9. Епілепсія. Напад судорожного синдрому може виникнути при стресовій ситуації, при використанні місцевих анестетиків.

Профілактика. Детальний збір анамнезу з метою виявлення у пацієнта судорожних припадків. Консультація у лікаря, що лікує, хворого. В день звернення до стоматолога прийняти лікарські препарати, що зазвичай приймаються пацієнтом. Перед лікуванням провести медикаментозну підготовку заспокійливими засобами. За наявності частих епілептичних припадків стоматологічні втручання проводити в період найменшої щільності нападів в умовах багатопрофільної лікарні за участю анестезіолога-реаніматолога, невропатолога. Рекомендується використання місцевих анестетиків групи артикаїна (ультракаїн ДС, ультракаїн ДС - форте, септанест) як найбільш високоефективні.

10. Глаукома. Адреналін, розширюючи зіницю, може спровокувати розвиток гострого нападу.

Профілактика. Препарат для місцевої анестезії не повинен містити адреналін. До складу засобів для премедикації не вводити атропін і інші М-холіно блокатори.

11. Цукровий діабет. Лікар-стоматолог зобов'язаний пам'ятати про можливість розвитку у таких пацієнтів коматозного стану. Це може бути наслідком викиду в кров великої кількості адреналіну, інсуліну, що є антагоністом, що наводить до розвитку гіперглікемічної коми. Після хірургічного втручання, унаслідок ангіопатиї, зниження імунобіологічних властивостей організму, спостерігається сповільнений процес загоєння рани і розвиток інфекції. В результаті хронічного ДВС-синдрому у хворих цукровим діабетом після операції спостерігаються ранні і пізні кровотечі.

Профілактика. Перед стоматологічним втручанням у хворих цукровим діабетом необхідна консультація ендокринолога і звернути увагу на аналізи крові і сечі на цукор. В день лікування рекомендувати пацієнтові прийняти зазвичай використовувані антидіабетичні препарати. Всі стоматологічні маніпуляції проводити вранці, через 1-2 години після вживання їжі і введення інсуліну. Лікар-стоматолог повинен знати особливості даної групи пацієнтів (ретельний вибір заспокійливих засобів для премедикації створення хорошого психологічного клімату на прийомі і т. д.). Для місцевої анестезії використовувати препарати без адреналіну або вміст як судинозвужувальну речовину норадреналін або фелипрессин. У післяопераційному періоді призначати хіміотерапевтичні засоби для профілактики інфекції, яка, у свою чергу, може викликати глюкозурію і привести до розвитку коми.

У хворих, з декомпенсированим СД стоматологічні втручання при невідкладних станах проводяться лише в стаціонарних умовах.

12. Тиреотоксикоз. Пацієнти з даною патологією дуже чутливі до стресу і болю, в результаті навіть видалення зуба може бути причиною загострення тиреотоксикозу з розвитком тиреотоксичного кризу, коми з повною втратою свідомості. При тиреотоксикозі можливе порушення функції і інших ендокринних залоз, перш за все функції кори надниркових. Це може привести до гіпокортицизму і загибелі хворого навіть при стоматологічному втручанні.

Профілактика. Спільно з ендокринологом перед стоматологічним лікуванням за допомогою лікарських препаратів купірувати або значно ослабити тиреотоксикоз, провести медикаментозну підготовку з використанням заспокійливих засобів (аминазин 5% - 1 мл внутрішньом'язовий або сибазон 0,005 2 рази в добу всередину). У таких пацієнтів підвищена чутливість до адреналіну, тому його необхідно виключити з анестезуючих розчинів.

13. Гіпотиреоз. Хворі схильні до різних ускладнень (до простудних захворювань, до розвитку вторинної інфекції при хірургічному втручанні). У зв'язку з тим, що при гіпотиреозі порушується функція інших ендокринних залоз, особливо надниркових, то можлива неадекватна реакція на стоматологічне втручання, аж до летального результату.

Профілактика. Обов'язкова консультація ендокринолога. При уражених формах гіпотиреозу стоматологічне втручання краще проводити в умовах стаціонару на тлі комплексного лікування даного захворювання. Не рекомендується видалення відразу декількох зубів.

 

2. НЕВІДКЛАДНІ СТАНИ АМБУЛАТОРНОЇ ПРАКТИКИ

Непритомність - напад короткочасної втрати свідомості, обумовлений скороминущою ішемією головного мозку, з ослабінням сердечної діяльності і дихання. Залежно від механізму порушення мозкового кровообігу виділяють наступні види непритомності: мозковий, сердечний, рефлекторний і істеричний.

Клінічна картина:

1) Мозкова непритомність виникає при порушенні церебральної гемодинаміки, коли змінюється тонус судин головного мозку. Він спостерігається при епілепсії, інсульті.

2) Сердечна непритомність буває при патології серцево-судинної системи: звуження гирла аорти, мітральному стенозі, вроджених вадах серця і ін. Під час фізичної напруги лівий шлуночок серця в такій ситуації не в змозі достатньою мірою збільшити хвилинний об'єм крові. В результаті настає гостра ішемія головного мозку.

3) Рефлекторна непритомність розвивається під дією болю, психоемоційної напруги (страх, переляк). В цьому випадку в результаті рефлекторного спазму периферичних судин різко зменшується приплив крові до серця і, отже, знижується кровопостачання головного мозку. Різновидом рефлекторної непритомності є ортостатична непритомність. Сприяє розвитку даного вигляду непритомності - хронічне недосипання, розумова або фізична перевтома, вагітність, менструація. Відбувається миттєва втрата свідомості при переході з горизонтального положення у вертикальне, унаслідок падіння АТ при нормальній ЧСБ.

Невідкладна допомога і лікування при непритомності:

Під час нападу додати пацієнтові горизонтальне положення, зняти галстук, ослабити тугий комірець, пояс, забезпечити доступ свіжого повітря. Рефлекторно впливати на дихальний і серцево-судинний центри (вдихання пари 10% розчину нашатирного спирту: обличчя і груди обприскати холодною водою; провести точковий масаж рефлексогенних зон в точках жэнь-гжун (на 1/3 відстані між підставою перегородки носа і червоної облямівки верхньої губи), чэн-цзянь (в центрі поглиблення підборіддя), хэгу (на зовнішній поверхні кисті в області кута, створюючого між великим і вказівним пальцями. При затяжному перебігу непритомності ввести 10% розчин кофеін-бензоната натрію - 1 мл п/к. Якщо немає ефекту, то вводиться 5% розчин ефедрину - 1 мл п/к або мезатона 1% - 1 мл п/к, а в разі брадикардії атропіну сульфат 0,1% - 0,5 1 мл 1 п/к. При виході з непритомного стану забезпечити прохідність дихальних шляхів, потім спокій, оксигенотерапія, гарячий чай.

Ішемія міокарду.

Напад стенокардії - ішемія міокарду унаслідок невідповідності між потребою міокарду в кисні і його реальною доставкою.

Інфаркт міокарду - ішемічний некроз сердечного м'яза, що виникає унаслідок гострої невідповідності між потребою міокарду в кисні і його кровопостачанням по коронарних артеріях серця.

Клінічна картина стенокардії: біль за грудиною або в області серця, різної інтенсивності. Характер болю давить, стискує. На початку біль не дуже різкий, потім інтенсивність її збільшується, і вона стає незвично сильною. Типова іррадіація болю в ліву руку - по внутрішній її поверхні до мізинця. Часто біль іррадірує в ліву лопатку, шию, нижню щелепу, інколи в обоє руки, дуже рідко в праву. Біль супроводиться рядом функціонально-вегетативних розладів, хворі бліднуть, у важких випадках покриваються холодним потім, наголошується підйом ПЕКЛО, з'являється страх смерті або обтяжливе відчуття пригніченості.

Клінічна картина інфаркту міокарду: (гострий період): біль, який частіше локалізується в області серця, за грудиною, рідше захоплює всю передню поверхню грудної клітки. В окремих випадках вона наголошується в нижній частині грудини і надчеревної області. Інколи біль виникає в лівій руці, плечі потім поширюється на ділянку серця. Іррадіїрує в ліву руку, плече, рідше - лопатку, обоє руки, права рука, міжлопатковий простір, шия, нижня щелепа, надчеревна область. Біль зазвичай носить хвилеподібний характер: то посилюється, то слабшає, вона продовжується декілька годин і навіть доби. Інколи больовий синдром характеризується лише одним тривалим інтенсивним нападом. Об'єктивно наголошуються блідість шкіри, ціаноз губ, підвищена пітливість. Часто спостерігається брадикардія, зниження АТ.

Атипові форми інфаркту міокарду:

Астматична: протікає за типом сердечної астми або набряку легенів.

Абдомінальна: характеризується больовим синдромом з локалізацією болю в надчеревної області.

Аритмічна: починається з різних порушень ритму серця - нападів миготливої тахоритмії, надшлуночкової або вузлової тахікардії, екстрасистолії.

Церебральна: характеризується клінічною картиною непритомності або інсульту.

Невідкладна допомога і лікування при непритомності:

Баралгін 5-10 мл на глюкозі, або

Анальгін 50% - 2 мл

Димедрол 1% - 2 мл в\ в струменевий

Папаверин 2% - 2 мл

Відсутність ефекту:

Промедол 2% - 1 мл або

1% - 1 мл або морфіну гидрохлорид,

1% - 1 мл або фентаніл 0,005% - 2 мл в/м

Астматичний статус - це тривала стійка обструкція дихальних шляхів, при якій що знімали раніше напад астми бронхолитики не дають ефекту.

Клінічна картина: Розрізняють три стадії астматичного стану.

I стадія: формується рефрактерність до симпатомиметиків (не допомагає звичайна терапія), розвиваються порушення дренажної функції бронхів (не відходить мокрота), напад задухи не удається купірувати протягом 12 ч. і більш.

II стадія: прогресуючі порушення дренажної функції бронхів, просвіт яких переповнений густим слизом. Поступово формується синдром «трохи легкого»: над окремими ділянками легенів перестають вислуховуватися свистячі хрипи, що раніше визначалися. Стан хворого украй важкий: свідомість загальмована, шкірні покриви цианотичні, покриті липким потом, наголошується виражена тахікардія, АТ має тенденцію до підвищення.

III стадія: значні порушення функції ЦНС з розвитком картини гиперкапнической і гипоксимической коми (втрата свідомості, пониження бонуса м'яза, дихання за типом Чейна-стокса).

Невідкладна допомога і лікування при непритомності:

Оксигенотерапія (зволожений О2 через носовий катетер)

Дексазон 4 міліграми в/в

або

Преднізолон 2-3 мг/кг маси тіла в/в Еуфіллін 2.4%


Информация о работе «Профілактика невідкладних станів»
Раздел: Медицина, здоровье
Количество знаков с пробелами: 28110
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
89343
4
0

... хірургії органів черевної порожнини та урогенітального тракту”. - Київ. - 1996. - С. 83-85. Радзіховський А.П., Гордійчук П.І. Кишкова непрохідність пухлинного генезу як хірургічна проблема // Матеріали респ. науково-практ. конф. “Актуальні проблеми невідкладної хірургії органів черевної порожнини та урогенітального тракту”. - Київ. - 1996. - С. 89-92. Результати лікування перитонітів при злуков ...

Скачать
54957
0
0

... (РКК); індекс ефективності мікроциркуляції (ІЕМ, %). Для наукового обгрунтування застосування індивідуалізованих комплексів профілактики ускладнень ортодонтичного лікування при застосуванні знімної та незнімної ортодонтичної техніки визначали вміст основних мікроелементів в організмі осіб, які знаходилися на ортодонтичному лікуванні шляхом рентгено-флуоресцентної спектрометрії зразків волосся з ...

Скачать
50257
0
0

... // Сб. тез. “Актуальные вопросы современной хирургии” (Хирургия 2000). – М., 2000. – С. 114-115. Анотація Волков В.І. Профілактика ранніх післяопераційних гнійно-септичних ускладнень при гострій формі неспецифічного виразкового коліту та хвороби Крона товстої кишки. Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук за спеціальністю 14.01.03 – Хірургія. Інститут неві ...

Скачать
60131
3
0

... об'єму реабілітаційних заходів у кожному конкретному випадку аспірації стороннього тіла дитиною. Стаття написана особисто. АНОТАЦІЯ   Пошехонов О.С. Діагностика, лікування та комплексна профілактика ускладнень сторонніх тіл дихальних шляхів у дітей. - Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук за спеціальністю 14.01.09 - дитяча хірургія. Інститут невідкладної і ...

0 комментариев


Наверх