2.7 Зовнішні жорсткі диски

Кажучи про інтерфейси для підключення вінчестерів, варто пригадати і про переносні вінчестери. В даний час існує декілька рішень для підключення зовнішніх пристроїв. По-перше, є вінчестери, що підключаються до USB-порту. Вони використовуються в основному для обміну даними з цифровими камерами і іншими мобільними пристроями. Через невисоку пропускну спроможність цієї шини подібні диски, звичайно, не зможуть порівнятися в продуктивності з внутрішніми пристроями.

Всього більшого поширення набуває новий інтерфейс IEEE1394, який може використовуватися не тільки для підключення жорстких дисків, але і інших пристроїв, що працюють з великими масивами даних, наприклад, відеокамер. Контролери цього інтерфейсу іноді навіть вбудовуються в материнські плати. Його продуктивності вистачає, наприклад, для програвання відео високої якості – заявлена пропускна спроможність інтерфейсу досягає 50 Мб/с. Нагадаємо, що ще пару років тому такою швидкістю не міг похвалитися інтерфейс IDE.

Купуючи зовнішні вінчестери, слід особливо звернути увагу на ударо-міцність.


3. Терабайти наступають

Корпорація Western Digital повідомила про випуск серії накопичувачів My Book місткістю 2 терабайта. Накопичувачі обладнані двома жорсткими дисками місткістю 1 ТБ кожен і RAID-контролером з опціональним режимом зеркалоруванням (RAID 1, інформація дублюється, фактична місткість скорочується удвічі).

Пристрої оснащуються портами USB 2.0, Firewire 400 і 800 (моделі Pro Edition II і Premium Edition II) і гігабітним портом Ethernet в моделі World Edition II.

"Стрімке зростання кількості пристроїв, що створюють ресурсоємний мультимедійний контент: цифрових фотоапаратів, відеокамер, комп'ютерів і т.п. як і раніше є рушійною силою споживчого попиту, що неухильно збільшується, на більш ємкі засоби зберігання даних. Зовнішні накопичувачі популярного сімейства My Book здатні надати користувачам можливості загального і дистанційного доступу, захисту і зберігання цінної інформації, а також дають їм упевненість в її безпечності," – заявив Джим Уелш (Jim Welsh), віце-президент корпорації WD і генеральний директор групи маркових продуктів і накопичувачів для побутової електроніки.

Головною перевагою серії My Book є простота установки і експлуатації, наявність наочного індикатора вільного місця, функції безпечного і автоматичного включення, надійна і високоефективна система охолоджування.

Всі моделі сумісні з Windows, а Pro Edition II і Premium Edition II ще і з Mac OS X, і поставляються з фірмовим програмним забезпеченням.

Накопичувачі вже доступні на сайті виробника за ціною від $750 до $800, залежно від моделі.


4. Відновлення інформації

Відновлення даних жорсткого диска: навіщо потрібно бути обережним? Комп'ютер – не дивлячись на свою працездатність, вельми крихка система, з якою поводитися потрібно вельми і вельми дбайливо. Нажаль нічого не має вічного. Тому необхідно знати і пам'ятати: будь-яка інформація, що зберігається на вінчестері Вашого комп'ютера, може з легкістю зникнути. І тоді єдиним для вас варіантом буде відновлення даних. Іноді людина думає, що на його вінчестері зникла вся потрібна інформація. Жорсткий диск – досить-таки складний пристрій, як на механічному рівні, так і просто віртуально. Електронний носій може вийти з ладу через різні чинники. Найчастіше зустрічаються ситуації, коли інформація на Вашому штучному інтелекті зникає при видаленні системних файлів або при знищенні компонентів файлової системи. Іноді – в результаті вірусних атак і нападів троянських програм. Дані на носіях також можуть псуватися при будь-якому форматуванні диска або видаленні файлів з нього, при збоях програм, при помилках в системних областях вінчестера, а буває – просто при невдалій інсталяції яких-небудь програм, ігор, зокрема, помилках під час установки Вашої операційної системи.

Конструкція вінчестера складна сама по собі. Проте, якщо всі інші компоненти комп'ютера можна замінити без проблем, або ж просто придбати нові, то вінчестер так просто не виправити і не поміняти. На ньому зберігається вся потрібна Вам інформація, вся система файлів і даних: від простих до файлів операційної системи.

Звичайно складною вважається ситуація, коли вся потрібна користувачу інформація зберігалася на жорсткому диску С. При цьому потрібно проводити цілий комплекс заходів щодо повернення того, що зникло.

Як відомо будь-якому користувачу (хоча хай Ви і не новачок): ніколи не можна намагатися самостійно одержати всі втрачені файли. Ви можете або порушити якісь мікросхеми в комп'ютері, в самому вінчестері, або просто щось зробити так, після чого вже ніякий фахівець не зможе Вам чим-небудь допомогти.

Не можна що-небудь записувати на вінчестер. Якщо ж Ви жадаєте одержати втрачену інформацію, то не можна навіть включати комп'ютер. Коли ж Ви зібралися усілякими способами виправити ситуацію з втратою інформації на Вашому жорсткому диску – майте зважати на: при незнанні реальної проблеми втрати даних і використанні найпростіших програм операційної системи (CHKDSK або SCANDISK) або утиліт, яких зараз водиться дуже велика кількість, велика небезпека провести перезапис інформації на вашому вінчестері і зробити повернення Ваших даних просто неможливо. Звичайно комп'ютер при подібних діях збирає шматки файлів і директорій, які йому видно і переписує у вільні сектори носія, які не є насправді вільними. Вони невидимі для Вашої операційної системи. Це і є ваші зниклі файли. Тому слід бути обережним. Також не можна проводити будь-які фізичні втручання у Ваш комп'ютер, а тим більше – жорсткий диск.

Відновлення даних жорсткого диска: що робити в критичній ситуації

Іноді буває, що вінчестер працює, але файли, що знаходяться на ньому, недоступні. У подібних ситуаціях звичайно з'ясовують ступінь руйнування системної області і виключаючи будь-які деструктивні способи (виключаючи будь-який перезапис інформації на жорсткому диску, про що ми сказали вище), відновити що-небудь. Часто, в таких випадках характерно чути своєрідний звук, витікаючий з системного блоку Вашого комп'ютера: специфічне постукування, іноді дзижчання.

Безумовно, нині існує безліч програм, що дозволяють виконувати відновлення даних жорсткого диска, проте ж, більшість з них припускає, що пристрій функціонує нормально, без проблем. Тобто, поломок при цьому не спостерігається. Інформація тут була загублена через помилку людини. Тому ці програми працюють з даними користувача, відновлюють структури директорій і зниклі невідомо куди файли.

Але якщо не працює сам вінчестер? Існують проблеми, які не можна вирішити за допомогою цих програм. Та і не тільки не можна вирішувати, а просто не рекомендується діяти такими методами.

Екземпляром для розгляду подібних проблем може служити вищезгаданий приклад з дзижчанням і стукотом електронного носія. Він говорить про те, що, швидше за все, відбувся вихід з ладу однієї з магнітних головок вінчестера. І тепер будь-які процедури читання і запису інформації можуть привести до просто необоротних наслідків і навіть повної втрати інформації.

Єдине, що залишається – це або швидше викликати фахівця (людину, що займається поверненням інформації на жорсткому диску), або відвезти Ваш вінчестер в спеціалізований центр відновлення даних.

 


Информация о работе «Носії інформації»
Раздел: Информатика, программирование
Количество знаков с пробелами: 58941
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 3

Похожие работы

Скачать
6595
0
7

... , які читаються спеціальними засобами. Прикладом таких носіїв можуть бути перепустки працівників, які використовуються в автоматизованих системах табельного обліку, обладнаних комплексом технічних засобів автоматизованої прохідної підприємства. Носіями результатної інформації можуть бути всі різновиди перфораційних та магнітних носіїв. Крім того, результатна інформація може бути виведена н

Скачать
259712
25
12

... та знизу ( нижній колонтитул ) у межах одного розділу або всього документа. Правильний вибір цієї інформації дає змогу читачеві краще орієнтуватися в документі. 5.4 Уведення інформації   Інформаційна система маркетингу – це сукупність інформації, апаратно-програмних і технологічних засобів, засобів телекомунікацій, баз і банків даних, методів і процедур, персоналу управління, які реалізують ...

Скачать
139561
5
0

... якість і обсяги роботи будь-якої бібліотеки в значній мірі залежать від підбору книг, журналів та інших документів у її фонді. Саме ДФ є основою роботи бібліотеки. Саме вони визначають зміст, повноту і якість задоволення та розвитку ІП користувачів [Цимбалюк П.І. Інформаційний ресурс Бібліотеки. – Стратегічна основа її життєдіяльності [Електронний ресурс]. – Режим доступу: 56]. В інформаційному ...

Скачать
60943
7
0

... Отже, запропонований мною перелік носіїв (хоча це лише мала їх частина), а також матеріальних основ ще раз практично підтверджує, що неможна ототожнювати такі поняття, як “носій інформації” та “матеріальна основа документа” Висновки: У своєму дослідженні я розглянула різницю семантичного навантаження носія інформації та матеріальної основи документа. Так, носії містять інформацію про сам ...

0 комментариев


Наверх