Державне регулювання і контроль захисту населення і територій

117043
знака
187
таблиц
0
изображений

3.2 Державне регулювання і контроль захисту населення і територій

 

Державна стандартизація. Спрямована на забезпечення: безпеки продукції (робіт, послуг) і матеріалів; якості продукції; безпеки об’єктів господарювання з урахуванням ризику виникнення НС.
Державна експертиза відносно техногенної безпеки об’єктів.
Державний нагляд - спеціально уповноваженим центральним органом до компетенції якого віднесено питання захисту населення.
Декларування безпеки об’єктів підвищеної небезпеки з метою запобігання НС, а також забезпечення готовності до локалізації та ліквідації НС. Розробка декларації безпеки об’єктів підвищеної небезпеки, методика визначення ризиків і їх прийняття розробляється Кабінетом Міністрів.
Сертифікація – відповідність продукції щодо встановлених вимог та контроль небезпечної продукції.
Страхування – страхового відшкодування збитків у разі виникнення НС та забезпечення економічної підтримки заходів щодо запобігання надзвичайних ситуацій.

3.3 Основні способи захисту населення в надзвичайних ситуаціях

3.2.1 Інформування та оповіщення про прогнозовані або виниклі надзвичайні ситуації з визначенням їх класифікації, меж поширення і наслідків, а також способи і методи реагування на них

Засоби оповіщення:

Єдина національна система зв’язку засоби зв’язку технічні засоби масової інформації електросирени допоміжні засоби

Порядок оповіщення:

подача попереджувального сигналу сирени “Увага всім” після чого населення зобов’язане увімкнути технічні засоби для прослуховування інформації.

Види інформації:

Аварія на атомній станції Повінь Штормове попередження

3.2.2 Спостереження:

 

загальнодержавні територіальні
системи спостереження для організації збору, обробки і передачі інформації про стан навколишнього середовища.

3.2.3 Укриття у захисних спорудах

Захисні споруди поділяються за:

 

місткістю:

малої – 150-600 осіб середньої - 600-2000 осіб великої – більше 2000 осіб

призначенням:

захист населення органів управління медичних установ

 

місцерозташуванням:

вбудовані окремо стоячі пристосовані (метрополітени, гірські вирубки)

 

терміном будівництва:

завчасно збудовані швидко збудовані

захисними властивостями:

сховища протирадіаційні укриття найпростіші укриття.

Сховища – надійний захист від температур, газів, вибухонебезпечних, отруйних, радіоактивних речовин, обвалів.

Поділяють на 4 класи: по 2х характеристиках:

ступінь захисту від надлишкового тису (Р кг/см2) в залежності від будівельних конструкцій коефіцієнт захисту(ослаблення) за радіоактивним випромінюванням Кз (К осл.) показує в скільки разів рівень радіації у захисній споруді менший ніж ззовні, залежить від шару і властивостей матеріалу

 

Вимоги при будівництві:

забезпечувати перебування не менше 2 діб не затоплюватись на відстані від водоканал. мереж без транзитних інж. комун мати входи і виходи з відповідним ступенем захисту

 

Приміщення та обладнання у сховищах:

Основні

для захищених - розмір місця для сидіння 0,45х0,45 м., для лежання – 0,55х1,8 м., відстань до стелі верхнього ярусу не менше 0,75 м.
пункти управління - передбачений при працюючих більше 600 осіб (якщо менше то не робиться), площа на 1 –2м2. На ПУ може бути не більше 10 чол. Встановлюється телефон
медичні кімнати - при 800 -1200 – кімната S=9м2 +1м2 на 100 чол. Де не має кімнат на 500 чол – сан пост S=2м2, але не менше1 на сховище

Допоміжні приміщення

Входи – не менше 2, 1 аварійний; більше 300 чол. – тамбур шлюз; більше 600 чол. двокамерний. Площа тамбура-шлюза 8-10м2. (тамбур-шлюзи, фільтровентиляційне, санвузли, запасу води та продуктів харчування).
Аварійний вихід – галерея (0,5х1,3) з виходом на не завалену територію R = 0,5Н будівлі та плюс 3м., обладнується оголовком.
Запас харчів – на 2 доби, спец приміщення 5м2 +3м2 на наступні 150 осіб. У протирадіаційних укриттях передбачають приміщення для забрудненого одягу. Ці укриття за захисними властивостями поділяються на 10 видів.

Водопостачання та каналізація: вода 2 л/год/чол і не більше 25, при відсутності водогону запас на 3 доби - норма 3 л/доб/чол. , у ПРУ – 2 л/доб/чол. Санвузли 1 чаша на 75 жінок (150 чол) , умивальники не 200 чол. Для збору фекалій без каналізації резервуари з розрахунку 2 л/доб/чол. для сухих відходів 1 л/доб/чол.

Електропостачання і опалення – зовнішні джерела або для великих сховищ дизельна електростанція в окремих приміщеннях. При заповненні сховища система опалення вимикається.

Система постач. повітря –оголовки, повітрозабірні та противибухові пристрої, передфільтри, фільтри, вентилятори, гермоклапани, пристрої регенерації та кондиціювання повітря. Повинна забезпечувати температуру 0- +300С, кисень 17%, СО2-3%, СО до 30мг/м3, захист від СДОР.

 

Швидкоспоруджуванні укриття

так само плануються приміщення, будують з срібного залізобетону, за 24 год.

 

Пристосування приміщень

метрополітени переходи цокольні приміщення підвали громадян
При цьому проводять такі роботи: герметизацію(глина, гума, плівка); посилюють захисні властивості; найпростіша вентиляція (витяжний короб на 1,5-2м. вище за припливний.

 

Найпростіші укриття:

лише зменшують радіус ураження і послаблюють дію випромінювання не забезпечуючи захист від СДОР. Ці споруди можуть вдосконалюватись під ПРУ

Готовність споруди:

Контроль – служба сховищ і укрить; “Інструкція експлуатації захисних споруд цивільної оборони у воєнний час” від 1985 р.
цілісність герметизація оснастка, обладнання справність систем підготовленість персоналу сан. стан

 

Експлуатаційна документація:

паспорт; витяг з інструкції; журнал перевірки стану ЗС; план ЗС; перелік обладнання; сигнали оповіщення; обов’язки обслуговуючих ланок; список телефонів; список обслуговуючої групи; експлуатаційні схеми вентиляції, водопостачання, електропостачання; інструкції з обслуговування ДЕС, фільтраційного обладнання, ТБ, та експлуатації ЗІЗ; журнал мікроклімату;
таблиці прогнозування перебування у ЗС залежно від параметрів повітряного середовища;
журнал звернень до мед. працівників
схема евакуації з ЗС
ЗС можуть у мирний час використовуватись під господарські потреби не порушуючи їх захисних властивостей та введення до стану придатності протягом 24 годин.

1 лютого 1996 р. введена “Інструкція про порядок проведення перевірки та оцінки стану ЦО, міністерств, відомств, областей, міст, районів, підприємств, установ, організацій”

Згідно неї основними показниками оцінки стану захисних споруд є:

забезпеченість укриття найбільш працюючої зміни готовність освоєння підземного простору міст завчасне будівництво ЗС обстеження споруд та їх дообладнання забезпечення ЗС нетранспортабельних хворих Оцінка дається “готові” – “не готові”

3.2.4 Індивідуальні засоби захисту

Засоби захисту органів дихання та шкіри

фільтруючі ізолюючі (повністю ізолюють організм людини від навколишнього повітря)

Індивідуальні засоби захисту є:

виготовлені промисловістю найпростіші, або підручні табельні не табельні

 

Засоби захисту органів дихання

Протигази мають відповідати таким вимогам:

низьку опірність диханню подачу чистого повітря без підсосу потік сухого повітря до окулярів мали малий мертвий об’єм для запобігання вдихання вдруге повітря мати переговорну мембрану, яка швидко заміняється на переговорний пристрій

Фільтруючі протигази:

загальновійськові;

цивільні (для населення та невоєнізованих формувань) ГП -5 для населення (5-ти розмірів); ГП-5М (4-х розмірів) - має переговорний пристрій – для невоєнізованих формувань. Протигази ГП-7 (ГП-7В) відрізняється від ГП -5 лицевою частиною яка є у вигляді маски з наголовником і має пристосування для прийому води, конструкція дозволяє перебувати у ньому –до 12 год., а ГП –5 дуже важко витримати 5 год.(трьох розмірів).

ПДФ-2д (дошкільного) і ПДФ-2 (шкільного), захисні камери для грудних дітей КЗД-4 (КЗД-:6)

Для захисту від окису вуглецю використовують, до протигаза ГП-5, комплект додаткового патрона ДП-2 (час використання залежить від температури і + і -) ДП-1 лише для +

промислові (для персоналу об’єктів хімічної промисловості і шкідливих виробництв)

засоби індивідуального захисту фільтруючого типу марки А, В, Г, Е, КД БкФ, СО. Дані противогази комплектуються фільтруючими коробками великих і малих габаритних розмірів. Призначення коробки для тих чи інших шкідливостей розрізняють за: літерними позначеннями, кольором забарвлення (дані приводяться у спеціальних таблицях) Коробки малих розмірів є двох типів: з проти аерозольним фільтром МКФ і без нього МКП

Ізолюючі протигази –автономні дихальні апарати які працюють за рахунок

балонів із стиснутим повітрям чи киснем

за рахунок регенерації видихуваного повітря в спеціальних хімічних поглиначах;

ІП-4 (І П-4м) - принцип роботи на проходженні видихнутого повітря через регенеративний патрон РП-4 у якому вуглекислота і волога, що видихається взаємодіє з кисневмісною речовиною у результаті виділяється кисень. патрон РП-4 має пусковий брикет і пристосування призначене для його запуску. Регенерація супроводжується виділенням тепла.

ІП-5 може використовуватись під водою до 7 м. час роботи до 3х годин.

шлангові дихальні апарати.

Респіратори очищення повітря від твердих і рідких частинок, що затримуються у волокнах фільтруючого матеріалу. Для герметизації респіраторів є носовий затискач, який потрібно стиснути на початку користування. Вони не захищають від отруйних речовин

Р-2 – для дорослого населення (має 3 розміри, дія до 12 год.)
Р-2д – для дітей віком від 7 до 17 р. (має 4 розміри, дія до 4 год.)
“Пелюстка”
Ватно-марлева пов’язка.

Протигазові респіратори

при концентрації газів у повітрі не більше 10-15 ГДК використовують РІГ-67, РУ-60М і РУ-60МУ Фільтруючі патрони респіраторів марки А, В, КД, Г вони спеціалізовані за призначенням в залежності від СДОР

Протипилові респіратори

РП-91Ш, Ф-62Ш захищають від силікатного, металургійного, вугільного, текстильного, порошкоподібних добрив. Мають змінні фільтри.

Респіратор газопилозахисний У-2ГП:

строк користування від 5 до 20 змін (фільтруючо-поглинаюча маска)

 

Засоби захисту шкіри

Табельні

фільтруючі (комплект фільтруючого одягу ЗФО-58 (бавовна просочена хім.. розчином, що затримують пари ОР, або нейтралізують їх. ізолюючі – можуть бути герметичні або у вигляді плащів, накидок, фартухів. Комплект ОЗК, Л-1. Довге перебування викликає порушення теплообміну організму.

Підручні

пристосування звичайного одягу: нагрудник, капюшон, бічні застібки штанів, пальто з драпу, грубого сукна або шкіри, гумове взуття, обгортання звичайного взуття брезентом. Все це краще просочувати спеціальною пастою, або домашнім розчином на основі миючих засобів ОП-7, ОП-10, або мильно-олійною емульсією(2л води, 250-300 г. господарського мила, 0,5 п рослинної олії при температурі 60-700 С, після просочення легенько віджимають і сушать)

 

Медичні засоби індивідуального захисту

радіозахисні препарати антидоти протибактеріальні засоби (антибіотики, вакцини, сироватки) Аптечка індивіду-альна АІ. пакет перев’язуваль-ний медичний ППМ індивідуальний протихімічний пакет ІПП-8

 


Информация о работе «Цивільна оборона»
Раздел: Безопасность жизнедеятельности
Количество знаков с пробелами: 117043
Количество таблиц: 187
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
25523
0
0

... іння, сил і засобів ЦО; оцінка обстановки й прогнозування можливих наслідків НС; прийняття екстрених заходів для життєзабезпечення населення, зниження екологічних й матеріальних збитків. Цивільна оборона в сучасних умовах Цивільна оборона у своїй практичній діяльності спирається на людські й матеріальні ресурси всієї країни. Вона є не лише частиною системи соціальних і оборонних заходів, ...

Скачать
31121
0
0

... виробничі підприємства, учбові заклади, приватні підприємства і інші. На всіх об'єктах народного господарства (ОНГ) цивільна оборона організується з метою попередньої їх підготовки до захисту робітників, службовців і членів їх сімей в надзвичайних ситуаціях мирного і воєнного часу, створення умов, що підвищують стійкість роботи підприємств та своєчасне створення умов для проведення рятувальних і ...

Скачать
56943
0
1

... положення про пожежно-технічну комісію затверджується Міністерством України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Повноваження в галузі пожежної безпеки асоціацій, корпорацій, концернів, інших виробничих об'єднань визначаються їх статутами або договорами між підприємствами, що утворили об'єднання. Для виконання делегованих об'є ...

Скачать
71131
0
0

... одиниці, які організовані або уповноважені компетентною владою сторони, що знаходиться у конфлікті, виконувати будь-яке з цих завдань і які використовуються виключно для їх виконання. "Персонал" організацій Цивільної оборони визначає таких осіб, які призначені стороною, що знаходиться у конфлікті, виключно для виконання завдань ЦО дата виїзду дитини зі своєї країни і назва місця, звідки вона виї ...

0 комментариев


Наверх