Кабала як релігійно-містичне вчення іудаїзму

18941
знак
0
таблиц
0
изображений

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

ФІЛОСОФСЬКИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Контрольна робота

на тему: Кабала як релігійно–містичне вчення іудаїзму

 

Київ – 2011


План

 

Вступ

1.  Загальні відомості про Кабалу

-  Міфи про Кабалу

-  Етапи розвитку

2.  Склад Кабали

-  Ідея і суть Кабали

-  Поняття в Кабалі

3.  Кабала як релігійно – містичне вчення іудаїзму

Висновки

Бібліографія


Вступ

 

Останнім часом масовий інтерес до містики зріс. На екранах з'являються різні кінострічки про таємні знання ("Код Давінчі"), у всіх на слуху масони, корінні релігії народів поновлюються і практикуються под. гаслом таємничої сили предків, тощо. Звичайно, інтерес не оминув і кабалу.

Що таке кабала? Найпоширеніша думка говорить про те, що кабала - це окультизм в юдаїзмі і вона є продуктами народного, традиційного вірування євреїв. Цікаву думку висловив Андрій Кураєв сказавши, що кабала - це реакція євреїв на християнство, тобто продукт на противагу християнству. Через присутність так званого "таємного знання" про всесвіт її іноді асоціюють с гностичними течіями асоціюючи з містикою початку ери. Власники цього знання і називались мудрецями, гностиками, а в юдаїзмі кабалістами. Ще існує думка, що кабала – це синтез традиційної віри євреїв з віруваннями язичників. Але що насправді представляю собою це вчення?

Один з учителів кабали Міхаель Лайтман сказав: "Кабала - математика почуттів. Вона бере всю сукупність людських почуттів та бажань, аналізує їх, і до кожного явища, кожного відтінку почуття та осягнення ставить відповідно точну математичну формулу". Кабала – це наука?

В рамках цієї роботи – реферату ми розглянемо основні моменти пов’язані з кабалою, її вченням і кругозором. А також, спробуємо дати визначення кабалі на стільки, на скільки це може бути об’єктивно з точки зору філософії.


Загальні відомості про Кабалу

Кабала – з єврейської "одержання", "прийняття", "переказ". Основу кабали складають твори Йецира, Багір, Зоар і писання Арі (рабина Іцхака Лурія Ашкеназі, відомого під ім'ям Арізаль). Історія кабали простежується з вавилонських часів, однак закінчене навчання було сформовано в середні століття. На протязі цього часу навколо неї зросло багато міфів пояснюючих що вона собою представляє, и спочатку спробуємо розвіяти помилкові уявлення щодо кабали.

Міфи про кабалу

 

Міф перший каже про те, що кабала є вченням іудаїзму, зв’язане з окультним знанням і практикою. "Кабала", як зазначалося вище в перекладі з івриту означає "отримання", тобто, набуття особливого знання. З історії бачимо, що ці знання передавались від вчителя учню, та ще й не кожному а якомусь особливому, який міг це вчення нести далі передаючи своїм учням. Інформація була закрита. Саме це і підштовхнуло на думку що вона має окультний характер. Сучасний юдейський філософ А. Кушнір пояснює скритий характер кабали: "Одна з причин щільного приховування щодо кабали була побоювання мудреців, що її секрети потраплять до рук людей розумних, але нечистих у своїх намірах і пристрастях. Вони побоювалися тих непередбачених, руйнівних наслідків, до яких це може призвести. У цьому сенсі Кабала подібна до атомної енергії. Коли цей колосальний енергетичний потенціал знаходиться під контролем, він приносить велику користь у вигляді атомних електростанцій. Але якщо атомна енергія виходить з-під контролю, вона перетворюється на величезну руйнівну силу з непередбаченими наслідками. Так і Кабала".

Міф другий, що в кабалі існують ритуальні дії і обряди. Насправді подивимось на цей момент з іншої сторони. Якщо взяти Біблію, що можна сказати? Де хто читає її і вона є джерелом філософських думок, хтось вірує в неї і приймає участь в християнському житті церкви. А хтось бере тексти цієї ж самої Біблії і використовує їх в своїх ритуалах і особистих цілях, які можна назвати містикою. Міхаель Лейтман зазначив, що ніяких ритуальних дій, обрядів і зовнішніх механічних практик кабала в собі не містить. Можна зустріти людину, яка з червоними нитями, з якоюсь картинкою і картами запропонує вам вивчення кабали, але це не означає, що це кабаліст, це означає, що це шарлатан. Адже кабала - це наука. Це природознавство, що вивчає весь Всесвіт, а не тільки наш світ, як інші науки. Просування можливо тільки за допомогою бажання виправити свої наміри, а не удосконалити механічні дії.

Міф третій про те, що Кабала використовує техніку медитації і потребує аскетизму і обмеження в насолодах.

Медитація і подібні до неї техніки нав'язують людині певний образ, стиль, тактику мислення і концентрації. І тим самим вони обмежують його в пошуку нового. Людина повинна зосередитися на чомусь певному, строго обмеженому і відключитися від світу. Це зовсім протилежно кабалі. Згідно кабалі людина повинна бути тісно пов'язаний з цим світом - працювати, мати сім'ю, жити життям суспільства. Починаючи вивчати кабалу, людина продовжує жити звичайним життям, не обмежуючи себе ні в чому. Адже бажання людини диктують вчинки. Якщо його бажання будуть все більше спрямовуватися до вищого, відповідно до цього і вчинки його стануть іншими. За кабалою у насолоді немає нічого ганебного. Людина повинна жити, як людина і ніяк не обмежувати себе анти-природними методами.

Це три основних помилкових точок зору про кабалу. Звісно є ще багато інших, але не має сенсу їх розглядати, краще подивитись на те що таке кабала, а не на те чим вона не являється. Тому звернемось до історичних фактів розвитку кабали і її основних етапів формування.


Етапи розвитку

Найбільш давнім джерелом Кабали є книга "Сефер Йецира" (євр. ספר היצירה - "Книга творіння"), написана в XVI-XVII століттях до н. е.. На думку кабалістів, автором цієї книги є праотець Авраам. За іншою версією, книжка написана в II столітті н. е.. рабі Аківа згідно ідеям праотця Авраама. Кабалісти вважають, що Авраам перший в історії людства усвідомив єдність всіх індивідуумів і процесів, опанувавши духовної технологією Кабали. Авраам був першою людиною, що зумів змінити свою долю. У Авраама не повинно було бути дітей від його дружини Сари. Однак завдяки величезній турботі Авраама про ближнього сталося диво і народився Ісак.

Але більш коректніше буд вважати першим етапом формування кабали період XII-XV століття нашої ери. Етап Іспанської Кабали.

Сергій Аверінцев відносить початок формування кабали першій книзі Кабали – "Книга Сіяння", або "Зоар", яка була написана в кінці XIII століття і належала скоріш за все Мойсею Ліонському (Моше де Ліон), котрий, однак вирішив представити її, як спадщину мудреця талмуду II століття н.е. Симона бен Йохаї. Ця книга має характерну форму алегоричного тлумачення біблійних текстів. На цьому етапі вже є вся система Сфирот. Сфирот - це опис структури Божественності, тобто теософія. Кабала включає в себе два основних релігійно - філософський подання: теософію і теургію. Теософия (грец. thеоs - Бог і sорhiа - мудрість) це опис структури Божественності, яке здійснюється за допомогою "мови Сфирот".

Другий етап у розвитку кабали зв’язане з ім’ям Ісака Лурії (1534-1572) і має назву Луріанська кабала. Арі (коротке ім’я Лурії) розробив принципово нову систему вивчення Кабали і викладав її групі своїх учнів. Один з них р. Хаїм Віталь (за допомогою свого сина Шмуеля Виталя) виклав вчення Арі в трактаті Писання Арі (івр. כתבי ארי). Ця книга стала другим за важливістю після Книги Зоар.

Історія каже, що у середині XVI в Цфаті зібралися провідні кабалісти того часу. Зокрема, там був, наприклад, р. Шломо hа-Леві Алькабец - автор пісні "Леха, Доді", р. Йосип Каро - автор "Шулхан Арух", а також раби Моше Кордовера, Рамак, який вважався кращим, головним кабалістом в той час. І ось у цей Цфат, який був епіцентром кабалістичної мудрості, приїхав молодий чоловік з Єгипту - Іцхак Лурія. Він приїхав, приблизно півроку навчався у тих мудреців, які були в Цфаті. Через півроку вони всі вирішили, що він повинен бути вчителем, а вони учнями. Усі вони перейшли до нього в учні і близько півтора року вивчали у нього Кабалу. Через півтора року він помер від епідемії у віці 38 років, встигнувши за цей час навчити провідних кабалістів. 3а ці півтора року він абсолютно змінив всю Каббалу.

В чому ж інноваційність вчення? Мабуть тим, що Лурія на кабалістичному рівні пояснив процеси трагедії ізраїльського вигнання і зв’язав їх з процесом творення Всесвіту. А саме, в центрі луріанської кабали стоїть особлива доктрина "скорочення" всюдисущої сутності Бога з ціллю дати місце космосу. Однак, сосуди не змогли довго витримувати божественного світла і розбиваються. Так пояснювалось руйнування храму старого заповіту, розсіяння євреїв, а також більш нові катастрофи єврейського народу. Необхідно піклуватися і щільно працювати над возз’єднанням розосереджених частинок світла божого. Тобто, кабала формувалась на протязі багатьох років, але найбільш яскравими етапами були два розглянутих. Перший – зібрав вчення і сформував поняття кабали, другий – показав кабалу через історію, що було кардинально новим поштовхом для її вивчення, адже до цього випадку вчення кабали зосереджувалось біль на теоретичному поясненні світобудови на прикладі космосу.



Информация о работе «Кабала як релігійно-містичне вчення іудаїзму»
Раздел: Религия и мифология
Количество знаков с пробелами: 18941
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
60642
0
0

... р. в Україні вияв­лено 530 місць, де відбувалися масові розстріли євреїв у часи Другої світової війни, причому значна частина їх була в за­недбаному стані.[7.,54] ІІ. АНТИРЕЛІГІЙНА КАМПАНІЯ М. ХРУЩОВА. НАСТУП НА ІУДЕЙСЬКІ РЕЛІГІЙНІ ГРОМАДИ. З кінця 50-х років у країні розгортається кампанія з ви­корінення інституціолізованої релігійності. Вона базувала­ся на утопічних планах побудови комуні ...

Скачать
68526
0
0

... іть у центральній обласній бібліотеці. Проте навіть такі великі фахівці, як Б.Ф.Поршнєв, були представниками своєї доби та мислили згідно до її парадигм. Тому, розглядаючи різні концепції, що пов’язані з виникненням феномену релігії в людському суспільстві, треба чітко розділяти власне наукові висновки різних учених і те, що було продиктоване в їхніх працях певними ідеологіями. Отже, актуальність ...

Скачать
15325
1
0

... Так, виданий у 60-х роках Радою синагог Аме­рики Талмуд має 13 томів. Його детально вивчають у іу­дейських семінаріях, коледжах і суботніх школах, адже він є основою основ усієї повсякденної практики і теоло­гії іудаїзму. До Талмуду входять моральні міркування, афоризми життєвої мудрості, метафізичні ідеї, історичні оповіді, мрії про майбутнє євреїв, месіанське уявлення про шляхи порятунку всього ...

Скачать
15433
0
0

... менше 10 євреїв чоловічої статі, які досягли релігійного повноліття (13- річного віку). Згідно з традицією місця для жінок в ортодоксальних синагогах відділялися перегородкою, оскільки, в іудаїзмі жінка вважається релігійно неповноцінного. В той же час в реформованих синагогах чоловіки і жінки моляться разом. Іудаїстське богослужіння складається з загальних і індивідуальних молитов, читання Тори, ...

0 комментариев


Наверх