3.9 Розрахунок матеріалів

Розрахунок сировини на 1 м2

П/н Назва сировини Кількість Одиниця вимірювання
1 Бітум БН90/10 1,80 кг
2 Склополотно ХС55 1,0 м
3 Плівка поліетиленова 1,0 м
4 Кромочна полоса 1,0 м
5 Гранітна посипка 1,0 кг
6 Наповнювач (доломітна мука) 0,6 кг

Розділ 4. Безпечні прийоми праці

Охорона праці — це комплекс взаємозв'язаних між собою технічних, санітарно-гігієнічних, законодавчих і організаційних заходів, спрямованих на забезпечення здорових і безпечних умов праці у будівельному виробництві. Основним завданням охорони праці є захист працюючих від можливого впливу небезпечних і шкідливих виробничих чинників, профілактика травматизму і професійних захворювань, а також збереження працездатності і попередження перевтомлення робітників у процесі праці.

Комплексне вирішення питань охорони праці здійснюється як система взаємозв'язаних рішень у сфері техніки безпеки, промислової санітарії та трудового законодавства.

Основою державної політики в галузі охорони праці є пріоритет життя і здоров'я працівників по відношенню до результатів виробничої діяльності підприємства та повна відповідальність власника і технічної адміністрації за створення безпечних і нешкідливих умов праці.

Правове регулювання охорони праці здійснюється трудовим законодавством, яке вирішує питання щодо трудових стосунків па виробництві, встановлює режими робочого часу і відпочинку, умови Праці жінок і підлітків, визначає порядок приймання, переводу та звільнення робітників, встановлює різні пільги і переваги щодо охорони праці.

Нагляд за охороною праці у промисловості і будівництві здійснюють державні органи й установи: Державний департамент з нагляду за охороною праці, галузеві міністерства, відповідні органи державної виконавчої нлади, місцеві державні адміністрації і місцеві Ради народних депутатів.

Промислова санітарія на основі вивчення характеру нпливу умов праці (сукупності шкідливих виробничих чинників) на організм і здоров'я людини розробляє та здійснює заходи щодо їхнього оздоровлення, а також розробляє і здійснює систему заходів санітарно-гігієнічного характеру, спрямованих на попередження професійних захворювань і збереження працездатності будівельних робітників. Промислова санітарія тісно пов'язана з питаннями організації праці, спрямованими на попередження й обмеження впливу на працівників під час виконання ними будівельних процесів усіх можливих шкідливостей, а саме: недостатнє освітлення робочого місця, вібраційний або шумовий вплив, вплив аерозолів і димів металів, пилу, шкідливих газів, продуктів розпаду і безпосередньо шкідливих хімічних сполук, теплових і електромагнітних випромінювань, а також несприятливих погодних умов (низька температура і висока відносна вологість повітря, підвищене сонячне, електромагнітне випромінювання тощо).

Особливу увагу приділяють процесам, коли для створення будівельної продукції використовують хімічні добавки, більшість яких потребує суворого додержання інструкцій щодо збереження і використання їх. До токсичних і небезпечних хімічних добавок належить, наприклад, велика група протиморозних добавок (нітрит натрію, нітрит кальцію, нітрит-нітрат-хлорид кальцію, поташ, сечовина). Суворого додержання санітарних норм потребують і деякі будівельні матеріали синтетичного походження та композити (фарби, лаки, клеї, компаунди).

При концентрації шкідливих речовин вище допустимих рівнів потрібно забезпечити вентиляцію робочих місць, локалізувати джерела газо- і пилоутворення, використовувати індивідуальні засоби захисту (респіратори різних типів за призначенням від пилу, аерозолів, диму тощо, протигази і спецодяг), а також виконувати роботи з широким використанням комплексно-автоматизованих і роботизованих методів виконання будівельних процесів.

Техніка безпеки в будівництві вирішує питання попередження травматизму і виключення нещасних випадків на виробництві. Основні питання техніки безпеки в будівництві регламентуються у відповідних будівельних нормах, технічних умовах та інструкціях з безпечної експлуатації будівельних машин, механізмів та технологічного оснащення, вимог з електро-, пожежо- та вибухобезпеки і мають бути обов'язково відображені у технологічних документах (проекті організації будівництва і проекті виконання робіт).

Для попередження впливу на будівельних робітників небезпек, а саме: рух технологічного транспорту, будівельних машин та рух робочих органів машин і рухливих частин машин, механізмів; висока напруга електричного струму; падіння будівельних вантажів, обрушення ґрунту; безпосередній вплив відкритого вогню, гарячого пару тощо — потрібно розробляти у складі робочого проекту і за необхідності проекту виконання робіт інженерні рішення й організаційно-технологічні заходи, спрямовані на гарантоване забезпечення безпеки праці в цих умовах.

Будівельні майданчики і робочі місця мають бути оснащені: справними (у необхідній кількості) засобами праці, допоміжними пристроями, інвентарем і будівельною оснасткою; засобами сигналізації і зв'язку; інвентарними технічними засобами для огороджування небезпечних зон, рухливих частин будівельних машин, механізмів тощо; пристроями для колективного захисту від падаючих предметів; пристосуваннями для заземлення будівельних механізмів, риштувань і помостів та захисту від блискавки тощо.

Робітники мають бути забезпечені засобами індивідуального захисту та спецодягом, мати відповідні спеціальності і навички безпечної праці, у тому числі при виконанні робіт в екстремальних умовах — взимку, на висоті, у разі застосування токсичних хімічних добавок, при виконанні процесів і робіт, де використовують електричні й електрохімічні та інші небезпечні й шкідливі для людини ефекти та процеси.

До охорони праці належать також і протипожежні заходи, спрямовані на попередження виникнення пожеж на будівельному майданчику, що дає змогу забезпечити безпеку праці і швидку евакуацію працюючих при пожежах і вибухах.

Питання пожежної безпеки мають бути розроблені у відповідних розділах технічного і робочого проектів, де наведено рішення щодо: складування й умов збереження легкозаймистих, горючих і вибухонебезпечних матеріалів, правила використання їх, а також видалення з робочих місць і будівельного майданчика залишків цих матеріалів та відходів; розташування й огороджування місць виконання зварювальних робіт; розташування засобів пожежогасіння — пожежний інвентар, гідранти, вогнегасники тощо.

Додержання правил охорони праці контролюють підрядні організації, що здійснюють безперервний технічний нагляд, та відповідні державні установи, до обов'язку яких належать контроль і нагляд за безпечним виконанням робіт, додержанням санітарних, протипожежних, екологічних норм і умов праці.


Висновок

Отже, гідроізоляція - це захист будівельних конструкцій, будівель і споруд від проникнення і шкідливої дії води. Гідроізоляція забезпечує нормальну експлуатацію будівель і споруд, підвищує їх надійність і довговічність.

Проникаюча гідроізоляція є якісно новою методикою, що створює міцний і довговічний захист залізобетонних і бетонних споруд навіть в найтяжчих умовах довкілля. Вживана проникаюча гідроізоляція ефективно вирішує проблему негативної внутрішньої дії води на структуру бетону і, відповідно, його подальшого руйнування.

Технологія проникаючої гідроізоляції виключає відшарування захисного матеріалу в процесі подальшої експлуатації. Завдяки цьому гідроізоляція підвалу, як і будь-якого іншого об'єкту, здатна прослужити рівно стільки, скільки сама конструкція і не менше. В зв'язку з цим проникаюча гідроізоляція стає відчутно менш витратною, порівняно з іншими методиками, а гідроізоляція підвалу надійнішою. Проникаюча здатність, якою володіє вживана гідроізоляція, робить доступним захист будь-якого фундаменту і підвалу.


Список використаної літератури

1.  СНиП 2.03.01–84 Строительные нормы и правила. Гл. 2. «Бетонные и железобетонные конструкции». – М.: ЦИТП Госстроя СССР 1985 г.

2.  СНиП II‑22–81 Строительные нормы и правила. Гл. 2. «Каменные и армокаменные конструкции». – М.: ЦИТП Госстроя СССР 1983 г.

3.  Вахненко П.Ф. «Каменные и армокаменные конструкции» – К.: Будивэльнык, 1990. –184 с.

4.  Толмачев В.В., Троицкий Г.М., Хоменко В.П. «Инженерно-строительное освоение закарстованных территорий» – М.: Стройиздат, 1996. – 176 с.

5.  СНиП 3.04.01–87 Строительные нормы и правила. Гл. 2. «Изоляционные и отделочные покрытие». – М.: ЦИТП Госстроя СССР 1988 г.

6.  Невзоров А.Л., Рюмина Е.Б. «Проектирование фундаментов» Методические указания для курсового проектирования: РИО АЛТИ, 1999 г. – 56 с.

7.  Шепелев А.Л. «Нормативно-справочные материалы для проектирования возведения жилых и общественных зданий» – Архангельск: РИО АЛТИ 1984 г.

8.  СНиП 12–04–2002 Строительные нормы и правила. Безопасность труда в строительстве. – М.: 2002 р.


Информация о работе «Технологія влаштування гідроізоляції камяних конструкцій»
Раздел: Строительство
Количество знаков с пробелами: 68100
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 18

Похожие работы

Скачать
40960
0
0

алу на дію вологи: гідроскопічність, капілярне всмоктування, водопоглинання, водостійкість, вологість. теплофізичні, що визначають реакцію матеріалу на дію теплоти та вогню; теплопровідність, теплоємність, теплостійеість, термічна стійкість, температурні деформації, температуропровідність, теплозасвоєння, вогнестійкість, вогнетривкість, жаростійкість. Фізико – механічні властивості ...

0 комментариев


Наверх