3.2 Зв'язок фінансів з грошима

 

Важливою ознакою фінансів є їх грошовий характер. У повсякденному житті ми часто вживаємо слово «фінанси», маючи на увазі гроші. Справді, фінанси завжди мають грошову форму вираження. Гроші є обов’язковою умовою існування фінансів. Наявність фінансових відносин завжди супроводжується реальним рухом грошових коштів. Немає грошей – не може бути і фінансів. Тому часто вживається таке визначення, як фінансово-грошові відносини. Але це не дає підстав для ототожнення категорій «фінанси» і «гроші». За своїм місцем у товарному виробництві й обігу гроші – це специфічний товар, що має властивість обмінюватися на будь-який інший товар, тобто є загальним еквівалентом [9, с. 10].

До фінансів не належать гроші, які обслуговують особисте споживання та обмін (купівля товарів у роздрібній торгівлі, оплата комунальних послуг, особистих транспортних засобів, зв’язку, охорони здоров`я). гроші, отримані у вигляді заробітної плати чи грошового переказу від родичів, - теж не є фінансами [1, с. 476].

Не є фінансами і гроші, які, наприклад, центральний банк надає у позику комерційним банкам, або гроші фізичних та юридичних осіб, що перебувають на рахунках комерційних банків. Не відносять до фінансів і гроші, отримані у спадщину або від реалізації нерухомості громадянами. Це означає, що гроші набувають форми фінансів, якщо вони певним чином акумулюються і з певною метою та на строго визначених засадах розподіляються і використовуються [1, с. 477].

Фінанси – це економічні відносини або між людьми в суспільстві, або між державою і суспільством, що виражаються через рух грошових потоків (готівкових або безготівкових). Отже, у суті фінансів відображається не вся сукупність економічних відносин, а лише такі операції, які можна оцінити у вартісних вимірниках. Гроші – це поняття більш загальне. Можна мати гроші і водночас не мати ніякого відношення до фінансів, і навпаки, при відсутності грошей, лише володіючи майном, майновими правами, правами інтелектуальної власності, оцінивши їхню вартість, можна здійснювати інвестування, бути співзасновником фірми, тобто мати відношення до фінансово-господарської діяльності фірми.

Гроші та грошовий обіг суттєво впливають на фінансове становище як фізичних і юридичних осіб зокрема, так і держави в цілому. Не можна досягти стабілізації фінансового становища, не налагодивши нормального грошового обігу [9, с. 10].

Фінанси виражають грошові відносини, які виникають між:

·  підприємствами в процесі придбання товарно-матеріальних цінностей, реалізації продукції та послуг;

·  підприємствами і вищими організаціями при створенні централізованих фондів, грошових ресурсів та їх розподілі;

·  державою і підприємствами при сплаті ними податків до бюджетної системи та фінансуванні витрат;

·  державою і громадянами при внесенні ними податків;

·  підприємствами, громадянами та позабюджетними фондами при сплаті платежів і отриманні ресурсів;

·  окремими ланками бюджетної системи;

·  органами майнового й особистого страхування, підприємствами, населенням при сплаті страхових платежів і відшкодування збитків після настання страхових випадків [6, с.15].

Функціонування фінансів базується на таких функціях грошей як засіб платежу, засіб нагромадження, світові гроші.

Засіб платежу – це функція, в якій гроші обслуговують погашення різноманітних боргових зобов’язань між суб’єктами економічних відносин, що виникають у процесі розширеного відтворення [9, с. 10].

Засіб нагромадження – це функція, в якій гроші обслуговують нагромадження вартості в її загальній абстрактній формі в процесі розширеного відтворення. Залежно від суспільних цілей нагромадження сфера цієї функції грошей підрозділяється на нагромадження у виробничій сфері та у сфері особистого споживання.

Світові гроші – це функція, в якій гроші обслуговують рух вартості в міжнародному економічному обороті і забезпечують реалізацію взаємовідносин між країнами. Світові гроші використовуються для погашення боргів, пов’язаних із зовнішньою торгівлею, банківськими та фінансовими позичками [9, с. 11].

Таким чином, фінанси неможливі без грошей, адже інструментом фінансових відносин є саме гроші, а зовнішнім, видимим проявом цих відносин є грошові потоки. З іншого боку, функціонування грошей без фінансів багато в чому втрачає сенс і зводиться до суто технічних питань обміну.

 


 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

1.  Базилевич В.Д. Економічна теорія: Політекономія: Підручник / За ред.

В.Д. Базилевича. – 7-ме вид., стер. – К.: Зання-Прес, 2008. – 719 с.

2.  Василик О.Д. Теорія фінансів: Підручник / О.Д. Василик. – К.: НІОС,

2001. – 416 с.

3.  Єщенко П.С. Сучасна економіка: Навч. посібник / П.С. Єщенко,

Ю.І. Палкін. – К.: Вища школа, 2005. – 325 с.: іл.

4.  Загородній А.Г. Фінансово-економічний словник / А.Г. Загородній.,

Г.Л. Вознюк. – К.: Знання, 2007. – 1072 с.

5.  Кудряшов В.П. Фінанси. Навчальний посібник / В.П. Кудряшов. –

Херсон: Олді-плюс, 2002. – 352 с.

6.  Леоненко П.М., Юхименко П.І., Ільєнко А.А. та ін. Теорія фінансів:

Навчальний посібник / За загальною ред. О.Д. Василика. – К.: Центр навчальної літератури, 2005. – 480 с.

7.  Опарін В.М. Фінанси (Загальна теорія): Навч. посібник. – 2-ге вид.,

доп. і перероб. / В.М. Опарін. – К.: КНЕУ, 2001. – 240 с.

8.  Петровська І.О. Фінанси (з елементами статистики фінансів).

Навчальний посібник / І.О. Петровська, Д.В. Клиновий. – К.: ЦУЛ, 2002. – 300 с.

9.  Романенко О.Р. Фінанси: Підручник / О.Р. Романенко. – К.: Центр

навчальної літератури, 2004. – 312 с.

10.  Фінанси: Підручник / За ред. С.І. Юрія, В.М. Федосова. – К.: Знання,

2008. – 611 с.


Информация о работе «Фінанси, як економічна категорія»
Раздел: Финансовые науки
Количество знаков с пробелами: 24720
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
71179
7
0

... ; товари, які безпосредньо не задовільняють потреби людей” [3,338]. Трактування капіталу Макконеллом та Брю є своєрідним узагальненням усіх вищевикладених визначень капіталу економістів, які є представниками натуралістичної концепції, згідно з якою капітал – це засоби виробництва або товари для продажу. За статтею “Теорія капіталу: науково-економічний аспект“, автори якої Лисенко та Арлайович, ...

Скачать
130574
15
0

... доцільно вдосконалити сукупність функцій, покладених на відділи (управління, департаменти) ризику для розвитку інтегральних систем оцінки банківського ризику. 2. Діагностика діяльності ДЕЗ УкрНДІВЕ   2.1 Загальна характеристика підприємства Дослідно-експериментальний завод створений наказом № 389 від 14.12.1962 р. по Міністерству паливної промисловості СРСР. У середині 70-х років завод був ...

Скачать
138200
14
0

... Економічна ефективність показує кінцевий корисний результат від застосування всіх виробничих ресурсів і визначається порівнянням одержаних результатів і витрат виробничих ресурсів. Економічна ефективність виробництва зерна - це одержання максимальної його кількості з одного гектару площі посіву при найменших затратах праці і коштів на 1 ц зерна. В умовах розвитку суспільства корінним завданням ...

Скачать
111150
3
0

... ється через взаємодію капіталу окремих господарюючих суб'єктів (підприємств, фірм) сусідніх країн шляхом формування системи економічних угод між ними, створення філіалів за кордоном і т. ін. На мікрорівні міжнародна економічна інтеграція виступає у форміспільного будівництва господарських об'єктів, спільного виконання проектно-конструкторських робіт, створення спільних підприємствспеціалізації та ...

0 комментариев


Наверх