2. Економічні основи грошового обороту. структура грошового обороту.

Грошова маса, що обслуговує ринок товарів постійно рухається бо суспільне відтворення є неперервним процесом.

Постійне переміщення грошей між суб’єктами ринку - грошовий оборот.

На мікрорівні гроші обслуговують оброт індивідуального капіталу.

Г-Т...В...Т’-Г’

Г-Г’- грошовий оборот на мікро рівні., рух грошей як капітал.

Ці гроші авнсуються на виробництво. але повертаються з приростом. Завдяки цьому можливе розширення індивідуального виробництва.

Гроші на мікрорівні - абстрактна самозростаюча вартість.

Грошовий оборот на мікрорівні має хар-ки:

* замкнутість лінії руху грошей.

*  зростання грошової суми при поверненні її на вихідні позиції

Перетворюючись на капітал. гроші і далі виконують свої функції.

На макрорівні грошовий оборот обслуговує рух суспільного капіталу. Обіг суспільного капіталу- не просто сума обігів індивідуального капіталу., він включає нові елементи і має свою специфіку.

В умовах ринку підприємці м позичати гроші.

Гроші купуються як капітал. тому передбачена виплата %.Вільні кошти в конкретний час є у багатьох, і ця сукупнусть створює пропозицію грошей. Ця сфера створює внутрішній грошовий ринок. Гроші на ньому - позичковий капітал.

Частина грошей, отриманих після закінчення виробництва, використовується на погашення позичок. Ін ша частина- затрати на виробництво. Оплата продуктів виробництва надходить до ін субєктів, які повертають її на грош. ринок.

Третя частина Г’ - новостворена вартість у формі ЗП і прибутку .ЗП покидає обіг капітулу, але прибуток надходить в банки, ЗБІЛЬШУЮЧИ ПРОПОЗИЦІЮ НА ГРОШОВОМУ РИНКУ,
На мікрорівні рух грошей замкнутий , починається і закінчується на грошовому ринку.

Грошовий оборот - єдине ціле, але іноді може розриватися. Такий сегмент грошового обороту називається фінансовою сферою, а відповідні відносини - фінансовими.

Другий сугмент грошового обороту - кредитний ринок.

Сегменти грошового обороту взаємозвязаі і взаємодіють

Загальна сукупність грошових потоків у країні поділяється на дві сфери:

*  готівкові

*  безготівкові

3. Маса грошей в обігу та грошові агрегати

Сукупність грошей в усіх іх формах, що знаходяться у суб'єктів економіеки складають грошову масу. Вона має складну структуру і динаміку руху. В структурному напряму грошову масу поділяють на 4 напрями:

1. за ступенем ліквідності

2. за формою грошей

3. за розміщенням у конкретних суб'єктів ринку

4. за територіальним розміщенням.

Чим менша грошова маса тим легше державі керувати грошовими потоками. Грошовою базою в економіці називають найбільш ліквідні кошти у суб'єктів ринку. Грошові агрегати поділяють масу грошей на такі складоіві:

М0 - готівка і банківські вклади до запитання.

М1 - це М0 + строкові вклади, заощадження в банках,і взаємні фонди грошового ринку.

М2 - це М1 + депозитні сертифікати номіналом вище 100.000 долл., строкові угоди про зворотній викуп та позики в євровалюті.

L - М2 + запаси ощадних БОН, комерційних паперів та банківських акцептів поза банківською системою. Агрегати відрізняються не тільки кількістю але й якісно, наприклад М0 - це кошти в обігу.[ОА1]  М1-найтісніше пов‘язане з товарною масою, що сплачується в кредит. М2 та L враховують заощадження, тобто якісно новий елемент грошової маси. Градація грошової маси за ступенм ліквідності пояснює на скільки гроші готові до обороту. Швидкість обігу також характеризує грошову масу і має обернено пропорційний зв‘язок з нею.

Швидкість грошового обороту- це частота переходу грошей від одного суб‘єкта до іншого. Основними чинниками швидкості обороту є:

·    наявна товарна маса

·    частота виплати доходів

·    загальний стан грошового ринку.

Швидкість обігу може вимірюватись числом оборотів за конкретний період (як правило 1 рік), або тривалістю одного обороту. Швидкість обігу грошей характеризує загальну інтенсивність економічних процессів.

4.    Закон грошового обігу

Суть протягом певного часу для обігу необідна конкретна об‘єктивно-обгрунтована маса купівельних і платіжних засобів.

Кн=Кф

Кн=SЦт/О SЦт - сума цін товарів, що гтові до реалізації

О- швидкість обігу.

В кожний конкретний момент часу SЦт непостійна і на неї можуть впливати кредитні відносини, та безгрошові розрахунки. Саме тому формула трансформується:

Кн=(SЦт - SКт + SП - SВп)/О

SКт- маса тоарів, що купується в кредит

SП - платежі, строк погашення яких наступає в данному періоді

SВп - взаємопогашені платежі

Кн розраховується на конкретну дату.

Автоматичне регулювання...

Йому на зміну прийшло державне регулювання... Бюджетний дефіцит; інфляція (Кф>Кн); кредитні гроші; необхідність регулювання.

ТЕМА 4 ГРОШОВИЙ РИНОК


Информация о работе «Гроши /Укр./»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 49320
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
32051
1
0

... . Ці білети мали різну купівельну спроможність і під страхом смертної кари були обов'язкові до приймання. [1, 10-16с.] 1. Особливості розвитку грошей на українських землях в епоху античності Історія грошового обігу на українських землях відображає загальні закономірності виникнення і розвитку грошового господарства епохи античності, насамперед стародавніх Греції в Риму. Одначе, разом із ...

Скачать
152581
11
12

... івельною системою, Ваше підприємство зможе отримати всі позитивні результати, які дані рішення можуть принести. ВИСНОВКИ В дипломній роботі проведено аналіз стану електронної торгівлі в агропромисловому комплексі України і встановлено наступне: 1. Електронна торгівля – оптова, роздрібна торгівля, що характеризується замовленням, покупкою, продажем товарів з використанням інформаційних ...

Скачать
79456
0
0

... національної валюти в Україні відбулося в результаті дії низки факторів. Зазначимо, що фактор – це рушійна сила будь-якого процесу. Отже, якщо ми говоримо про фактори введення національної валюти в Україні, то маємо на увазі ті рушійні сили, які зумовили це введення. Серед таких рушійних сил чи не найважливіше місце займають історичні фактори. Чи не найбільшу увагу дослідженню історичних факторів ...

Скачать
46080
0
0

... селянського населення був визнаний самим урядом і поставлений на чергу питання про зниження викупних платежів, але дозвіл він одержав тільки в наступне царювання. 2. Основні види селянських податків на Україні (1861 – поч. ХХ ст.)   Реформа 1861 р. і як її – швидкий розвиток капіталізму в сільському господарстві – привели до істотних змін у земельних відносинах. Значна частина поміщицьких ...

0 комментариев


Наверх