ТЕМА

Методи навчання видам легкої атлетики


Зміст

Введення

1. Техніка бігу

2. Навчання бігу на довгі дистанції

3. Навчання бігу на короткі дистанції

Список літератури


Вступ

Легка атлетика є одним з популярних занять у світі. Заняття цим видом спорту є важливим засобом фізичного виховання, займають одно з перших місць по своєму характеру рухових дій.

За останнє двадцятиріччя наука про спорт, у тому числі і теорія і методика бігу, почала розвиватися швидкими темпами. Якщо раніше вона в основному займала пояснювальну функцію і мало допомагала практиці, то нині її роль істотно змінилася. Спортивні змагання - це вже не просто індивідуальні поєдинки і не лише змагання команд, це передусім демонстрація сили і уміння спортсмена, високого тактичного мислення викладача-тренера.

Кожен, хто починає займатися легкою атлетикою, ставить перед собою певну мету: один хоче стати чемпіоном, інший - просто сильніше і витриваліше, третій прагне за допомогою ходьби на лижах схуднути, четвертий - зміцнити волю. І усе це можливо. Треба лише регулярно, не роблячи собі поблажок і скидок, наполегливо тренуватися .

Біг включає декілька самостійних видів спорту : спринт, стайєр, легка атлетика, п'ятиборство, а також і інші. По цих видах спорту є правила проведення змагань і передбачено привласнення розрядів і звань відповідно до вимог Єдиної спортивної класифікації. Це стимулює систематичні заняття і ріст спортивних досягнень бігунів. Названі види бігу включені в програми чемпіонатів і Кубків світу, Олімпійських ігор.


1. Техніка бігу

Техніку бігу можна описати як рухова дія, пов'язана з функціонуванням опорно-рухового апарату людини (розглядатимемо тільки скелет і м'язи поясу нижніх кінцівок), під управлінням центральної нервової системи (модель об'єкту дослідження). У техніці бігу прийнято виділяти опорную і крутеневу ноги .

Крутенева нога після відриву від опори "складається", виноситься вперед, розгинається для початку взаємодії з опорою. М'язи -с тазостегнового суглоба визначають швидкість (тривалість) винесення крутеневої ноги вперед. Якщо збільшити силу тільки цих м'язів, то швидкість винесення ноги буде більше, час польоту повинен скоротитися, отже, можна буде зафіксувати ріст темпу бігу при деякому зменшенні довжини кроку (перша робоча гіпотеза).

Опорна нога працює у фазах амортизації і відштовхування. Очевидно, що найбільше значення для досягнення високої спринтерської швидкості мають м'язи-розгиначі тазостегнового суглоба (велика сіднична, двусуставні м'язи задньої поверхні стегна). Ці м'язи мають мале плече дії сили (від 0 до 5-7 см), а точка прикладення зовнішньої сили (опорній реакції) знаходиться на відстані довжини ноги (80-95 см), тому навіть при малій швидкості скорочення м'язів (1 м/с) лінійна швидкість руху стопи або, навпаки, тіла по відношенню до стопи на опорі може доходити до 10 і більше м/с. Якщо збільшити силу тільки цих м'язів, то повинна вирости швидкість переміщення ОЦМТ (загального центру маси тіла) і, отже, довжина кроку без істотного росту темпу бігу (друга робоча гіпотеза).

Одночасне збільшення сили як сгибателей, так і розгиначів тазостегнових суглобів повинне дати одночасне збільшення довжини кроків і темпу бігу (третя робоча гіпотеза).

Для розвитку сили м'яза необхідно в м'язових волокнах збільшити кількість міофібрил. Чинниками, стимулюючими синтез міофібрил, являються:

- пул амінокислот в клітині (забезпечується збалансованим харчуванням);

- підвищена концентрація анаболічних гормонів (ріст міофібрил і саркоплазматичного ретикулума відбувається при дії головним чином тестостерона і соматотропіну);

- вільний креатин (стимулює діяльність ДНК);

-  помірне підвищення концентрації іонів водню (робить часткове руйнування білкових структур, що спричиняє за собою збільшення активності ферментів, пір в мембранах клітин, розкручування спіралей ДНК та ін.).

-  Параметри виконання вправи повинні забезпечити ці умови для синтезу міофібрил (четверта робоча гіпотеза). Визначимо їх:

- інтенсивність скорочення м'язів має бути більше 80% максимальною, тоді будуть рекрутовані усі м'язові волокна (МВ);

- інтенсивність вправи (перегони) має бути околомаксимальной (80-95%);

- тривалість вправи - повністю (до вичерпання запасу креатинфосфора (КрФ), створення стресу, що викликає збільшення концентрації в крові анаболічних гормонів), біг повинен тривати 8-20 з;

- інтервал активного (1 л 02/мін) відпочинку повинен складати 5-10 мін для усунення Н+ і Za, які в основному утворюються в гліколітичних м'язових волокнах в ході першої хвилини восстановле ния при ресинтезі КрФ;

- кількість повторень залежить від підготовлений ности і може складати 3-15 разів;

- кількість тренувань в тиждень не повинна перевищувати двох.

Очевидно, що таке тренування може привести до росту сили (міофібрил) тільки в гліколітичних МВ, оскільки в окислювальних м'язових волокнах (ОМВ) іони водню не накопичуються, вони поглинаються мітохондріями. Тому в ОМВ немає одного з основних чинників, стимулюючих синтез міофібрил.

Для цілеспрямованої дії на окремі м'язові групи бігуна можна скористуватися системою полегшеного лідирування (СОЛ). Вона дозволяє тягнути бігуна спереду, що призводить до вимушеного росту темпу бігу, активізації м'язів-с тазостегнових суглобів, або ззаду, що зменшує темп бігу і збільшує навантаження на м'язи, що роблять відштовхування.


Информация о работе «Методи навчання видам легкої атлетики»
Раздел: Физкультура и спорт
Количество знаков с пробелами: 19537
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
100910
11
0

... вправ, які використовуються у методиці навчання метання в спорті і методиці навчання метанням, яка традиційно використовується у школах. 2. Методика навчання молодших школярів метанню малого м'яча на основі цілісності техніка метального руху 2.1 Теоретичне обґрунтування експериментальної методики навчання метанню молодших школярів Процес фізичного виховання школярів характеризується ...

Скачать
110952
9
2

... формируют грузную фигуру. Не приводят к избыточному весу, а наоборот, делают спортсмена гармонически развитым, пропорционально сложенным. [12] 1.5. Преимущества шейпинга и аэробики над современными методами оздоровительной физической культуры Каждый из видов спорта преобразует тело человека, однако ни один из них в такой мере не позволяет целенаправленно развивать определённые части фигуры ...

Скачать
16082
0
0

... задач, пов'язаних з програмними вимогами по виконанню основних загальнодоступних нормативів у швидкісних і швидкісно-силових вправах (біг на короткі дистанції, стрибки, метання). 3. Особливості методики розвитку швидкісних здібностей у молодшому шкільному віці Перші сенситивні періоди, особливо сприятливі впливу на швидкісні здібності, в шкільному віці припадають на 7—9, 9—11 років. Разом ...

Скачать
32765
0
10

... обсяг входить і кількість стрибків, виконуваних в іграх. На заняттях у дитячому садку звичайно проводиться одна-дві ігри в молодшій групі, а в старшій — по одній. Страхування при стрибках проводиться за допомогою гімнастичних матів. Діти стрибають тільки на мати. 6. Методика навчання вправ з стрибків Завданням навчання в дитячому садку є оволодіння навичкою відштовхування нагору, необхі ...

0 комментариев


Наверх