2.         Культура – предмет солідарності та конфліктів

Культура - цемент будівлі суспільного життя. І не тільки тому, що вона передається від однієї людини до іншого в процесі соціалізації і контактів з іншими культурами, але також і тому, що формує у людей відчуття приналежності до певної групи. Видно, члени однієї культурної групи в більшій мірі випробовують взаєморозуміння, довіряють і співчувають один одному, чим стороннім. Їх загальні відчуття відображені в сленгу і жаргоні, в улюблених блюдах, моді і інших аспектах культури.

Культура не тільки укріплює солідарність між людьми, але і є причиною конфліктів усередині груп і між ними. Це можна проілюструвати на прикладі мови, головного елементу культури. З одного боку, можливість спілкування сприяє об'єднанню членів соціальної групи. Спільна мова об'єднує людей. З іншої - спільна мова виключає тих, хто не говорить на цій мові або говорить на ній трохи інакше. У Великобританії представники різних суспільних класів вживають декілька форм англійської мови, що відрізняються. Хоча всі володіють "англійською мовою", деякі групи вживають " правильніший" англійський, ніж інші. У Америці є буквально тисяча і одна різновидів англійської мови. Крім того, соціальні групи відрізняються один від одного своєрідністю жестикуляції, стилю одягу і культурних цінностей. Все це може стати причиною конфліктів між групами.

3.         Елементи культури

На думку антропологів, культура складається з чотирьох елементів.

1. Поняття (концепти).

Вони містяться головним чином в мові. Завдяки ним стає можливим упорядкувати досвід людей. Наприклад, ми сприймаємо форму, колір і смак предметів навколишнього світу, але в різних культурах світ організований по різному.

У мові жителів Тробріандськіх островів одне слово означає шість різних родичів: батька, брата батька, сина сестри батька, сина сестри матері батька, сина дочки сестри батька, сина сина брата батька батька і сина сина сестри батька батька. У англійській мові навіть відсутні слова, що позначають чотирьох останніх родичів.

Ця відмінність між двома мовами пояснюється тим, що для жителів Тробріандськіх островів необхідне слово, що охоплює всіх родичів, до яких прийнято відноситися з особливим шануванням. У англійському і американському суспільствах склалася менш складна система споріднених зв'язків, тому у англійців немає необхідності в словах, що позначають таких далеких родичів.

Таким чином, вивчення слів мови дозволяє людині орієнтуватися в навколишньому світі за допомогою відбору організації свого досвіду.

2. Відносини.

Культури не тільки виділяють ті або інші частини світу за допомогою понять, але також виявляють, як ці складові частини зв'язані між собою - у просторі та часі, по значенню ( наприклад, чорне протилежно білому), на основі причинної обумовленості ("пошкодувати різку - зіпсувати дитину"). У нашій мові є слова, що означають землю і сонце, і ми упевнені, що земля обертається навколо сонця. Але до Коперника люди вірили, що справа йде навпаки. Культури часто по-різному тлумачать взаємозв'язки.

Кожна культура формує певні уявлення про взаємозв'язки між поняттями, що відносяться до сфери реального світу і до сфери надприродного.

4. Цінності.

Цінності - це загальноприйняті переконання щодо цілей, до яких людина повинна прагнути. Вони складають основу етичних принципів.

Різні культури можуть віддавати перевагу різним цінностям ( героїзму на полі бою, художній творчості, аскетизму), і кожен суспільний устрій встановлює, що є цінністю, а що не є.

4.Правила.

Ці елементи ( у тому числі і норми ) регулюють поведінку людей відповідно до цінностей певної культури. Наприклад, наша законодавча система включає безліч законів, що забороняють вбивати, ранити інших людей або загрожувати їм. Ці закони відображають, наскільки високо ми цінуємо життя і добробут особи. Так само у нас існують десятки законів, що забороняють крадіжку із зломом, привласнення чужого майна, псування власності і ін. У них відображено наше прагнення до захисту особистої власності.

Цінності не тільки самі потребують обгрунтування, але і, у свою чергу, самі можуть служити обгрунтуванням. Вони обгрунтовують норми або очікування і стандарти, що реалізовуються в ході взаємодії між людьми.

Норми можуть бути стандартами поведінки. Але чому люди схильні підкорятися їм, навіть якщо це не відповідає їх інтересам? Під час складання іспиту студент міг би списати відповідь у сусіда, але боїться отримати погану відмітку. Це один з декількох потенційно стримуваних чинників. Соціальні заохочення ( наприклад, пошана ) стимулюють дотримання норми, що вимагає від студентів чесності. Соціальні покарання або заохочення, сприяючі дотриманню норм, називаються санкціями. Покарання, стримуючі людей від певних вчинків, називаються негативними санкціями. До них відносяться штраф, тюремний висновок, догана і ін. Позитивними санкціями ( наприклад, грошова винагорода, наділ владою, високий престиж) називають заохочення за дотримання норм.


Информация о работе «Культура як соціальне явище»
Раздел: Социология
Количество знаков с пробелами: 24626
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
20195
2
0

... ї свідомості конкретної особи. По-друге, позитивізм права полягає в тому, що його норми реально діють і впливають на поведінку людей, тобто вони здійснюють певний позитивний вплив. Право як спеціальне соціальне явище Кожне суспільство потребує не лише системи підкорення, але й упорядкуванна системних відносин, тобто соціального регулювання. Воно здійснюється за допомогою соціальних норм - правил ...

Скачать
664560
27
18

... ів є актуальною, оскільки на її основі реально можна розробити формувальні, розвивальні та оздоровчі структурні компоненти технологічних моделей у цілісній системі взаємодії соціальних інститутів суспільства у формуванні здорового способу життя дітей та підлітків. На основі інформації, яка отримана в результаті діагностики, реалізується ме­тодика розробки ефективних критеріїв оцінки інноваційних ...

Скачать
168119
8
8

... стовне формування послуг державної підтримки повинне мати чітке формулювання критеріїв допомоги та швидку дію у досягненні поставлених цілей протидії насильству. РОДІЛ 3 ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА АПРОБАЦІЯ ФОРМ І МЕТОДІВ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ З ЛЮДЬМИ, ЯКІ ЗАЗНАЛИ НАСИЛЬСТВА В СІМ'Ї   3.1 Проект Кризовий Центр для жертв насильства в сім'ї «Родина» В даний час популярним і ефективним є метод проектів. У ...

Скачать
220397
1
0

... ї соціалізація розглядається у взаємозв'язку з розвитком, вихованням і самовихованням особистості як суб'єкта соціальних відносин. Одним з перших у вітчизняній педагогіці порушив питання про соціалізацію як передумову виховання особистості В. Сухомлинський. Ще тоді, коли проблема соціалізації особистості вважалась „закритою" галуззю радянської педагогічної науки, він писав: „Суспільна сутність ...

0 комментариев


Наверх