1.4 Організація учбового процесу

У одного викладача могли разом вчитися люди самих різних віків, та і рівень підготовки міг сильно розрізнятися. Не існувало і твердого поняття про те, скільки повинен проучитися той або інший студент. Термін навчання міг змінитися в будь-яку сторону. Причинами могли бути як здібності конкретного студента, так і його положення.

Подивимося на прикладі підготовчого факультету, що представляв собою процес навчання.

Учбові заняття в університеті були розраховані на весь навчальний рік. Розділення на півріччя або семестри з'являється лише до кінця середньовіччя в німецьких університетах. Правда, навчальний рік ділився на дві нерівні частини: великий ординарний учбовий період (magnus ordinarius) з жовтня, а іноді з середини вересня і до Великодня, а також "малий ординарний учбовий період (ordinarius parvus) з Великодня і до кінця червня. Учбовий план, проте, складався на весь навчальний рік.

Три основні форми викладання:

Лекції. Повний, систематичний виклад учбового предмету, за програмою, висловленою в статутах, в певний годинник називалося lectio. Ці лекції ділилися на ординарні (обов'язкові) і екстраординарні (додаткові). Річ у тому, що в середні століття учні не слухали курс якоїсь певної науки, скажімо, курс філософії або римського права і т.п. Тоді говорили, що такий-то викладач читає або такий-то студент слухає таку-то книгу. Одні книги вважалися важливішими і обов'язковими (ординарними) для учня, інші - менш важливими і необов'язковими (екстраординарними). Відмінність лекцій зумовила і розділення викладачів на ординарних і екстраординарних. Для ординарних лекцій, як правило, призначався уранішній годинник (з світанку і до 9 годин ранку), як зручніші і розраховані на свіжіші сили слухачів, а екстраординарні читалися в післяобідній годинник (з 6 до 10 годин вечора). Лекція продовжувалася 1-2 години. Перед початком лекції викладач робив короткий вступ, в якому визначав характер роботи над книгою і не гребував саморекламою. Головна задача викладача полягала в тому, щоб звірити різні варіанти текстів і дати необхідні роз'яснення. Статути забороняли студентам вимагати повторення або повільного читання. Учні повинні бути на лекції з книгами. Це робилося для того, щоб примусити кожного слухача безпосередньо знайомитися з текстом. Книги ж у той час були дуже дорогі, тому Учні брали тексти напрокат. Вже в XIII столітті університети почали накопичувати рукописи, копіювати їх і створювати власні зразкові тексти. Аудиторій в сучасному значенні слова довго не існувало. Кожний викладач читав певному кругу своїх учнів в будь-якому найнятому приміщенні або у себе удома. Болонські професори одні з перших стали влаштовувати шкільні приміщення, а з XIV століття міста стали створювати суспільні будівлі для аудиторій. Так чи інакше, учні, як правило, групувалися в одному місці. В Парижі це була вулиця Соломи (Фуар), названа так тому, що студенти сиділи на підлозі, на соломі, у ніг вчителя. Пізніше з'явилася подібність парт - довгі столи, за якими уміщалося до 20 чоловік. Кафедра стала влаштовуватися на піднесенні, під балдахіном.(8; 25)

_Repetitio. Це докладне пояснення окремого тексту з різних сторін, з урахуванням всіх можливих сумнівів і заперечень. В Паризькому університеті частіше це була перевірка всіх джерел по різних рукописах, що відносяться до певної приватної проблеми, і проглядання відповідних коментарів в різних творах. В німецьких університетах вони проходили у формі діалогу між вчителем і учнем. Вчитель ставив питання і по відповідях судив про успіхи учня. Була і ще одна форма - повторення частини прочитаного. В цей же час готувалися до диспутів.

Диспути. Однією з найпоширеніших форм викладання був диспут (disputatio). Керівництво університетів надавало їм дуже велике значення. Саме диспути повинні було навчити студентів мистецтву суперечки, захисту придбаних знань. В них на перше місце висувалася діалектика. Теми диспутів були найрізноманітніші. Дозволялися і жартівливі питання, але не негожого характеру, хоча з погляду нашої моралі вони і можуть показатися такими:

Університетські власті прагнули на диспутах до академізму. Заборонялися різкі вирази, крики і образи. Але проте диспути дійсно часто переходили в битви магістрів і студентів. Не рятував і дубовий бар'єр і в справу йшли не тільки вагомі, але і важкуваті аргументи

Після закінчення навчання студент витримував іспит. Його приймала група магістрів від кожної нації на чолі з деканом. Студент повинен довести, що читав рекомендовані книги і брав участь у встановленій кількості диспутів (6 у свого магістра і 3 загальноуніверситетських). Цікавилися тут і поведінкою школяра. Потім його допускали до публічного диспуту, на якому належало відповісти на всі питання. Нагородою був перший ступінь бакалавра. Два роки бакалавр асистував магістру і одержував "право на викладання" (licentio docendi), стаючи "ліценціатом". Через півроку він ставав магістром і повинен прочитати урочисту лекцію перед бакалаврами і магістрами, дати клятву, влаштувати бенкет.

Бакалаври і магістри. І змістовно, і формально процес отримання знань був достатньо жорстко регламентований. Учень проходив курс вибраного їм факультету в строго встановленому порядку: щоб мати право після закінчення встановленого терміну представитися до іспиту, він повинен було прослуховувати у вказаній послідовності вказане число певних лекцій і бути учасником певного числа диспутів. Після того, як випробовуваний складав цей іспит, він ставав володарем першого вченого ступеня - звання бакалавра (baccalaurius). Далі цикл лекцій, диспутів і здача чергового іспиту повторювалися, але за ускладненою програмою, і привласнювався новий вчений ступінь "магістра" (magister) або доктора (doctor), причому звичайно "магістр" працював на "нижчих" факультетах, а "доктор" - на вищих. (11; 56)

Формальна ступенева система була на перший погляд вельми ефективною. Проте всі без виключення знання, засвоювані на лекціях і диспутах і демонструвалися потім на іспитах, були чисто академічними, жодним чином не пов'язані з реальними професійними навиками. Якщо ми візьмемо два типи знань, що мають місце у філософії Аристотеля, "теоретичне" (theoreia) і "практичне" (praxis), то перше було гіпертрофований, а друге ігнорувалося. В результаті, покидаючи alma mater, випускник виявлявся "книжковою людиною" (homo literatus), часто не здатною вирішувати які-небудь практичні задачі. Варто відзначити, що аж до XVII в. випускники медичного факультету не займалися лікуванням.

Закінчуючи цей розділ, має сенс трохи пригадати про вищі науки. Їх було три Теологія, Юриспруденція і Медицина.

Теологія (Богослов’я). Основне викладання велося по "Сентенціях" Петра Ломбарда, включаючи думки найавторитетніших теологів по різних спірних моментах Біблії. (6; 151)

Юриспруденція. Безумовно, найбільша кількість студентів, що перейшли на вищі курси, спеціалізувалася по цій дисципліні.

Слід врахувати, що існувало декілька джерел законів. Це:

- Канонічне право, засноване на рішеннях церковних соборів, тат і інших ієрархів церкви.

- Римське право. Основним тут був кодекс візантійського імператора Юстиніана. В цьому кодексі надавалася велика увага різним видам власності.

Але в практичній діяльності юристам необхідно було також знати і місцеві закони. Свої закони видавали різні феодальні правителі, наприклад король Франції. Взагалі, свої правила і закони міг встановлювати кожний більш менш незалежний государ, будь то феодал або місто. Відносини між ними також регулювалися законами, будь то норми служби, кількість і розміри різних поборів, розділення різних повноважень і т.д. В результаті в кожній провінції існували свої місцеві закони, які могли копіювати або суперечити загальному праву.

Медицина. Включала вчення про чотири рідини, які очолюють в людині крові, слиз, жовч і чорну жовч. Вважалося, що хвороби виникали від порушення співвідношення цих рідин. В лікуванні велику роль виконували кровопускання і клізми. Широко використовувалися різні пахощі.

 



Информация о работе «Вплив середньовічних університетів на формування середньовічної науки»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 48626
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
664560
27
18

... ів є актуальною, оскільки на її основі реально можна розробити формувальні, розвивальні та оздоровчі структурні компоненти технологічних моделей у цілісній системі взаємодії соціальних інститутів суспільства у формуванні здорового способу життя дітей та підлітків. На основі інформації, яка отримана в результаті діагностики, реалізується ме­тодика розробки ефективних критеріїв оцінки інноваційних ...

Скачать
148041
0
0

... , узагальнюючи історичні та культурологічні матеріали (М. Блок, М. Гофф, А.Гуревич). Основними рисами раннього Середньовіччя є процес формування європейської спільності народів, формування феномену західноєвропейського християнського типу культури на основі розповсюдження християнства. Як зазначалосm вище, культура західноєвропейського середньовіччя зароджується в умовах зіткнення та взаємодії ...

Скачать
51117
2
1

... й узгоджена в раді з координації наукових досліджень у галузі педагогіки і психології АПН України (протокол № 4 від 26 квітня 2005 р.). Об’єкт дослідження – процес екологічного виховання студентів вищих технічних навчальних закладів. Предмет дослідження – організаційно-педагогічні умови формування екологічної культури студентів вищих технічних навчальних закладів на аксіологічних засадах. Мета ...

Скачать
143386
0
0

... явища природи, ми закладаємо основу для їхнього екологічного виховання. Адже захищати і любити можна передусім те, що добре знаєш [11;С36-38]. Розділ ІІ. Шляхи використання дитячої літератури для формування екологічної культури школярів 2.1 Дитяча періодика України як засіб розвитку мовленнєвої творчості школярів Одним із основних напрямів національного виховання є розвиток індивідуальних ...

0 комментариев


Наверх