Зміст

1.         Види та класифікація тари, кріплення виробів у тарі

2.         Упакування вантажів, упаковка та її складові елементи, характеристика пакувальних матеріалів

3.         Задача: Що називається питомим об’ємом вантажу? Знайти питомий об’єм вантажу при умові, що маса вантажу дорівнює 5 тонн, який перевозить автомобіль КрАЗ-65053-02

Список використаної літератури


1.         Види та класифікація тари, кріплення виробів у тарі

Відповідно до ДСТУ 2890-94 "Тара і транспортування, терміни та визначення" розрізняють такі типи тари: контейнери, ящики, бочки, барабани, мішки, фляги, каністри, балони, банки, пляшки, флакони, туби, пробірки, ампули, пакети, коробки, пачки.

Контейнери — герметична споживча тара для консервації виробів, до яких ставляться особливі вимоги щодо зберігання.

Ящик — це транспортна тара з корпусом, що має у перерізі, паралельному дну, переважно форму прямокутника з двома торцевими і бічними стінками, з кришкою чи без неї.

Бочки — це транспортна тара з корпусом циліндричної або параболічної форми, з обручами чи зигами катання, з днищами.

Барабан — це транспортна тара з гладким чи гофрованим корпусом циліндричної форми, без обручів чи зигів катання, з плоским дном.

Мішок — м'яка транспортна тара у формі рукава з дном і горловиною.

Фляга — це транспортна тара з корпусом циліндричної форми і циліндричною горловиною, діаметр якої менший за діаметр корпуса, з пристосуванням (ручками) для перенесення і кришкою із затвором.

Каністра являє собою тару з корпусом, що має у перерізі, паралельному до дна, форму близьку до прямокутної, з пристосуванням для перенесення, зливною горловиною і кришкою із затвором.

Балон — це транспортна тара з корпусом, що має форму краплі, кулі чи циліндра зі сферичним дном, вузькою горловиною.

Банка — це споживча тара переважно з циліндричним корпусом, горловиною, діаметр якої дорівнює діаметру корпусу або дещо меншою від нього, з жорстким дном, місткістю від 0,25 до 10 дм3.

Пляшка являє собою споживчу тару переважно з циліндричним корпусзом, який переходить у вузьку горловину, передбачену для закупорювання, з плоским чи увігнутим дном.

Флакони — це споживча тара з плоским або увігнутим дном, з корпусом різноманітної форми, що різко переходять до горловини, діаметр вінця якої дно менший за діаметр описаного кола корпусу і передбачає закупорюваний кришкою або корком.

Туба — це разова споживча тара з корпусом, що забезпечує видавлюванням вмісту, з вузькою горловиною, яка закупорюється і дном, яке після наповнення продукцією.

Пробірка являє собою споживчу тару з циліндричним корпусом, з плоским або випуклим дном, з горловиною, діаметр якої дорівнює діаметру корпуса, що закупорюється пробкою чи кришкою, об'ємом до 0,05 дм3.

Ампула — це разова споживча тара з циліндричним корпусом і витягнутою горловиною, що герметично запаюється після наповнення продукцією, з випуклим дном.

Пакет — це разова споживча тара з корпусом у формі рукава, з дном і відкритою горловиною, місткістю до 20 дм3.

Коробка — це разова споживча тара з корпусом різноманітної форми, з плоским дном, що закривається кришкою з'ємною чи на шарнірі.

Пачка — це разова споживча тара з корпусом у формі паралелепіпеда, яка закривається клапаном.

В наведених типах тари можуть в якості закупорювальних засобів використовуватися: кришки, корки, бушони, ковпачки.

Кришка закріплюється по всьому зовнішньому периметру верху чи горловини тари.

Корок вдавлюється чи закручується всередину горловини тари.

Бушон накручується на горловину туби.

Ковпачок одягається на горловину тари після її закупорювання для охорони та поліпшення зовнішнього вигляду тари.

У зовнішній тарі транспортують і зберігають товари при переміщенні їх від постачальників до споживачів. Внутрішня тара переходить разом з вантажем у власність споживача, тому вона називається споживчою. Цехова тара призначена для транспортування сировини, матеріалів, напівфабрикатів у цехах чи між цехами підприємства до робочих місць.

Тара-обладнання — це виріб, що призначений для укладання, транспортування і продажу з нього товарів методом самообслуговування.

За своїми параметрами тара характеризується: номінальними розмірами—дійсними, граничними, внутрішніми, зовнішніми і габаритними, об'ємом, повною місткістю, що визначається її внутрішніми дійсними розмірами, номінальною місткістю — тобто такою, яка може бути заповнена продукцією.

Транспортна тара — це тара, що являє собою самостійну транспортну одиницю.

Інколи тару ще класифікують за ознаками міцності: міцна та крихка; за герметичністю: герметична та негерметична; за здатністю до штабелювання: така, що штабелюється і така, що не штабелюється; за підтриманням певних постійних значень параметрів: температури — ізотермічна, тиску — ізобарична.

Важливим показником для тари є коефіцієнт маси тари, який визначається відношенням маси тари до маси товару в цій тарі.

Розміри транспортної тари уніфіковані з урахуванням модулів 800 х 1200 мм та 1000 х 1200 мм. Бажаними зовнішніми розмірами тари прямокутного перерізу, що дозволяє повністю використати площу піддона, є такі: довжина — 1200, 800, 600, 400, 300, 240, 200 мм; ширина та висота — 1000, 800, 400, 300, 200, 150 мм. Для транспортної тари круглого перерізу бажаними є такі зовнішні діаметри: 800,600,484,435,400,370 351,320,294,277,266,219,200 мм.

Ящики як тару здебільшого виготовляють з дерева таких типів:

I — щільні з суцільними торцевими стінками;

II — щільні з торцевими стінками, зібраними на двох планках;

III— щільні з торцевими стінками, зібраними на чотирьох планках;

IV— лотки на триграневих планках;

V — решітчасті з торцевими стінками, зібраними на двох планках;

VI — решітчасті з торцевими стінками, зібраними на чотирьох планках. Ящики всіх перерахованих типів (за винятком ящиків типу І) мають по декілька підтипів. Тип ящика вибирають залежно від властивостей та маси упакованого в нього вантажу, умов транспортування та зберігання. Для пакетних чи контейнерних перевезень розрахункова товщина дощок бокових стінок, дна та кришки ящиків від 13 мм і вище може бути на один діапазон тонше.

Порівняно з дерев'яною тарою деякі переваги має картонна тара, а саме: менша вага, дешевизна.

Ящики з гофрованого картону виготовляють такими, що складаються з декількох типів: з чотириклапанним дном та кришкою, телескопічними. Для виготовлення картонних ящиків використовують гофрований частіше всього типу Т — тришаровий (два плоскі та один гофрований) та зіллє типу П — п'ятишаровий (три плоскі та два гофровані). Використовують жаргон марки Д — двошаровий (один плоский і один гофрований) частіше як прокладки або амортизатори, а також для упаковування деяких виробів, наприклад, ламп розжарювання. Передбачається використання гофрів типу А, Z та Е відповідно з висотою 3,5-4,5; 3,5-4,0; 2,5-3,4 та 1,1-1,6 мм.

Внутрішні розміри ящиків відповідають розмірам упакованої продукції, а зовнішні — дорівнюють внутрішнім, збільшеним на 1 см при використанні карту типу Т та на 2 см для картону типу П.

Для скріплювання клапанів та ящиків використовують склеювання, обтягування пластмасовою або металевою стрічкою завширшки 15-20 мм, завтовшки 0,2-0,3 мм, склеювання спеціальною стрічкою на паперовій основі, зшивання ящиків металевими скобами — стальним дротом з низьковуглецевої діаметром 0,7-1,0 мм або сталевою плоскою стрічкою завширшки 2,5 мм на завтовшки 0,4-0,5 мм.

Рекомендована гранична маса упакованого в картонному ящику продукції ЯВ 40 кг, оптимальна — 15-20 кг.

Висота штабеля Нш встановлюється нормативно-технічною документацією. LZ8 упаковування та зберігання певних видів промислової продукції може звужуватися тара з коробчастого картону, паперу та комбінованих матраничні розміри такої тари до 800 мм.

Для пляшок з харчовими рідинами виготовляють ящики з полімерних матеріалів п'яти номерів з граничною величиною маси вантажу в ящику 25 кг. Зовнішні розміри ящиків № 1 L х В х Н дорівнюють 450 х 340 х 370 мм. Ящики повинні витримувати опір стиску при навантаженні не менше 6860 Н до початку деформації та опір статичного навантаження при штабелюванні 6000 Н впродовж 3 год або 4500 Н впродовж 7 діб. Після зняття навантаження залишкова деформація не повинна перевищувати 4 мм.

Використовують як тару і бочки. Вони бувають наливні та сухотарні. Номінальна вмістимість бочок змінюється від 5 до 250 дм3. Бочки виготовляють зі сталі, алюмінію, дерева, полімерних матеріалів.

Сталеві зварні бочки бувають двох видів: з гофрами на корпусі та ободами кочення на корпусі.

Бочки першого виду бувають двох типів:

I — з незнімними днищами;

II — зі знімним верхнім дном.

Бочки другого виду також бувають двох типів:

I — зі зливно-наливною горловиною у Дні;

II — зі зливно-наливною та повітряною горловинами у дні.

Для транспортування хімічно активних речовин використовують бочки з корозійно-стійкої сталі, які бувають залежно від вмістимості та конструкції днищ та горловин трьох типів.

Бочки з алюмінію виготовляють двох типів: І — вузькогорловинні та II — широкогорловинні зі стяжним обручем (виконання А) та з фланцевим запором (виконання Б) Для транспортування та зберігання деяких харчових продуктів (масла, маргарину, сухого молока, яєчного порошку та ін.) використовують фанерно-штамповані бочки. Такі бочки бувають двох типів:

І — з клепками основи та днищ з п'яти склеєних шарів шпону; II — з клепками основи з трьох шарів шпону.

Бочки для вин, коньяків, соків бувають вмістимістю від 50 до 600 дм3. Такі бочки виготовляють з дерев'яних клепок, які стягують сталевими обручами.

Бочки з полімерних матеріалів призначені для упакування, транспортування та зберігання рідких, в'язких та порошкоподібних продуктів, за винятком легкозаймистих. Вони бувають вмістимістю 30, 40, 50 та 60 дм3.

Молоко та молочні продукти транспортують у металевих флягах. Такі фляги бувають двох типів: ФА — суцільнотягнута алюмінієва та ФЛ — зварна сталева з наступним лудженням. Фляги бувають двох типорозмірів: 25 та 38 дм3.

Для транспортування та зберігання лакофарбових матеріалів використовують багатообігові металеві фляги місткістю 40 дм3.

Хімічну продукцію зберігають в скляних бутлях, які залежно від форми горловини бувають двох типів: І — з вінцем горловини з гвинтовою різьбою; II — те ж без різьби.

Бутлі бувають вмістимістю 10 та 20 дм3.

Певні групи харчових продуктів та хімічних виробів промислових товарів зберігають в мішках. Нормативними документами передбачені такі розміри продуктових мішків 950 х 650; 1040 х 530; 1090 х 610 мм та мішків технічного призначення 650 х 469; 800 х 460; 1112 х 740 мм. Мішки для продуктів виготовляють з лляних, джутових, кенафних, конопляних волокон; мішки технічного призначення — з пряжі луб'яних волокон в суміші з хімічними волокнами: віскозними, поліефірними, поліамідними, а також з хімічних ниток: віскозних, поліамідних, поліпропіленових.

Для упаковування сипких насипних вантажів використовують і паперові мішки. Такі мішки можуть бути зшиті та склеєні. Загальне число шарів паперу в таких мішках від трьох до шести. Розміщення шарів з бітумованого, вологонепроникного та ламінованого поліетиленового паперу встановлюється залежно від фізико-хімічних властивостей вантажу. Паперові мішки випускають декількох марок:

НМ — зі всіма шарами непросоченого паперу;

БМ — мішки з двома або трьома шарами бітумінованого паперу;

ВМ — з одним або двома шарами вологонепроникного паперу;

ПМ — з одним або двома шарами ламінованого поліетиленом паперу;

БМП — з одним шаром бітумінованого паперу, одним шаром ламінованого паперу;

ВМБ — з одним або двома шарами з вологонепроникного паперу, одним або двома шарами бітумінованого паперу;

ВМП — з одним або двома шарами водонепроникного паперу, з одним шаром ламінованого паперу.

У всіх марках мішків останні шари паперу, крім вказаних вище, виконані з непросоченого паперу.

Усі мішки бувають двох типів: з відкритою та закритою (з клапаном) горловиною. Розміри мішків (X х В) з відкритою горловиною: 600 х 536; № х 535; 820 х 420; 960 х 435; 1000 х 420; 1000 х 520; 1000 х 535 мм; з закритою горловиною — 750 х 420; 780 х 420 мм.

Сфера використання мішків: НМ—для негігроскопічних матеріалів; БМ — малогігроскопічної продукції; ВМ — для продукції, яка транспортується в умовах підвищеної вологи; ПМ — для дуже гігроскопічної продукції, харчових "продуктів, агресивних хімікатів; БМП — для дуже гігроскопічної продукції, а також продуктів, які не допускають потрапляння в них волокон паперу; ВМБ — дія малогігроскопічної продукції, що транспортується в умовах підвищеної вологи; ВМП — для гігроскопічної продукції, агресивних хімікатів, а також продуктів, що не допускають потрапляння в них волокон паперу і транспортуються в умовах підвищеної вологи.

Одним з видів тари є барабани. Матеріалом для виготовлення барабанів може бути картон, фанера, сталь. Барабани з картону виготовляють чотирьох типів (І—IV), що відрізняються один від одного способом та технічними засобами кріплення дна та кришки. Такі барабани можуть мати вмістимість від 10 до 110 дм3. Барабани фанерні виготовляють з фанерним остовом та днищем з фанери або деревини. Вони бувають двох типів (І або II) в різному виконанні залежно від конструкції дна. Такі барабани рекомендуються для упаковування хімічної продукції в металевих барабанах, пластичних змащувальних матеріалів, сухих пігментів, фарбників, густотертих фарб, лікарської сировини, лікарських засобів в порошках.

Для хімічних продуктів використовують як сталеві тонкостінні, так і товстостінні барабани. Перші з них призначені для одноразового використання при транспортуванні та зберіганні порошкоподібних, кускових, пастоподібних та рідких хімічних продуктів. Вони бувають трьох типів (І—III) в різних виконаннях вмістимістю від 10 до 180 дм3. Товстостінні сталеві барабани вмістимістю 100 дм3 використовують для сипучих та пастоподібних хімічних продуктів, вони бувають двох типів (І та II).

Основні параметри тари наведені в додатках:

Ш — ящики полімерні для бутилок з харчовими рідинами;

Щ — мішки поліетиленові;

Ю — бочки: а — дерев'яні; б — сталеві з гофрами на корпусі; в — сталеві з обручами кочення на корпусі; г — з корозійно-стійкої сталі; д — сталеві товстостінні;

Я — барабани: а — картонні навивні; б — фанерні; в — сталеві тонкостінні.

Вироби з індивідуальною упаковкою загортаються в обгортальний, а в інших випадках у водостійкий папір і вкладаються в коробки або в ящики иігористанням прокладкових і амортизуючих матеріалів.

Упаковуючи декілька виробів в одну коробку або ящик, їх укладають так, поверхні виробів не доторкались одна до одної, для чого вироби укладають в обгортку з гофрованого картону або в чарунки прокладкової решітки. > вироби укладаються в декілька рядів, то між рядами повинна бути з гофрованого картону.

Упаковку виробів потрібно провести так, щоб вони не могли переміщатися під час транспортування.

Прилади й деталі складної конфігурації упаковуються в спеціально спроектовані футляри з гніздами. Допускається додаткове кріплення приладу до футляра за допомогою гвинтів. Кріплення приладу у футлярі повинно бути таким, щоб виключити можливості пошкодження його деталей.

Футляри, коробки з упакованими в них виробами складають в ящик, вистелений в необхідних випадках усередині водонепроникним папером, плівкою або тканиною.

Простір між стінками ящика і зовнішніми стінками коробок і футлярів щільно заповнюється амортизуючими матеріалами або прокладками. Між коробками з упакованими в них виробами при багаторядному укладанні вертикально й горизонтально кладеться 2-3 шари гофрованого картону. Особливу увагу слід приділяти кріпленню в зовнішній тарі великогабаритних приладів і обладнання.

Усі рухомі частини перед упакуванням необхідно заклинити дерев'яними колодками, перев'язати металевою стрічкою зі скловолокна або закріпити іншим способом.

В ящиках вантаж повинен бути прикріплений до поперечних брусків або полозів дна не менше як чотирма болтами, які проходять крізь отвори в основі верстата або іншого обладнання.

Якщо не має можливості прикріпити вантаж до дна ящика болтами, його можна кріпити металічними тягами, пропущеними через полози і кінці двох брусів 100 х 200 мм, покладеними в найбільш зручному місці поперек вантажу. У разі неможливості пропустити болти або тяги через полози або поперечні бруси дозволяється пропускати їх через дошки нижнього щита. В цьому випадку під дошками нижнього щита прибивають вздовж полозів дошку, через яку і пропускають болти або тяги.

У деяких ящиках вантаж можна кріпити болтами безпосередньо до дна з таким розрахунком, щоб кінці болтів або їх головки не виступали більше ніж на висоту планок поясів.

Інколи вантаж можна кріпити в ящиках за допомогою розпірних брусків, колодок, клинів, а також за допомогою перегородок.

У місцях дотику вантажу до кріпильних брусків необхідно прокладати войлок, папір, картон та інші прокладкові матеріали.

Упаковані вироби, які потрібно захистити від струсів і ударів, повинні бути закріплені в тарі за допомогою амортизуючих прокладок. Вироби невеликої ваги можна підвішувати на амортизуючих гумових розтяжках або спеціальних пружинах.

Окремі види виробів можна упаковувати в ящики із застосуванням дерев'яної або паперової стружки.


Информация о работе «Упаковка товарів та вантажів»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 37888
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
98515
6
0

... регулювання та інших обмежень в період зберігання, а товари, що вивозяться за межі митної території України, зберігаються під митним контролем з моменту початку їх митного оформлення митними органами України до фактичного вивезення за межі митної території України. Зберігання товарів в режимі митного складу забезпечується шляхом використання спеціально призначеного та обладнаного приміщення або і ...

Скачать
112315
19
4

... Інвентаризація товарів і тари Рис.2. Схема послідовності проведення аудиту товарів. 2. ОРГАНІЗАЦІЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ТОВАРІВ НА ПІДПРИЄМСТВІ   2.1 Загальна організаційно-економічна характеристика підприємства  Об’єднання “Сумипошта” є некомерційною організацією з правом здійснення торгівельної ді ...

Скачать
160655
3
0

... ії і явища, які відбуваються в суспільстві, оточуючому середовищі. Комерційна інформація - це відомості про ситуації на ринку різних товарів і послуг. Призначення комерційної інформації в тому, що вона дозволяє фірмам аналізувати свою комерційну діяльність, планувати її та здійснювати контроль за результатами цієї діяльності, тобто за отримуванням прибутку. Джерелами комерційної інформації є: ...

Скачать
138097
9
0

... СНД, код за УКТЗЕД 0902 30 00 00, 0902 40 00 встановлена контрольна межа митної вартості на умовах DAF – кордон України від 4,00 до 8,00 доларів США за 1 кг. У разі здійснення митницею митного оформлення вказаного виду ”чаю чорного” в межах, які не відповідають встановленій контрольній межі вартості, відділ тарифів та митної вартості митниці, наступного після здійснення митного оформлення дня ...

0 комментариев


Наверх