Абсолютна монархія у Франції

27737
знаков
0
таблиц
0
изображений

1. Абсолютна монархія у Франції

Французьке королівство, що виникло в IX столітті з розпадом франкської держави Королінгов внесло істотну зміну до соціально-економічного розвитку областей, що входили в її склад. У період з IX-XIII ст. панують феодальна роздробленість і відповідні їй виробничі відносини. Вони визначили класову структуру суспільства і антагоністичні відносини між феодалами і залежними селянами. Земля, як основний засіб виробництва, стала монопольною власністю пануючого класу.

Починаючи з XVI століття формуються нові прогресивні капіталістичні відносини в промисловості і сільському господарстві. З'являється мануфактура в суднобудуванні, в гірській справі, в металургії, в книгодрукуванні. Утворилися крупні економічні центи в Парижі, Марселі, Ліоні, Бордо.

Розвиток товарно-грошових відносин привів до формування єдиного загальнонаціонального ринку, а зародження капіталістичних відносин викликало важливі зрушення в соціальній структурі суспільства. Разом з основним класом експлуататорів - феодалів з'явився новий клас експлуататорів - буржуазія, основу якого складали купці, лихварі, мануфактуристи. У цей період зростає зовнішня торгівля Франції із стародавньо-європейськими країнами.

Але зрушення у бік капіталізму поволі міняли характер французького суспільства. Феодальні виробничі відносини були як і раніше пануючими.

У цей період відбувається переклад частини селянської повинності у відповідні грошові платежі.

Багато буржуа купують посади в королівських судах або адміністративних органах, які передаються по спадку (едикт 1604 р.). Деякі посади давали право носити дворянський титул. Уряд Франції йшов на це, оскільки постійно потребувало засобів. Король передає значну частину податкових надходжень привілейованим станам у вигляді платні, субсидій, пенсій. Королівський фіск стає найважливішим інструментом експлуатації селянства. І дворянство, бажаючи збільшити доходи, постійно вимагає від короля збільшення оподаткування.

На початок XVI століття Францію стає єдиною державою. Формою цієї держави стає абсолютна монархія.

Абсолютизм характерний перш за все тим, що вся повнота законодавчої, старанної і судової влади концентрувалася в руках наслідного глави держави - короля. Йому був підпорядкований весь централізований державний механізм: армія, поліція, адміністративний апарат, суд. Всі французи, включаючи і дворян, були підданими короля, зобов'язані беззаперечно покорятися.

При цьому абсолютна монархія послідовно захищала класові інтереси дворянства.

Феодали так само розуміли, що в умовах загострення класової боротьби придушення селянства можливе лише за допомогою жорсткого державного абсолютизму. У розквіт абсолютної монархії в країні утвердилось соціально-політичну рівновагу двох основних експлуатаційних класів - привілейованого і такого, що має державні пости дворянства і набираючої сили буржуазії.

Значущу роль в становленні існуючого ладу у Франції зіграв перший міністр Людовика XIII - Рішельє. У період з 1624- 1642 рр. він, роблячи величезний вплив на короля, практично правив країною. При цьому його політика захищала інтереси дворянства, в чому Рішельє бачив зміцнення абсолютизму.

При Людовику XIV (друга половина XVII - початок XVIII століття) французький абсолютизм досягає вищого ступеня свого розвитку.

З XVI століття по першу половину XVII століття абсолютна монархія безумовно грала прогресивну роль в розвитку Французької держави, оскільки стримувала розкол країни, сприяла зростанню капіталістичної промисловості і торгівлі. У цей період заохочувалося будівництво нової мануфактури, встановлювалися високі митні збори на товари, що ввозилися, грунтувалися колонії.

Але формування абсолютизму поступово позбавляло феодальну знати країни впливу в королівській раді і в провінціях.

У XVIII столітті в промисловості остаточно утвердився, а в сільському господарстві посилився капіталістичний устрій. Абсолютистський для Феодала лад почав утрудняти подальший розвиток продуктивних сил.

У міру зміцнення буржуазії росла її опозиційність до абсолютної монархії.

Розкриваючи суть абсолютної монархії, що склалася у Франції в період з XVI-XVIII ст., необхідно дати характеристику державному механізму, що дозволив впродовж більше двох століть управляти багатоукладною державою, що динамічно-розвивається.

Концентрація всієї державної влади в руках короля привела до припинення діяльності загально французьких зборів станів - Генеральних штатів (утвореного в 1302 році, де кожен стан: - духівництво, дворянство і «трете сословие» були представлені окремою палатою і ухвала виносилася простою більшістю голосів). У цей період також обмежуються права парламентів. Парламентам заборонялося брати у ведення справи, що стосуються держави, адміністрації і уряду. Світська влада, в особі короля, підпорядковує своєму контролю і церква, і саме у нього через деякий час з'являється виняткове право призначати кандидатів на вищі пости у французькій церкві.

Зміцнення влади короля супроводжувалося посиленням впливу бюрократичного апарату. Як наголошувалося раніше, державному апарату французького абсолютизму були властиві особливості, до яких можна віднести продаж державних посад, що приносить чималий дохід уряду. Державні чиновники, що купили посаду відчували себе незалежно по відношенню до монархії, яка не могла звільнити їх з державної служби. Відгук був можливий лише за посадовий злочин і лише в судовому порядку.

В період політичних криз, що охопили Францію в XVI столітті, особливо за часів релігійних воєн, уряд, з метою залучення впливової знаті на свою сторону, передав їй деякі важливі пости в державному апараті, які згодом стали надбанням окремих аристократичних сімей.

Проблеми, що виникли при формуванні старого державного апарату, були вирішені шляхом створення нової системи державних органів. Найважливіші пости в новій системі займали осіб, що призначаються урядом, і які у будь-який час могли бути відкликані. Як правило, це були люди незнатні, освічені і зраджені монархії.

У результаті в країні одночасно функціонували державні органи, які умовно ділилися на дві категорії. До першої відносилися установи, успадковані від посад, що продаються, контрольованих знаттю. У їх веденні знаходилася другорядна сфера державного управління. Другу категорію представляли органи, створені абсолютизмом, де чиновники призначалися урядом, і саме вони складали основу управління.

Бюрократичний механізм абсолютизму був громіздкий, складний, корумпований і дорогий. Поєднання різних установ, створених в різні періоди, представляло центральні органи державного управління Франції. Найвищим дорадчим органом при королеві була Державна рада. Його доповнювали: Рада фінансів, Рада депеш, Таємна рада, апарат канцлера і ін. Службовці отримували величезну платню. Так король привертав на свою сторону знати.

На чолі органів державного управління стояв Генеральний контролер фінансів, він же був міністром фінансів, і чотири державні секретарі, що займалися військовими, іноземними, морськими справами і справами двору. Значення і вплив Генерального контролера фінансів визначала його компетенція, куди входили збір і розподіл грошових і інших ресурсів королівства, а також контроль і перевірка посадових осіб на місцях. У його веденні знаходилися промисловість, фінанси, державні роботи по будівництву портів, фортець, дорогий і так далі

Найважливіші питання внутрішньої і зовнішньої політики вирішувалися королем у вузькому коло осіб. Цей круг називався Малою королівською радою. Структура апарату Генерального контролера була схожа на систему міністерства.

В період абсолютизму територія Французького королівства мала багатоступінчате ділення, куди входили женералите, губернаторства, диоцези, бальяжи, інтендантства і ін.

Важливе місце, як і в структурі будь-якої держави, зайняла поліція, яка була наділена королівською владою широкими повноваженнями. При цьому необхідно відзначити, що свавілля і корупція були нормою поведінки чиновників поліцейського відомства. Значна увага приділяється цензурі книг і рукописів. Процвітає перлюстрація приватної кореспонденції.

Основною опорою для всього державного пристрою були фінанси, які в основній своїй масі формувалися з податків. Для збільшення грошових коштів, що поступають в казну держави, король був наділений правом самостійно вводити нові податки і різні збори. Регулярно збільшувалися непрямі податки на основні продукти і інші товари споживання. Слід зазначити податки на сіль, тютюн, папір і ін.

Встановлена у Франції відкупна система податків робила положення податних станів особливо важким. Суть системи полягала в тому, що уряд передало право збору податків приватним особам - відкупникам, які ще до початку зборів виплачували йому всю суму податків. Потім відкупники збирали з населення податки в свою користь із значним перевищенням. Відкупниками, як правило, були багаті буржуа. У разі потреби допомозі для зборів податків посилалися війська. При цьому були розстріли, биття, облави і так далі.

Не дивлячись на об'єднання Франції і ліквідацію роздробленості, продовжували існувати внутрішні митниці. Фіскальні заходи дозволяли уряду збирати значні засоби від мит не тільки за рахунок меж, але і усередині країни. На користь короля стягувалися судові платежі, штрафи, різні збори, засоби від продажу прав на виробництво певних видів продукції (таких як порох, сіль) і так далі

В період абсолютної монархії у Франції встановилося декілька судових систем. Був суд королівський, синьориальний, міський, церковний. При цьому чіткого розмежування компетенції встановлено не було. Це породжувало дублювання і тяганину.

Очевидно є видимим в цей період посилення ролі королівських судів. Королівська юстиція отримала право приймати до судочинства будь-які справи з некоролівського суду на будь-якій стадії розгляду. Королівський суд складався з трьох інстанцій: судів превотальних, бельяжних і судів парламентів. На розгляді особливо важливих справ був присутній король, що очолює засідання.

Разом із загальними судами функціонували спеціальні суди. Практично кожне державне відомство мало свій суд, де розглядалися справи, що зачіпають відомчі інтереси. Були військові, морські і митні суди.

В період правління Рішельє 1624-1948 рр. в практику увійшло безстроковий висновок за наказом короля.

Абсолютизм завершив створення регулярної армії, яка була численна і добре оснащена. Армія мала чітко виражений класовий характер. Охочий стати офіцером повинен був довести своє дворянське походження.

У міру зміцнення економічних позицій буржуазії і посилення її у всіх сферах життя росла її опозиційність по відношенню до абсолютної монархії. Вона вимагала відміни внутрішніх митниць, пониження мит, ліквідації привілеїв духівництва і дворянства, знищення феодальних порядків в селі і так далі при Людовику XV Франція вступила в період щонайгострішої кризи абсолютизму. При Людовику XVI Генеральний контролер Тюрго намагався провести реформи буржуазного характеру, але вони були зірвані протидією привілейованих станів, що ще більш загострило революційну ситуацію.

Характеризуючи основні ланки державного механізму абсолютної монархії необхідно відзначити основні риси що існує в даний період має рацію. У IX-XI ст. у Франції встановлюється принцип територіальної дії має рацію, тобто населення підкорялося тим нормам, які склалися на території його мешкання. Появу цього принципу можна пояснити, по-перше, пануванням натурального господарства, що відособляло окремі феодальні сеньории, і, по-друге, зосередженням в руках сеньйорів політичною, зокрема судовою, власті. Відбувалася заміна племінних звичаїв місцевими. Тут необхідно підкреслити, що в період роздробленої для феодала держави джерелом права були звичаї .

Розглядаючи загальну правову побудову у Франції можна укласти, що аж до ліквідації абсолютної монархії вона не знала єдиної правової системи.

Залежно від джерел має рацію країна ділилася на дві частини, приблизною межею між якими була річка Луара. Територія на південь від цієї межі називалася «Країною писаного права» На ній діяло римське право, пристосоване з урахуванням звичаїв до нових умов. Територія півночі Франції вважалася «країною звичайного права», оскільки територіальні звичаї були там основним джерелом має рацію.

В період формування централізованої держави у формі станово-представницької монархії робилися спроби систематизації і запису звичаїв. Збірка цих звичаїв була складена в 70-х роках XIII століття і був названий «Установи Людовика Святого». У XIV-XV ст. з'являються збірки звичаїв окремих селищ, міст і феодальних сеньорій.

Писаними джерелами права є акти королівської влади: укази, едикти, ордонанси. У XVII-XVIII ст. були видані ряд ордонансів в області кримінального права і процесу, цивільного права, в області торгівлі і мореплавання. У 1785 році видається так званий «чорний кодекс» про положення рабів в колоніях. Право власності на землю було основним інститутом феодального права, бо юридично закріплювало власність пануючого класу на основний засіб виробництва.

В період абсолютизму цивільний процес відділяється від кримінального. Процеси поєднували письмове виробництво з публічним і усним характером судового розгляду. При цьому, окрім позивача і відповідача були представники держави і представники сторін.

Абсолютизм був останнім етапом в розвитку французької феодальної держави. В ході Великої французької революції 1789-1794 рр. феодалізм і його найважливіший інститут - монархія припинили існування.


Информация о работе «Абсолютна монархія у Франції»
Раздел: История
Количество знаков с пробелами: 27737
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
20640
0
0

... г.— гражданские войны, экономический упадок, кризис абсолютизма, 3) 1595—1648 гг.— окончательное торжество абсолютной монархии во Франции, дальнейшее развитие капиталистических отношений, участие Франции в Тридцатилетней войне. 1.          Общественный строй С начала XVI в. во Франции развивалось мануфактурное производство, сделавшее наибольшие успехи в тех отраслях промышленности, которые ...

Скачать
29782
0
0

... привлечения влиятельной знати на свою сторону, передало ей некоторые важные посты в государственном аппарате, которые впоследствии стали достоянием отдельных аристократических семей. Проблемы, возникшие при формировании старого государственного аппарата, были решены путем создания новой системы государственных органов. Важнейшие посты в новой системе занимали лица, назначаемые правительством, и ...

Скачать
36136
0
0

... – буржуазией и обуржуазившимся дворянством – дал возможность династии Тюдоров использовать английский парламент как политическую опору. В противоположность абсолютной монархии во Франции, где короли стремились обходиться без сословно-представительных учреждений, в Англии парламент сохранился и не потерял своего значения; при поддержке парламента Генрих VIII провел королевскую реформацию и ...

Скачать
32807
0
0

... продвинули Австрию в развитии и создали почву для становления капиталистических отношений. Англия. Абсолютная монархия установилась в Англии, как и в других странах, в период упадка феодализма и возникновения капиталистических производственных отношений. Вместе с тем английский абсолютизм имел свои особенности, благодаря чему получил в литературе название' "незавершенного". Незавершенность этой ...

0 комментариев


Наверх