2. ДОДАТКОВЕ УСТАТКУВАННЯ І ЗМІННІ РОБОЧІ ОРГАНИ

З метою розширення області призначення бульдозери забезпечені додатковим обладнанням: розрихлювальними зуб'ями, відкосниками, відкрилками, розширювачами, продовжувачами, канавними наставками, лижами, вилами і т. д.

Бульдозери PD165Y і PD220Y

Рис. 2.1.


Гідравлічні розширювачі, які можна з кабіни встановлювати під любим кутом до відвалу, починаючи від перпендикулярного положення і закінчуючи неробочим положенням, коли вони повернуті назад і майже не виходять за габарити відвалу, ефективні майже в будь-яких умовах, за винятком роботи на тяжких розпушених скальних породах.

Область застосування бульдозерів може характеризуватися відношенню тягового зусилля до довжини ріжучої кромки і можливого вертикального зусилля до опорного майданчика ножів. Використання гідравлічно-керованого з кабіни механізму перекосу відвалу забезпечує підвищення цих показників.

Рис. 2.2 Однозубий розпушувач

 

Розпушувачі найбільш часто асоціюють з гусеничним бульдозером, тому що вони дозволяють розробляти більш міцні ґрунти, скельні породи, мерзлі матеріали. У цьому випадку попередньо рихлять породи, а потім транспортують їхнім відвалом. Розпушувачі використовують при уривку котлованів, траншів, устрої виїмок, гідротехнічних споруджень, при підготовці підстави дорожнього полотна, розробці корисних копалин відкритим способом (вугілля, руди, золотоносних розсипів), розкривних роботах.

Розрізняють одно- і багатозубові розпушувачі. Однозубий розпушувач оснащений однією стійкою, в результаті чого чинність тяги зосереджена на одному робочому органі. Завдяки цьому він може руйнувати більш міцні породи. Крім того, однозубий розпушувач має меншу металоємність, чим багатозубий.

У зубі виконано до трьох отворів. Тому його встановлюють у рамі на різній висоті, забезпечуючи східчасту зміну глибини розпушування залежно від міцності розроблювального матеріалу.

Рис. 2.3 Тризубий розпушувач

Тризубий розпушувач оснащений трьома знімними стійками, розміщеними на рамі на однаковій відстані одна від іншої. Два бічних зуби можна знімати. Тризубі розпушувачі відрізняються більшою матеріалоємністю й призначені для роботи на більш легких породах і мерзлих ґрунтах.

Рис. 2.4. Задні розпушувачі й підвіски:

а - однозубий, б - тризубий, в - триланкова підвіска, г - паралелограмна підвіска, д - паралелограмна підвіска зі змінюваною ланкою; 1,6 - рами, 2 - гідроциліндр керування, 3 - балка, 4 - зуб, 5 - наконечник, 7 - тяга, 8 - гідроциліндр зміни кута розпушування


По системі підвіски розпушувачів на тракторі найбільше розповсюджена триланкова, паралелограмна, паралелограмна зі змінюваною ланкою.

При триланковій підвісці до опорної рами шарнірно кріплять раму 6 з робочою балкою 3. У балку встановлений зуб 4, на кінці якого укріплений знімний наконечник 5. Триланкова підвіска відрізняється простою конструкцією, але не забезпечує постійного кута розпушування при підйомі й заглибленні зуба. При паралелограмній підвісці розпушувач встановлений на чотирьохланковику й зберігає постійний кут розпушування в процесі роботи. На опорній рамі 1 шарнірно встановлена рама 6 і верхня тяга 7, до яких на пальцях підвішена робоча балка 3. У неї вставлена стійка зуба, утримувана поперечним пальцем.

При паралелограмній підвісці зі змінюваною ланкою замість верхньої тяги встановлені гідроциліндри. Вони збільшують або зменшують відстань між верхніми шарнірами рами і балки 3 і в такий спосіб змінюють кут розпушування. Цей тип підвіски підвищує продуктивність розпушувача, полегшує виглиблення устаткування й зменшує навантаження на трактор.

Рис.2.5. Однозубий розпушувач ДП-26С:

1 - шпилька, 2, 13 - рами, 3, 6, 8, 10, 12, 15 - пальці, 4 - тяга, 5 - гідроциліндр підйому-опускання, 7 - балка, 9 - зуб, 11- наконечник, 14 - болт, 16 – сережка


Опорна рама 2 містить у собі опорну плиту, у якій зроблені два вікна для регулювання бортових фрикціонів трактора й отвори під кріпильні шпильки. Посередині перпендикулярно плиті приварені дві стійки. Зв'язок між стійками й плитою посилена двома поперечними кронштейнами. Між собою стійки скріплені вертикальним аркушем. У стійках виконані два отвори для кріплення верхньої тяги й гідроциліндрів.

У нижній частині по краях плити розташовані дві пари вушок для шарнірного кріплення нижньої рами, а в центрі - втулка під болт, що нарізним сполученням зв'язаний причіпною сережкою із заднім мостом трактора. Внизу стійки пов'язані з вушками рами нижнім поясом твердості.

Верхня тяга 4 складається із двох щік з навареними підсилювальними накладками. Коробка й верхній аркуш утворять коробку жорсткості. В отвори щік запресовані знімні розжарені втулки для збільшення терміну служби шарнірів і поліпшення ремонтопридатності.

Робоча балка 7 являє собою об'ємну металоконструкцію, зварену із двох стійок і зв'язану між собою попереду й позаду аркушами. Всередині конструкції приварена обойма з опорою внизу, що є напрямною для зуба. Всередину обойми вставляють зуб 9 і фіксують пальцем 8. Зовні внизу на балці передбачений виступ для упору бульдозерним відвалом при розпушуванні важких ґрунтів.

Рама 13 зварена з вигнутих щік з накладками, які зв'язані верхнім і нижнім аркушами. Попереду й позаду також приварені аркуші, завдяки чому утворена тверда об'ємна металоконструкція.

Зуб 9 складається зі стійки прямокутної форми й наконечника 11. Бічні грані стійки зрізані для зменшення опору розпушування й полегшення установки зуба в робочу балку. У стійці виконані два отвори, за допомогою яких вона фіксується в робочій балці у двох положеннях, що дозволяє рихлити ґрунт на різну глибину. До верхнього торця приварена вантажопідйомна скоба. Знизу стійка закінчується загостреним носком, на який надягнений знімний наконечник 11. Його фіксують на стійці пальцем 10, що втримується від довільного випадання пружинною чекою, що входить у кільцеву проточку. При вибиванні пальця чека розтискається й він виходить із отвору.

При розпушуванні верхня крайка наконечника інтенсивно зношується. Тому наконечник має дві симетрично розташовані ріжучі крайки. При зношуванні однієї з них наконечник перевертають на 180° і знову надягають на зуб розпушувача.

Для керування розпушувачем застосовані два гідроциліндри 5 подвійної дії, що однією стороною прикріплені пальцями до робочої балки.

При висуванні штоків гідроциліндрів розпушувач піднімається, при втягуванні - заглиблюється. Гідроциліндри з'єднані рукавами високого тиску з гідророзподільником, що встановлений у гідросистемі базового трактора.

Додаткове устаткування (Рис. 2.6.) встановлюють переважно на бульдозерах з неповоротними відвалами, використовуючи болти з гайками, тому його називають знімним.

Поширювачі 1 застосовують при роботі на легких ґрунтах або насипних матеріалах. Вони збільшують ширину відвала, призму волочіння й продуктивність бульдозера. Поширювачі являють собою секції, вигнуті по профілі основного аркуша бульдозера. Їх жорстко кріплять до бічних щік відвала під кутом 30о до поверхні.

Відкрилки 2 дозволяють зменшувати витоку ґрунту із призми в бічні валики. Виконують відкрилки у вигляді виступаючих бічних ножів із загостреними ріжучими крайками, скошеними назад у верхній частині. Ножі жорстко пригвинчені до бічних щік із двох сторін відвала.


Рис. 2.6. Додаткове устаткування бульдозерів з неповоротним відвалом: 1 - поширювачі, 2 - відкрилки, 3 - подовжувачі, 4 - розпушувальний зуб, 5 киркувальник для виломлювання асфальтових покриттів, 6 - гребінчастий ніж, 7 - канавна надставка, 8 - укісник, 9 - опорна лижа, 10 - вантажні вила, 11 - вантажопідйомний гак

Подовжувачі 3 відвали виготовляють за формою його лобового аркуша й підсилюють поясами позаду. До кожної бічної щоки відвала болтами з гайками кріплять по одному подовжувачу. Застосовують подовжувачі при планувальних роботах або переміщенні легких насипних матеріалів (вугілля, ошурок, силосу).

Розпушувальні знімні зуби 4 застосовують у тому випадку, коли бульдозер не обладнаний заднім розпушувачем. Їх можна встановлювати попереду або позаду відвала. Передній зуб монтують на лобовому аркуші відвала. Задні зуби кріплять шарнірно на нижньому поясі твердості відвала. При передньому ході машини зуби повертаються назад проти напрямку руху й не перешкоджають розробці матеріалу відвалом. Під час руху назад відвал піднімає над робочою поверхнею, зуби автоматично опускаються на шарнірній осі до упору в нижній пояс і рихлять ґрунт. На відвал установлюють 1...3 поворотних задніх розпушувальних зуба.

Киркувальник 5 для виламування асфальтових покриттів навішують із боку лобового аркуша по типу передніх розпушувальних зубів.

Гребінчасті ножі 6 застосовують для розробки мерзлих матеріалів, сколювання льоду з дорожнього полотна. Встановлюють гребінчасті ножі на підножеву плиту замість середніх і бічних ножів. На ріжучій крайці гребінчастих ножів виступають зуби невеликої довжини.

Канавну надставку 7 застосовують для уривки дрібних траншів і каналів під кабельні лінії й водостічні жолоби. По конструкції й способу кріплення на відвалі вона подібна передньому розпушувальному зубу, але більше зуба по ширині. Форма надставки відповідає профілю траншеї.

Укісник 8 призначений для формування й планування укосів виїмок і насипів при спорудженні доріг. Він являє собою відвальний аркуш, посилений позаду поздовжніми балками. Збоку аркуша приварена посадкова підстава, через яку укісник болтами з гайками жорстко кріплять до лівої або правої бічної щоки відвала.

Опорні лижі 9 встановлюють попереду або позаду відвала. Вони призначені для поліпшення плануючих властивостей бульдозера за рахунок додаткової опори на робочу площадку. Передні лижі кріплять шарнірно на виступаючому кронштейні, що встановлений на лобовому аркуші відвала, задні - приварюють жорстко до відвала або до брусів, що штовхають.


Информация о работе «Додаткове обладнання бульдозерів»
Раздел: Транспорт
Количество знаков с пробелами: 29848
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 6

Похожие работы

Скачать
44951
0
6

... відвала в плані під кутом ліворуч (положення І) і праворуч (положення III) від його прямого положення II. Найбільший кут повороту відвала |3 у кожну сторону становить ±27°. Рис. 2.1. Робоче обладнання бульдозера з поворотним відвалом: 1-  відвал, 2- штовхач, 3- гідроциліндр підйому-опускання відвала, 4 трактор, 7,5 – напіврами, 6- шарнир Для зміни кута встановлення відвала в плані опускають ...

Скачать
52635
0
18

... іалу не одним, а декількома робочими циклами бульдозера. Рис. 3.3. Робочий цикл бульдозера-розпушувача при уривку траншеї і котловану з попереднім розпушуванням 4. ТЕХНОЛОГІЯ РОБІТ Бульдозери і бульдозери-навантажувачі виконують операції в такий спосіб (Рис. 4.1.). Пошарову розробку і переміщення матеріалів роблять при відстані транспортування 50...150 м. Великі відстані економічно виг ...

Скачать
35886
3
20

... Рис. 2.3. Монтажні схеми робочого устаткування: а — зворотньої лопати; б — прямої лопати; в — кранової підвіски; г — ковша підвищеної місткості; д — вил.   2.2 Робоче обладнання екскаваторів 3-ї розмірної групи На гідравлічних екскаваторах зворотна лопата — один з основних видів змінного робочого устаткування. По конструктивній схемі зворотну лопату випускають декількох різновидів, але ...

Скачать
48861
2
3

... і також силовими облицюваннями радіаторів для гідроциліндрів керування бульдозерним відвалом. Керують навісним устаткуванням у всіх випадках за допомогою гідросистеми трактора, що оснащують необхідними додатковими трубопроводами і металорукавами. Трактори класу 25 (ДЭТ-250М, Т-330) у більшому ступені пристосовані для роботи з бульдозерним і розпушувальним устаткуванням. Трактор ДЭТ-250М має ...

0 комментариев


Наверх