3. Підготовка трасформатора до роботи

Перед початком експлуатації новий трансформа потрібно розконсервувати,

Перед першим пуском нового трансформатора, або перед пуском трансформатора, що довгий час не працював, а також при зміні місця установки трансформатора:

а) очистіть трансформатор від пилу або, продуваючи його стиснутим повітрям, у випадку необхідності підфарбуйте пошкоджені місця, попередньо очистивши від іржі та знежиривши;

б) перевірте мегаомметром на 500 В опір ізоляції обмоток трансформатора, який повинен бути не нижче 10 Мом.

г) заземліть трансформатор.

Вмикати трансформатор без заземлення неприпустимо;

д) перевірте стан електричних проводів та контактів;

е) впевнитесь, що кінці робочого кабеля не торкаються один одного; приєднаний електротримач та канець другого робочого провода не торкаються одночасно металевих поверхонь;

ж) поставте перемикач діапазонів струмів на необхідний діапазон. Рукоятку перемикача переводіть з одного крайнього положення в інше, обов’язково до упору;

з) перевірте відповідність напруги мережі напрузі, вказаній на заводскій табличці трансформатора;

и) підключіт зварювальний трансформатор до мережі через рубильник та запобіжники.

Рекомендований переріз мідних ізольованих проводів, підключаючих трансформатор до мережі, а також переріз зварних проводів для трансформатора приведени в табл.3,

Орієнтовний вибір зварювального режиму в залежності від товщини зварювального матеріалу відповідному розміру електрода.

4. Ремонт зварювального устаткування

Зварювальне устаткування є переносною апаратурою і тому при неакуратному поводженні при перевезеннях і переміщеннях, особливо на будівельних майданчиках, утворюються вм'ятини металевих оболонок, кришок, козирків, спостерігаються поломка колес, ручок, забоїни, задирки ходового гвинта, знос деталей і пошкодження інших деталей і елементів.

При роботі на повітрі без відповідного захисту від дощу і снігу, без періодичного просушування пристрою ізоляція обмоток і з'єднань відволожується і останні виходять з ладу. Часті і ненадійні підключення до мережі, бруд і пил приводять до підгорання контактів.

Рис. 4.1. Зварювальний трансформа тор ТД-500:

а - загальний вигляд, б - група рухомої котушки, в - схема, ПД - перемикач діапазонів, 3 - конденсатори (захист від перешкод).

Ремонт зварювального трансформатора ТД-500

Трансформатор, який тривалий час не був у вживанні, а також якщо було змінено місце установки, необхідно очистити від пилу, продувши його сухим стислим повітрям і в доступних місцях протерши чистим, м'яким дрантям. Перевірити мегаомметром на 500 В опір ізоляції обмоток, який повинен бути не нижче 1 Мом. У разі зниження опору ізоляції трансформатор слід просушити обдуванням теплого повітря. Перевірити наявність і цілісність заземляючих контактів. Включати трансформатор без заземлення не дозволяється!

Перевірити стан електричних проводів і контактів і у разі потреби підтягнути останні. Перевірити цілісність конденсаторів фільтру захисту від радіоперешкод. Перевірити і у разі потреби очистити контакти і ізоляційні частини перемикача діапазону струму ПД від пилу і нальоту. Контактні поверхні перемикача після очищення змастити мастилом ЦИАТІМ-201. Частини, що все труться, - ходовий гвинт 2, подпятники перемикача, поверхні магнітопровода в місцях ковзання плоских пружин рухомих котушок 5 - кожні 6 місяців слід змащувати тугоплавким універсальним мастилом УТ-1.

Найчастіше при експлуатації ушкоджуються обмотки трансформатора 4 і 5 (первинна ОП, вторинна ОВ). Виткове замикання і пошкодження ізоляції між обмотками і корпусом супроводжуються сильним перегрівом трансформатора, підвищеним гудінням і великою величиною струму холостого ходу. Причиною гудіння трансформатора може бути також ослаблення болтів 6 і 7, що стягують осердя 3, ослаблення гвинтів, що кріплять кожух, порушення кріплення осердя і механізму переміщення котушок. Пошкодження ізоляції в місцях проходження шпильок, порушення ізоляції між листами осердя або порушення контакту в з'єднаннях приводять до місцевих перегрівів.

В більшості випадків для усунення вказаних вище пошкоджень потрібне повне або часткове розбирання трансформатора, яке виконується в такій послідовності: відключити трансформатор від мережі; вивернути гвинти кріплення і зняти рукоятки механізму регулювання і перемикача; вивернути болти кріплення і сняти кожух; зняти перемикач діапазонів струмів; зняти струмовказівний механізм. Якщо необхідно зняти ходовий гвинт, треба вивернути гвинти, що кріплять траверсу з кутником, що стягує осердя магнітопровода. Обертаючи рукоятку (тимчасово надітою), вивернути ходовий гвинт 2 з ходової гайки обойми 10 і разом з траверсою 8 вийняти з трансформатора. Щоб зняти котушки обмотки, скріплені бандажами 9, необхідно розібрати верхнє ярмо осердя.

При незначних пошкодженнях ізоляцію обмоток відновлюють без знімання котушок з осердя. При значних пошкодженнях, наприклад при вигоранні ізоляції декількох витків, котушки слід виготовити знов, користуючись заводською документацією. Пружини струмопровідних шин, що лопнули, замінюють. Вм'ятини кожуха, зрив різьблення і інші механічні пошкодження усувають.

Збирати трансформатор слід в порядку, зворотному розбиранню. Після збірки трансформатор необхідно випробувати відповідно до ГОСТ 95-77Е. Відсутність пошкоджень і деформацій деталей перевіряють зовнішнім оглядом. Опір ізоляції обмоток на корпусі і між обмотками повинен бути не менше 2,5 Мом. Електричну міцність ізоляції обмоток трансформатора відносно корпусу і між обмотками перевіряють змінним струмом напругою 2500 В протягом 1 м; міжвиткову ізоляцію перевіряють змінним струмом при частоті 50 Гц протягом 1 м.

Ремонт зварювального перетворювача ПСГ-500-1УЗ. Перетворювач (Рис.30, а) складається з генератора, асинхронного двигуна і розподільного пристрою з пускорегулюючою і контрольною апаратурою і ходовою частинами.

За допомогою роз'єму 1 (Рис.30, б) асинхронний двигун перетворювача приєднується до мережі змінного струму. Вимикачем 8 двигун 7 включається в роботу. Подстроєним опором 3 встановлюється режим роботи генератора 6. Регулювальним реостатом 10 регулюєтьсяся зварювальний струм. Від колодки затисків 2 генератори подається живлення до зварювального поста. Вольтметр 9 контролює напругу зварювання.

Перед включенням в роботу оглядають преобразователь з метою виявлення і усунення випадкових пошкоджень; контакти заземлення; болтові з'єднання і струмо-провідні частини, які у разі ослаблення підтягують. Колектор генератора повинен бути покритий політурою.

У разі виявлення на колекторі слідів нагару необхідно встановити причину їх виникнення, 8 колектор прошліфувати дрібнозернистою пресованою пемзою або дрібним скляним папером, натягнутим на деревяний брусок.


Список використаної літератури

1. Принц М.В., Цимбалістий В.М. Трансформатори. Монтаж, обслуговування та ремонт.

2 Вернер В.В. Електромонтер-ремонтник: Учеб. для профессион. обучения рабочих на производстве.

3.   Атабеков В.Б. Монтаж злектрических сетей и силового злектрооборудования:

4.   Учеб. для сред. проф.-тех. училищ. - 4-е изд., испр. - М.: Вьюш. шк., 1985. -176 с, ил. - (Профтехобразование).

5.   Корнилов Ю.В., Бредихин А.Н. Слесарь-злектрик: Учеб. пособ. для СПТУ. 2-е изд., перераб. и доп. - М.: Вьюш. шк., 1988. - 256 с: ил.

6.   Родштейн Л.А. Злектрические аппаратьі: Учебник для техникумов. - 4-е изд., перераб. и доп. - Л.: Знергоатомиздат. Ленингр. отд-ние, 1989. -304 с: ил.


Информация о работе «Експлуатація зварювальних трансформаторів»
Раздел: Промышленность, производство
Количество знаков с пробелами: 26642
Количество таблиц: 2
Количество изображений: 4

Похожие работы

Скачать
26417
7
6

... виконувати зварку тонколистового металу. За допомогою пускового підігрівача забезпечується легкий запуск дизеля при низькій температурі (—50°С).   Технічні характеристики зварювальних агрегатів з двигунами внутрішнього згорання Тип агрегата Генератор Двигатель Агрегат Тип Нормальна напруга, В Нормальний струм, А Межі регулювання зварювального струму, А Конструкція генератора Тип ...

Скачать
29505
16
0

... 2  Приймаємо 0  Приймаємо 6 Для автогудранатора ДС-142 Для =25  Приймаємо 0  Приймаємо 2  Приймаємо 0  Приймаємо 7 Для =40  Приймаємо 0  Приймаємо 2  Приймаємо 0 Приймаємо 6 будівельний дорожній машина ремонт 3. Розрахунок основного виробничого корпусу Дійсний річний фонд часу роботи виробничого робітника Розрізняють номінальний і дійсний фонди робочого ...

Скачать
66629
15
12

... і рішення Об’ємно-планувальні рішення об’єкта електродепо "Харківське" враховують містобудівні вимоги - максимальне блокування виробництв різного призначення і формування містобудівного акценту - домінанта. Будинок експлуатаційної служби метрополітену запроектований у вигляді прямокутної форми. Загальна довжина будівлі - 45 м, ширина - 14 м. Крок колон - 6 м. Монтується краном вантажопід’ємні ...

Скачать
79152
1
40

... . Рис. 48. Укладання першої плити перекриття: 1) помости-площадки; 2) розчинна постіль завтовшки 10–15 мм; 3) плита перекриття Рис. 49. Рихтування плити, що установлюють за допомогою лома: а) розміри площі опирання; б) перепади в місцях поздовжніх стиків   7. Зварювання сталі 15 ГС товщиною 4 мм у нижньому положенні Сталь марки 15 ГС та їй подібні в нижньому положенні зварюють по ...

0 комментариев


Наверх