5. ВИЗНАННЯ ЦЕНТРАЛЬНОЇ РОЛІ ЛЮДСЬКИХ РЕСУРСІВ. ЗДАТНІСТЬ ВЧИТИСЯ

У роботі по впровадженню інновацій украй необхідно знати всю систему людських цінностей і ті сфери, в яких вони зможуть бути реалізовані.

Зміни в організації можна здійснювати різними способами. Найбільш поширеними з них є залучення фахівців до навчання.

Спосіб залучення фахівців передбачає, що організація в умовах необхідності змін може скористатися послугою зовнішнього фахівця (консультанта). Він проводить аналіз положення, що склалося, в організації і розробляє пропозиції по змінах. Потім пропозиції фахівця оцінюються і упроваджуються.

Зміни на основі навчання передбачають, що в організації введення будь-яких нововведень може викликати опір з боку людей. Тому зміни повинні здійснюватися в тісному зв'язку з їх навчанням.

Спосіб інноваційного навчання при проведенні змін є найбільш ефективним. Цей спосіб, покладений в основу реалізації всіх інноваційних змін, у тому числі і інкорпоративного управління, отримав назву «Інноваційне навчання» (ИОС).

ИОС має справу не тільки з процесом збагачення окремих осіб новими знаннями, але і з такою свідомо сформованою системою, яка полегшує всьому населенню муніципальної освіти шлях до придбання знань і стимулює вказаний процес. Між індивідами, а також між групами індивідів повинна бути взаємодія, результатом якої є не тільки передача інформації про фактичний стан справ, але і здійснення змін у відносинах тих, що співробітничають один з одним.


6. ПРОСТОТА, АВТОНОМНІСТЬ, УПРАВЛІННЯ ЧЕРЕЗ КУЛЬТУРУ

Розуміння необхідності управління інноваціями припускає не тільки усвідомлення цього феномена керівником, але і формування колективного бачення майбутнього стану організації. Даний процес починається з особи – з відчуття неспокою після закінчення попереднього етапу змін і очікування нових починів. Керівник повинен мати уявлення про рівень незадоволеності існуючою ситуацією в колективі і організації в цілому, з'ясувати бажання змін і при їх здійсненні забезпечити мінімум риски і руйнувань.

У розвитку інноваційної управлінської діяльності важливо представляти систему, що забезпечує генерацію ідей в організації.

Генерація ідей і їх подальші технологізація залежать від існуючого стилю управління, за допомогою якого керівник добивається досягнення певних результатів.

Негативний стиль керівництва породжує несприятливий морально-психологічний клімат, який створюючи стан напруги і конфліктності, заважає сприйняттю нової культури, інноваційного мислення і поведінки, руйнує ефект спільної діяльності, знижує задоволеність роботою і стан згуртованості. Сприятливий для сприйняття інновацій морально-психологічний клімат багато в чому залежить від стану корпоративної культури, перш за все організаційної і управлінської. Становленням такої культури можна і потрібно управляти.

Управління культурою зв'язане:

- із змінами культури – розвитком відносин, переконань і цінностей, які узгоджуються з призначенням, стратегіями, навколишнім середовищем і технологіями організації. Мета – досягти значних змін в морально-психологічному кліматі, стилі керівництва і поведінці усередині організації, що може позитивно відбитися на досягненні результатів в інноваційній діяльності організації;

- прищеплення культури, націленої на збереження і спадкоємність того цінного і корисного, що є в нині існуючій культурі;

- сприйнятливістю змін, що стосуються того, щоб надати культурі можливість успішно адаптуватися до змін в організації, системах, процедурах і методах роботи і бути прийнятою в цих умовах;

- досягненням згоди, яка стосується єдності членів організації в розумінні її місії, стратегії і цінностей.


ВИСНОВОК

Наукові дослідження свідчать, що намічені в Концепції інноваційної політики Російської Федерації інноваційні заходи здійснюються далеко не повно, а це стримує вихід з надмірно тривалої кризи і перехід до пожвавлення економіки на основі підвищення конкурентоспроможності вітчизняної продукції, зміцнення її позицій на внутрішньому ринку і зовнішньому. Не відбувається поки і великомасштабного освоєння високотехнологічної наукоємної продукції з використанням потенціалу конверсії і технологій подвійного призначення.

Завдання і пріоритети державної інноваційної політики повинні знайти віддзеркалення і конкретизацію у федеральних стратегічних документах, що створюють механізм реалізації концепції соціально-економічного розвитку Росії на довгострокову перспективу.

Необхідно визначати завдання і механізми інноваційної політики на регіональному і місцевому рівнях в стратегічних документах і інноваційних програмах, що затверджуються виконавськими органами суб'єктів Російської Федерації, що відображає специфіку регіонів і пріоритети федеральної інноваційної політики.

Робота в області інноваційної політики держави не тільки в технологічній, але і в соціально-політичній, управлінській, економічній областях тільки починається.


СПИСОК ВИКОРИСТОВУВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Бестужев-Лада И.В. Прогнозное обоснование социальных нововведений. М.,1996.

2. Маренков Н.Л. Инноватика: Учебн. Пособие: -М.: Ком.Книга, 2005. – 304с.

3. Плотинский Ю.М. Модель социальных процессов. – М.: Логос, 2001. – 235 с.

4. Социальная инноватика в управлении: муниципал. финанс. – производ. группы: учебн. пособие для вузов / В.Н. Иванов, С.Б. Мельников (и др.); под общ. Ред. В.Н. Иванова, С.Б. Мельникова: Академия наук социал. технологий и местн. самоуправл. – 4 изд., перераб. и доп. – М.: Муниципальный мир, 2006. 260 с.


Информация о работе «Культура соціальних інновацій»
Раздел: Социология
Количество знаков с пробелами: 20983
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
36363
1
0

... населення система соціального контролю в суспільстві не справляється з наростаючою дезорганізацією і соціальною патологією, що й призводить до послаблення і розпаду соціальної системи. 2. Соціальні процеси як основа і джерело існування суспільства. Одне з актуальних методологічних завдань сучасної соціологічної науки полягає у відображенні в логічних схемах розвитку суспільного організму як ...

Скачать
21600
0
0

... , кожна з яких може бути вирішена більш-менш стандартними методами. 1 Якщо пригадати визначення соціальних технологій, вони описуються як сукупність засобів і методів впливу на соціальні процеси і системи з метою їхній упорядкування й оптимізації. Технології соціальної роботи можна умовно розділити на три групи: 1.         технології діагностики (на основі вивчення соціальних проектів і ймові ...

Скачать
39223
0
0

... и литература // Філософія і література. Матеріали XI Харківських міжнародних Сковородинівських читань. - Харків: Прометей-Прес, 2004. - С.155 - 158. АНОТАЦІЇ Коньшина Г. Є. Трансформація соціальної пам’яті в інформаційному суспільстві. - Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата філософських наук за спеціальністю 09.00.03. - соціальна філософія та філософія історії. - ...

Скачать
220397
1
0

... ї соціалізація розглядається у взаємозв'язку з розвитком, вихованням і самовихованням особистості як суб'єкта соціальних відносин. Одним з перших у вітчизняній педагогіці порушив питання про соціалізацію як передумову виховання особистості В. Сухомлинський. Ще тоді, коли проблема соціалізації особистості вважалась „закритою" галуззю радянської педагогічної науки, він писав: „Суспільна сутність ...

0 комментариев


Наверх