Державний комітет статистики України

Державна академія статистики, обліку та аудиту

Запорізька філія

РЕФЕРАТ

на тему: «Безробіття та зайнятість»

Виконала: студентка гр. 308

Черніцина Анна

Перевірив: Шевченко Т.Г.

м. Запоріжжя

2010 р.


Введення

Аналіз проблем безробіття і зайнятості - велика область наукового знання, зосереджуються інтереси багатьох наукових дисциплін (наприклад, соціології праці, економіки трудових відносин, соціології професій та ін.) Тема ринку праці довгий час залишалася областю переважно економічного аналізу, але зараз проблемами зайнятості та безробіття займається особливий розділ економічної теорії - економіка праці ("labor economics").

Звернімося до поняття зайнятості - створення, розподілу та зміну робочих місць. Відносини зайнятості включають в себе цілий набір елементів: пошук роботи і робочої сили, порядок найму та звільнення працівників, умови і зміст праці, встановлення рівня її оплати та форм супутніх пільг, навчання та підготовка кадрів поза і в самому процесі виробництва, їх горизонтальна і вертикальна мобільність (переміщення і просування).

Сфера оплачуваної зайнятості, зазвичай, у рамках певної території, галузі або групи професій, характеризується поняттям «ринок праці». Він охоплює претендують на робочі місця і всіх зайнятих, крім учнів та самостійних (домашніх) працівників, ведуть натуральне господарство. Останні представляють зайнятість поза ринком праці.

Важливо підкреслити, що зайнятість не просто виражає стан відповідності пропозиції праці та попиту на нього. Це сукупність дій, пов'язаних з формуванням способів залучення працездатних груп населення в господарську діяльність. Сфера зайнятості, отже, може бути представлена як площину зіткнення наймачів і наймаються.

Розглянемо зайнятість з позиції тих, хто пропонує свою робочу силу. Кожен працездатний індивід примушений робити ступінчастий вибір, що визначає його місце по відношенню до ринку праці. Це, по-перше, вибір між незайнятістю і зайнятістю, при якому відмову від останньої може бути короткочасним (бажання знайти іншу роботу), тривалим (догляд за дитиною) або закінченим (вихід на пенсію), а реалізувати її можна або в межах ринку праці (оплачувана робота), або поза ними (отримання освіти, домашнє самозабезпечення). Це, по-друге, вибір між наймом у будь-якої організації і створенням власної справи. Це, по-третє, вибір сфери та конкретного місця зайнятості, пов'язаний з пошуком і зміною роботи. Нарешті, по-четверте, це вибір форм зайнятості - повної або часткової, тимчасової або постійної.

Для традиційної економічної теорії кожний такий вибір є продуктом раціональних рішень, прийнятих автономним і інформованим індивідом з метою оптимізації своїх трудових зусиль і отримуваної винагороди.

Але ще до прийняття рішення про вибір конкретного місця зайнятості людина має дати відповідь на інше питання: а чи потрібна йому взагалі будь-яка робота? На одній чашці терезів - працю і її очікувана оплата, на іншій - вільний час і соціальну допомогу. До Дж.М.Кейнса в економічній теорії панувала думка про добровільний характер безробіття. Кейнс звернув увагу на те, що існує і вимушене безробіття, породжувана неможливістю отримати робоче місце навіть при бажанні працювати за меншу оплату, - внаслідок низького рівня сукупного попиту.


1 Класифікація робочої сили

 

В основу категорій, що розглядаються в цьому розділі, покладені визначення, прийняті міжнародними конференціями зі статистики праці, та рекомендації Міжнародної Організації праці (МОП), при цьому враховані національні особливості України.

Економічно активне населення (робоча сила) є частина населення, забезпечує пропозицію робочої сили для виробництва товарів і послуг. Чисельність економічно активного населення включає зайнятих і безробітних і вимірюється по відношенню до обстежуваній періоду. Рівень економічної активності населення - це частка економічно активного населення в загальній чисельності населення.

До зайнятих належать особи у віці 16 років і старше, а також особи молодших віків, що у розглянутий період:

Виконували роботу за наймом за винагороду на умовах повного або неповного робочого часу, а також іншу приносить дохід роботу, самостійно або в окремих громадян, незалежно від термінів отримання безпосередньої оплати або доходів за свою посаду. Не включаються до складу зайнятих зареєстровані безробітні, які виконують оплачувані громадські роботи, отримані через службу зайнятості, а також учні та студенти, які виконують оплачувані сільськогосподарські роботи за напрямком навчальних закладів

Тимчасово відсутні на роботі через хворобу або травми; догляду за хворими; щорічної відпустки або вихідних днів; компенсаційного відпустки або відгулів; відшкодування понаднормових робіт або робіт у святкові дні; роботи за спеціальним графіком; перебування у резерві (що має місце при роботі на транспорті); встановленого законом відпустки по вагітності, пологів та догляду за дитиною; навчання, перепідготовки поза свого робочого місця, навчальної відпустки; відпустки безробіття збереження або з збереженням утримання за ініціативою адміністрації; страйку, інших подібних причин;

Виконували роботу без оплати на сімейному підприємстві.

До безробітних належать особи 16 років і старше, що у розглянутий період:

Не мали роботи (прибуткового заняття);

Займалися пошуком роботи, тобто зверталися в державну або комерційні служби зайнятості, використовували або поміщали оголошення у пресі, безпосередньо зверталися до адміністрації підприємств, використовували особисті зв'язки або робили кроки до організації власної справи;

Були готові приступити до роботи. При віднесенні до безробітних повинні бути дотримані одночасно всі три критерії, перераховані вище. До безробітних відносяться також особи, що навчаються за направленням служби зайнятості. Учні, студенти, пенсіонери та інваліди враховуються в якості безробітних, якщо вони займалися пошуком роботи і були готові приступити до неї, відповідно до критеріїв, закладеними вище.

У складі безробітних виділяються особи, не зайняті трудовою діяльністю, зареєстровані в службі зайнятості як шукачів роботи або визнаних безробітними.

Рівень безробіття - це питома вага безробітних у чисельності економічно активного населення.


Информация о работе «Безробіття та зайнятість»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 15626
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
54658
3
14

... плата, змістовніша робота; -     обмеженістю попиту на товари, послуги тощо. Як бачимо, причин безробіття може бути чимало. Тому економісти нині розглядають не безробіття взагалі, а його конкретні форми чи види. ВИДИ БЕЗРОБІТТЯ На сьогодні за даними ООН, близько 800 млн.чол., тобто практично кожний третій працездатний у світі, не має роботи взагалі або має випадковий чи сезонний заробіток ...

Скачать
29607
1
7

... між країнами. Наприклад, в 1985 р. він коливався від 20% в Іспанії до 2,6% в Японії. В 90-ті роки в деяких європейських країнах (Великій Британії, Германії, Франції, Італії) безробіття досягало 12%, в США – 6, в Канаді – 8,3, в Японії – 2,3, в Швейцарії – менше 1%. Почасти такі відмінності пояснюються різними підходами урядів тих чи інших країн до макроекономічного регулювання, почасти вони пов’ ...

Скачать
29583
3
0

... іт, стимулювання раціонального розміщення виробництва, підвищення мобільності працівників, створення малих підприємств. Безробіття в Україні, його суть і види Безробіття – це соціально-економічне явище, при якому частина робочої сили (економічно активного населення) не зайнята у виробництві товарів і послуг. Безробітні разом із зайнятими формують робочу силу країни. В реальному економічному житт ...

Скачать
17446
0
0

... є самостійністю та вільним режимом роботи. Зайнятість нерегламентована дає змогу істотно поповнити сімейний бюджет, зупинити зниження життєвого рівня населення. Однак вона не дає права на соціальний захист. 2. Нерегламентована зайнятість в Україні Структурна перебудова, зміна форм власності, приватизація підприємств супроводжується значним вивільненням працюючих, що поряд із персоналом ...

0 комментариев


Наверх