Зміст

 

Вступ

1. Суть, особливості та основні види послуг у галузі торгівлі

1.1Суть, природа та особливості послуг у галузі торгівлі

1.2 Основні види послуг

2. Стратегія створення і надання системи послуг у підприємствах торгівлі

2.1 Система послуг у галузі торгівлі

2.2 Стратегія суб’єктів торгівлі у створенні системи послуг

3. Організація надання окремих видів послуг

3.1 Установлення переліку послуг, що можуть надаватися торговельними підприємствами

3.2 Поняття якості послуг

3.3 Організація окремих видів торговельних послуг

Висновки і пропозиції

Список літератури


Вступ

 

В умовах конкуренції розширення сервісного обслуговування своєї продукції стає важливим засобом боротьби на ринку послуг за потенційних покупців. Принцип сучасного надання послуг (сервісу) означає те, що фірма-виробник товару бере на себе відповідальність за підтримання працездатності продукції протягом всього терміну їх експлуатації.

Конкурентоспроможність – порівняльна характеристика товару та послуг, що містять в собі комплексну оцінку всіх параметрів відносно виявлених умов ринку або параметрів іншого товару або послуг. Реальна конкурентоспроможність оцінюється тільки під час співставлення з характеристиками і умовами продажу аналогічних товарів та надання аналогічних послуг.

Конкурентоспроможність товару та послуги – поняття інтегральне, воно складається з низки параметрів:

·  споживацькі параметри;

·  економічні параметри, що формують повну вартість товарів та послуг;

·  організаційно-комерційні параметри (зручність розрахунків і можливості кредитування; ступінь відповідальності продавців за виконання гарантій; забезпеченість обслуговування в гарантійний і післягарантійний періоди та ін.)

За своїм характером послуга — це не тільки різновид матеріальних благ, що реалізуються торговельними підприємствами, а також органічна складова роботи суб'єктів галузі торгівлі як типового представника торговельно-сервісних систем у сфері обміну. У галузі торгівлі послуга є не просто звичайним різновидом товару, а специфічним товаром, створеним саме торговельними організаціями, підприємствами й одиницями, а тому її можна розглядати і як товар, і як вид діяльності та як фактор забезпечення конкурентоспроможності підприємства.

У практиці діяльності торговельних підприємств застосовуються різноманітні торговельні послуги, наприклад, розкрій тканин, доставка товару додому покупцям, комплектування та оформлення подарунків тощо.

Частину з цих послуг можуть виконувати безпосередньо продавці, інші послуги надаються кваліфікованими спеціалістами, які за договорами оренди чи на інших умовах працюють на спеціально виділених площах магазинів, ще інші послуги можуть виконуватися працівниками підприємств сфери побутового обслуговування, але збір заявок на їх виконання та прийом оплати за виконані послуги можуть здійснювати продавці магазинів, розташованих, наприклад, у сільських населених пунктах.

Удосконалення надання основних послуг вимагає розвитку та модернізації мережі магазинів, підвищення рівня їх технічного оснащення, впровадження та застосування прогресивних методів і поза магазинних форм продажу товарів, активізації торгової реклами, організації для покупців різноманітних консультацій спеціалістів та ін.

Виділення супутніх і додаткових послуг обумовлено різним їх відношенням до товарів, реалізованих у магазинах. До супутніх відносяться послуги, які опосередковано зв'язані з процесом придбання товару. Додаткові (допоміжні або вільні) послуги безпосередньо не зв'язані з продажем товару покупцем; вони можуть надаватися як при купівлі товару, так і без неї, самостійно. Додаткові послуги спрямовані насамперед на культурно-побутове обслуговування відвідувачів магазинів. Прикладом таких послуг можуть бути ремонт товарів та ін.

Сприяючи придбанню товарів і полегшуючи при цьому їх споживання, торговельні послуги створюють покупцям найбільш комфортні умови в магазинах. Тому надання торговельних послуг для кожного магазину повинно бути таким же невід'ємним компонентом, як і виконання операцій з продажу товарів.

При формування переліку послуг для конкретного магазину необхідно пам'ятати, що низка послуг, наприклад доставка меблів за бажанням покупця додому, розпакування, збирання, встановлення вдома у покупця холодильників, пуск або включення яких самим покупцем не допускається, передбачені діючими правилами торгівлі непродовольчими товарами і є обов'язковими.

Поряд з формуванням або розширенням переліку торговельних послуг, важливе значення для створення належного рівня торговельного обслуговування населення у магазині має забезпечення високої якості їх виконання, тобто забезпечення якості послуг, які надаються та можливість послуг бути конкурентоспроможними.

Отже, надання послуг є з основних факторів забезпечення конкурентоспроможності підприємства.

Таким чином, викладене вище зумовлює актуальність дослідження теми курсової роботи.

торгівля якість послуга


1.Суть, особливості та основні види послуг і галузі торгівлі

 


Информация о работе «Конкурентоспроможність підприємства»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 52405
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 2

Похожие работы

Скачать
163721
29
18

... висока продуктивність праці низький імідж підприємства РОЗДІЛ 3. ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ ВАТ "ЮНІСТЬ"   3.1 Формування механізмів управління конкурентоспроможністю підприємства при виході на зовнішній ринок Кожне підприємство функціонує в певному зовнішньому середовищі, з елементами якого воно взаємодіє. Це середовище постійно змінюється, а тому і підприємству ...

Скачать
54872
8
1

... ільно; в) окрім збільшення К для підвищення конкурентоспроможності завжди непогано проглянути можливості зниження ціни. Розділ 3 Шляхи посилення конкурентоспроможності ЗАТ „Консорціум” Одним із методів підвищення конкурентоспроможності торговельного підприємства є прогнозування та планування збуту. Розглянемо основні засади організації даного процесу. Складання прогнозу збуту починається ...

Скачать
95440
14
4

... умови, які впливають на формування інвестиційної привабливості підприємства. Наявність повної інформації про галузь, регіон та, особливо, умови господарювання суттєво впливають на привабливість підприємства. Отже, інвестиційна привабливість може розглядатися на рівні країни, галузі, регіону. Підприємство — це об'єкт, в який вкладаються кошти інвестором і чия привабливість повинна визначатися обов' ...

Скачать
82427
0
0

... чіткої визначеності щодо прав власності на фінансові ресурси і встановлення оптимальних напрямів їх розміщення та відповідальності за використання залучених ресурсів. 2. Принцип самоокупності означає, що фінансова діяльність підприємства засновується на такому вкладанні коштів, яке обов'язково має окупитись. 3. Прибутковість означає, що отримані доходи мають не тільки покрити проведені витрати, а ...

0 комментариев


Наверх