Географічна характеристика Мексики

27718
знаков
0
таблиц
0
изображений

План

Вступ

Державний устрій Мексики

Географічне положення країни

Природа Мексики

Економіка

Культура Мексики

Релігія

Історія

Населення країни

Висновок

Використана література


Вступ

Що зазвичай люди уявляють собі, коли чують слово ''Мексика''?

Чоловіків у пончо і крислатих капелюхах, погоні, перестрілки, переходи через кордон - все те, що являють собою бойовики та вестерни.

Або ж нереальну життя ''мильних опер''.

А між тим Мексика це країна з цікавою історією, багатим культурним спадком, зі складною і неоднозначно розвивається економікою і політикою; зі своїми особливими традиціями.

Я вибрав для своєї роботи саме цю чудову країну, щоб самому краще пізнати її і поміняти усталені стереотипи в інших.

 


Державний устрій Мексики

Мексика (ісп. México), офіційна назва Мексиканські Сполучені-з'єднані Штати - держава в Північній Америці, що межує на півночі з США, на південно-сході - з Белізом та Гватемалою, на північно-заході омивається водами Каліфорнійського затоки і Тихого океану, на сході - водами Мексиканської затоки і Карибського моря.

Мексика - федеративна республіка. Діюча конституція прийнята 5 лютого 1917. Глава держави і уряду - президент, який призначає вищих державних службовців, губернаторів штатів і Федерального округу, вирішує всі найважливіші питання внутрішньої та зовнішньої політики і є головнокомандуючим збройними силами.

Вищим органом законодавчої влади є парламент. Він називається Національним конгресом і складається з двох палат: сенату, що обирається населенням на 6 років (два сенатори від кожного штату і Федерального округу) і палати депутатів, що обирається населенням на 3 роки. Виборчим правом володіють всі громадяни, які досягли 18-річного віку. Уряд складається з президента, міністрів, генерального прокурора і керівників 4 департаментів. географічний державний демографічний мексика

У перервах між сесіями Національного конгресу діє Постійна комісія у складі 29 членів. З них 15 є депутатами і 14 - сенаторами, які призначаються відповідними палатами на останньому засіданні сесії перед розпуском. Члени парламенту не можуть бути переобрані безпосередньо на наступний термін.

Кожен штат має свою конституцію і однопалатний конгрес (Законодавчі збори), виконавчі органи на чолі з губернатором і суди.

Судову систему очолює Верховний суд, члени якого призначаються президентом довічно і затверджуються сенатом. Є також окружні, об'єднані та районні суди.

Останні роки були насичені великою кількістю політичних і економічних подій в житті Мексики. Так, у 2000 році найбільш важливою політичною подією стали вибори президента країни. У результаті напруженої політичної боротьби президентом став кандидат від Партії національної дії В. Фокс. Таким чином, з обранням президентом Мексики кандидата від опозиційної партії, завершився 71-річний етап керівництва країною революційно-інституційної партії. В даний час президентом країни є Феліпе Кальдерон (обраний в 2006 р.)

Мексика має достатньо потужні збройні сили. Влада веде досить активну зовнішню політику, полягає в цілому ряді міжнародних і регіональних організаціях. Зокрема активно працює в економічній і соціальній раді ООН, в ЮНЕСКО, ФАО, МОП та інших спеціалізованих установах ООН. Зовнішня політика Мексики традиційно спрямована на зміцнення політичної та економічної незалежності країни, особливо від північного сусіда.

Географічне положення країни

Мексика - одна з найбільших держав Латинської Америки. Його територія дорівнює 1958200 квадратних кілометрів. По території серед країн західної півкулі Мексика займає п'яте місце. Мексика є самої північної з країн Латинської Америки і найбільш населеної з іспаномовних країн.

Країна омивається Тихим і Атлантичним океанами. На півночі країна межує з США, на південно-сході - з Белізом та Гватемалою.

Мексика - країна гориста, більше 50% її території розташовано вище 1000 метрів над рівнем моря. Єдина рівнина - півострів Юкатан, вузькі низовини тягнуться також вздовж океанських узбереж. Хребти Мексиканської нагір'я, Сьєрра-Мадре і Поперечної Вулканічної Сьєрри з безліччю діючих вулканів, у т.ч. найвишчі точка країни - Орісаба (5700 м.), Попокатепетль (5452 м.) та ін. Вулканічна активність досить висока, також часті землетруси.

Водні ресурси розподілені вкрай нерівномірно, що спільно з іншими чинниками створює труднощі для ведення сільського господарства. Багато районів Мексики потребують зрошення.

Мексика займає одне з перших місць у світі серед промислово розвинених країн за запасами цілого ряду цінних копалин. Зокрема, країна має великі ресурси графіту, флюориту, сурми, ртуті. Крім того, в надрах країни знаходяться нафту, природний газ, вугілля, руди чорних і кольорових металів, гірничо-хімічна сировина. Нафтогазоносні басейни розташовані в районі Примексиканська западини.

Значні запаси вуглеводневої сировини зосереджені також в акваторії Мексиканської затоки. За запасами нафти Мексика займає друге місце в Латинській Америці після Венесуели. Вугільні запаси оцінюють в розмірі 12 млрд. тонн і перебувають вони в основному в штаті Коауїла (басейн Сабінас). Є також родовища свинцево-цинкових руд. При їх переробці в промислових кількостях отримують золото, сурму, срібло. Родовища власне срібних руд у районі Пачука дають близько 20% усього видобутку срібла. Є значні запаси плавикового шпату, менше значення мають родовища урану, азбесту, каоліну, фосфатної сировини, солі, слюди, тальку і т.п.

Переважання гірського рельєфу зумовлюють велику різноманітність, а нерідко і мозаїчність кліматичних умов. Клімат субтропічний на півночі, тропічний на півдні.

Природа Мексики

Мексика - це ні з чим незрівнянна мозаїка екосистем: адже мова йде про країну, що займає четверте місце у світі з біологічного розмаїття. У Мексиці існує 58 національних парків і заповідників біосфери, не рахуючи безлічі прекрасних куточків природи.

На великому центральному плоскогір'ї розташовані одні з найвищих вершин континенту. Кожну зиму десятки мільйонів королівських метеликів прилітають до Мексики, рятуючись від північних холодів. Дозволено відвідування лише одного з їхніх заповідників, що знаходиться в околицях Сітакуаро (штат Мічоакан).

Південь Мексики - найбільший район тропічних лісів на північ від Амазонки. Там Весь півострів Юкатан - справжнє диво природи. Тропічні ліси і пасовища підступають впритул до Карибського моря, тут знаходиться другий за величиною в світі кораловий риф.

Економіка

Будучи протягом 300 років іспанської колонією, Мексика була для Іспанії дешевим джерелом сировини і ринком збуту товарів. Така політика збагатила дуже невелику за чисельністю мексиканську еліту, що складалася з іспанців і креолів (мексиканців іспанського походження), але перешкоджала економічному розвитку. Економіка базувалася в основному на вирощуванні кукурудзи, бобових, чилійського червоного перцю і розведенні великої рогатої худоби для внутрішнього споживання, на видобутку срібла і іншої мінеральної сировини, а також вирощуванні тютюну на експорт. Вона у великій мірі залежала від використання праці місцевого населення, що складався в основному з індіанців (пізніше метисів). Війни за незалежність (1810-1821) і що послідувала за ними нестабільність розорили країну і загальмували інвестиційний процес. В кінці 19 ст. диктатор Порфіріо Діас (правив у 1876-1910) використовував марнотратні фінансові стимули, щоб залучити іноземних інвесторів, які приступили до освоєння родовищ нафти Мексики і побудували залізниці, шосе, портові споруди, телеграфні лінії та системи ліній електропередач. Це викликало бурхливий економічний розвиток і зростання середнього класу, який обурювався наданням іноземцям більш сприятливих умов. Оскільки обсяг виробництва кави, бавовни, цукрової тростини і мексиканської пеньки зростав за рахунок скорочення натурального сільського господарства, більшість селян постраждали, так як землі, що належали їх громаді, так звані "ехідос", були зайняті приватними землевласниками, і вони були змушені працювати на плантаціях , які спеціалізувалися на вирощуванні експортних культур, або всі разом залишати землю. Рух за повернення землі селянам і проти економічного панування іноземців призвело до спалаху революції 1910, яка повалила Діаса.

Новий уряд вжив активні дії по "мексиконізації" економіки. У 1930-і роки президент Ласаро Карденас націоналізував залізниці країни, експропріював 17 іноземних компаній, які контролювали нафтову про-промисловість, і здійснив велику земельну реформу.

Під час Другої світової війни уряд приступив до створення вітчизняної промисловості для заміни імпорту - ця концепція широко поширилася по всьому західному півкулі в результаті Великої Депресії. Ця стратегія будувалася на створенні протекціоністських бар'єрів для заохочення "зароджуються вітчизняних галузей промисловості", які б змогли виробляти товари, які раніше купувалися за кордоном. До інших стимулів розвитку підприємництва ставилися податкові пільги, позики з низькими відсотками, дешева електроенергія, слухняне профспілковий рух і будівництво великої мережі шосейних доріг і залізниць, аеропортів і споруд зв'язку. Така політика викликала "економічне диво", яке проявилося у високих темпах економічного зростання.

Ситуація в економіці Мексики на початку 1970-х років стала поліпшуватися завдяки відкриттю "Петролеос мехіканос" ("Пемекс"), державною нафтовою компанією, великих нафтових родовищ в Табаско, Чіапас і в затоці Кампече, проте незабаром виявилася нездатною обслуговувати величезний зовнішній борг, коли ціни на нафту почали падати в період економічного спаду 1981-1982. Екстрені позики, надані США і міжнародними фінансовими організаціями, що супроводжувалися різким знеціненням песо і політикою суворої економії, врятували країну від банкрутства.

У 90-і роки в країні почався економічний спад. Роздутий торговий дефіцит, величезний зовнішній борг і збільшення грошової маси призвели до знецінення песо. Потім почався період оздоровлення мексиканської економіки, який, втім, тривав недовго.

В даний час Мексика займає 13-е місце в світі по ВВП. Він становить 1 108 млрд. дол., або 8 тисяч дол. на душу населення.

Промисловість країни зосереджена головним чином у зоні з 80-кілометровим радіусом від міста Мехіко й у містах Монтеррей і Гвадалахара. Видобуток нафти зосереджений на східному узбережжі від Тампіко до Вілья-Ермоса, на морських бурових установках у затоці Кампече. Більшість ферм з розведення великої рогатої худоби знаходиться в північних і центральних штатах, у них зосереджена і велика частина інших корисних копалин. Малорентабельним виробництво кукурудзи, бобових, гарбуза, баклажанів і чилійських червоних перців розміщено по всій країні, за винятком тих районів, де цьому перешкоджають клімат і природна рослинність (північні райони пустель і лісу в Табаско, Юкатані і Чьяпас) чи територія (скелясті гірські долини Західної -Мадре). Мотики і плуги, запряжені буйволами, все ще широко використовуються мало рента кабельні селянськими господарствами, які рідко можуть дозволити собі використовувати більш передову сільськогосподарську техніку, що застосовується великими землевласниками. Товарне сільське господарство найбільш розвиненим і механізованим у районах на півночі від долини Мехіко і на північно-західних схилах і в долинах Західної Сьєрри-Мадре, особливо в штатах Сіналоа і Сонора, де вирощуються, в основному на експорт, фрукти й овочі, які ростуть в умовах помірного кліматичного поясу, зокрема помідори і дині. Товарні тропічні культури вирощуються на центральному узбережжі і на півдні: цукровий очерет - на рівнинах, кава - у гірських районах, мексиканська пенька на Юкатані, а банани, манго, гуаява, папайя й ананаси в ряді інших районів.

У 1998 в Мексиці майже 38 млн. чоловік знаходилося в працездатному віці, з них майже 5% не працювали і ще 35% працювали неповний робочий день. Проблема влаштування на роботу стимулює величезну міграцію населення в місто Мехіко, столиці штатів і в США. За оцінками, чисельність людей, які в 1990-і роки мігрували в пошуках роботи, склала 14 млн. чоловік.

До найважливіших сільськогосподарських культур відносяться пшениця, рис, ячмінь, маїс і сорго. До інших важливих експортних культур відносяться фрукти й овочі, особливо помідори, апельсини, манго, банани, а також кави.

Розведення великої рогатої худоби в Мексиці зосереджено в північно-центральному регіоні, який експортує велику кількість голів рогатої худоби в США. Яловичина і молочні продукти для урбанізованих районів Мексики в основному надходили з приморського району Мексиканської затоки, де розводять велику рогату худобу породи зебу. Велике значення в тваринництві країни мають також коні, мули, осли, вівці, кози і свині. Обсяг своєї продукції тваринництва відповідає внутрішнім потребам країни в яловичині, свинині, свіжому молоці, птаху і яйцях, але сухе молоко імпортується.

Ліси Мексики були вирубані на паливо чи для ведення землеробства. З 1940-х років стала здійснюватися програма відновлення лісів шляхом створення національних лісопарків. У 1990 виробництво круглого лісу складало 22,2 млн. кубометрів. 70% деревини використовувалося як паливо. За обсягом виробництва і цінності сосна перевершувала майже в 10 разів всі інші породи дерев, такі, як червоне дерево, рожеве дерево, кампешевого дерево, світле червоне дерево, капок і фустиком, в основному на перешийку Теуантепек і півострові Юкатан. До інших видів продукції лісової промисловості відносяться чіклі з саподілового дерева, бітум, каніфоль і деревне вугілля.

Шахти і нафтові поля Мексики, які колись належали головним чином корпораціям США, тепер в основному націоналізовані. Мексика є одним з основних світових виробників срібла (2536 т у 1996) і плавикового шпату (480 тис. т в 1997), а також головним постачальником сурми, кадмію, марганцю, ртуті і цинку. У 1997 р. було вироблено 170 тис. т свинцю, 360 тис. т міді і 2,3 млн. т сірки, а також велика кількість золота, молібдену, вольфраму, олова, вісмуту, урану, бариту і високоякісного коксівного вугілля.

Є три головних гірничодобувних району. На півночі Нижня Каліфорнія і штати Сонора, Сіналоа, Чіуауа, Коауїла, Нуево-Леон, Ду-рангу і Сакатекас багаті сріблом, міддю, вугіллям, золотом, залізною рудою, цинком, свинцем, молібденом, баритом, плавиковий шпат, ураном і вольфрамом. На узбережжі Мексиканської затоки, штати Веракрус, Табаско і Кампече виробляють сірку, алюміній і марганець. Значна кількість золота, марганцю, плавикового шпату, свинцю і цинку країни добувається в західно-центральних штатах Халіско, Герреро, Агуаскальентес, Гуанахуато, Ідальго і Сан-Луїс-Потосі.

Культура Мексики

Дійсними пам'ятниками старовини в Мексиці є піраміди. Їх у країні багато, але доступні для огляду лише деякі. Багато піраміди поховані під культурним шаром і покриті густою тропічною рослинністю, так що представляють собою просто зелені пагорби. Більшість пірамід - багатошарові споруди: Кіна знаходиться всередині, а над нею існують декілька пізніших надбудов і облицювань.

Найбільш відомими і, ймовірно, найбільш древніми, є піраміди Теотіуакана, неподалік від Мехіко. Теотіуакан (в перекладі означає «місце, де люди спілкуються з богами») - самий древній і загадковий з усіх відкритих міст до-класичній Америки. За часів Стародавнього Риму він налічував 200 тис. жителів. До кінця першого тисячоліття нашої ери місто спорожніло, його храми і будинки були зруйновані. Збереглися дві найбільші піраміди - піраміда Сонця і піраміда Місяця, а також храм найпопулярнішого з мексиканських богів - Кетцалькоатля, що уособлював добре і світле начало. Причин загибелі стародавнього міста і того, хто і коли збудував його і зберіг найбільші піраміди, не знає ніхто.

Ацтеки не сумнівалися в тому, що це могли зробити тільки боги. А на вершині піраміди Місяця, як вважають, відбувається очищення людини від гріхів. Ще одна вражаюча група пірамід - піраміди Мітла і Монте-Альбана - знаходиться поблизу міста Оахаки. Стародавні сапотекскі міста отримали особливо пишний розвиток в IV-VII століттях, але до 1400 року колишня столиця сапотеків Монте-Альбана перетворилася на величезний цвинтар з дуже багатими похованнями. Скарби, виявлені вже в ХХ столітті в похованні, є однією з найбагатших археологічних знахідок світу. Деякі з цих скарбів - ацтекські золоті прикраси, що зображують бога смерті, сонце, гру в м'яч і інші, демонструються в музеї міста Оахаки.

Найбільша за обсягом піраміда з усіх відомих на землі знаходиться в місті Чолуле, в 100 км від мексиканської столиці. Сьогодні ця піраміда являє собою пагорб, порослий лісом, на вершині якого височіє католицький храм. Таким чином іспанці позначили свою перевагу над стародавньою індіанський цивілізацією.

Численні храми-піраміди і священні колодязі, в які індіанці кидали золоті прикраси, існують і на рівнинах півострова Юкатан, де розвивалася цивілізація індіанців племені майя. Вони створили ієрогліфічну писемність, досягли великих успіхів у будівельному мистецтві, розвинули прикладну математику і астрономію. Занепад цієї цивілізації розпочався тисячу років тому, задовго до появи іспанців. Спорожніли храми, зарості колодязі - цивілізація зникла, але нащадки майя і сьогодні живуть на землі Юкатана, зберігаючи древні традиції і віру в своїх богів.

На Юкатан існують розвалини (руїни) декількох древніх міст-держав. Серед них відомі піраміди в Паленке і стародавня обсерваторія в Чичен-Іце.


Релігія

Мексика є світською державою. Церква в країні відокремлена від держави і не має того політичного впливу, який у неї було після захоплення території країни іспанськими конквістадорам, нав'язати країні католицизм і знищили язичницьке поклоніння індійців численним богам, зокрема, Богу Сонця. У державних установах країни заборонена будь-яка релігійна пропаганда, оскільки історично склалося так, що духовенство сильно роз'єднана, а саме з його релігійного середовища вийшло багато ідеологи, які сьогодні очолюють різні політичні рухи.

Більшість населення Мексики сповідує католицизм, посилено нагромаджувався протягом тривалого часу португальськими колонізаторами. Сьогодні католиками номінально вважають себе приблизно близько 89% населення, протестантів налічується 6%, а до інших конфесій зараховують себе 5% віруючих. Зокрема, в Мексиці довільно багато мусульман, близько півтора відсотка іудеїв, є православні християни. Разом з тим сучасним мексиканцям не дуже властива релігійність, однак, більшість все ж дотримується релігійні звичаї і традиції.

Звернення індіанців у католицтво здійснювалося місіонерами - членами різних чернечих орденів. В основному це були представники орденів домініканців, францисканців, єзуїтів та інших. Разом з тим насильницьке насадження католицизму і поширення інших релігій не змогли повністю викорінити стародавніх вірувань індіанців: землеробські культи, віру в різних духів тощо. У країні можна зустріти афрохрістанскі культи, які склалися в колоніальний період. Їх послідовниками є вивезені з Африки раби. Зокрема, сьогодні афроамериканці шанують Христа, діву Марію, продовжуючи поклонятися своїм африканським божествам, які придбали своїх християнських двійників.


Історія

На території сучасної Мексики знаходилися одні з найбільш розвинених цивілізацій Західної півкулі. Першою цивілізацією була держава ольмеків, що проіснувало з 1500 по 600 рік до н.е. Культура майя досягла свого розквіту біля VI століття н.е. Ще однією цивілізацією була держава войовничих тольтеків, що виникло в Х столітті в центрі сучасної Мексики. У XI столітті тольтеки були витіснені плем'ям чичимеків, яких у свою чергу витіснили прийшли з півночі племена нахуатланів, найпотужнішим серед яких було плем'я ацтеків або Мексика. Імперія ацтеків виникла в другій чверті XIV століття і до XV століття була наймогутнішою державним утворенням у центральній і південній Мексиці.

Першим європейцем, що прийшли на територію Мексики, був іспанський мореплавець Франсисько Фернандес де Кордоба, в 1517 році відкрив на Юкатані стародавні поселення майя. Через рік Хуан де Гріхава, який очолював експедицію на східному березі Мексики, приніс повідомлення про існування багатої імперії ацтеків.

В 1519 році великий озброєний загін під керівництвом Хернандо Кортеса почав бойові дії проти ацтеків. У 1535 році впала столиця ацтеків, і Мексика стала іспанською колонією. На початку XIX століття, коли війська Наполеона окупували Іспанію, в Мексиці розпочалася визвольна війна, що закінчилася в липні 1821 року утворення незалежної Мексиканської імперії. У 1823 році країна була проголошена республікою. У 1836 році Мексика втратила території Каліфорнії і Техасу, що оголосили себе незалежними республіками, а після війни зі Сполученими Штатами (1846-1848) - землі на північ від Ріо-Гранде.

У 1917 році після кривавих подій мексиканської революції була прийнята нова конституція, яка призвела до значних політичних реформ. З 1929 року в країні при владі перебуває Конституційна революційна партія. 1 січня 1994 Мексика спільно з США і Канадою стала членом найбільшої зони вільної торгівлі НАФТА, в цей же день почалися активні бойові дії в штаті Чьяпас, де так звана Запатістска національна визвольна армія захопила кілька міст, вимагаючи проведення кардинальних політичних реформ в країні. Мексика є членом ООН, МВФ, ГАТТ, НАФТА, Організації американських держав.

Населення країни

В останнє десятиліття Мексика переживає справжній демографічної-ний Вриваючи. Середньорічні темпи приросту населення коливаються між 4-5 відсотками. У 1970 році населення країни становило близько 50 мільйонів, на початку 90-х - більше 50, а в останні роки населення країни вже перевищила 97 мільйонів. Мексика відноситься до найбільш молодим країнам світу - більше половини мешканців становлять особи, які не досягли 20-річного віку. Особливістю мексиканської демографії є ​​зосередження основної маси населення в її центральних гірських районах. Це пояснюється, перш за все, тим, що тут сконцентровані головні промислові центри країни.

У цілому для населення Мексики характерний високий рівень рухливості, який пов'язаний з економічним чинником. Значне число жителів сільських районів мігрує по території країни в пошуках сезонної зайнятості. Десятки тисяч мексиканців щороку перетинають кордон з США, багато хто з них це роблять нелегально, що негативно позначається на стосунках двох країн.

За національною ознакою населення Мексики надзвичайно багато-лико. Історично воно сформувалося з трьох основних етнічних груп: корінних жителів - індійців, вихідців з країн Європи (головним чином іспанців) і привезених з Африки негрів-рабів. У Мексиці можна зустріти також нащадків переселенців з Азії - Індії, Китаю, Японії. Протягом століть біле населення змішувалося з місцевими індіанцями, в результаті чого утворився значний шар метисів.

В даний час індіанське населення країни в чистому вигляді не пре-ті не перевищує 8-9 відсотків від загального числа жителів країни. Більшість з них проживає в центральних і південних штатах. Це вихідці з племен ацтеків, отомі, майя, цоцілі, міштеків, сапотеків. Прямі нащадки європейців, в тому числі недавно приїхали з Європи, і інші білі складають не більше 15 відсотків всього населення. Понад три чверті мексиканців - метиси.

У країні є досить різноманітна колонія іноземців, Перше місце за чисельністю серед них займають американці - їх більше 100 тисяч. Приблизно наполовину менше іспанців, близько 10 тисяч німців, приблизно стільки ж гватемальців, багато вихідців з інших країн Центральної Америки Карибського басейну. У Мексиці можна зустріти французів, італійців, поляків, арабів, росіян, українців і представників багатьох інших народів світу.

Але разом з тим, незважаючи на різноманітний етнічний склад населення, прийнято говорити про існування мексиканської нації, що визначається наявністю національних особливостей характеру і способу життя мексиканців. При цьому не слід забувати про коріння походження тієї чи іншої людини, а також про його соціальному стані. Разом з тим серед характерних національних рис мексиканців виділяються такі, як чутливість до власного авторитету, скритність, безтурботність, прагнення до вираження щирого щастя, недбалість у побуті. Ці риси зберігаються у мексиканців, навіть якщо вони протягом тривалого часу живуть в іншому суспільстві.

Разом з тим в рисах характеру мексиканців можна помітити багато суперечливості. Наприклад, їм властива відчуженість і в той же час товариськість, скритність і щирість, волелюбність і чиношанування, повагу до традицій і авантюризм. Романтизм і мрійливість поєднуються в мексиканця з підвищеною емоційністю, запальністю і азартно. Одночасно їм властивий патріотизм і самовідданість при захисті національних інтересів. Всі ці якості добре уживаються з надмірним романтизмом і мрійливістю, з підвищеною емоційністю, запальністю і азартно. За певних обставин мексиканець може поєднувати поряд з амбітністю і лицемірство. Дуже часто націоналізм набуває у деяких мексиканців-метисів гіпертрофованих форм, зокрема вони можуть так бачити в білу людину ворога і вважають за благо обдурити його як у великому, так і в малому.

Недовіра до людини іншої національності, бажання приховати справжні почуття у мексиканців часто поєднуються з показною ввічливістю, і крайньої необов'язковістю. Ці риси характеру зазвичай властиві народам, які довгий час були в залежності. У манері спілкування мексиканців можна помітити яскраво виражені елементи недовіри, які вони намагаються приховувати перед людьми вище їх по положенню (перед господарем), а в спілкуванні з рівними собі вони часто виявляють невмотивовану підозрілість. Ці риси характеру є наслідком багатовікового колоніального минулого, а також сусідства з сильним північним сусідом - американцями, які завжди зневажливо і зверхньо ставилися до мексиканців, А ті, у свою чергу, з одного боку, ненавидять "грінго", а з іншого - схиляються перед їх багатством і впевненістю в собі.

Відчуженість і замкнутість мексиканців добре уживається з товариськістю. Як і більшість латиноамериканців, вони легко і швидко вступають в контакт і переходять на дружню ногу з вподобаними ним людьми. Вони люблять і цінують гумор і жарти, з величезним інтересом слухають різні веселі історії та анекдоти. Однак часто товариськість зовсім не означає відкритість, Мексиканці потайливі за характером, дуже не люблять, коли їм лізуть у душу, вважаючи, що всі особисті переживання - це прерогатива їх приватного життя. Вони, як і американці, вважають, що надмірна відвертість - це прояв слабкості.

 


Висновок

Мексика - унікальна і дивовижна країна з багатющою історією стародавніх цивілізацій майя та ацтеків.

Мексика - це сонце і синє море, кристально білі пляжі і високі гори, вулкани і джунглі.

Мексика - це країна чудових, всесвітньо відомих курортів. Мексика - це кухня, що славиться своїми традиціями в усьому світі.

Мексика - це вражаюче розмаїття, яке важко собі уявити заздалегідь: тут є міста-мегаполіси й будівлі часів іспанської колонізації, ультрасучасні готелі і археологічні пам'ятники найдавніших індіанських культур, розкішні пляжі і засніжені вулкани, посушливий північ і розцвітають навесні долини, пустелі і потопає в зелені тропічні ліси.

Гордість Мексики - столиця країни Мехіко, великий мегаполіс, де втілилися багата культура і історія країни, зосередилися сучасні фінансові центри. Мехіко-Сіті заснований в 1325 р. індіанцями-ацтеками на місці, де за легендою, боги повеліли ацтекам заснувати столицю на одному з островів озера Тескоко, де вони побачать орла, який пожирає змію, сидячи на кактусі. Мехіко називають «музеєм під відкритим небом» за багатство історичних пам'яток і музеїв, яких тут налічується величезна кількість.

 


Використана література

 

1. Інтернет енциклопедія ''Кругосвет''(http://krugosvet.ru)

2. Максименко Л.М. Мексика. - М.: Думка, 1983.

3. Країни світу (Короткий економіко-політичний довідник).

4. Хеммінг Дж. Завоювання імперії інків. Прокляття зниклої цивілізації. - М.: 2007.

5. Сайт http://www.mexico.ru/


Информация о работе «Географічна характеристика Мексики»
Раздел: География
Количество знаков с пробелами: 27718
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
76022
0
4

... року експедиція під керівництвом Рене Роберт Cavelier, Sieur де ла Салле назвав його Лак Сент-Клер, як вони знайшли його на свято Святий Клер з Ассизі. 3.2. Озеро Ері Озеро Ері – це десяте найбільше озеро на Землі і п'яте серед Великих озер Північної Америки, четверте найбільше озеро по області поверхні, найпівденніше, найдрібніше, і якнайменше за об'ємом. Озеро обмежено на півночі канадською ...

Скачать
8066
0
0

... їна - антарктична держава. 2. Електроенергетика України, її структура та особливості розміщення. 3. Характерні економіко-географічні особливості промисловості країн Центральної Європи. Білет № 17 1. Екологічні проблеми світу. Території, що знаходяться під особливою охороною, їх значення для людства. 2. Накресліть схему міжгалузевих зв’язків чорної металургії України. 3. Дайте коротку порі ...

Скачать
8507
0
0

... видобутку нафти ти газу. Проблеми забезпечення ними України. 3. Особливості господарства країн Африки, країн, шо розвиваються. Білет №!6. 1. Анктартида. Відкриття та сучасні наукові дослідження, їх географічне значення. 2. Електроенергетика України, її структура та особливості розміщення. 3. Характерні економіко-географічні особливості промисловості країн Центральної Європи. Білет №17. 1. ...

Скачать
126481
1
0

... ється. Не дивлячись на величезне число розбіжностей в ділових колах країн-учасниць договору, угода все-таки була підписана. За словами Білла Клінтона, договір – „важливий крок на шляху до економічної інтеграції Північної Америки” [121]. Укладення Північноамериканської угоди про вільну торгівлю не тільки гарантувало вільний доступ канадським товарам на ринок США, а потім і Мексики, але одночасно з' ...

0 комментариев


Наверх