3. Задача

Умова.

Керівництво підприємства збирається упровадити нову машину, яка виконує операції, вироблювані в даний час уручну. Машина стоїть разом з установкою $5,000 з терміном експлуатації 5 років і нульовою ліквідаційною вартістю. За оцінками фінансового відділу підприємства упровадження машини за рахунок економії ручної праці дозволить забезпечити додатковий вхідний потік грошей $1,800. На четвертому році експлуатації машина зажадає ремонт вартістю $300.

Економічно чи доцільно упроваджувати нову машину, якщо вартість капіталу підприємства складає 18%.

Рішення.

Представимо умови задачі у вигляді лаконічних початкових даних.

Вартість машини $5,000
Час проекту (t) 5 років
Залишкова вартість $0
IC4 $300
Pn=5 $1,800
i 18%

Розрахунок проведемо за допомогою наступної таблиці.

Розрахунок значення NPV

Найменування грошового капіталу

Рік(ы)

(n)

Сума грошового потоку Дисконтування множника (i) 20% Справжнє значення грошей (P=0)
IC0 Зараз $5,000 1 $5,000
Доходи від інвестицій (Р) (1-5) $1,800 3,127 $5,629
Ремонт машини 4 $300 0,516 $155
Чистий приведений дохід (NPV) $474

Відповідь.

В результаті розрахунків NPV = $474 > 0, і тому з фінансової точки зору проект слідує прийняти.


Висновок

Ухвалення рішення на основі ретельного економічного обгрунтовування доцільності вкладення інвестицій на розвиток виробництва є важливим, але не остаточним моментом в ефективному використовуванні капітальних вкладень, оскільки попереду належить капітальне будівництво, тобто реалізація вибраного проекту.

При створенні нового підприємства завжди виникає необхідність в інвестиціях.

Діюча компанія може інвестувати в нове устаткування для розширення виробництва, тому що додатковий прибуток від додаткових продажів робить такі інвестиції привабливими.

Також можна інвестувати в оновлення зношеного і застарілого устаткування, щоб поліпшити ефективність по витратах. Тут обгрунтовуванням інвестицій є зменшення виробничих витрат.

Інвестиції можуть також зачіпати значні витрати по просуванню товарів на ринок з метою збільшити кількість продажів, і, таким чином, комерційний прибуток від більшого об'єму діяльності.

Інвестиційне планування полягає в складанні прогнозів найефективнішого вкладення фінансових ресурсів в земельні ділянки, виробниче устаткування, будівлі, природні ресурси, розвиток продукту, цінні папери і інші активи.

Планування інвестицій є стратегічним і однієї з найскладніших задач управління підприємством. При цьому процесі важливо враховувати всі аспекти економічної діяльності компанії, починаючи від навколишнього середовища, показників інфляції, податкових умов, стану і перспектив розвитку ринку, наявність виробничих потужностей, матеріальних ресурсів і закінчуючи стратегією фінансування проекту.

Економічний аналіз - це сукупність методів формування і обробки даних про виробничу і фінансову діяльність підприємств, що дозволяють забезпечити достовірну оцінку результатів їх роботи, виявити шляхи раціоналізації використовування засобів, підвищення ефективності. При цьому господарська діяльність оцінюється під кутом зору її відповідності вимогам економічних законів, а також задачам, що стоять перед підприємством на даному етапі.

Разом з тим економічний аналіз - це одна з функцій управління. З цієї точки зору економічний аналіз - необхідна ланка в системі управління організацією, яке обгрунтовує вибір оптимального варіанту рішення цілого комплексу проблем, пов'язаних з плануванням діяльності установи і т.д. Тому економічний аналіз повинен завершуватися ухваленням відповідних управлінських рішень.

Основними задачами економічного аналізу є:

· контроль і оцінка планових показників;

· оцінка ефективності використовування трудових, матеріальних і фінансових ресурсів;

· визначення чинників, що зумовили отримані результати;

· виявлення невикористаних резервів і сприяння підвищенню прибутковості;

· аналіз ефективності управлінських рішень і т.д.

В процесі аналізу вивчаються економічні і соціальні чинники, що впливають на діяльність установи, економічні стимули і т.д.


Информация о работе «Аналіз проекту інвестицій»
Раздел: Финансовые науки
Количество знаков с пробелами: 20009
Количество таблиц: 2
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
25140
0
1

... прибуткових інвестиційних проектів, або ж витратити на цілі поточного споживання. Із зазначеного вище витікає необхідність використання моделей економічного аналізу, що дали б змогу оцінювати ступінь ефективності інвестицій у людський капітал. Аналіз ефективності інвестицій починається з оцінки витрат на освіту та очікуваних зисків від її отримання. Витрати, пов'язані з одержанням освіти, можна ...

Скачать
159558
15
6

... »; 5)         підсистема «Розрахунок чистого дисконтованого доходу»; 6)         підсистема «Розрахунок індексу доходності проекту». Рис. 3.2. Структура інформаційної системи «Аналіз діяльності підприємства для фінансового забезпечення інвестиційних проектів» Далі приймається рішення щодо впровадження чи відхилення інвестиційного проекту. Усі ...

Скачать
62806
0
2

... і успіхові реформ, в Україні пішли хибним шляхом перерозподілу національного багатства на користь незначного прошарку так званих "нових українців".   2. Інвестиційна діяльність в ринковій економіці   Сьогодні у складній та заплутаній системі економічних зв’язків все частіше необхідно приймати зважені рішення щодо накопичення та інвестування. Для збереження і примноження заощаджень потрібно ві ...

Скачать
159109
4
1

... втрачена вигода від використання обмежених ресурсів для досягнення однієї мети замість іншого, найкращого з тих, що лишилися, варіанта їх застосування. Концепція альтернативної вартості є ключовою в проектному аналізі. Класифікаційні ознаки витрат: -           можливість відображення у бухгалтерській звітності (бухгалтерські та економічні); -           ступінь динамічності витрат залежно від ...

0 комментариев


Наверх