Базові компоненти характеру


План

 

1.   Базові компоненти характеру

2.   Структура характеру

3.   Характер і інші властивості індивідуальності

4.   Я-концепція

5.   Стратегії переваги, образ - Я і конструктивні малюнки

6.   Самооцінка

7.   Саморегуляция — настойчивость — воля

8.   Система базових орієнтацій: на себе, на предмет діяльності, на інших людей


1. Базові компоненти характеру

Слово "характер" спочатку позначало спеціальний штамп (маркіровку), який ставився стародавніми матеріалами на виготовлений предмет з метою позначення його відмінності від інших (Reber, 1995). Хоча саме слово не зникло з ужитку за минулі дві тисячі років, більшість психологів вважає за краще використовувати вужчий термін "характеристика", або "біса".

Сумним чином характерология, що послужила джерелом і початком диференціальної психології, на сучасному етапі розвитку человекознанія опинилася не "біля справ". Характер як одна з основних структур індивідуальності, фіксуюча в собі специфіку переходу від психобіологічних і загальнопсихологічних закономірностей до социо-психичеськім, особовим процесам, не прийнятий психологічною громадськістю як найважливіше диференціально-психологичеського вимірювання. Але сама життєво - зафіксована реальність характеру як психологічного носія социо-психічних властивостей суб'єкта поведінки і діяльності не зникла під тиском ігноруючій її науковій думці, виявляючись до фундаментальних характеристиках людського Я, ко-Гориє і будуть розглянуті нижче.

 

2. Структура характеру

У широкому значенні характером називають якусь сукупність, позначаючу приховану за різними проявами людського Я природу особи. Теофраст, використовувати цей термін в психології для значення комплексу ознак, що відрізняють поведінку людини від іншого, запропонував і першу класифікацію характерів, описавши велику кількість містяться в даныйсвідомості типів особи — брехливий або чесний, хитрий або простодушний, жадібний або щедрий час характер визначався через просту комбінацію ознак, не диференційованих між собою. По тортури вичленяє структури характеру пов'язані з появою і розвитком в психології поняття "воля", а також виразнішою розробкою дихотомії "розум—відчуття" Фактично навколо цих основних вимірювань, створюючих знамениту джеймсовськую тріаду "разум—воля—чувства' і розвиваються уявлення про структуру характеру. Розглядаючи характер як що відноситься до особового рівня підлога структуру, його вважають концептом, який в основному "oi носиться до сили характеру, як властивості, пов'язаній із зусиллями по подоланню обставин" (Hilgard, 1987, р.491)

Разом з тим, як показують дослідження останніх сорока років (див., наприклад, (Хекхаузен, 1987), поняття волі або наполегливості в досягненні своїх цілей тісне зв'язку але з такими характеристиками як мотиви, особові орієнтації, Я -концепция (включаючи самооцінку як цін i ральний компонент). Російський психолог С.Л. Рубінштейн (1946) дуже вдало визначав характер як сукупність генералізованних (тобто узагальнених, стійких і переважаючих) мотивів в структурі особисте.

У цьому розділі з позицій висловлюваної в книзі формальному (ієрархічної) теорії індивідуальності будуть розглянуті основні вимірювання характеру, створюючі його структуру — Я -концепция, Я як симптом комплекс рис і "I як система генералізованних орієнтації (див. малюнок I)

Мал. 1 Структура характеру

 


3. Характер і інші властивості індивідуальності

Вплив характеру на особу людини практично и< вивчено в академічній психології, в першу чергу, через традицію апелювати до злитої цих двох i конструктов, що на ділі співвідносяться між собою як "часть—целоє". Зате в наївній психології проблема характеру і його зв'язку з особою є однією з центральних.

Різноманіття суб'єктивних оцінок, за допомогою яких ми характеризуємо наших знайомих, цілком описується i за допомогою двох координат. Зрозуміло, себе переважна більшість тверезо мислячих людей віднесе до I миті ("хороша людина з хорошим характером"). Диференціальна — не житейська, а наукова — психологія не може спиратися на розмиті оцінні категорії або соціально створювані конструкти типу "хороший— поганий " у оцінці людини, хоча частка саме іронії нерідко сприяє адекватності наукових висновків.

На відміну від того, що конструкти "особа" і "характер" практично не диференційовані в традиції наукового аналізу, багато авторів указують на необхідність розрізнення "темпераменту" і "характеру". Як правило говорять про дію характеру на темперамент, суть якого в прекрасному формулюванні виразив І. Кант (1797/1900).

"Темперамент указує на те, що можна зробити з людини, а характер на те, що сам він хоче зробити з себе"

Кажучи про характер, підкреслюють, що він не є що те готове, відразу дане від природи, але визначаєте! сукупністю впливаючих на індивідуума в процес i розвитку зовнішніх чинників, і, кінець кінцем, свідомими зусиллями людини по формуванню у себе потрібних властивостей. І.П. Павлов (1951а) приділяв важливе значення розмежуванню понять "тип нервової системи" "темперамент" і "характер":

"тип є природжений конституціональний вид нервової діяльності — генотип... характер же є суміш природжених схильностей, ваблень з щепленими протягом .жизни під впливом життєвих вражень".

Система умовних зв'язків, що утворюються в процесі структуризації життєвого досвіду, складає природну основу характеру, його формально - динамічну складову, тоді як система орієнтації виникає вже як результат сплаву схильності суб'єкт;! » формуючими впливами середовища., Стійка систем і зв'язків, що одержала назву "Динамічного стерео i і па", лежить в основі стрижньової властивості особи спрямованості, що відноситься до однієї з найважливіших тримаючи тільних характеристик індивідуальності. Воля як найважливіший системообразующий компонент характер, виявляється в диференційованій системі довільної регуляції, пов'язаної як з емоційними партнерами, так і з рівнем розвитку ряду здібностей. Багато дослідників відзначають, що наполегливість в досягненні своїх цілей помітно виражена в структурі характеру людей з високим рівнем інтелекту і освіти.

 


Информация о работе «Базові компоненти характеру»
Раздел: Психология
Количество знаков с пробелами: 20632
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
76770
5
1

... можна сказати, що показники яскраво виражених акцентуацій характеру досліджуваних невисокі, жоден з них не наближається до максимального – 24 бали. Висновки Дослідивши взаємозв’язок між акцентуаціями характеру і схильностями до девіантної поведінки, можна зробити наступні висновки: 1. Характер – це сукупність стійких індивідуально-психологічних властивостей людини, які виявляються в її ...

Скачать
21968
0
0

... і особистості прагнуть до спілкування, контактів з іншими, багато говорять про себе, хвалькуваті, зосереджуються переважно на зовнішніх явищах, а не на собі, схильні погоджуватися з усім, що їм пропонують. 4. Природа характеру Психічні властивості людини — це особливий прояв вищої нервової діяльності, підгрунтям якої є природжені особливості нервової системи, своєрідні сполучення яких (сила, ...

Скачать
171000
3
1

... формируется на всем жизненном пути человека, и не столько в трудные моменты жизни, сколько в повседневной жизни, будничной деятельности. 2.         Проблемы социализации подростков с акцентуированными характерами 2.1 Классификация акцентуаций характера у подростков В 1964 году К. Леонгард дал развернутые описания 4 типов акцентуаций характера и 6 типов акцентуаций темперамента. На основе ...

Скачать
122582
1
9

... в процессе обучения, необходима разработка совершенно новых подходов к работе с таким видом информационных ресурсов как базы данных. Глава 2.Технология использования баз данных математических задач в процессе подготовки учащихся к ЕГЭ по математике 2.1 Реализация модели В соответствии с теорией поэтапного формирования умственных действий учащихся, подготовку к сдаче единого ...

0 комментариев


Наверх