12. Як зв'язані насильство в родині й культурні фактори

насильство мораль репродуктивний страждання

Є деяка подібність жорстокого поводження з потомством у людини й людиноподібних мавп. Гарна мати-мавпа годує й виховує своє потомство доти, поки не забезпечить йому певний соціальний статус і здатність вижити самостійно. При цьому вона не випробовує до потомства ніякого теплого почуття. У середовищі макак матері частіше відмовляються від новонароджених синів, чим від дочок. Так буває й у людей, хоча тут діють більше різноманітні культурні фактори. В Америці в бідних родинах на частку хлопчиків доводиться набагато більше жорстокості, чим стосовно дівчинок. А в Китаї намагаються позбутися від дівчинок, їх частіше продають як живий товар у розвинені країни, а також вони більше піддані жорстокості батьків.

Різноманіття проявів жорстокості варіюється від культури до культури. Наприклад, у Тибеті загальноприйняте, щоб деяким дітям, зокрема, дівчинкам або дітям, що народилися від літніх батьків, приділялося менше уваги й турботи. У Японії відмова від небажаної дитини дозволяє батькам сподіватися, що який-небудь альтруїст візьме й виховає їхнє дитя.

У суспільствах, де вбивство дитини допускається, параметри подібного поводження регламентуються строгими правилами. У Японії, наприклад, перший лемент немовляти гарантує йому безпека. У Сьєрра-Леоне має місце звичай купати дитину в холодному струмку й потім тримати голеньким на повітрі, поки не обсохне. Звичай зберігається, незважаючи на високу дитячу смертність від запалення легенів.

Диференційоване відношення до хлопчиків і дівчинок має різні форми. Наприклад, в Індії маленьких хлопчиків уподібнюють квітам, які вимагають ретельного відходу, а дівчинок - каменям, які перенесуть будь-який обіг.

Сьогодні існує можливість прогнозувати й моделювати стать майбутньої дитини. У цих умовах існує більша ймовірність збільшення кількості новонароджених хлопчиків, наприклад, у мусульманських країнах, або в інших східних культурах, де хлопчики цінуються вище дівчинок. Це чревате зміною демографічної ситуації.

13. Що таке виборча занедбаність

Виборча занедбаність - це будь-яка комбінація медичної, харчової, фізичної й емоційної занедбаності маленької дитини або підлітка в порівнянні з іншими дітьми в цій родині або в родинах, що перебувають у подібних соціально-економічних і культурно-виховних умовах.

Існують ненавмисні, сховані від очей механізми усунення небажаних, низько оцінюваних дітей. У той же час відомі випадки, коли вмирають діти, якими пишаються й про які добре піклуються, а виживають ті, які не одержують відхід на належному рівні.

Якщо дітей цінують як продовжувачів роду, то в такому суспільстві звичайно вище цінують хлопчиків, а дівчинок менше. Навіть у таких суспільствах, де дітей цінують як таких, одних з них цінують нижче, ніж інших. Таких дітей можна розділити на кілька груп:

1) по стану здоров'я. Деякої матері вважають, що хворі діти не виправдають вкладеного батьківського внеску. Про таких дітей погано піклуються й вони вмирають;

2) дитята-інваліди. Найчастіше їх уважають тяжким тягарем. Особливо це ставиться до дітей з розладом психіки;

3) з погляду статі. У деяких країнах, наприклад, в Індії й Китаї, в ісламських країнах, синів воліють дочкам, що утрудняє виживання жіночого потомства;

4) по ступені розвитку. В індустріальних країнах найбільшому ризику піддаються підлітки;

5) залежно від незвичайних і важких пологів, а також по інших біологічних факторах. У Західній Африці, наприклад, позбуваються від новонароджених дівчинок, що народилися із зубами;

6) з погляду зайвих дітей. Діти, які приводять сімейні ресурси в стресовий стан, піддаються високому ризику;

7) по особливостях поводження особистості. У різних культурах цінують різні риси характеру й поводження;

8) з погляду соціальної підтримки. Дуже велика роль законодавства про шлюб. Жертвами дурного обігу в багатьох країнах є сироти. Сучасні джерела вказують на ріст дурного обігу з дітьми, пов'язаний з урбанізацією й імміграцією, розпадом малих груп і відходом від сформованих культурних традицій.

14. Які наслідки жорстокості й насильства в родині

Перенесене в дитинстві насильство сприяє формуванню схильності до насильства й відповідного поводження в майбутньому. Ставши дорослими, такі люди швидше утягуються у вживання алкоголю й наркотиків, у них легше формується злочинне поводження й виникають психічні розлади; жертви дурного обігу відстають у розвитку, випробовують більше соціальних і емоційних утруднень.

15. Що є головним у людському репродуктивному поводженні

У людини головним фактором виховання дітей є "батьківський внесок". У випадку повної материнської відмови дитина гине протягом декількох годин або днів. Але є інші форми зниженої емоційної, біологічної й соціальної підтримки, які не вбивають дитини так швидко, але переводять його в категорію найбільш уразливу, де різко зростає ризик загибелі від хвороби, нещасного випадку, насильства. Загальне правило говорить: чим менш убогої є навколишнє середовище, тим більше значення для виживання дітей здобуває батьківський внесок. Іноді дурний обіг є формою гіпертрофованого внеску, а надмірна турбота порушує нормальний процес дозрівання й дорослішання. Те ж саме ставиться до дисципліни. Забезпечити нормальну дисципліну значить зробити дуже важливий внесок у виховання дитини. Але дисципліна може виражатися у формах, що загрожує життю дитини. У цьому випадку вона стає формою гіпертрофованого внеску, особливо якщо батьки силою домагаються слухняності дитини. Насильство, застосовуване час від часу або як реакція на стрес, можна розглядати як провал всіх спроб захистити дитину, що може привести до його занедбаності. Навіть сексуальне насильство можна розглядати як зворотний бік батьківського внеску (наприклад фізичної близькості). Будь-які форми жорстокого обігу й занедбаності викликають у дитини зниження імунітету або провокують втеча з будинку й взагалі вибір якого-небудь ризикованого способу життя.

Мозок дитини - свого роду комп'ютер, що програмується тими, хто його ростить і виховує, а в остаточному підсумку тими, хто контролює потоки інформації, що йде до дітей, зокрема відомостей про те, що таке добро, право, справедливість, благо. Культурний вплив батьків настільки сильно, що може перебороти будь-яку навіть інстинктивну програму. Поводження батьків багато в чому залежить від рівня їхньої культури й утворення. Передбачається, що в тих випадках, коли виховання дитини пред'являє батькам підвищені вимоги, вони можуть почати жорстоко звертатися з ним.

Батьківський внесок має сенс, тільки якщо він триває досить тривалий час, включаючи не тільки вигодовування, але й більше пізні стадії життя. При цьому спостерігаються розходження між країнами з низьким рівнем життя й країнами з високим рівнем, у яких голод зустрічається вкрай рідко.

Не дуже ясна роль екологічного фактора, хоча очевидно його вплив на ріст батьківської жорстокості. У всякому разі, хімічний вплив (наприклад введення препарату d- амфетамін) штучно підвищує агресивність мавп стосовно дитинчат і знижує агресивність стосовно дорослих особин у групі. І в людей, і в мавп, агресивність підсилюється з посиленням екологічного й соціального стресу.

Досвіди, пов'язані з раннім відділенням дітей від батьків, також викликають порушення поведінкових, фізіологічних і імунологічних функцій дитини.



Информация о работе «Насильство й жорстокість як категорії етики»
Раздел: Этика
Количество знаков с пробелами: 23985
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
172920
3
32

... переліком правових знань, щоб мати змогу допомагати у вигляді консультацій своїм клієнтам. Проведене дослідження дало змогу сформулювати деякі пропозиції щодо вдосконалення соціально-правового захисту дітей від насильства: ·   систематично проводити курси ознайомлення педагогічних працівників із питаннями соціально-правового захисту дітей-жертв насильства і підвищення їх правової культури; ·   ...

Скачать
24224
0
0

... і.   10. Що таке соціальна справедливість? Справедливість - якісна характеристика всього I суспільства в цілому, тому поняття соціальної справедливості не досить коректно - справедливість є завжди соціальною. Проблема справедливості - центральна в соціальній етиці. Хоча соціальна етика як така виникла лише в XX в., у неї є великі історичні попередники в особі Платона, Аристотеля й Маркса. ...

Скачать
110975
0
0

... в технологічному відношенні. Інша слабкість децентралізованих груп полягає в обмежені ступеню координації дій в ній. Це може зменшити готовність групи.   32.Регіональні міжнародні конфлікти: причини та шляхи врегулювання. Шляхи врегулювання: -попередження -трансформація; -врегулювання (1. Інтервенціоністська. 2. Ліберальна); -деескалація.    Коли мова йде про регіональний конфлікт, ...

Скачать
166232
0
0

... , - М. Бажан, Г. Шкурупій, О. Влизько, І. Маловічко, М. Скуба та ін. Проте перш за все слід говорити про Семенка, звичайно ж, як про поета. Вже перші футуристичні твори Семенка свідчили про появу в українській літературі митця, чия творчість функціонувала в контексті тогочасних інтелектуально-естетичних пошуків світового мистецтва. Втім, більшістю дослідників у кілька наступних десятиріч Михайль ...

0 комментариев


Наверх