Корран та Сунна - святий переказ та святе письмо мусульман

33649
знаков
0
таблиц
0
изображений

Міністерство освіти України

Львівській національний університет ім. І. Франка

Економічний факультет

Контрольна робота

з курсу: “Релігіезнавство”

на тему: “Коран і Сунна – Святе письмо та Святий переказ мусульман”

Роботу виконав

студент групи Екі-21з

Дмитрів Тарас Степанович

Львів – 2000

План:

1.   Коран – «книга книг» ісламу

2.   Коран і ранній іслам

3.   Історія людства по Корану

4.   Сунна

5.   Шаріат – правова і богословська система

1. Коран – «книга книг» ісламу

 У багатьох релігіях світу маються книги, що шануються віруючими як священні. Такі Веди в індусів, Авеста в зороастрійців, Біблія (Старий завіт) в іудеїв, Біблія, що включає крім Старого завіту Новий завіт, у християн. Звичайно в них містяться сказання про бога і про богів, їхніх вісниках, посланниках і пророках, розповіді про загробне царство, ангелів і чортів, раї і пеклі, про те, як і ким створені світ, земля, людина, тварини і рослини, установлені обряди і  звичаї, визначені учинки віруючих, часом навіть перелічується, які з них похвальні, гідні нагороди - земної і загробної і які - засуджувані, переслідувані людськими і небесними законами...

 Проповідники всіх релігій затверджують, що тільки книги їхньої віри правильні, божественні, боговдохновенні. Наука ж підходить до всім цим книгам однаково, об'єктивно, без упередженості. Так вона розглядає і Коран - головну священну книгу однієї з найбільше розповсюджених і щодо молодих релігій - ісламу.

Спочатку пророчі одкровення передавалися в громаді неписемно, по пам'яті. Але згодом, у Медині за вказівкою Мухаммеда стали вестися систематичні записи. Канонізація змісту Корану і складання остаточної редакції відбулося при халіфі Оліфі (644-656 р.р.). Коран наказує арабам залишити "звичаї батьків" на користь правил, встановлених ісламом. У самому Корані його правова значимість визначається в такий спосіб: "Отже, ми ниспослали його як арабський судебник" (№3 стор. 165-166).

Коран складається з 14 глав (сур), розчленованих на 6219 віршів (аята). Велика частина цих віршів має міфологічний характер, і лише близько 500 віршів містить розпорядження, що відносяться до правил поведінки мусульман. При цьому не більш ніж 80 з них можна розглядати як власне правові (в основному це правила, що відносяться до шлюбу і родини), інші стосуються релігійного ритуалу й обов'язків (№6 стор.420).

Сури розташовані без усякого порядку, просто по розмірах: більш довгі ближче до початку, більш короткі - до кінця. Сури меккійські (більш ранні) і мединські (більш пізні) перемішані. Те саме повторюється багатослівно в різних сурах. Вигуки і прославляння величі і могутності Аллаха чергуються з розпорядженнями, заборонами і погрозами «гієною» у майбутнім житті всім непослушникам. У Корані зовсім непомітно слідів такої редакційно-літературної обробки, як у християнському Євангелії: це зовсім сирі, неопрацьовані тексти.

Велика частина положень Корана носить казуальний характер і являє собою конкретні тлумачення, дані пророком у зв'язку з окремими випадками. Але багато встановлень мають дуже невизначений вигляд і можуть набувати різного сенсу в залежності від того. який зміст у них вкладається. У наступній судово-богословській практиці й у правовій доктрині в результаті досить вільного тлумачення вони одержали своє вираження в суперечливих, а нерідко і у взаємовиключних правових розпорядженнях.

Сури Корана різного розміру: у 2-й, найбільшої з них - 286 аятов, а в найменших - 103, 108 і 110-й - усього по трьох аята. Довжина сур зменшується, якщо не вважати невеликих відхилень, до кінця книги. Перша сура - "аль-фатіха" - "Відкриваюча [книгу] " містить усього сім аятов; уживається як молитва, свого роду мусульманський "Отче наш".

По віровченню ісламу, Коран - книга нестворена, існуюча предвечно, як сам бог, Аллах; вона його "слово" (2:70; 9:6; 48:15). Назва "Коран" походить від арабського дієслова "кара'а", що означає читати вголос речитативом, декламувати. Оригінал Корана, згідно ісламу, написаний арабською мовою на аркушах - сухуф і сувої з ним зберігаються на сьомому небі, звідси й одне з його назв - Світки, Книга (74:52; 80:13; 98:2). Коран - "Мати книги" - розум аль-кітаб, знаходиться під престолом Аллаха; і тільки один Аллах у цієї небесний книзі "стирає, що бажає, і затверджує" (К., 13:39)

Природно, що створення настільки великого добутку, як Коран, хоча і виробляючого при найближчому ознайомленні враження збірника висловлень, проповідей, сказань і правових норм, як правило, тематично і хронологічно не систематизованих, було справою непростим, так ще в народу, що не мав до цього настільки великих письмово зафіксованих релігійних чи світських творів. Не випадково в самому ж Корані поява цього великого письмового пам'ятника не раз витлумачується як небувале, чудесне. Від імені Аллаха в ньому написано: "Скажи: "Якби зібралися люди і джини, щоб зробити подібне до цього Корана, вони б не створили подібного, хоча б одні з них були іншим помічниками" (К., 17:90). Звідси ж випливає, що для сочинивших цю фразу казкові демонічні сили - джини -були настільки ж реальними, як і люди, їм здавалося навіть, що люди і джини могли спільно виконувати ту саму роботу, допомагати один одному.

Судячи з цього більш пізнім даним мусульманської традиції, "одкровення" Аллаха передавалися пророку приблизно в 610-632 роках н.е., а їхній запис, збирання зафіксованого й особливе складання книги розтяглися на довгі роки. Труднощі, що при цьому довелося переборювати, як побачимо, не зводилися лише до відсутності в арабів у минулому подібної практики.

Історія, як відомо, підносить людям часом чимало несподіваних уроків. У їхньому числі і той, що книга, з початку додавання якої пройшло майже 14 століть, і в наші дні в ряді країн зберігає значення не тільки як історичний і релігійний пам'ятник, але і як добуток широкого соціального змісту. У країнах, де іслам – державна релігія, з положень Корана виходять багато правових норм, законодавство - шаріат, на Корані присягають і дають клятви, порушення яких визнається найважчим гріхом, злочином. Вивчення Корана і його тлумачень (тафсир) є одним із профілюючих предметів багатьох навчальних закладів у таких країнах, як Пакистан, Іран, Саудівська Аравія. Пояснимо інтерес до цієї книги й у тих сучасних закордонних державах, де труднощів пошуку "третього шляху" сприяють звертанню до минулого, плекають надію знайти в ньому бажаний вихід...

Коран вивчається давно: не буде перебільшенням сказати - століттями. Але в країнах поширення ісламу, за рідкісними винятками, вивчення його було підлегле задачам конфесіонального і правового порядку. У регіонах, де пануючими є інші релігії, особливо католицизм і іудаїзм, ця задача не тільки в середні століття й у Нове час, але часто ще і тепер визначається цілями місіонерства і тісно зв'язаного з ним колоніалізму і неоколоніалізму.

Крах колоніальної системи імперіалізму вніс чимало позитивного в життя народів Ближнього і Середнього Сходу, розбудив і підняв на принципово нову висоту історична самосвідомість і національні інтереси народів, що звільнилися, спонукав їх об'єктивно оцінити минуле і сьогодення своїх країн, щоб намітити можливі шляхи в завтрашній день, у майбутнє.

2. Коран і ранній іслам

Іслам зародився в Аравії в VII столітті нашої ери. Походження його ясніше, ніж походження християнства і буддизму, тому що воно майже із самого початку висвітлюється письмовими джерелами. Але і тут багато легендарного. За мусульманською традицією, засновником ісламу був пророк божий Мухаммед, араб, що жив у Мецці; він нібито одержав від бога ряд «одкровень», що записані у священній книзі Коран, і передав їх людям. Коран - основна священна книга мусульман.

Рівень пізнання основ мусульманської релігії дуже різний в різних шарів населення й у різних країнах традиційного поширення ісламу. Усякий мусульманин знає арабське звучання і зміст символу віри релігії ісламу: "немає ніякого божества, крім Аллаха, і Мухаммед - посланник Аллаха". Тут коротко виражені два головних догмати ісламу: існує єдиний, один, і вічний усемогутній бог - Аллах; своїм посланником Аллах обрав араба з Мекки, Мухаммеда, через нього бог передав людям текст священної книги - Корана, його руками він заснував громаду віруючих (умма). За 14 століть з невеликої групи Аравії вона перетворилася в багатомільйонну масу людей різних національностей, різних мов, різних соціальних шарів і культурних орієнтаций.

Зв'язок віри з традиційним життям був характерний для ісламу за всіх часів, але особливо очевидним він постає сьогодні, коли ідеологи і політики, що виступають під гаслом ісламу, намагаються якнайбільше людей оголосити мусульманами тільки тому, що вони дотримуються багатьох звичаїв своїх батьків.

У сучасному розумінні іслам – і релігія, і держава через активне втручання релігії в державні справи.

"Іслам" у перекладі з арабського означає покірність, "мусульманство" ( від арабського "муслім" ) – відданий Аллаху.

Засновником ісламу є арабський "пророк" Мухаммед (Мухаммад чи Магомет), вплив якого на загальну долю людства важко переоцінити, тому на цій історичній особистості треба зупинитися особливо.

Велич бога - Аллаха - виражено в багатьох формулах, добре відомих усім мусульманам і часто повторюваних ними в мові, молитвах, побутових вигуках, а також що постійно зустрічаються у витонченій в'язі арабського письма, на пам'ятниках мусульманської архітектури в Азії, Африці, Європі й Америці: "Аллаху акбар" - "Аллах наймогутніший!" і т.д.

Основні догмати ісламу складались поступово, та й досі в них є розбіжності між різними напрямками мусульманства. Взагалі цих догматів п'ять: 1) вчення про єдинобожжя; 2) віра у божу справедливість та правосуддя Аллаха; 3) визнання пророчої місії Мухаммада та пророків, що йому передували; 4) віра у воскре­сіння, Судний день та потойбічний світ; 5) вчення про верховну владу (імамат-халіфат). Перші чотири догмати спільні для всіх мусульман. Питання про верховну владу — головний предмет розбіжностей між різними течіями.

Найкоротший виклад головного догмата ісламу міститься у 112 сурі (главі) Корану: "В ім'я Аллаха милостивого, милосердного! Скажи: "Він - Аллах єдиний, Аллах могутній. Не народжував і не був породжений, і не було нікого подібного йому, ніколи". По мусульманській доктрині, люди, що не сповідають іслам, - "невірні", серед них іудеї і християни виділяються особливо, як ахль-аль-китаб, тобто "люди Писання". Відповідно до Корану вони вірять нібито в того ж бога, що й мусульмани. Цей бог і їм посилав своїх посланників - Адама, Ноя, Авраама, Мойсея (Мусу), Ісуса (Ісу), але Мухаммед вище їх. Однак люди спотворили і забули те, чому ті вчили. Тому Аллах і направив людям Мухаммеда, свого останнього пророка, з божим словом - Кораном. Це була як би остання спроба наставити людей на праведний шлях, останнє попередження, після якого повинен настати кінець світу і Суд, коли всім людям буде віддано по їхніх справах - вони потраплять у райські сади чи в пекельний вогонь. Існують ангели і злі духи (джини), утім, останні, що перейшли в іслам із древньоарабских вірувань, не завжди злі, вони теж перебувають під владою бога і виконують його волю.

Аллах зображується в Корані як істота з чисто людськими моральними якостями, але в чудовому ступені. Він то гнівається на людей, то пробачає їх; одних любить, інших ненавидить. Як і іудейський і християнський боги, Аллах заздалегідь передбачив долю одних людей до праведного життя і майбутнього блаженства, інших - до беззаконня і загробних мук. Проте, в Корані, як і в Євангелії, бог багаторазово йменується милостивим. Найважливіша якість Аллаха - це його могутність і велич. Тому найважливіше догматичне і моральне розпорядження в Корані - це вимога повної, беззастережної покірності людини волі Аллаху.

3. Історія людства по Корану

 

У Корані відсутне представлення про людину як "вінці утвору", а також про поступовість розвитку життя на Землі, її біосфери і тим більше ноосфери - сфери людського розуму.

Відповідно до Корана, створенню Аллахом людини передував акт створення їм ангелів і джинів, його небесної крилатої опори. У суре "Ангели" про це сказано: "Хвалу Аллаху, творцю небес і землі, створившему ангелів посланниками, що володіють крилами подвійними, потрійними і четверными. Він збільшує в утворі, що йому завгодно" (К., 35:1); він "створив джинів з чистого вогню" (К., 55:14); "з вогню пекучого" (К., 15:27). І все-таки акту створення людини Аллах, судячи по викладеному в Корані древнеарабскому сказанню, додає особливе значення. Навіть після того як їм був виліплений свого роду манекен людини і залишилося лише його оживити, Аллах вирішив обговорити свій учинок з раніше ним створеними многокрылыми помічниками. Деякі з новітніх коментаторів намагалися углядеть у цьому "обговоренні" ознака особливої демократичності всевишнього.

Тим часом, якщо виходити з Корана, це "обговорення" чи "рада", "бесіда", "змагання" з "верховним сонмом" ангелів виглядає дуже деспотично. У всякому разі, у цьому "обговоренні" не почувалося якої-небудь терпимості, уваги до скликаного ангельського сонму, навіть ознаки толерантності. Творець заздалегідь визначив своє рішення і, вислухавши єдиного що возражали, відразу суворо покарав його.

Коран у декількох сурах повертається до цього епізоду, але щораз викладає усього лише сухий конспект, як би канву розповіді про "раду". Так, у суре 38 читаємо:

"От сказав господь твій ангелам: "Я створюю людину з глини. А коли я його завершу і вдуну в нього від мого духу, то упадіть, поклоняючись йому!" І упали ангели всі разом, крім Ібліса[З цього аята (38:74) виходить, що Ібліс - з ангелів, а, згідно аяту 48 18-й сури Корана, "був він із джинів". Намагаючись знайти вихід з цього протиріччя, автори тафсиров приводять складні "доводи", по одним з яких Ібліс - з ангелів, але судячи з його вчинків - із джинів, а по іншим - він по природі своєї джин, але жив серед ангелів і навіть командував тисячами з них.], - він загордився і виявився невірним.

Аллах сказав: " Іблис, що удержало тебе від поклоніння тому, що я створив своїми руками? Чи загордився ти чи (виявив зарозумілість. - Л.К.) виявився з вищих?" Ібліс. сказав: "Я краще його: ти створив мене з вогню, а його створив із глини". Аллах сказав: "Виходи ж звідси; адже ти - побитий каменями. І над тобою мій проклін до дня страшного суду". Він сказав: "Господи, відстрочи мені до дня, коли люди будуть відроджені!" Аллах. сказав: "Воістину, ти з тих, кому відстрочено до дня визначеного терміну!" Ібліс сказав: "Клянуся ж твоєю величчю, я спокушу їх усіх, крім рабів твоїх серед них чистих!" Аллах сказав: "Воістину, я говорю правду, наповню я геєну тобою і тими, хто пішов за тобою, -усіма!" (К., 38:71-85).

Отже, створення першої людини, відповідно до Корана, одночасно з'явилося актом падіння чи джина ангела "з числа вищих", що стало дияволом, сатаною, шайтаном, царем пекл. Утім, у 2-й сурі Корана падіння Ібліса, а також уведення людини в рай зображено вже с іншими подробицями. Насамперед, тут сказано не тільки про першу людину, але і про його чоловіка. Адам вже одушевлений і представлений ангелам у якості "намісника" Аллаха "на землі". А ангели дають зрозуміти Аллаху, що вони вже знають, на що здатно людей, і явно їх не схвалюють. Ангели говорять Аллаху: "Хіба ти установиш на ній(Землі) того, хто буде там робити нечестие і проливати кров, а ми підносимо хвалу тобі і святимо тебе?"

Слідом за цим у Корані знову продовжена досить суха конспективна мова: "И навчив він Адама всім іменам (ангелів; а по тлумаченню шиітських богословів - ще не народжених на землі їх верховних імамів), а потім запропонував їхнім ангелам і сказав: "Повідомите мені імена цих, якщо ви правдиві". Вони сказали: "Хвала тобі! Ми знаємо тільки те, чому ти нас навчив. Воістину, ти - знаючий, мудрий!" Він сказав: "ПРО Адам, повідом їм імена їх!" І коли він повідомив їм імена їх, те він (Аллах) сказав: "Хіба я вам не говорив, що знаю сховане на небесах і на землі і знаю те, що ви виявляєте, і те, що ховаєте?" І от, сказали ми ангелам: "Поклонитеся Адамові!" І поклонилися вони, крім Ібліса. Він відмовився і звеличився і виявився невіруючим. І ми сказали: " Адам! Оселися ти і твоя дружина в раї і харчуйтеся відтіля на задоволення, де побажаєте, але не наближайтеся до цього дерева, щоб не виявитися з несправедливих". І змусив їхній сатана спіткнутися про нього і вивів їх відтіля, де вони були. І ми сказали: "Зваліться, [будучи] ворогами один одному! Для вас на землі місце перебування і користування до часу" (К., 2:28-34).

З незначними змінами цей текст приведений у сурах 15, аяти 26-43 і 20, аяти 114-126. Зміни відносяться, зокрема, до уточненню того, з чого створена людина. Слід зазначити, що в Корані немає по цьому питанню єдиного погляду. Так, у сурі 15 тричі повторено: "зі звучної, із глини, убраної у форму". Крім цього говориться, що бог створив людину з пороху (3:52; 22:5), з сутності "глини" (7:11), із глини сухий, звучної, як судина, глиняне блюдо (55:13), ще з глини липкою, що пристає, отже сирий (37:11), із глини гончарної, "бідніли" (15:26); нарешті - "з води". З вологи - "із краплі" - людин і розмножується (25:56; 80:17-18). По останньому питанню в Корані викладений, утім, і іншої, погляд, висхідний, як з'ясовується[Див.: Винников И.Н. Коранические заметки.], до концепції, широко розповсюдженої в древньому світі: бог "створив людину зі згустку" крові (алак - К., 96:1-2); з нього ж він формується (23:14). Розходження цих версій зайвий раз підтверджує складність і неодночасність складання Корана.

Вигадливим нагадуванням про нелегку аравійську дійсність у 20-й сурі є звернені до Адама і його дружині слова Аллаха, сказані після того, як Иблис відмовився поклонитися. " Адам! - попередив Аллах. - Адже це - ворог твій і твоя дружина. Нехай же він не изведет вас з раю, так не виявишся ти нещасливим! Адже тобі можна не голодувати там (у раї. - Л.К.), і не бути нагим, і не жадати там, і не страждати від спеки" (К., 20:115-117).

Однак у наступної ж рядку виявляється, що ці попередження всі Аллаха, що визначає, виявилися даремними. "І нашептав йому (Адамові) сатана, він сказав: "Адам, чи не вказати тобі на дерево вічності і влада неминущу?" І вони обоє (Адам і його дружина) поїли від нього, і виявилася перед ними їхня скверна, і стали вонизшивати для себе райські листи, і ослухався Адам добродії свого і збився зі шляху" (К., 20:118-119).

У сурі 7, спокушаючи Адама і його дружину, Ібліс уточнив: "Заборонив

вам ваш господь це дерево тільки тому, щоб ви не виявилися чи ангелами не стали вічними" (К., 7:20).

Лише після "гріхопадіння" своїх створень Аллах виявив завзятість. У 20-й суре, слідом за нейтральним аятом 120 ("Потім обрав його господь і простив його і повів прямим шляхом") читаємо: "Він (Аллах) сказав: "Зваліться з нього (з раю) разом, ворогами друг другу! А якщо прийде до вас від мене посібник - те, хто піде за моїм посібником, той не зіб'ється і не буде нещасливим! А хто відвернеться від спогаду про мене, у того, воістину, буде тісна життя! І в день воскресіння зберемо ми його сліпим"... Звичайно, покарання майбутнього життя сильніше і довше!" (К., 20: 121-123, 127).

Достаток у "слові Аллаха" подібних настроїв, зв'язаних з обіцянками близьких змін у житті арабів і настанням "кінця світу", світопредставння, привело окремих дослідників до висновку про тім, що Коран (за винятком тих його місць, що мають законодавчий характер і за часом свого походження є більш пізніми) є новий "Апокаліпсис", "одкровення про кінець світу".

Як ми знаємо, у Корані дійсно говориться про "годину" і про тім, що він близький. "Я (Аллах) готовий його відкрити, щоб усяка душа одержала воздаяние за те, про що намагається!" (К., 20:15-16). Однак історія підтвердила, що не мотиви, зв'язані з чеканням світопредставння, що містилися в проповідях пророків раннього ісламу, споювали і піднімали народ на боротьбу проти погрози чужоземного ярма, за об'єднання арабських пологів і племен, не вони відбивали процес.

Безнадійність, розпач, думки про те, що порятунок і воздаяння прийдуть після смерті, ніколи не піднімали на боротьбу, не служили надійною підтримкою людям. Якщо вважати, що "життя найближча", то є єдина земна дійсність, "тільки користування оманне", як написано в Корані (К., 57:19-20), те чи коштує за обман бороти? Коран же цю думку ще підігріває домислом про тім, що, "хто бажає посіву для ближньої (інакше кажучи, земного життя)... немає йому в останній (посмертної) ніякої долі!" (К., 42:19). "Люди! - застерігає Коран. - Бійтеся добродії вашого і страшитеся дня, коли батько не відшкодує за дитину і породжений (від нього) не відшкодує нічим за свого батька! Воістину, обітовання Аллаха - істина; нехай же тебе не зваблює життя найближча..." (К., 31:32-33), - це єдине земне життя.

Характерною рисою численних закликів Корана до віри в посмертну долю, що буває двох пологів - доброї і злий, прекрасної й огидний, є те, що вона мислиться як воздаяння за земні справи людей; яка вона буде - залежить від поводження, учинків, переконань, дій людини. У доісламских культах арабів подібної віри в скільки-небудь розробленому виді не було. З чужоземних религий це знаходимо тією чи іншою мірою в християнстві й іудаїзмі і більш чітко - у зороастризмі, якому близькі і деякі картини потойбічної "життя", намальовані в Корані. Для того щоб араби повірили в ці обіцянки, як видно з Корана, проповідники його "істин" повинні були прикласти чимало енергії. Їм насамперед було необхідно переконати людей у тім, що їх постійні життєві спостереження, їхній досвід, що свідчать про те, що тіло, що розпалося після смерті, що змішалося з землею, розсіяне, распилене по піску і т.п., неможливо відновити, неправильні.

"У всякого народу - своя межа; і коли прийде їхню межу, то вони не сповільнять ні на годину і не прискорять... Хто ж кривдніше того, хто вигадав на Аллаха чи неправда вважав неправдою його знамення? Цих осягне їхня доля з книги (тобто визначене, визначене покарання). А коли прийдуть до них наші посланці, щоб завершити їхнє життя, вони скажуть: "Де ж ті, кого ви призивали крім Аллаха?" Вони скажуть: "Утратилися від нас!" І засвідчать проти самих себе, що вони були невірними. Він (Аллах) скаже: "Увійдіть серед народів, що пройшли до вас із джинів і людей, у вогонь!" Кожен раз, як входив один народ, він проклинав йому подібний. А коли вони зібралися всі там, те іншої сказав про перший: "Господи! Ці збили нас, пішли ж їм покарання подвійне з вогню". Він (Аллах) сказав: "Кожному - подвійне, тільки ви не знаєте!" І сказав перший іншому: "У ви не було переваги перед нами; укусите ж покарання за те, що ви придбали!" (К., 7:32, 35-37).

Такі "гуманні" відносини між людьми, навіть цілими народами, виховували Кораном. Для досягнення більшого ефекту писавший одинз аятів 7-й сурі прибіг навіть до відомого євангельського виречення, утім, близькому образам аравійської дійсності: "Воістину, ті, які вважали неправдою наші (Аллаха) знамення і звеличувалися над ними, не відкриються їм врота неба, і не увійдуть вони в рай, поки не увійде верблюд у голкове вухо (порівн. євангелія від Матфея, гл.19, с.24; Луки, гл.18, ст.25; Марка, гл.10, ст.25. - Л.К.). Так відплачуємо ми грішникам!" (К., 7:38).

У рай же, де "течуть ріки", "прийшли посланці добродії... з істиною, і було виголошено: "От вам - рай, що даний вам у спадщина за те, що ви робили!" І воззвали мешканці раю до мешканцям вогню: "Ми знайшли те, що обіцяв нам наш господь, істиною, чи знайшли ви істиною те, що обіцяв ваш господи?" Вони сказали: "Так". І виголосив глашатай серед них: "Проклін Аллаха на несправедливих, які відвертають від шляху Аллаха і прагнуть звернути його в кривизну і не вірують вони в життя майбутню!" І між ними - завіса, а на перешкоді - люди, що знають усіх по їхніх ознаках. І воззовут до мешканців раю: "Світ вам!" - і ті, котрі не ввійшли в нього, хоча і бажали... І виголосять мешканці вогню до мешканців раю: "Пролийте на нас чи воду те, чим наділив вас Аллах!" Вони скажуть: "Аллах заборонив і те й інше для невірних..." (К., 7:41-44, 48).

Отже, коли в попавших у рай прокинуться почуття жалю, людинолюбства, те їх відразу заглушать забороною всемилостивого Аллаха.

Більш того, "коли вони ( щопотрапили в пекло. - Л.К.) будуть благати про допомогу, їм допоможуть водою, подібної до розтопленого металу, що буде палити обличчя. Болісне питво! Томливе місце відпочинку!" (18:28).

"Щораз, як захочуть вони вийти з нього (пекла), з мучень у ньому, вони будуть повертатись в нього: "насолоджуйтеся мукою в полум'ї!" (22:22). Коли ж страждальці валу віддадуть перевагу смерті випробовуваним мученням, їх позбавлять і смерті. "Вони викликнуть: Малік[У даному випадку

слово "Малік" - власне ім'я ангела, що володарює над джаханнам - геєною, пеклом. Крім нього в кораничному пеклу 19 стражів (74:30-31).], господь твій послав би нам кончину! Він скаже: ви залишитеся тут назавжди" (43:77). Але грішники не заспокояться. "І коли вони, зв'язані одні з іншими, їм (Маліком. - Л.К.) будуть повалені в тісне поместилище, тоді вони там будуть просити собі знищення. У день цей, - учить Коран, - не просите собі однократного знищення, але просите собі багаторазових знищень" (25:14-15). Але у геєні "йому (винному перед Аллахом. - Л.К.) ні смерть, ні життя" (20:76), "він у ньому (у великому вогні) не вмре, але і не буде жити" (87:12-13). "Там, - возвещает Коран, - вони пробудуть, поки існують небеса і земля[Твердження, що має суперечливі тлумачення.], якщо тільки господь не захоче чого-небудь особливого: тому що господь твій є повновладний совершитель того, що хоче" (11:109).

Таке людинолюбство розглянутої нами книги, що часом і тепер люди, як випливає в ній не розібралися чи довіряють її мінливим тлумаченням, свідомим перекручуванням, характеризують як добуток послідовного високого гуманізму.


Информация о работе «Корран та Сунна - святий переказ та святе письмо мусульман»
Раздел: Религия и мифология
Количество знаков с пробелами: 33649
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

0 комментариев


Наверх