3 Прокладання ОК в кабельній каналізації

Загалом технологія прокладання ОК така ж сама, як і для електричних кабелів зв’язку. Специфіка прокладання ОК визначається більш низьким рівнем припустимого механічного навантаження, що прикладається до кабелю при його прокладанні. Загасання ОК підвищується, якщо до нього прикладають різні зусилля: подовжнє розтягування, поперечний тиск, згин, закручування.

Крім того, будь-яке навантаження, що перевищує припустимий рівень, може призвести або до розриву ОВ, або до дефектів волокна (мікротріщини та т.ін.), які пізніше у процесі експлуатації ОК призведуть до його руйнування. Особливо чутливі ОВ до механічних навантажень при низьких температурах.

Для скорочення кількості з’єднань і, відповідно, загальних втрат на зростках, використовуються ОК з великими будівельними довжинами. Щоб рівень навантаження не перевищував припустимий, необхідно вживати додаткові заходи та використовувати спеціальне обладнання. Технічними умовами заборонено прокладання ОК при температурі навколишнього середовища нижче -10С, передбачається безперервний контроль розтягуючих зусиль при прокладанні ОК, необхідно передбачати заходи, що зменшують навантаження на ОК.

При затягуванні ОК в канали кабельної каналізації під дією розтягуючих зусиль в його конструктивних елементах виникають механічні напруги, що може призвести до збільшення загасання ОК, його обриву, появи дефектів ОВ, які, в свою чергу, призведуть до збільшення його загасання, а також обриву у процесі подальшої експлуатації.

Розтягуюче зусилля Т залежить від маси одиниці довжини кабелю Ро, коефіцієнта тертя КТ, довжини кабелю L та характеру траси кабельної каналізації. Це зусилля визначається:

для прямолінійної дільниці

Т= РO L КТ;

для дільниці, що піднімається (+) або спускається (-) з кутом нахилу

Т= РO L КT (cossin).

Коефіцієнт тертя між оболонкою кабелю та каналом кабельної каналізації залежить від діаметра кабелю, швидкості ротягування та параметрів каналу кабельної каналізації. Для поліетиленових труб він дорівнює 0,29, для асбоцементних – 0,32, для бетонних – 0,38 [17].

Затягування ОК в канал кабельної каналізації неминуче пов’язане з його згинами. При згинах ОВ виникає поперечне здавлення ОК. Малі радіуси згинів ОК викликають появу дефектів у ОК, які призводять до збільшення загасання та подальшого руйнування ОК.

При поворотах траси кабельної каналізації розтягуюче зусилля, що прикладається до кабелю, збільшується. Збільшення тягового зусилля в цьому разі розраховується згідно з формулою

Т= Тexp(К),

де -кут повороту траси. При цьому боковий тиск на кабель дорівнює

Р = Т/R,

де R - радіус згину кабелю.

При прокладанні ОК в кабельній каналізації виникає також його закручення навколо осі.

Крім того, кабель, який вже прокладений в каналізації, в процесі його експлуатації підлягає механічним впливам. Цей вплив виникає, коли канал, в якому вже прокладено ОК, готується до прокладення іншого кабелю. Не дозволяється прокладати ОК в одному каналі кабельної каналізації разом із металевими кабелями.

Захисними трубопроводами кабельної каналізації є полімерні труби. В одному каналі кабельної каналізації (діаметром 100 мм) прокладається не більше 3-4 допоміжних трубопроводів з поліетиленових труб діаметром 32 мм. Це дозволяє прокладати один ОК в трубопроводі.

Для зменшення тертя використовують гофровані або ребристі трубопроводи. Деякі зарубіжні фірми поставляють барабани з оптичними кабелями, що розміщені у гнучкому поліетиленовому шланзі діаметром 32 мм, при цьому будівельна довжина ОК сягає 4-6 км. Для зменшення тертя при затягуванні ОК використовують змащувальні речовини на основі мінеральних мастил.

Між довжиною ОК та швидкістю його протягування існує залежність: чим довший кабель, тим повільніше здійснюється його протягування в трубопроводі. Швидкість протягування визначається до початку його прокладення з урахуванням рельєфу траси.

Для попередження пошкодження на вході та виході кабельної каналізації та на поворотах траси, одержання радіусу згину, що не менший припустимого, застосовується спеціальне обладнання, що забезпечує плавний поворот ОК, який прокладається.

При коефіцієнті тертя 0,5 та куті повороту траси прокладення 90 зусилля тяжіння збільшується у 2,2 рази у порівнянні з зусиллям тяжіння на прямолінійній дільниці траси такої ж самої довжини.

Застосування спеціальних пристроїв дозволяє знизити коефіцієнт тертя до 0,2 , а тягове зусилля зменшити на 40%. Для попередження закручування ОК навколо подовжньої осі використовуються компенсатори закручування.

Механічні навантаження на кабель в процесі його прокладання в каналізації багато в чому визначаються випадковими чинниками. Тому при прокладенні ОК обов’язково вимірювання сили тяжіння та її обмеження. Вимірювання тягового зусилля на початку ОК дає можливість оцінити тяжіння, що реально діє в кабелі та виключити перевищення максимально припустимого тягового зусилля. Звичайно це зусилля вимірюється приладом, що встановлюється між початком кабелю та лебідкою.


Информация о работе «Будівництво волоконно-оптичних ліній зв'язку»
Раздел: Коммуникации и связь
Количество знаков с пробелами: 16493
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
35228
1
1

... і на тривалих відстанях, то тепер проблема була вирішена. Наріндер Капані до 1956 року удосконалив технологію. В'язка гнучких скляних прутов передавала зображення практично без втрат і спотворень. Розділ 1. Матеріали які використовуються для одержання оптичних волокон 1.1 Властивості кварцу З більшості видів стекол найнижчим поглинанням у видимої області спектру володіє плавлений кварц - ...

Скачать
29923
5
11

... . Вимоги, які пред'являються до таких систем передачі, відрізняються числом каналів, параметрами і техніко-економічними показниками. На магістральної та зонових мережах застосовуються цифрові волоконно-оптичні системи передачі, на місцевих мережах для організації з'єднувальних ліній між АТС також застосовуються цифрові волоконно-оптичні системи передачі, а на абонентському ділянці мережі можуть ...

Скачать
70612
14
12

... Василівці – 2,7км. Необхідна кількість оптичного кабелю визначається: N=(45·1,02)+(9,4·1,057)+(0,3·1,14)= 56,2 (км) По результаті розрахунку видно, що між пунктами Запоріжжя і Василівка необхідно прокласти 56,2 км оптичного кабелю ОКЛБ-01 -0,3/2,0-4. 4. Розрахунок основних параметрів ВС. 4.1. Розрахунок параметрів ВС. 1.  Виберемо склад скла, що буде використовуватися ...

Скачать
14071
0
2

... тільки оптичні кабелі. Вже закінчується будівництво міжнародної ВОЛЗ “Схід”, що проходить по території України. Для цієї ВОЛЗ використовується сучасна система передачі п’ятіркової синхронної цифрової ієрархії. Волоконно-оптичною системою передачі називається сукупність активних та пасивних пристроїв, призначених для передачі інформації на відстань по оптичних волокнах (ОВ) інакше –волоконних ...

0 комментариев


Наверх