, паливо, тара й тарні матеріали, запасні частини, будівельні матеріали, інші матеріали та МШП. Виробничі запаси на ВАТ «Криворіжхліб» надходять переважно з зовнішніх джерел: від постачальників як за договорами поставки, так і в порядку бартерних операцій, а також від підзвітних осіб. Необхідно також відмітити, що виробничі ...

Скачать
91959
5
1

... » — на вартість продукції, оприбуткованої як корми. В кінці року за встановленою методикою визначають фактичну собівартість виробленої промислової продукції і планову собівартість коригують до фактичного рівня. Облік витрат і виходу продукції промислових виробництв відображуються на аналітичних рахунках в розрізі вищеназваних статей витрат на підставі типових і специфічних для цієї підгалузі ...

Скачать
66150
3
0

... та майна підприємства, купувати акцiї та іншi цiннi папери згiдно дiючого законодавства; брати участь у iнвестицiйнiй дiяльностi шляхом входження в інші господарськi товариства чи утворення дочiрнiх підприємств. 3. облік витрат на виробництво і вихід продукції технічних культур Економічна суть витрат виробництва та завдання їх обліку Зважаючи на те, що виробничі витрати є породженням ві ...

Скачать
64075
6
0

... коли виготовляється складна продукція, яка довго коштує з тривалим циклом виробництва. Основною вимовою позамовного методу є точний облік витрат та відокремлення їх по кожному замовленню (роботі) від витрат по інших замовленнях. 4.2 Загальні принципи обчислення собівартості продукції рослинництва Калькулювання на будь-якому підприємстві, незалежно від його виду діяльності, розміру і форми ...

0 комментариев


Наверх