3. Застосування прогресивної системи методів управління

 

3.1 Поєднання методів управління у єдину систему

Ефективна виробничо-комерційна діяльність великого підприємства легкої промисловості не можлива без застосування сучасних методів управління. Керівництво ЗАТ «Хмельницьклегпром» особливого значення надає розробці ділової стратегії розвитку виробництва,здатної забезпечити стабільний довготерміновий прибуток.

Щоденно в ЗАТ «Хмельницьклегпром» аналізується відповідність основних управлінських та технологічних процесів внутрішнім планам підприємства; для чого розроблена відповідна порівняльна матриця. У ванільному плані щомісяця провадиться порівняння зі спорідненими підприємствами та щоквартально — я конкурентами. Ефективність кожного процесу оцінюється за якісними та кількісними показниками з урахуванням ціни і собівартості, витрат і доходів.

Система управління ключовими процесами являє собою послідовність пов'язаних дій управління даними процесами, які викопуються у різних структурних підрозділах. Це дає змогу долати бар'єри і відповідати за процес у цілому задля досягнення кінцевого результату.

Отже, необхідними є:

·  контроль за перебігом процесу;

·  забезпечення якісного перебігу процесу;

·  перегляд і вдосконалення;

·  впровадження удосконалень.

Дані функції виконує кожен керівник структурного підрозділу в рамках відповідного основного процесу, а окрему функцію — відповідний член експертної групи, спеціально створеної для управління об'єднуючими процесами. Тому керівники структурних підрозділів — це керівниками основних процесів, а керівники об'єднуючих процесів — члени експертної групи, які щорічно переобираються.

Для вдосконалення процесів використовуються різні джерела інформації, а саме: вивчення досвіду роботи конкурентів, аналіз результатів власної роботи та задоволення запитів клієнтів і колективу.Професійно вміле застосування економічних,соціально-психологічних та організаційних методів управління здебільшого забезпечує достатньо ефективне господарювання.

Методи управління використовуються не ізольовано, а в поєднанні один з одним. Тому управлінська діяльність постає як результуюча різноспрямованих методів і засобів їх реалізації. Водночас кожна група методів має специфічні особливості, власні форми вияву і межі застосування.

 


Висновок

Отже, можна зробити висновок,що без методів управління підприємства чи організації не будуть сприяти успішній роботі.Томущо кожна організація,спираючись на потенціал своїх працівників,має відшукати для себе ті методи,які б відповідали вимогам.

На прикладі підприємства ЗАТ «Хмельницьклегпром» ми бачимо що на ньому використовуються усі методи управління.

Керівництво підприємства пропонує та підтримує впровадження удосконалень, викликаних колективним обговоренням. Високо оцінюються зусилля і досягненій персоналу. За творчу роботу та ініціативність — матеріальні й моральні заохочення, службові підвищення. Крім цього, існує гнучка система преміювання за успішне виконання планових завдань та їх перевиконати.

Важливе місце на підприємстві відводиться ергономіці. Умови праці на підприємстві — на висоті. Будівля фабрики, гаражі, підсобні приміщення, господарський двір, прилегла територія, зелені насадження, транспорт, устаткування та інвентар утримуються в доброму стані.

Працівники забезпечені робочими місцями; з добрим освітленням, вентиляцією, опаленням, сучасним устаткуванням; рівень шуму в цехах відповідає встановленим нормам; кабінети обладнані сучасними офісними меблями.

Ми постійно дбаємо про те, щоб кожен працівник ЗЛТ «Хмельницьклегпром» міг вчасно отримати повну та вичерпну інформацію, необхідну йому для успішного виконання робіт, передбачених функціональними обовязками. Адмістрація підприємства, керівники підрозділів і служб стежать за тим, щоб на підприємство регулярно надходила різноманітна науково-технічна література, періодичні видання. Інформаційні ресурси зберігаються на електронних носіях, якими можуть користуватися всі робітники, завдяки локальній комп'ютерній мережі.

Періодично, а саме два рази на місяць, на підприємстві працює комісія з культури виробництва для виявлення недоліків у використанні устаткуваїшя та нерухомого майна. Результати роботи комісії використовують адміністрація, керівники підрозділів та служб для удосконалення поліпшення стану споруд та будівель, об'єктів соціальної сфери, устаткування, транспортних засобів, прилеглої території в плані дотримання безпечності нерухомого майна.

Діяльність підприємства ЗАТ «Хмельницьклегпром» спрямована па задоволення потреб споживачів, персоналу. суспільства, а також на власні ділові інтереси. Саме лідери визначають основні цінності підприємства та принципи його діяльності, а також формують мережу основних процесів, що охоплюють побілу підприємства та впливають на його результати.

Запорука успіху — у згуртованому колективі, знаннях і досвіді спеціалістів та керівників.


Список використаних джерел

1. Андрушків Б.М., Кузьмин О.Е. «Основи менеджменту».- Львів: «світ», 1995. -296 с.

2. Аппенянский А.И. «Человек и бизнес. Путь совершенства».-М.: Барс, 1995.-228с.

3. Бавыкин В. «Новый менеджмент».-М.: Экономика, 1997.-368с.

4. Бреддик У. Менеджмент в организации: Учебное пособие. - М.: «Инфра-М», 1997. - 344с.

5. Вейлл Питер. Искусство менеджмента. -М Новости, 1993. -221с.

6. Вудкок М. , Френсис Д. Раскрепощенный менеджер. -М. «Дело»», 1991. - 320с.

7. Герасименко В. Ценовая политика фирмы. - 1995.-192с.

8. Герчикова И.Н. Менеджмент: Учебник. - М.: Банки и биржи, «ЮНИТИ», 1995. - 480с.

9. Гравин В. Дятлов В. Основы кадрового менеджмента - М 1996. - 608с.

10. Дмитренко Г. //Освіта. 1995. - 16 вересня, с.15.

11. Каганец И. Психоинформационные технологии в менеджменте. //Бизнес, 1996, №29, с.28.

12. Зигерд В., Ланг Л. «Руководство без конфликтов»: сокр. пер. с нем. -М.: Экономика,1990.-335с.

13. Коротков С. Концепция менеджмента.: Учебное пособие. - 1996.-304с.

14. Кнорринг В.И. Искусство управления М БЕК, 1997. - 288 с.

15. Паркинсон С.Н. Рустамджи М.К. «Искуство управления» /пер. с англ. К. Савельева.-М.:Агенство «ФАИР»,1997. -272с.

16. Ладанов И.Д. Психология управления рыночными структурами: преобразующее лидерство. - М.: УЦ «Перспектива», 1997. - 321с.

17. Ладанов И. Д. Практический менеджмент. -М. 1995. -491 с.

18. Лукашевич В. Основы менеджмента в торговле.: Учебное пособие. - 1996.-191с.

19. Майталь Ш. Экономика для менеджеров Учебник. - пер. с англ. - М.: «Инфра-М», 1993. - 306с.

20. Мескон М.Х., Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента: Учебник. - пер. с англ. - М.: «Дело», 1994. - 702с.

21. Радугин А. Введение в менеджмент. - Воронеж.: Высш. шк., 1995. -195с.

22. Розенберг Д. «Бизнес. Маркетинг.» Терминологический словарь. - 1997. -469с.

23. Румянцева К.Р. Менеджмент в организации. - М.: УЦ «Перспектива», 1997. - 321с.

24. Таранов П.С. «Золотая книга руководителя».-М.: Агенство «ФАИР», 1997.-496с.

25. Хеддервик К. «Финансовый и экономический анализ деятельности предприятий».-М.: Финансы и статистика, 1996.-663с.

26. Ховард К., Коротков О. Принципы менеджмента: управление в системе цивилизованного предпринимательства: Учеб. пособие. - М.: «Инфра-М», 1996. - 224с.

27. Хоскинг А. Курс предпринимательства: Пер. с англ. - М.: «Международные отношения», 1993. - 352с.


Информация о работе «Організаційна структура управління підприємством»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 72742
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
263245
7
0

... ї торгівельної мережі, спеціалізувався на пошуку постачальників унікальних товарів за максимально низькими закупівельними цінами, а також виконував функції заступника директора. З врахуванням наведених пропозицій організаційна структура управління Центру ‘’Торгпреса’’ матиме такий вигляд: Рис. 3.4.12 Організаційна структура управління Центру ‘’Торгпреса’’ після вдосконалення. Висновки В ході ...

Скачать
33773
0
0

... ій продукції і послугах. Разом з тим відповідність між системою мети і організаційною структурою управління не може бути однозначною. В єдиній системі повинні розглядатися і різні методи формування організаційних структур управління. Ці методи мають різну природу, кожний з них окремо не дозволяє вирішити все практично важливі проблеми і повинен застосовуватися в органічному поєднанні з іншими. ...

Скачать
59263
8
3

... Створення проф. союзів тощо соціальне планування Соціально-психологічні соціальне прогнозування Підтримання здорової атмосфери на підприємстві шляхом залучення психолога соціальне нормування 1.2.1 Методика розробки організаційної структури транспортного підприємства 1.2.1.1 Загальна характеристика основних організаційних структур транспортного підприємства Організаційна структури — це ...

Скачать
26555
8
4

... 2. Розрахунково-аналітична частина   2.1 Визначення загального об’єму ремонтно-обслуговуючих робіт і обґрунтування програми центральної ремонтної майстерні У завданні на курсове проектування стоїть задача розробити проект організаційної структури та структури управління цеха на 5000 одиниць відновлення деталей типу «вал» у ВАТ «Житомирська райагропромтехніка». Деталі типу «вал» складають бі ...

0 комментариев


Наверх