1.4 Традиційна економіка

 

Традиційна економіка існує в слаборозвинених країнах (деякі країни Африки, Азії, Латинської Америки). Вона базується на сформованих століттями традиціях і звичаях, релігійних та культурних цінностях народу. У виробництві домінує ручна праця, а технологічний та технічний розвиток практично неможливий, так як він підриває устій суспільства. Достатньо широко розповсюджений натуральний спосіб ведення господарства, заснований на колективному виробництві та присвоєнні продуктів праці, без їх продажу на ринку. Також велике значення має мале виробництво на базі приватної власності, в якому використовується приватна праця власника. Як правило, це селянські та ремісницькі господарства.

Основним джерелом прибутку країн із традиційною економікою являється іноземний капітал, який зацікавлений в джерелах сировини та дешевій робочій силі. За рахунок капіталовкладень розвинених країн держава підтримує найбідніші верстви населення, а також розвиває інфраструктуру (транспорт, зв'язок, охорону здоров’я, освіту ін.).

1.5 Перехідна економіка

 

Перехідна економіка – особливий стан національного господарства, за якого одна економічна система замінюється іншою. Тривалість переходу може бути різною – від декількох років до століть. Наприклад, перехід Західної Європи від традиційної системи до ринкової зайняв кінецьXVIII – першу половину XIX століття. У сучасній економічній літературі прийнято розуміти процес, за якого планова система замінюється на ринкову (підкреслимо, що в реальності – змішаною). Як стало зрозуміло з короткого опису командно-адміністративної системи, вона володіє серйозними недоліками. З часом їх накопичення приводить до кризи, після якої виникають нові відносини та формується нова система.

Наприклад, внаслідок кризи в економіці України з’явилися приватні підприємства, які почали працювати на принципах вільного підприємництва. Вони ознаменували перехід від державного планування до ринкових відносин. Криза планової економіки – досить болісне явище для населення, оскільки загострюються проблеми безробіття, розшарування суспільства на багатих і бідних, різко змінюються не тільки економічні, але й моральні принципи поведінки, з’являється невпевненість у завтрашньому дні. Завдання пом’якшити ці проблеми бере на себе держава.


2. Економічний кругообіг в умовах ринкової економіки

 

В межах економічної системи проходить цілеспрямований рух ресурсів, продуктів та прибутків. Цей рух отримав назву економічного кругообігу. Економічний кругообіг має свої особливості в залежності від типу економічної системи.

Розглянемо кругообіг в умовах ринкової економіки.

На схемі (додаток 1) зображені:

1)  основні суб’єкти ринкової економіки – підприємства, домогосподарства (споживачі) та держава;

2)  ринки, на яких відбувається взаємодія суб’єктів;

3)  рух товарів та послуг, а також витрат і прибутків економічної системи.

Оскільки сучасна ринкова економіка не може обійтися без державного впливу, в схему економічного кругообігу включена держава як важливий суб’єкт господарювання.

Зупинимося спочатку на тих процесах, які відбуваються на ринку ресурсів. У власності домогосподарств знаходяться всі виробничі ресурси (праця, земля, капітал та підприємницька здатність). Вони постачають ці ресурси з метою їх продажу підприємствам, які потому виготовляють за їхньої допомоги готовий продукт. Купуючи ці ресурси, підприємництва зазнають певних грошових витрат. Але ці витрати являються одночасно й прибутками домогосподарств, що продають ці ресурси. Кожному типу ресурсів відповідає свій тип прибутку (праці – заробітна плата, землі – земельна рента, капіталу – процент, підприємницькій здібності – прибуток, чи підприємницький прибуток).

Перейдемо до ринку товарів та послуг. На цьому ринку підприємства реалізують продукцію (товари та послуги) й отримують за неї доходи. Продукцію купують домогосподарства, витрачаючи при цьому кошти, які вони заробили при продажу своїх ресурсів. Таким чином, витрати домогосподарств на ринку товарів та послуг дорівнюють прибуткам підприємств від їх продажу.

Роздивимось роль держави у ринковому кругообігу. Держава представлена великою кількістю пануючих структур (міністерств, відомств, комітетів та інших закладів), які, врівень з підприємствами і споживачами потребують товарів та послуг, отримують певні прибутки та витрачають кошти. Так, на ринку товарів та послуг держава закуповує у підприємств необхідну продукцію (канцелярські вироби, продукти харчування та інше). На ринку ресурсів державою придбається, наприклад, послуги професійних спеціалістів (юристів, економістів) або земельні наділи для будівництва. Взаємодія держави з підприємствами та домогосподарствами двояке. З одного боку, виробники та споживачі платять податки в державний бюджет. З іншого, держава за це пропонує їм різноманітного виду суспільні блага (утримання армії, систему освіти, медицини, культурні блага, допомога по безробіттю та багато іншого).

 


Информация о работе «Економічні системи»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 29389
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
61020
7
5

... і промислових виробів, споживання продуктів харчування і т.д. Але всі ці цифри мало що ще зможуть додати для розуміння функціонуваня міжнародної економічної системи. Головні елементи міжнародної економічної системи Світове господарство як система складається з соціально-еконо­мічних підсистем, що підпорядковуються певним внутрішнім і зов­нішнім закономірностям. Окремі національно органі ...

Скачать
25441
0
0

... здійснюється у формі певних суспільних відносин між людьми. Основу цих відносин саме і утворюють відносини власності. Власність на засоби виробництва є основою економічної системи. Зазначимо, що економічна система включає суспільне виробництво як ціле, тобто весь спосіб виробництва. Поняття «економічна система» використовується насамперед для позначення сукупності об'єктивних виробничих відносин. ...

Скачать
25935
0
0

... має управлінський характер і сприяє чіткому дотриманню екологічних критеріїв і вимог. Інформаційно-діагностичні та профілактичні методи охорони навколишнього середовища сприяють забезпеченню рівноваги в еколого-економічній системі в межах регламентованих норм. Процес управління еколого-економічною системою регіону передбачає комплексний системний підхід у вирішенні всіх завдань розвитку кожно

Скачать
18965
0
0

... своє існування в кінці XIX - перших десятиліттях XX ст. (У різних країнах по-різному), значна частина її елементів увійшла в сучасну ринкову систему. Відмінними рисами цієї економічної системи були приватна власність на економічні ресурси; ринковий механізм регулювання макроекономічної діяльності, заснований на вільній конкуренції, наявність безлічі самостійно діючих покупців і продавців кожного ...

0 комментариев


Наверх